Popular Post

Blogger Themes

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ



Συμβουλές μαγειρέματος

  • Προτιμήστε να ζεσταίνετε το νερό στον βραστήρα, αντί να χρησιμοποιείτε κατσαρόλα. Ζεσταίνεται ταχύτερα και οικονομικότερα. Μάλιστα, προσπαθήστε να τοποθετείτε μόνο την απαραίτητη ποσότητα νερού.
  • Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.
  • Όταν βράζετε νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
  • Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και το φούρνο.
  • Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.

  • Επίσημο στρώσιμο τραπεζιού



    ImageΕάν αποφασίσετε να κάνετε ένα πιο επίσημο δείπνο, τότε εκτός από τις συνταγές που θα φτιάξετε, καλό είναι να στρώσετε όμορφα και το τραπέζι σας.  Εδώ θα βρείτε οδηγίες για το πως στρώνουμε το επίσημο ή γιορτινό τραπέζι, ποιά είναι η θέση για τα διάφορα μαχαιροπίρουνα και ποτήρια.


    1. Ξεκινήστε βάζοντας το μεγάλο πιάτο (που θα μπει το κυρίως φαγητό) ακριβώς μπροστά στο κάθισμα.  Εάν χρησιμοποιήσετε κάποιο σουπλά τοποθετήστε το σωστά μπροστά στη θέση και πάνω του και ακριβώς στο κεντρο, το πιάτο.
    2. Αποφασίστε τι θα κάνετε με την πετσέτα. Μπορείτε είτε να την έχετε διπλωμένη απλά, είτε να της βάλετε ένα  διακοσμητικό δαχτυλίδι, είτε να τη διπλώσετε  σε κάποιο σχήμα και να τη βάλετε πάνω από το κεντρικό πιάτο. Στην πρώτη περίπτωση (που θα ακολουθήσουμε εδώ), διπλώστε την πετσέτα απλά σε ένα ορθογώνιο και βάλτε την από την αριστερή πλευρά του πιάτου (η διπλωμένη της πλευρά να είναι προς τα αριστερά επίσης). Στη δεύτερη περίπτωση, θα την τοποθετήσετε στα αριστερά, μετά τα πιρούνια (ακόμα πιο έξω δηλαδή). Στην τρίτη περίπτωση θα την τοποθετήσετε στο τέλος του στρωσίματος, πάνω από τα κεντρικά πιάτα. Δείτε ιδέες για το δίπλω


    Tips: το ψήσιμο του κρέατος – Η διαφορά στις λεπτομέρειες είναι μεγάλη!




    Ως παιδί -
    διόλου γενικώς δύστροπο- βαριόμουν και αρνιόμουν την ταλαιπωρία να μασήσω σκληρό κρέας. Ο κόπος των σιαγόνων φάνταζε μεγαλύτερος από την απόλαυση της γεύσης ενίοτε και της πείνας. Όσοι έχουν παιδιά, είμαι σίγουρος ότι έχουν δει το ίδιο έργο σε επανάληψη… Σε όλους μας έχει συμβεί να έχουμε στο πιάτο μας κρέας ανεπιθύμητα σκληρό! Παρότι κάναμε τη δέουσα κοζερί με τον χασάπη, αγοράσαμε το σωστό «καλό» κομμάτι και το μαγειρέψαμε ώρες μέσ’ τη σάλτσα, κάτι κάπου στράβωσε και το αποτέλεσμα συνοψίζεται στις τέσσερις αειθαλείς ηλικιακά λέξεις «είναι σκληρό, έχει …ίνες»! Αξίζει λοιπόν να «σας ψήσω» να δούμε το θέμα …ψήσιμο-μαγείρεμα κρέατος σε μερικές λεπτομέρειες καθώς και τι πρέπει να γίνεται ή μη  ώστε να αποφεύγονται οι «ατυχίες» στις μαγειρικές εκβάσεις.
    sliced rare meat properly cooked

    Οι καλογραμμένες συνταγές επισημαίνουν τα σημεία προσοχής στην εκτέλεσή τους, σπανιότερα δε εξηγούν και τους λόγους. Τις περισσότερες φορές αναφέρονται στα μικρά


    Σάντουϊτς - Κρέπες



    Με κρουασάν - Με ψωμί του τοστ - Με κοτόπουλο - Με μικρό καρβέλι - Με μια γωνία - Με στρογγυλά ψωμάκια - Χοτ ντογκ - Με μπαγκέτα-Με σολωμό - Ντάκος - Σκορδόψωμο - Τηγανόψωμο



    Αγαπημένα μικρογεύματα, ευκολοκατασκεύαστα, χωρίς περιορισμούς, φτιαγμένα με όποιο ψωμί  και υλικά έχουμε, με πρωταγωνιστή τη φαντασία και τη γεύση. Απλώς παραθέτω μερικούς συνδυασμούς που έτυχε να φτιάξω.

    Με κρουασάν: Ανοίγω το κρουασάν στη μέση, στο κάτω τμήμα στρώνω 
    • μαρούλι, κασέρι, ζαμπόν, ρώσικη ή
    •  μαρούλι, τόνο με μαγιονέζα.

    Με ψωμί του τοστ:
    Αλείφω με βούτυρο και τις δυο πλευρές του ψωμιού,ανάμεσά τους βάζω δυο φέτες τυρί ένταμκαι στη μέση μια φέτα ζαμπόν και ψήνω. 
    Ανάμεσα σε 2 ή 3 βουτυρωμένες, ψημένες φέτες στρώνω ψιλές ροδέλες ντομάτας, προσούτομοτσαρέλα, ρώσικη. Κόβω τρίγωνα.

    Με κοτόπουλο: Άν έχει περισσέψει κοτόπουλο 
    • το ψιλοκόβουμε, ανακατεύουμε με μια κουταλιά μαγιονέζα, 1 κουταλιά καλαμπόκι, ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί ή πίκλες αν έχουμε, το στρώνουμε σε μια φέτα  ψωμί μαύρο ή ολικής, με φέτες ντομάτας ή μαρούλι.
    • Ζεσταίνουμε στην τοστιέρα λεπτές φέτες στήθους ανάμεσα σε μπέικον και τις βάζουμε μαζί με λεπτές ροδέλες ντομάτας ανάμεσα από δυο φέτες ψωμί τοστ. 

    Με μικρό καρβέλι:

    Το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε την πολύ ψίχα, στο κάτω κομμάτι τρίβουμε πάνω του μισή ντομάτα,  αλείφουμε με πατέ ελιάς ή ρώσικη, στρώνουμε μαρούλι, μορταδέλα και φέτα ή ζαμπόν και κασέρι2 φύλλα μαρουλιού, ρώσικη ή πατέ, επάνω κομμάτι ψωμιού με τριμμένη ντομάτα. 

    Με μια γωνία:
    Κόβουμε τη γωνία από ένα χωριάτικο καρβέλι, αδειάζουμε την ψίχα, περιχύνουμε με μια κουταλιά αγουρόλαδο, κόκκινο πιπέρι, ρίγανη, ανοιγοκλείνουμε μια δυο φορές να ποτίσει, προσθέτουμε μισή ντομάτα και ένα κομμάτι κεφαλοτύρι.
      Με στρογγυλά ψωμάκια:
      Ταιριάζει το μοσχαρίσιο ψητό κρέας ή μπιφτέκι, μαγιονέζα με κέτσαπ, κρεμμύδια κομμένα λεπτές ροδέλες, ρόκα ή άλλη πράσινη σαλάτα, αγγουράκι τουρσί, κίτρινο τυρί.

      Χοτ ντογκ:
      Γνωστό και αγαπημένο σε πολλούς, φτιάχνεται αν κόψουμε στο μήκος ένα άσπρο ψωμάκι του χοτ ντογκ, βάλουμε ένα βραστό λουκάνικο, ροδέλες κρεμμυδιού, 1 κουταλιά μαγιονέζα και 1 μουστάρδα πικάντικη.

      Με μπαγκέτα:
      Το τρώγαμε στα διαλείμματα στο πανεπιστήμιο. Ανοίγουμε στη μέση, χωρίς να αποχωριστεί,   ένα κομμάτι μπακέτας. Προσθέτουμε μια απλή ομελέτα, αν θέλουμε αλλαντικό, 2 φέτεςκασέρι,ζεσταίνουμε στην τοστιέρα και συμπληρώνουμε με πατατάκια και ντομάτα.


      Εδώ θέλω να κάνω μια στάση και να τονίσω ότι προσπαθώ να σας δώσω ιδέες με υλικά που πιθανόν να έχετε στο σπίτι, αλλά και αν δεν τα έχετε και τα ψωνίσετε θα σας είναι χρήσιμα τις επόμενες μέρες.
      Πολλές φορές απλώς ψήνω στην τοστιέρα δυο φέτες ψωμί, από αυτό που έχω και βάζω ανάμεσα μια φέτα αλλαντικό, κίτρινο τυρί και ντομάτα ή μαρούλι.
      Το πέστο βασιλικού ταιριάζει με τη μοτζαρέλα και το προσούτο, η τριμμένη παρμεζάνα στην μαγιονέζα, το αβοκάντο με το κοτόπουλο ... και μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά...

      Με σολωμό: καπνιστό σε φέτες, ρόκα, αγγούρι και μαγιονέζα με λίγο λεμόνι, φτιάχνουμε μια μερίδα σάντουιτς με φέτες μαύρου ψωμιού ή πολύσπορου ή χωριάτικου.

      Ντάκος:

      Είναι τα χονδρά κρητικά παξιμάδια.
      1.   Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό για να μαλακώσουν. Σε ένα πιάτο ψιλοκόβουμε λίγη ντομάτα ( χωρίς φλούδια, σπόρια) και κρεμμύδι, τα αλατίζουμε, προσθέτουμε τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί, ρίγανη, 1 κουταλιά λάδι, ψιλοκομμένες ελιές και ανακατεύουμε. Τα τοποθετούμε πάνω στο ντάκος μαζί με το ζουμί τους. Το αφήνουμε να μαλακώσει. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ψημένες φέτες ψωμιού (μπρουσκέτες).
      2. Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό και λάδι για να μαλακώσουν. Τοποθετούμε από πάνω μαρούλιτόνο, αυγόσφικτό σε φέτες, μαγιονέζα, καθαρισμένες ελιές ή κάπαρη.
      Σκορδόψωμο:
      στο αλουμινόχαρτο:

       Γίνεται με όποιο ψωμί έχουμε, αρκεί οι φέτες να  έχουν μικρή επιφάνεια. Κόβουμε το ψωμί φέτες χωρίς να αποχωριστούν, το βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και ανάμεσά τους με κουταλάκι περιχύνουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο multi (1 φλιτζανάκι λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο,4-5 κλωνάρια μαϊντανό, πιπέρι, 2 κουταλιές ξύδι).Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.
      στο γκριλ:
      Σε ένα ταψί βάζουμε χονδρές φέτες ψωμιού προηγούμενης ημέρας, τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και λάδι από την μια πλευρά και πιπέρι, ρίγανη, ψιλοκομμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου και λάδι από την άλλη. Ψήνουμε στο γκριλ, να ροδίσουν και οι δυο πλευρές.
      • Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο μια μπακέτα, λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη τις φέτες και βάζουμε ανάμεσά τους φέτες ντομάτας. Απλώνουμε λίγη μουστάρδα. Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.για 10 -15 λεπτά. Αν έχουμε άσπρο τυρί το ψιλοκόβουμε, το βάζουμε στα ενδιάμεσα, αφήνοντας άλλα 5 λεπτά μέσα στο σβηστό φούρνο. 
        Τηγανόψωμο:
        Σε βαθύ πιάτο ανακατεύω 1 αυγό, 4 κουταλιές γάλα, 1 κουταλάκι ζάχαρη,  βουτάω στο μείγμα  και από τις δυο πλευρές 2 χονδρές φέτες άσπρο ψωμί. Ζεσταίνω σε αντικολλητικό τηγάνι ένα κουταλάκι μαργαρίνη και τηγανίζω από τις δυο πλευρές τις φέτες με το υπόλοιπο του μείγματος. Σερβίρονται ζεστές με ζάχαρη και κανέλα, μέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι (προαιρετικά).

                                 
         ΚΡΕΠΕΣ
        για περισσότερα δες συνταγές με αλεύρι
        Αγοράζω ένα μείγμα σκόνη για κρέπες. Φτιάχνω όσες  χρειάζομαι σύμφωνα με τις οδηγίες και αυτοσχεδιάζω όπως:
        Αλμυρές:
        Τυλίγω ρολό με ζαμπόν και τυρί τοστ. Ζεσταίνω στο φούρνο στους 200β μέχρι να λιώσει το τυρί.


        Σαλάτες



        ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑΣαλάτες(γενικά) - Αυγοσαλάτα - Κοτοσαλάτα -Λαμπριάτικη σαλάτα -Λαχανοσαλάτα - Σαλάτα σκορδαλιά -Τζατζίκι 
        Γρήγορες συνταγές με διατηρημένα λαχανικά  


        ΣΑΛΑΤΕΣ

        Απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και του μεταβολισμού μας.Από μόνες τους (εμπλουτισμένες) ισοδυναμούν με ένα πλήρες  γεύμα.Σε όλες προσθέτουμε ελιές , αν έχουμε βραστά αυγά, στις κόκκινες τυρί φέτα και στις πράσινες σκληρό τυρί.Αν μας περίσσεψε ψωμί προηγούμενων ημερών το κόβουμε λεπτές φέτες το στρώνουμε στο πιάτο,από πάνω κόβουμε τη σαλάτα,την αλατίζουμε, προσθέτουμε λάδι, λεμόνι ή ξύδι, την αφήνουμε λίγη ώρα να δέσουν τα υλικά.
        Μια γρήγορη σάλτσα πράσινης σαλάτας είναι η εξής: ανακατεύουμε 1 φλιτζανάκι λάδι,1 κουταλάκι μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι,  1 κουταλιά ξίδι βαλσαμικό για ωμές ή 1 χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο σκόρδο για βραστές σαλάτες.


        Label 14

        Followers

        VIDEO

        ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

        RECENT POSTS

        ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

        POPULAR POSTS

        ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
         

        HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha