Με κρουασάν - Με ψωμί του τοστ - Με κοτόπουλο - Με μικρό καρβέλι - Με μια γωνία - Με στρογγυλά ψωμάκια - Χοτ ντογκ - Με μπαγκέτα-- Με σολωμό - Ντάκος - Σκορδόψωμο - Τηγανόψωμο
Αγαπημένα μικρογεύματα, ευκολοκατασκεύαστα, χωρίς περιορισμούς, φτιαγμένα με όποιο ψωμί και υλικά έχουμε, με πρωταγωνιστή τη φαντασία και τη γεύση. Απλώς παραθέτω μερικούς συνδυασμούς που έτυχε να φτιάξω.
Με κρουασάν: Ανοίγω το κρουασάν στη μέση, στο κάτω τμήμα στρώνω
- μαρούλι, κασέρι, ζαμπόν, ρώσικη ή
- μαρούλι, τόνο με μαγιονέζα.
Με ψωμί του τοστ:
Αλείφω με βούτυρο και τις δυο πλευρές του ψωμιού,ανάμεσά τους βάζω δυο φέτες τυρί ένταμκαι στη μέση μια φέτα ζαμπόν και ψήνω.
Ανάμεσα σε 2 ή 3 βουτυρωμένες, ψημένες φέτες στρώνω ψιλές ροδέλες ντομάτας, προσούτο, μοτσαρέλα, ρώσικη. Κόβω τρίγωνα.
Με κοτόπουλο: Άν έχει περισσέψει κοτόπουλο
- το ψιλοκόβουμε, ανακατεύουμε με μια κουταλιά μαγιονέζα, 1 κουταλιά καλαμπόκι, ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί ή πίκλες αν έχουμε, το στρώνουμε σε μια φέτα ψωμί μαύρο ή ολικής, με φέτες ντομάτας ή μαρούλι.
- Ζεσταίνουμε στην τοστιέρα λεπτές φέτες στήθους ανάμεσα σε μπέικον και τις βάζουμε μαζί με λεπτές ροδέλες ντομάτας ανάμεσα από δυο φέτες ψωμί τοστ.
Με μικρό καρβέλι:
Το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε την πολύ ψίχα, στο κάτω κομμάτι τρίβουμε πάνω του μισή ντομάτα, αλείφουμε με πατέ ελιάς ή ρώσικη, στρώνουμε μαρούλι, μορταδέλα και φέτα ή ζαμπόν και κασέρι, 2 φύλλα μαρουλιού, ρώσικη ή πατέ, επάνω κομμάτι ψωμιού με τριμμένη ντομάτα.
Με μια γωνία:
Κόβουμε τη γωνία από ένα χωριάτικο καρβέλι, αδειάζουμε την ψίχα, περιχύνουμε με μια κουταλιά αγουρόλαδο, κόκκινο πιπέρι, ρίγανη, ανοιγοκλείνουμε μια δυο φορές να ποτίσει, προσθέτουμε μισή ντομάτα και ένα κομμάτι κεφαλοτύρι.
Με στρογγυλά ψωμάκια:
Ταιριάζει το μοσχαρίσιο ψητό κρέας ή μπιφτέκι, μαγιονέζα με κέτσαπ, κρεμμύδια κομμένα λεπτές ροδέλες, ρόκα ή άλλη πράσινη σαλάτα, αγγουράκι τουρσί, κίτρινο τυρί.
Γνωστό και αγαπημένο σε πολλούς, φτιάχνεται αν κόψουμε στο μήκος ένα άσπρο ψωμάκι του χοτ ντογκ, βάλουμε ένα βραστό λουκάνικο, ροδέλες κρεμμυδιού, 1 κουταλιά μαγιονέζα και 1 μουστάρδα πικάντικη.
Με μπαγκέτα:
Το τρώγαμε στα διαλείμματα στο πανεπιστήμιο. Ανοίγουμε στη μέση, χωρίς να αποχωριστεί, ένα κομμάτι μπακέτας. Προσθέτουμε μια απλή ομελέτα, αν θέλουμε αλλαντικό, 2 φέτεςκασέρι,ζεσταίνουμε στην τοστιέρα και συμπληρώνουμε με πατατάκια και ντομάτα.
Εδώ θέλω να κάνω μια στάση και να τονίσω ότι προσπαθώ να σας δώσω ιδέες με υλικά που πιθανόν να έχετε στο σπίτι, αλλά και αν δεν τα έχετε και τα ψωνίσετε θα σας είναι χρήσιμα τις επόμενες μέρες.
Πολλές φορές απλώς ψήνω στην τοστιέρα δυο φέτες ψωμί, από αυτό που έχω και βάζω ανάμεσα μια φέτα αλλαντικό, κίτρινο τυρί και ντομάτα ή μαρούλι.
Το πέστο βασιλικού ταιριάζει με τη μοτζαρέλα και το προσούτο, η τριμμένη παρμεζάνα στην μαγιονέζα, το αβοκάντο με το κοτόπουλο ... και μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά...
Με σολωμό: καπνιστό σε φέτες, ρόκα, αγγούρι και μαγιονέζα με λίγο λεμόνι, φτιάχνουμε μια μερίδα σάντουιτς με φέτες μαύρου ψωμιού ή πολύσπορου ή χωριάτικου.
Ντάκος:
Είναι τα χονδρά κρητικά παξιμάδια.
- Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό για να μαλακώσουν. Σε ένα πιάτο ψιλοκόβουμε λίγη ντομάτα ( χωρίς φλούδια, σπόρια) και κρεμμύδι, τα αλατίζουμε, προσθέτουμε τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί, ρίγανη, 1 κουταλιά λάδι, ψιλοκομμένες ελιές και ανακατεύουμε. Τα τοποθετούμε πάνω στο ντάκος μαζί με το ζουμί τους. Το αφήνουμε να μαλακώσει. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ψημένες φέτες ψωμιού (μπρουσκέτες).
- Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό και λάδι για να μαλακώσουν. Τοποθετούμε από πάνω μαρούλι, τόνο, αυγόσφικτό σε φέτες, μαγιονέζα, καθαρισμένες ελιές ή κάπαρη.
Σκορδόψωμο:
στο αλουμινόχαρτο:
Γίνεται με όποιο ψωμί έχουμε, αρκεί οι φέτες να έχουν μικρή επιφάνεια. Κόβουμε το ψωμί φέτες χωρίς να αποχωριστούν, το βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και ανάμεσά τους με κουταλάκι περιχύνουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο multi (1 φλιτζανάκι λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο,4-5 κλωνάρια μαϊντανό, πιπέρι, 2 κουταλιές ξύδι).Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.
στο γκριλ:
Σε ένα ταψί βάζουμε χονδρές φέτες ψωμιού προηγούμενης ημέρας, τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και λάδι από την μια πλευρά και πιπέρι, ρίγανη, ψιλοκομμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου και λάδι από την άλλη. Ψήνουμε στο γκριλ, να ροδίσουν και οι δυο πλευρές.
- Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο μια μπακέτα, λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη τις φέτες και βάζουμε ανάμεσά τους φέτες ντομάτας. Απλώνουμε λίγη μουστάρδα. Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.για 10 -15 λεπτά. Αν έχουμε άσπρο τυρί το ψιλοκόβουμε, το βάζουμε στα ενδιάμεσα, αφήνοντας άλλα 5 λεπτά μέσα στο σβηστό φούρνο.
Τηγανόψωμο:
Σε βαθύ πιάτο ανακατεύω 1 αυγό, 4 κουταλιές γάλα, 1 κουταλάκι ζάχαρη, βουτάω στο μείγμα και από τις δυο πλευρές 2 χονδρές φέτες άσπρο ψωμί. Ζεσταίνω σε αντικολλητικό τηγάνι ένα κουταλάκι μαργαρίνη και τηγανίζω από τις δυο πλευρές τις φέτες με το υπόλοιπο του μείγματος. Σερβίρονται ζεστές με ζάχαρη και κανέλα, μέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι (προαιρετικά).
ΚΡΕΠΕΣ
για περισσότερα δες συνταγές με αλεύρι
Αγοράζω ένα μείγμα σκόνη για κρέπες. Φτιάχνω όσες χρειάζομαι σύμφωνα με τις οδηγίες και αυτοσχεδιάζω όπως:
Αλμυρές:
Τυλίγω ρολό με ζαμπόν και τυρί τοστ. Ζεσταίνω στο φούρνο στους 200β μέχρι να λιώσει το τυρί.