Popular Post

Blogger Themes

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

HALANDRI NEWS · Προς αξιοποίηση το «Καλλισπέρη»



kallisperiΈντονους διαξιφισμούς προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου το θέμα της ανάθεσης διαχείρισης και αποτίμησης του κληροδοτήματος Καλλισπέρη στη δημοτική επιχείρηση Φλύα Α.Ε., για την αξιοποίησή του από τον Δήμο Χαλανδρίου.
Οι δραστηριότητες της ανώνυμης εταιρείας ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο, καθώς διοίκηση και μείζων μειοψηφία διαφώνησαν ως προς το εάν είναι νόμιμη η ανάθεση μιας τέτοιας δραστηριότητας στη Φλύα Α.Ε. «Η εταιρεία μπορεί να τρέξει όλες τις διαδικασίες με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από τον Δήμο», ήταν η θέση του δημάρχου Γιώργου Κουράση, με τον επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ να υποστηρίζει ότι η δημοτική επιχείρηση «δεν έχει εκ του νόμου τέτοια αρμοδιότητα», ζητώντας η διαδικασία να ανατεθεί στις υπηρεσίες του Δήμου.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω κληροδότημα, δωρεά της αείμνηστης Σεβαστής Καλλισπέρη, είναι ένα συγκρότημα κτηρίων εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα, που βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δίπλα στην Ακρόπολη (συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Παρθενώνος 43 και Νικολάου Καλλισπέρη 22). Το πανέμορφο ακίνητο, αναξιοποίητο μέχρι στιγμής από τον Δήμο, βρίσκεται σήμερα σχεδόν υπό κατάρρευση.
Γ. Κουράσης

«Αξιοποίηση γιατί ρημάζει»
Στην εισήγησή του προς ο κ. Κουράσης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να δρομολογηθεί η αξιοποίηση του κληροδοτήματος, που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα εξής:
α) πραγματοποίηση πολεοδομικού, νομικού και τεχνικού ελέγχου του ακινήτου,
β) εκτίμηση του ακινήτου από δύο ανεξάρτητες, διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες εκτιμήσεως,
γ) εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης και ωφελιμότητας ααπό αναγνωρισμένη εταιρεία,
δ) σύνταξη προμελέτης αξιοποίησης που να περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις του Δήμου (κτήρια, ύφος χρήσης) που θα εκπονήσει αρχιτεκτονικό γραφείο,
ε) σύνταξη διακήρυξης με οικονομικά και τεχνικά κριτήρια επιλογής,
στ) έγκριση όλων των ανωτέρω από το Δημοτικό Συμβούλιο,
ζ) επιτροπή αξιολόγησης προσφορών,
η) προκήρυξη διαγωνισμού,
θ) έγκριση απόφασης από επιτροπή κληροδοτημάτων του υπουργείου οικονομικών,
ι) υπογραφή σύμβασης.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, πληροφορήθηκε τη σχετική διαδικασία από μελετητικό γραφείο «που έχει ασχοληθεί με τα περισσότερα διατηρητέα κτήρια της Αθήνας».
Ωστόσο, απαντώντας στις ανησυχίες της μειοψηφίας, εξήγησε ότι οι αποφάσεις για τα παραπάνω βήματα θα λαμβάνονται σταδιακά και όχι όλες μαζί, προκειμένου να μη δεσμεύεται εκ των προτέρων για τις μετέπειτα κινήσεις του ο Δήμος.
«Έχουμε ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο ρημάζει καθημερινά και έχουμε ευθύνη γι’ αυτό. Πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή του», κατέληξε ο δήμαρχος. Ωστόσο η αναφορά του ότι την προαναφερόμενη διαδικασία θα «τρέξει» η δημοτική επιχείρηση Φλύα Α.Ε. προκάλεσε την κατηγορηματική διαφωνία του επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ, Στάθη Ανδρεόπουλου.

Σ. Ανδρεόπουλος
«Επικίνδυνη η απόφαση»
Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρεόπουλος υποστήριξε ότι μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη μετατροπή των δημοτικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρείες, «η Φλύα Α.Ε. έχει μια αποκλειστική αρμοδιότητα: τη διαχείριση ακινήτων», εξηγώντας ότι η εταιρεία «δεν διαθέτει την υποδομή για να προχωρήσει σε αποτιμήσεις ακινήτων». «Είναι εκτός της δραστηριότητας της εταιρείας και εκτός νόμου», συνέχισε ο κ. Ανδρεόπουλος, επικαλούμενος μάλιστα και σχετικό πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του Ιουνίου 2010 «το οποίο κρίνει παράνομες όλες τις προγραμματικές συμβάσεις και παράνομο τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκε η δημοτική περιουσία»,  τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ενημέρωσε το Σώμα για την έκδοση πρωτόδικης απόφασης το 2011 η οποία «βγάζει εκτός νόμου τις διαδικασίες αυτές, δηλαδή το να ανατίθενται μη αρμόδιες πράξεις στην ανώνυμη εταιρεία που είναι αποκλειστικά διαχείρισης ακινήτων» και κατέληξε: «Είναι επικίνδυνο σήμερα να πάρουμε αυτή την απόφαση, γιατί μπορεί να είναι άκυρη. Εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε κάτι τέτοιο: Θα ελέγξουμε τη νομιμότητα της απόφασης και ενδεχομένως να προσφύγουμε για την ακύρωσή της».
«Ίδιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί»
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μύρων Ανδριανάκης εξήγησε ότι όσον αφορά στο κομμάτι της διαφάνειας των διαδικασιών, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τόσο για τον Δήμο όσο και για την Φλύα Α.Ε. είναι οι ίδιοι.
«Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι πλέον μέσα σε όλες τις δραστηριότητες της ανώνυμης εταιρείας, οπότε δεν τίθεται θέμα επ’ αυτού», ανέφερε σχετικά.
Τέλος, παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο πρώην δήμαρχος Κώστας Παττακός, τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωσή μας να αποδοθεί το ακίνητο στον λαό του Χαλανδρίου» και επιμένοντας στην ανάγκη τα βήματα για την αξιοποίησή του να ακολουθηθούν σταδιακά και να μην αποφασιστούν όλα μαζί, κάτι στο οποίο συμφώνησε και η διοίκηση.
Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο των παρατάξεων ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ και της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Αιτιολογώντας την ψήφο του συνδυασμού του, ο επικεφαλής της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Σίμος Ρούσσος σημείωσε ότι «εμείς δεν το ψηφίζουμε, όπως δεν είχαμε ψηφίσει την παραχώρηση της διαχείρισης των ακινήτων στη Φλύα Α.Ε.».
Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha