ΔΕΥΤΕΡΑ
Γίγαντες στο φούρνο με σπανάκι
Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ γίγαντες
1 κιλό σπανάκι
1 κουτί ψιλοκομμένα τοματάκια (ή φρέσκα)
2 κρεμμύδια
ρίγανη
ελαιόλαδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γλ. πιπέρι καγέν (προαιρετικά)
2 κόκκινες πιπεριές
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ εμπορίου
1 κ.σ. αλεύρι ή κορνφλάουερ αλάτι
1 κεσεδάκι γιαούρτι
Πως το κάνουμε:
1. Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές. Σε πλασοτέ (ρηχή και φαρδιά) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 6΄-7΄ ώσπου να γυαλίσει (όχι να κάνει χρώμα), ανακατεύοντας συνεχώς.
2. Αφού πασπαλίσουμε με την πάπρικα και το καγέν, σοτάρουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄ να βγάλει τα υγρά του στη βάση της κατσαρόλας. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από σπόρους και μεμβράνες και τις ψιλοκόβουμε σε καρεδάκια (μικρά τετράγωνα) ή σε λεπτά μπαστουνάκια.
3. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, αλατίζουμε και αφού σκεπάσουμε με καπάκι την κατσαρόλα σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ ή ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας.
4. Σ' ένα μπολάκι διαλύουμε το αλεύρι με 2 κ.σ. νερό και προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας να ενωθούν όπως κάνουμε όταν φτιάχνουμε αυγολέμονο.
5. Παίρνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
6. Σερβίρουμε με ρύζι. Εναλλακτικά το φαγητό αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε και με χοιρινό (στρογγυλό ή κιλότο από μπούτι ή σπάλα).
Η ΓΛΥΚΙΑ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Κέικ καρότο
Δοκιμάστε το και απολαύστε το υπέροχο άρωμα και τη φίνα γεύση του.
Ένα κέικ από τα λίγα!!!
Related Articles :
Γίγαντες στο φούρνο με σπανάκι
Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ γίγαντες
1 κιλό σπανάκι
1 κουτί ψιλοκομμένα τοματάκια (ή φρέσκα)
2 κρεμμύδια
ρίγανη
ελαιόλαδο
Πως το κάνουμε:
- Βράζετε τους γίγαντες που έχετε αφήσει να φουσκώσουν σε νερό όλη νύχτα - 20 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας ή τουλάχιστον μία ώρα σε κανονική κατσαρόλα.
- Εν τω μεταξύ έχετε βράσει το σπανάκι (ή ξεπαγώσει, εάν πρόκειται για κατεψυγμένο) και τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι με αρκετό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τη ρίγανη και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αφήνετε να βράσουν λίγο όλα μαζί.
- 'Οταν ετοιμαστούν οι γίγαντες τους ρίχνετε σε ένα ταψί, ρίχνετε από πάνω και το σπανάκι, ανακατεύετε αν θέλετε και με λίγο ακόμα λάδι και το βάζετε στο φόυρνο για καμία ακόμα ώρα.
- Πολύ ωραίο είναι να βάλετε κανένα εικοσάλεπτο πριν γίνει το φαγητό λίγη τριμμένη φέτα από πάνω και ξανά στο φούρνο.
ΤΡΙΤΗ
Καρμπονάρα
Ένα κλασσικό πιάτο της Ιταλικής κουζίνας που το αγαπάνε όλοι. Εύκολο και γρήγορο θα ενθουσιάσει ολόκληρη την οικογένεια.
Τι χρειαζόμαστε:
1πακετο μακαρονια νουμερο 3
1 κρεμα γαλακτος 250ml
200γρ παρμεζανα τριμμενη
10 φετες μπεικον ψιλοκομμενο
ελαιολαδο για λιγο σοταρισμα
αλατι και πιπερι
Σερβίρουμε το ρύζι και γαρνίρουμε το κάθε πιάτο με τη σάλτσα ντομάτας που έχουμε ετοιμάσει.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σωτάρουμε την πιπεριά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τις ελιές και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε την φρέσκια και την ξερή ρίγανη, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε τη φέτα, ανακατεύουμε ελαφρά για να μη διαλυθεί και λιώσει εντελώς και αποσύρουμε.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να απορροφηθεί το υγρό από το ρύζι.
Ρίχνουμε σε δόσεις (περίπου 1 φλ.τσαγιού τη φορά) το ζωμό και ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει το ρύζι να κολλάει στην κατσαρόλα που σημαίνει ότι χρειάζεται και άλλο υγρό, προσθέτουμε κι άλλο ζωμό. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε.
1.200 γραμμ. μοσχάρι (ποντίκι, νουά ή χτένι σπάλας)Ένα κλασσικό πιάτο της Ιταλικής κουζίνας που το αγαπάνε όλοι. Εύκολο και γρήγορο θα ενθουσιάσει ολόκληρη την οικογένεια.
Τι χρειαζόμαστε:
1πακετο μακαρονια νουμερο 3
1 κρεμα γαλακτος 250ml
200γρ παρμεζανα τριμμενη
10 φετες μπεικον ψιλοκομμενο
ελαιολαδο για λιγο σοταρισμα
αλατι και πιπερι
Πως το κάνουμε:
Βραζουμε τα μακαρονια μας για 5 λεπτα σε αλατισμενονερο,σουρωνουμε και βαζουμε στην κατσαρολα μας την ιδια λιγο ελαιολαδο και σοταρουμε το μπεικον,προσθετουμε την κρεμα γαλακτος και την μιση ποσοτητα απο την παρμεζανα.Αδειαζουμε τα μακαρονια στην κατσαρολα και ανακατεουμε ελαφρα.Σερβιρουμε και βαζουμε λιγο πιπερακι και το υπολοιπο τυρι!!
ΤΕΤΑΡΤΗ
Ριζότο με ντομάτα και φέτα
- 250 γρ. ρύζι καρολίνα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα ώριμη κομμένη σε κυβάκια
- 1 πιπεριά κέρατο κομμένη σε μπαστουνάκια
- 10 ελιές καθαρισμένες από το κουκούτσι και ψιλοκομμένες
- 2 κ.σούπας φρέσκια ρίγανη
- 1 κ.γλυκού ξερή ρίγανη
- 2 κ. σούπας ξύδι
- 150 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
- 50 γρ. παρμεζάνα
- 1 φλ.τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως το κάνουμε:
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γλ. πιπέρι καγέν (προαιρετικά)
2 κόκκινες πιπεριές
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ εμπορίου
1 κ.σ. αλεύρι ή κορνφλάουερ αλάτι
1 κεσεδάκι γιαούρτι
Πως το κάνουμε:
1. Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές. Σε πλασοτέ (ρηχή και φαρδιά) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 6΄-7΄ ώσπου να γυαλίσει (όχι να κάνει χρώμα), ανακατεύοντας συνεχώς.
2. Αφού πασπαλίσουμε με την πάπρικα και το καγέν, σοτάρουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄ να βγάλει τα υγρά του στη βάση της κατσαρόλας. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από σπόρους και μεμβράνες και τις ψιλοκόβουμε σε καρεδάκια (μικρά τετράγωνα) ή σε λεπτά μπαστουνάκια.
3. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, αλατίζουμε και αφού σκεπάσουμε με καπάκι την κατσαρόλα σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ ή ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας.
4. Σ' ένα μπολάκι διαλύουμε το αλεύρι με 2 κ.σ. νερό και προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας να ενωθούν όπως κάνουμε όταν φτιάχνουμε αυγολέμονο.
5. Παίρνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
6. Σερβίρουμε με ρύζι. Εναλλακτικά το φαγητό αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε και με χοιρινό (στρογγυλό ή κιλότο από μπούτι ή σπάλα).
Η ΓΛΥΚΙΑ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Υλικά συνταγής «Τρουφάκια» (για 50 τεμάχια)
- 30 μπισκότα τύπου ΠΤΙ ΜΠΕΡ
- 100 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
- ½ κούπας γάλα
- 1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
- 1/3 κούπας καρύδι τριμμένο
- 1 ποτήρι τρούφα (για την επικάλυψη)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπρίκι τοποθετείτε το βούτυρο, την κουβερτούρα και ¼ κούπας γάλα
- Τοποθετείτε το μπρίκι στο ματάκι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε συχνά μέχρι το μίγμα να γίνει ρευστό.
- Σπάτε τα μπισκότα σε ένα μπολ
- Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα στο μπολ με τα μπισκότα
- Προσθέτετε το μίγμα λιωμένης κουβερτούρας-βουτύρου
- Προσθέτετε το τριμμένο καρύδι και την άχνη
- Ανακατέψετε καλά με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα
- Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για μερικές ώρες για να κρυώσει
- Σχηματίστε μικρά μπαλάκια αποσπώντας μικρές ποσότητες μίγματος
- Ρίξτε τα μπαλάκια στην τρούφα και κυλήστε τα ώστε να καλυφθούν γύρω γύρω με την τρούφα
- Τοποθετήστε τα μπαλάκια σε μικρές χρωματιστές χάρτινες θήκες και βάλτε τα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να κρυώσουν καλά πριν τα σερβίρετε
Κέικ καρότο
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φακελάκι baking powder ( 20 γρ. ή 2 κ.σ.)
3 κούπες καρότα τριμμένα στον τρίφτη
1 κούπα καρύδια χοντροτριμμένα
για το σιρόπι
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
το ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το μίξερ μέσα σε μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο,το χυμό πορτοκαλιού,το ξύσμα και χτυπάμε
λίγο ακόμη.
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φακελάκι baking powder ( 20 γρ. ή 2 κ.σ.)
3 κούπες καρότα τριμμένα στον τρίφτη
1 κούπα καρύδια χοντροτριμμένα
για το σιρόπι
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
το ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το μίξερ μέσα σε μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο,το χυμό πορτοκαλιού,το ξύσμα και χτυπάμε
λίγο ακόμη.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τα προσθέτουμε
στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
Τέλος ρίχνουμε στο μείγμα το τρμμένο καρότο και τα καρύδια.
Ανακατεύουμε και πάλι απαλά να ενωθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί με διαστάσεις 33x27 εκ.
ή ένα στρογγυλό με διάμετρο 36 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C με
αντιστάσεις πάνω-κάτω για περίπου 40 λεπτά ή 50 -60 λεπτά,
αντίστοιχα για το ταψί που θα επιλέξουμε, στη μεσαία θέση.
Αφού ψηθεί αφήνουμε το κέικ να σταθεί και να κρυώσει.
Στο μεταξύ,βράζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί,για 5 λεπτά
(μετράμε από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).
Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε να σταθεί για λίγο να το τραβήξει όλο και να κρυώσει.
Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.
στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
Τέλος ρίχνουμε στο μείγμα το τρμμένο καρότο και τα καρύδια.
Ανακατεύουμε και πάλι απαλά να ενωθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί με διαστάσεις 33x27 εκ.
ή ένα στρογγυλό με διάμετρο 36 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C με
αντιστάσεις πάνω-κάτω για περίπου 40 λεπτά ή 50 -60 λεπτά,
αντίστοιχα για το ταψί που θα επιλέξουμε, στη μεσαία θέση.
Αφού ψηθεί αφήνουμε το κέικ να σταθεί και να κρυώσει.
Στο μεταξύ,βράζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί,για 5 λεπτά
(μετράμε από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).
Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε να σταθεί για λίγο να το τραβήξει όλο και να κρυώσει.
Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.
Δοκιμάστε το και απολαύστε το υπέροχο άρωμα και τη φίνα γεύση του.
Ένα κέικ από τα λίγα!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ