Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Επειδή κομπορρημονούν ορισμένα στελέχη του Σύριζα και δηλώνουν ότι δεν θα πάθουμε και τίποτε αν επιστρέψουμε στην δραχμή σας παρουσιάζω σήμερα ένα ρεπορτάζ του BBC που με απλό τρόπο εξηγεί τι θα προκαλέσει μια τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ. Οι λέξη που χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή είναι «κατάρρευση».
Οι Τράπεζες στην Ελλάδα θα καταρρεύσουν. Οι καταθέσεις των πολιτών θα παγώσουν. Πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν. Το κόστος των εισαγωγών- που στην Ελλάδα περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα και φάρμακα- θα διπλασιαστεί. Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, ο τουρισμός, θα διαταραχθεί από την πολιτική και κοινωνική αναταραχή.
Τραπεζική διαταραχή: Ουρές κόσμου έξω από τις τράπεζες για να σηκώσει τις καταθέσεις του. Ντόμινο σε τράπεζες της Νότιας Ευρώπης προκαλώντας τραπεζική κρίση. Η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, όπως ακριβώς και το 2008. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να παρέχει τρισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια διάσωσης των τραπεζών.
Πτωχεύσεις επιχειρήσεων: Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν νομική και οικονομική καταστροφή. Ορισμένες συμβάσεις που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα μετατρέπεται σε δραχμές, ενώ άλλες ξένες συμβάσεις θα παραμένουν σε ευρώ.
Κρίση του δημόσιου χρέους: Το δημόσιο χρέος είναι τα χρήματα που δανείζεται η κυβέρνηση από τους ίδιους τους πολίτες του ή από επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα υπάρξει νευρικότητα στους επενδυτές και ο δανεισμός θα είναι πολύ δύσκολος. Κάτι τέτοιο θα θορυβούσε τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας. Αυτές οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν το 28% της συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης. Ακόμη και η Γαλλία θα μπορούσε να μπει σε μπελάδες.
Αναταραχή στις αγορές: Νευρικότητα στην αγορά. Οι επενδυτές και δανειστές σε όλο τον κόσμο μπορεί να αρχίσουν να ξεπουλάνε τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις τους και να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε «ασφαλή καταφύγια» εκτός Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, ασφαλείς επενδύσεις, όπως το δολάριο, το γεν, το ελβετικό φράγκο, ο χρυσός θα αυξηθεί, ενώ κυβερνήσεις, όπως αυτές των ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, ακόμη και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να δανειστούν φθηνότερα. Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να πέσει απότομα διεθνώς αλλά να ανέβει στην χώρα μας.
Ύφεση: Οι Επιχειρήσεις μπορεί να μειώσουν τις επενδύσεις. Οι απλοί άνθρωποι μπορούν να περικόψουν τις δαπάνες τους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να ωθήσει την ευρωζώνη σε μια βαθιά ύφεση. Το ευρώ θα χάσει την αξία στις αγορές συναλλάγματος, προσφέροντας κάποια ανακούφιση για την ευρωζώνη, καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές στο διεθνές εμπόριο. (Μήπως τελικά εκεί είναι όλο το παιχνίδι, να βγει η Ελλάδα από το ευρώ για να γίνει το νόμισμα αυτό ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές;).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ