Μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΕΑΝ (Κέντρο Εναλλακτικής Αναζήτησης Νέων) έχει υπογράψει ο Δήμος Χαλανδρίου, για την εφαρμογή του προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Αττικής».
Η συνεργασία με τον συγκεκριμένο φορέα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, και προβλέπει να εργαστούν στον Δήμο 360 συμβασιούχοι πεντάμηνης διάρκειας.
Όπως εξήγησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Κουράσης, οι ειδικότητες τις οποίες αιτήθηκε ο Δήμος αφορούν κυρίως την εφαρμογή του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», βασικές τεχνικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. συντηρήσεις και επιδιορθώσεις σχολικών κτηρίων και τέλος, την συντήρηση και την ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη.
«Ικανοποιητικό πρόγραμμα»
Ο ίδιος κρίνει το πρόγραμμα «ικανοποιητικό», σημειώνοντας ότι εφόσον δοθεί στον Δήμο το σύνολο των εργαζομένων τους οποίους έχει ζητήσει, οι ανάγκες του Χαλανδρίου στους προαναφερόμενους τομείς θα καλυφθούν σε σημαντικό επίπεδο. Ωστόσο, ο κ. Κουράσης δεν παραλείπει να σημειώσει ότι, αν και οι ανάγκες της πόλης είναι πάγιες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περιορισμένης διάρκειας και άρα η κάλυψη των αναγκών αφορά το χρονικό διάστημα εφαρμογής του.
Τέλος, ο ίδιος επισημαίνει ότι τα κριτήρια βαθμολόγησης των συμμετεχόντων που τίθενται «είναι αντικειμενικά και σωστά» και εφόσον το πρόγραμμα υλοποιηθεί όπως περιγράφεται στο μνημόνιο, δεν υπάρχει θέμα «ρουσφετιών», «Ωστόσο, το αν θα τηρηθούν τα κριτήρια, είναι θέμα του ΚΕΑΝ», καταλήγει ο ίδιος.
«Ώθηση στα μικρά τεχνικά έργα»
Την ίδια στιγμή, χωρίς εσωτερική ενημέρωση παραμένει ο Δήμος Χαλανδρίου αναφορικά με την εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάπτυξη των τοπικών αγορών με την υλοποίηση μικρών αναπτυξιακών έργων που θα πραγματοποιούν οι Δήμοι με αυτεπιστασία.
Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Βάσιος κρίνει κατ’ αρχάς θετικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς όπως σημειώνει «αφενός θα δώσει ώθηση στην απασχόληση, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο να προβεί σε στοχευμένες τεχνικές παρεμβάσεις, ελαχιστοποιώντας το κόστος».
Με προβλήματα η αυτεπιστασία
Ο ίδιος εξηγεί ότι ήδη ο Δήμος Χαλανδρίου έχει οργανώσει τμήμα αυτεπιστασίας, το οποίο διαθέτει τρία συνεργεία: ένα για τις συντηρήσεις και επισκευές των σχολείων, ένα για τα ασφαλτικά και ένα για τις συντηρήσεις και επιδιορθώσεις πεζοδρομίων. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Βάσιος «οι περισσότεροι υπάλληλοι του τμήματος είναι άνω των 55 ετών, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως π.χ. οι οικοδόμοι».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο να αναπτύξει διάφορα προγράμματα για τεχνικά έργα μικρής εμβέλειας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί «δεν ενδείκνυται σε τέτοιους καιρούς να αναθέτουμε εργολαβίες για μικρά έργα».
Σε πρώτη ζήτηση εργάτες & οικοδόμοι
Αναφορικά με τις ειδικότητες που θα ζητηθούν, ο ίδιος επισημαίνει ότι ο Δήμος Χαλανδρίου χρειάζεται κυρίως εργάτες και οικοδόμους. Ωστόσο, όπως σημειώνει «υπάρχει ένας προβληματισμός και από το ίδιο το ΑΣΕΠ αναφορικά με τα κριτήρια, τα οποία μένει να αποσαφηνιστούν», τονίζοντας όμως ότι «για εμάς τα κριτήρια είναι πρώτον η απασχόληση, δεύτερον οι ειδικότητες και τρίτον η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων». Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος, ο κ. Βάσιος επισημαίνει ότι αυτή εξαρτάται από το πώς αυτό θα υλοποιηθεί: «Το θέμα είναι τι ειδικότητες και πόσους εργαζόμενους θα μας δώσουν. Θα ζητήσουν τη γνώμη μας; Θα μας ζητηθεί π.χ. η εκπόνηση μελέτης από την οποία θα αναδεικνύονται οι ανάγκες του Δήμου σε ειδικότητες αλλά και σε αριθμό εργαζομένων; Θα υπάρχουν κριτήρια επιλογής;». Τέλος, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ανάμεσα στα άλλα κριτήρια θα ήταν καλό να συμπεριληφθεί και το κριτήριο της εντοπιότητας, να έχουν δηλαδή προτεραιότητα οι Χαλανδραίοι δημότες.
ΑΜΑΡΥΣΙΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ