Σαρωτικές αλλαγές στον τομέα αποκομιδής απορριμμάτων προετοιμάζει η κυβέρνηση. Καθολικό ΟΧΙ στα σενάρια ιδιωτικοποίησης από τις δημοτικές αρχές και τα σωματεία εργαζόμενων στα Βόρεια Προάστια.
Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Pεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη, Γιάννης Μπεθάνης, Αμάλθεια Καραλή
Φουντώνει και πάλι, σχεδόν ένα μήνα μετά τη λήξη των επαναλαμβανομένων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα τον Οκτώβριο, η «μάχη του σκουπιδιού». Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, επίκεινται σαρωτικές αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, με την κυβέρνηση να προωθεί μέσα στον Νοέμβριο την κατάθεση πολυνομοσχεδίου, με το οποίο θα ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του τομέα της Καθαριότητας των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Την ίδια στιγμή, ο προωθούμενος σχεδιασμός της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων παίρνει πλέον «σάρκα και οστά», καθώς στις 31 Οκτωβρίου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής». Τα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ στόχος είναι να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία έως το 2014.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι δήμοι αλλά και οι εργαζόμενοι στους τομείς Καθαριότητας παίρνουν «θέση μάχης», προεξοφλώντας την ευθεία σύγκρουσή τους με τα σχέδια της κυβέρνησης.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Πιο αναλυτικά, στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο προβλέπει -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- τις επιχειρησιακές συμβάσεις στους τομείς Καθαριότητας, αλλά και τη μετατροπή των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) είτε σε Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ), είτε σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με τη συμμετοχή των δήμων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρακτικά σημαίνει την κατάργηση των τομέων Καθαριότητας των ΟΤΑ και κατ’ επέκταση των οργανικών θέσεων χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι, στην καλύτερη περίπτωση, θα βρεθούν για 12 έως 24 μήνες στην εργασιακή εφεδρεία και στη χειρότερη, άμεσα στην ανεργία.
Να σημειωθεί πάντως ότι η ΠΟΕ - ΟΤΑ κρίνει τελείως αβάσιμα τα σενάρια περί εφαρμογής επιχειρησιακών συμβάσεων στον τομέα της Καθαριότητας, όπως δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρός της Θέμης Μπαλασόπουλος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα επιχειρησιακών συμβάσεων στο Δημόσιο και ότι τα σχετικά δημοσιεύματα βασίζονται σε κακόπιστες διαρροές. Επιφυλάχτηκε δε για οποιοδήποτε άλλο σχόλιο, μετά τη συνάντηση με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση.
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια περί επεξεργασίας σχεδίου ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας δεν είναι καινούργια, καθώς ήδη είχαν φουντώσει εν μέσω των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων του Οκτωβρίου. Η επιλογή της κυβέρνησης να επιστρατεύσει ιδιώτες για την αποκομιδή των χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που έπνιγαν την Αττική, αλλά και οι δηλώσεις του τότε υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, εν μέσω κινητοποιήσεων, για «πλήρη αλλαγή του υφισταμένου πλαισίου που διέπει την καθαριότητα στους ΟΤΑ» εάν η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί, είχαν ήδη δώσει το «στίγμα» της νέας κατεύθυνσης.
Ωστόσο, την «κερκόπορτα» της ιδιωτικοποίησης είχε ανοίξει μήνες νωρίτερα ο νόμος 3797/2011, με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους, με απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, να λαμβάνουν απόφαση για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες.
Ξεκάθαρο «όχι» από δήμους & εργαζόμενους
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση που παρουσιάζουν οι περισσότεροι τομείς Καθαριότητας, τουλάχιστον στους Δήμους των Βορείων Προαστίων που καλύπτει ειδησεογραφικά η «Α», είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Οι σοβαρές ελλείψεις, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό, έχουν ως αποτέλεσμα οι περισσότερες υπηρεσίες να λειτουργούν οριακά και να μοιάζουν «ανοχύρωτες» μπροστά στο «κύμα» μειώσεων προσωπικού που έρχεται με τη λήξη των συμβάσεων, αλλά και την εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν είναι λίγοι οι αιρετοί, αλλά και οι εργαζόμενοι στους Δήμους των Βορείων Προαστίων, που καταγγέλλουν την «σκόπιμη αποδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών που αποσκοπεί στο να εξαναγκάσει, με κάθε τρόπο, τους δήμους στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα». Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οι Δήμοι και τα σωματεία εργαζομένων στην περιοχή παίρνουν ξεκάθαρη θέση, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση και τονίζοντας την ανάγκη οι υπηρεσίες Καθαριότητας να παραμείνουν στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ.
Τη θέση αυτή ενισχύει με δηλώσεις του στην «Α» και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, τονίζοντας ότι «θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι μια αρμοδιότητα που πρέπει να μείνει στους δήμους». Την ίδια στιγμή όμως πληθαίνουν οι φωνές στα «πηγαδάκια» των δημάρχων ότι, με βάση τη διαμορφούμενη κατάσταση, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα στο μέλλον θα είναι αναπόφευκτη.
Οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης κάνουν λόγο για σημαντική μείωση του κόστους, που θα έχει και αντίκρισμα στα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες. Τα στοιχεία, όμως, και από αυτό το «μέτωπο» είναι συγκεχυμένα, καθώς οι πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών μιλάνε άλλοτε για μείωση του κόστους στο 50% και άλλοτε στο ¼. Παράλληλα, στα «υπέρ» της ιδιωτικοποίησης, το υπουργείο Εσωτερικών επικαλείται και το γεγονός ότι θα αναγκαστούν οι δήμοι να αναδιαρθρώσουν και να εξορθολογίσουν τις υπηρεσίες τους, προσαρμόζοντας το κόστος της αποκομιδής σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που θα είχαν αν χρησιμοποιούσαν ιδιώτες. Την τάση αυτή έρχονται να ενισχύσουν οι ενέργειες κάποιων δήμων που εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής του μεικτού συστήματος. Για παράδειγμα, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σχεδιάζει την πιλοτική εφαρμογή, σε ένα δημοτικό διαμέρισμα, προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων σε συνεργασία με ιδιώτες, εφόσον από την έρευνα που έχει ανατεθεί στο Πολυτεχνείο προκύψει τέτοια σχέση κόστους και οφέλους, όπως εξηγεί στην «Α» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας της πόλης Θανάσης Παπάς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ