Kότες, γαλοπούλες και... οπωρολαχανικά συγκαταλέγονται στην καθημερινή λεία μικροκλεφτών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι απελπισμένοι ή ανένταχτοι που καταλήγουν στην παραβατικότητα για ένα κομμάτι ψωμί
Related Articles :
Τρόφιμα από σούπερ μάρκετ στην Πάτρα, κατσίκια από σπίτι σε χωριό του Ηρακλείου, γαλοπούλες από κοτέτσι στην Κορώνη. Μικροκλοπές σε... είδος είναι η νέα «μάστιγα» που συγκλονίζει καθημερινά πια τα ελληνικά αστικά κέντρα και την περιφέρεια. Η οικονομική κρίση έχει κάνει τη ζωή χιλιάδων οικογενειών δυσκολότερη, μετατρέποντας την επιβίωση σε γρίφο. Θυμίζοντας σημεία των καιρών της δεκαετίας του '50, οι «κλεφτοκοτάδες» επιστρέφουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους... Με «εύκολο» στόχο τα οικόσιτα ζώα και τις καλλιέργειες, τα περιστατικά που καταγράφονται καταδεικνύουν μια εικόνα ανέχειας και απελπισίας...
«Τελευταία στην Πελοπόννησο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, παρατηρείται ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση της εγκληματικότητας που έχει να κάνει με αυτό που αποκαλείται ως -έγκλημα ανάγκης-», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος. «Πρόκειται για συμπεριφορές από ανθρώπους που δεν έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία και δρουν από βιοποριστική ανάγκη. Εκδηλώσεις τέτοιων συμπεριφορών είναι οι ζωοκλοπές, καθώς και οι μικροκλοπές».
Εισβάλλουν παντού
Ο τρόπος που δρουν οι παραβάτες του είδους είναι παρόμοιος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μπαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κτήματα, αυλές και σπίτια που διαθέτουν κοτέτσια και κήπους. Επιλέγουν πάντα να κλέβουν μικρό αριθμό ζώων, προκειμένου η... αφαίρεση να περάσει απαρατήρητη. Πολλοί μάλιστα, κόβουν και λαχανικά από τον κήπο.
Ο τρόπος που δρουν οι παραβάτες του είδους είναι παρόμοιος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μπαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κτήματα, αυλές και σπίτια που διαθέτουν κοτέτσια και κήπους. Επιλέγουν πάντα να κλέβουν μικρό αριθμό ζώων, προκειμένου η... αφαίρεση να περάσει απαρατήρητη. Πολλοί μάλιστα, κόβουν και λαχανικά από τον κήπο.
Οπως είναι φυσικό, το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται. Ωστόσο, είναι συχνό το φαινόμενο, πολλοί ιδιώτες που διαπιστώνουν την κλοπή δύο ή τριών μικρών ζώων να μην πηγαίνουν στην αστυνομία.
Εστω και έτσι, το ημερήσιο αστυνομικό δελτίο είναι αποκαλυπτικό ως προς τις μικροκλοπές επιβίωσης. Πριν από λίγες μέρες, στις 21 Δεκεμβρίου, 25 γαλοπούλες και 15 κότες έκαναν... φτερά από κοτέτσι στη Νέα Κορώνη. Στην Κω, στην περιοχή Μαρμαρωτού, άγνωστοι έκλεψαν 30 κοτόπουλα από ιδιώτη και 70 από κρεοπώλη, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, από αυλή σπιτιού έκαναν «φτερά» εννιά τσουβάλια με ελιές που ο ιδιοκτήτης τους προόριζε για το ελαιοτριβείο.
Παρόμοιες μικροκλοπές σε είδος έχουν καταγγελθεί και σε άλλες περιοχές, καθώς και για διάφορα είδη διατροφής. Στην Κρήτη, στόχος ληστών έχουν γίνει ακόμη και κυλικεία σχολείων. Στην Πάτρα, ένα νεαρό ζευγάρι συνελήφθη σε σούπερ μάρκετ, την ώρα που προσπαθούσε να «φυγαδεύσει» μέσα σε τσάντες προϊόντα αξίας 50 ευρώ. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο η αυτοκτονία στο κρατητήριο μιας μάνας, που συνελήφθη να έχει κλέψει δύο μπλούζες από κατάστημα...
«Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρατηρείται μια μικρή αύξηση στους δείκτες σχετικά με τις ζωοκλοπές και τις κλοπές, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ενδεικτικά, από τα υπάρχοντα στοιχεία, το έτος 2010 καταγράφηκαν 106 περιστατικά ζωοκλοπών και 113 το 2011», εξηγεί ο κ. Γεωργόπουλος και συνεχίζει: «Στόχος των ατόμων που έχουν τέτοια εγκληματική συμπεριφορά, στην Περιφέρειά μας, είναι κυρίως τα αμνοερίφια, τα αιγοπρόβατα και οι μελισσοκυψέλες.
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι τελευταία παρατηρείται, επίσης σε υποθέσεις κλοπών, το φαινόμενο οι δράστες να έχουν αφαιρέσει είδη ρουχισμού και είδη διατροφής. Τέτοιες περιπτώσεις εγκληματικότητας έχουν, κατά κύριο λόγο, ως δευτερογενή γενεσιουργό τους αιτία την ανάγκη της εξασφάλισης χρήματος ή προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών τους».
Από την εξιχνίαση των υποθέσεων ζωοκλοπών, αλλά και των υποθέσεων που υπήρξε κλοπή ειδών διατροφής και ρουχισμού, παρατηρείται ότι συμμετοχή σε αυτές έχουν κυρίως άνθρωποι εκτός «του κοινωνικού γίγνεσθαι».
ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Περιπολίες και σεκιουριτάδες για τη φύλαξη των ζωντανών
Περιπολίες και σεκιουριτάδες για τη φύλαξη των ζωντανών
Eξαρση της ζωοκλοπής, όχι όμως με τη μορφή που γνωρίζαμε έως σήμερα, παρατηρείται και στην Κρήτη. Πολλοί κτηνοτρόφοι του Νομού Ηρακλείου παραπονιούνται για κλοπές οικόσιτων ζώων που έχουν για να συντηρούν τις οικογένειές τους. Την περασμένη εβδομάδα, σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε η βουλευτής Ηρακλείου Μαρία Σκραφνάκη.
«Στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου, το φαινόμενο των ζωοκλοπών έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις τη φετινή χρονιά, αφού καθημερινά καταγράφονται πολλαπλά κρούσματα ζωοκλοπής», εξηγεί η κ. Σκραφνάκη στο «Εθνος της Κυριακής». «Δεν πρόκειται όμως για τη ζωοκλοπή όπως την ξέρουμε, με κοπάδια να αλλάζουν χέρια, αλλά για πρόβλημα που αφορά κλοπές επιβίωσης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης. Πολλοί κτηνοτρόφοι του νομού βρίσκονται σε απόγνωση, αφού από τις συνεχόμενες κλοπές των ζώων τους κοντεύουν να ξεκληριστούν. Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί από τους παραγωγούς-κτηνοτρόφους έχουν φτάσει στο σημείο να πραγματοποιούν βραδινές περιπολίες ή ακόμα και να αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας τη φύλαξη των κτηνοτροφικών τους μονάδων», λέει η βουλευτής.
«Πολλές φορές έρχονται κάποιοι από άλλα χωριά και κλέβουν -για παράδειγμα- πέντε κότες ή ένα γουρούνι από ένα σπίτι. Ως αξία μπορεί να είναι μικρή, αλλά οι κάτοικοι της υπαίθρου που εκτρέφουν μικρό αριθμό ζώων για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες υποφέρουν», μας λέει. «Περιμένουμε από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει μέτρα, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο αυτό των μικροκλοπών ζώων».
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr
mapsara@pegasus.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ