Σοβαρές και δραματικές αλλαγές στις προσλήψεις προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με έντονο άρωμα… ιδιωτικοποιήσεων, και στη διαχείριση των οικονομικών των Δήμων, με την ίδρυση ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, προβλέπει ο «τροϊκανός» πολυνόμος, που ψηφίστηκε στις 7/11.
Ειδικά στον τομέα των προσλήψεων, οι εξελίξεις είναι εντυπωσιακές, καθώς ουσιαστικά κλείνει ο δρόμος για προσλήψεις ατόμων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) και «επιτρέπονται» εκείνες όσων έχουν Τεχνολογική Εκπαίδευση (Τ.Ε.) και Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (Π.Ε.), πάντα με την αναλογία 5 αποχωρήσεων (μέσω απολύσεων, συνταξιοδότησης κ.λπ.) για κάθε 1 πρόσληψη. Η συγκεκριμένη διάταξη ερμηνεύεται ουσιαστικά ως μεσοπρόθεσμος προάγγελος ιδιωτικοποίησης όσων δημοτικών υπηρεσιών βασίζονταν μέχρι σήμερα σε υπαλλήλους Υ.Ε. και Δ.Ε., όπως για παράδειγμα η καθαριότητα, τα εξωτερικά συνεργεία ή το πράσινο, καθώς, όπως είναι φυσικό, προϊόντος του χρόνου, θα «αποψιλωθούν» από προσωπικό και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με το σκεπτικό της εισηγητικής έκθεσης που παρατίθεται αναλυτικότερα παρακάτω, η πρόσληψη αποκλειστικά εξειδικευμένου προσωπικού Τ.Ε. και Π.Ε. καθιστά τον ρόλο των ΟΤΑ περισσότερο επιτελικό και εποπτικό, παρά άμεσα παραγωγικό σε υπηρεσίες που άπτονται της καθημερινότητας.
Ο νέος νόμος προβλέπει, επίσης, την άμεση μείωση του αριθμού των ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συνεργατών και ειδικών συμβούλων των αιρετών ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, μειώνει τις αντιμισθίες των προέδρων των Δημοτικών - Περιφερειακών Συμβουλίων και των δημοτικών συμβούλων (όχι μόνο για τη συμμετοχή τους σε αυτά, αλλά και στις διάφορες επιτροπές), ενώ καταργεί τις θέσεις ιδιαιτέρων γραμματέων δημάρχων και δημοσιογράφωνστις Περιφέρειες. Όλα αυτά με το σκεπτικό της «εξοικονόμησης πόρων και της μείωσης του μισθολογικού κόστους των ΟΤΑ».
Την ίδια στιγμή θεσμοθετείται το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», το οποίο θα επιβλέπει ανά μήνα την πορεία των οικονομικών των Δήμων και θα στελεχώνεται από οικονομικούς διευθυντές του υπουργείου Εσωτερικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), καθώς και από εμπειρογνώμονες (βλ. αναλυτικά στη συνέχεια).
Στην περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώνει αποκλίσεις στην πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών, των ετησίων προγραμμάτων δράσης και των πενταετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, θα εισηγείται, σε συνεργασία με τον ΟΤΑ, τις αναγκαίες κατά περίπτωση δημοσιονομικές και διαθρωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται η χρηστή οικονομική διαχείριση.
Σημαντική είναι και η ρύθμιση της αποπληρωμής δανείων των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων τους προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ), με τις νέες διατάξεις να προβλέπουν άπαξ επιμήκυνση πληρωμής στα 8 έτη (με τους ενδιαφερόμενους Δήμους να έχουν προθεσμία κατάθεσης της σχετικής αίτησης ως 31 Δεκεμβρίου του 2012) και περίοδο χάριτος 3 έτη, κατά την οποία θα καταβάλλονται μόνο τόκοι και θα επέρχεται μείωση του επιτοκίου των συναφθέντων δανείων κατά μισή (0,5) ποσοστιαία μονάδα.
Παράλληλα, με σκοπό να διευκολυνθεί η ρευστότητα των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, κατά την έναρξη της νέας περιόδου και να καλυφθούν επαρκώς οι λοιπές τρέχουσες υποχρεώσεις τους (μισθοδοσία κ.λπ.), αναστέλλεται η παρακράτηση των τοκοχρεολυτικών δόσεων χορηγηθέντων δανείων από το ΤΠΔ, για τον Σεπτέμβριο του έτους 2012 και τα τυχόν ποσά επιστρέφονται σε αυτούς κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησής τους.
Τέλος, με τις ψηφισθείσες διατάξεις ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των κοινοχρήστων χώρων και κτηρίων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, έναντι ανταλλάγματος (συγκεκριμένα, αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο ως προς τους όρους αδειοδότησης για τη λειτουργία περιπτέρων, κυλικείων, καφενείων και κουρείων σε κοινόχρηστους χώρους και κτήρια των ΟΤΑ, ώστε «να αρθούν τυχόν αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση των ανωτέρω επαγγελμάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση).
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ παρουσιάζει αυτούσια τα όσα προβλέπει η Εισηγητική Έκθεση, η οποία συνόδευε το πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ