ΔΕΥΤΕΡΑ
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΙ ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
'Αλλη μια νηστίσιμη Αγιορείτικη συνταγή νόστιμη και εύκολη, που θα ενθουσιάσει ακόμα κι αυτούς που δεν είναι λάτρες των οσπρίων, μιας και είναι και ένας υπέροχος μεζές.
ΥΛΙΚΑ :
2 κούπες ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι
Aλεύρι
Εκτέλεση
Μια μέρα πριν ξεκινήσουμε βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη, στεγνώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε λίγα λίγα στο μούλτι. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε (με το χέρι όμως και όχι στο μούλτι) τα υπόλοιπα υλικά, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια με το μείγμα, τα τυλίγουμε με αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσά. Aν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το πιάτο με φέτες λεμόνι και σος από ταχίνι.
Τip:
'Οπως λέει η παραδοσιακή συνταγή δεν πρέπει να βράσετε τα ρεβίθια, απλώς αφήστε τα στο νερό να φουσκώσουν. Αν τα βράσετε, όπως προτείνουν αρκετές άλλες συνταγές, το αποτέλεσμα θα είναι να τραβήξουν τα κεφτεδάκια σας πολύ λάδι.
ΤΡΙΤΗ
ΑΓΙΟΡΕΤΙΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ http://halandrinews.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6.html
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
λίγη κανέλα
1 κιλό μανιτάρια τεμαχισμένα
1 φλιτζάνι λάδι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. χυμός ντομάτας
Για την μπεσαμέλ
λίγος μαιντανός
7 φλιτζάνια νερό ή γάλα σόγιας
λίγο μπαχάρι
1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι
λίγο πιπέρι μαύρο
1 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι
1 στήθος κοτόπουλο
2 Μακεδονικά μοσχαρίσια λουκάνικα
2 Κόκκινες πιπεριές, κέρατο
2 πράσινες πιπεριές, κέρατο
1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
½ φλιτζάνι νερό
1 κρεμμύδι
μαύρο πιπέρι σε κόκκους αλάτι
λίγο κύμινο (προαιρετικά)
μπαχάρι σε κόκκους (προαιρετικά)
1 κουταλιά αλεύρι
Μερικές σταγόνες σόζ Αγλαις sauce Anglais
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κρέατα και τα κόβουμε μικρά κομμάτια. Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρέας. Αφού σωταριστεί το κρέας προσθέτουμε το κρεμμύδι και μετά τις πιπεριές.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κύμινο, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει καμιά δεκαριά λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα. Τέλος ρίχνουμε τη sauce και ανακατεύουμε.
Υλικά :
Related Articles :
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΙ ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
'Αλλη μια νηστίσιμη Αγιορείτικη συνταγή νόστιμη και εύκολη, που θα ενθουσιάσει ακόμα κι αυτούς που δεν είναι λάτρες των οσπρίων, μιας και είναι και ένας υπέροχος μεζές.
ΥΛΙΚΑ :
2 κούπες ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι
Aλεύρι
Εκτέλεση
Μια μέρα πριν ξεκινήσουμε βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη, στεγνώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε λίγα λίγα στο μούλτι. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε (με το χέρι όμως και όχι στο μούλτι) τα υπόλοιπα υλικά, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια με το μείγμα, τα τυλίγουμε με αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσά. Aν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το πιάτο με φέτες λεμόνι και σος από ταχίνι.
Τip:
'Οπως λέει η παραδοσιακή συνταγή δεν πρέπει να βράσετε τα ρεβίθια, απλώς αφήστε τα στο νερό να φουσκώσουν. Αν τα βράσετε, όπως προτείνουν αρκετές άλλες συνταγές, το αποτέλεσμα θα είναι να τραβήξουν τα κεφτεδάκια σας πολύ λάδι.
ΤΡΙΤΗ
ΑΓΙΟΡΕΤΙΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ http://halandrinews.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6.html
ΥΛΙΚΑ :
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
λίγη κανέλα
1 κιλό μανιτάρια τεμαχισμένα
1 φλιτζάνι λάδι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. χυμός ντομάτας
Για την μπεσαμέλ
λίγος μαιντανός
7 φλιτζάνια νερό ή γάλα σόγιας
λίγο μπαχάρι
1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι
λίγο πιπέρι μαύρο
1 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την σάλτσα - βράζοντας τα κρεμμύδια που έχουμε λιώσει στο μπλέντερ μαζί με την ντομάτα, τον μαιντανό και αργότερα προσθέτοντας τα μπαχαρικά - ώσπου να στεγνώσει. Σωτάρουμε τα μανιτάρια με ένα φλιτζάνι λάδι και ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ώσπου να στεγνώσουν. Ενώνουμε την σάλτσα με τα μανιτάρια. Τα βράζουμε μαζί 5 - 10 λεπτά και αλατίζουμε κανονικά.
Για να κάνουμε την μπεσαμέλ, βράζουμε το νερό η το φυτικό γάλα με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί και μετά βάζουμε την σάλτσα.Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την μπεζαμέλ,να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , μέχρι να ροδίσει , σε θερμοκρασία 200 βαθμούς.
Για να κάνουμε την μπεσαμέλ, βράζουμε το νερό η το φυτικό γάλα με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί και μετά βάζουμε την σάλτσα.Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την μπεζαμέλ,να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , μέχρι να ροδίσει , σε θερμοκρασία 200 βαθμούς.
ΤΕΤΑΡΤΗ
ιού νερό (ή και λίγο περισσότερο αν θέλουμε το πιλάφι μαλακό)
χυμός ενός λεμονιού
2 κουτ. της σούπας βούτυρο γάλακτος
2 φλυτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένα μανιτάρια
2 κουτ. της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Μέσα σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσει.
Στην συνέχεια, ρίχνουμε το βραστό νερό.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιεί το νερό.
Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε τα μανιτάρια με βούτυρο.
Το σβήνουμε με τον χυμό του λεμονιού και προσθέτουμε τη σάλτσα από μανιτάρια στο ρύζι ανακατεύοντας.
Κατόπιν, φορμάρουμε και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
Γαρνίρουμε με λίγες πατάτες (προαιρετικά).
Γίνεται και χωρίς μανιτάρια
2 κουτ. της σούπας βούτυρο γάλακτος
2 φλυτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένα μανιτάρια
2 κουτ. της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Μέσα σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσει.
Στην συνέχεια, ρίχνουμε το βραστό νερό.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιεί το νερό.
Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε τα μανιτάρια με βούτυρο.
Το σβήνουμε με τον χυμό του λεμονιού και προσθέτουμε τη σάλτσα από μανιτάρια στο ρύζι ανακατεύοντας.
Κατόπιν, φορμάρουμε και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
Γαρνίρουμε με λίγες πατάτες (προαιρετικά).
Γίνεται και χωρίς μανιτάρια
ΠΕΜΠΤΗ
Αγιορείτικη τηγανιά
Δεν ξέρω εάν όντως είναι Αγιορείτικη συνταγή, αλλά ήταν πεντονόστιμη
Υλικά:
250 γραμμάρια χοιρινό ψαχνό1 στήθος κοτόπουλο
2 Μακεδονικά μοσχαρίσια λουκάνικα
2 Κόκκινες πιπεριές, κέρατο
2 πράσινες πιπεριές, κέρατο
1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
½ φλιτζάνι νερό
1 κρεμμύδι
μαύρο πιπέρι σε κόκκους αλάτι
λίγο κύμινο (προαιρετικά)
μπαχάρι σε κόκκους (προαιρετικά)
1 κουταλιά αλεύρι
Μερικές σταγόνες σόζ Αγλαις sauce Anglais
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κρέατα και τα κόβουμε μικρά κομμάτια. Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρέας. Αφού σωταριστεί το κρέας προσθέτουμε το κρεμμύδι και μετά τις πιπεριές.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κύμινο, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει καμιά δεκαριά λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα. Τέλος ρίχνουμε τη sauce και ανακατεύουμε.
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΔΑΦΝΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΚΥΜΙΝΟ
Μυρωδάτο, νόστιμο κριθαράκι σε μια πρωτότυπη εκτέλεση
500 γραμμάρια κριθαράκι
2 δαφνόφυλλα
κύμινο
2 κρεμμυδάκια
3-4 σκελίδες σκόρδο
μισό φλυτζάνι λάδι
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι."Σβήνουμε" με νερό.Γεμίζουμε τον ταβά (κατσαρόλα) μέχρι τη μέση και βάζουμε να κοχλάσει, αφού έχουμε ρίξει αλάτι,δαφνόφυλλα και κύμινο.Αφού κοχλάσει, ρίχνουμε και το κριθαράκι. Το αφήνουμε να φουσκώσει,ανακατεύουμε να "πιει'' τα υγρά και είναι έτοιμο.
Σημείωση : Το φαγητό αυτό συνδιάζεται άριστα με ψαροκεφτέ
ΟΜΕΛΕΤΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΚΟΡΔΑ Η ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ
Πως φτιάχονυμε μια ωραίίζει το στομάχι μας, οικονομικά και υγιεινά.
Υλικά :
2-3 αυγά
6-7 σκόρδα ή κρεμμυδάκια
2-3 κουταλιές λάδι
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι
πιπέρι
2-3 αυγά
6-7 σκόρδα ή κρεμμυδάκια
2-3 κουταλιές λάδι
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βράζουμε τα σκόρδα ή τα κρεμμυδάκια, αφού τα έχουμε ψιλοκοψει,στο τηγάνι με σχεδόν ένα φλυτζάνι νερό, ώστε να μαλακώσουν.Ρίχνουμε λίγο λάδι,αλάτι, μπόλικο πιπέρι και τα αυγά.Ανακατεύουμε το τηγάνι, όλο το μείγμα, μέχρι να ροδίσει.
Ευλογία μαγειρείου : Την ομελέτα την αναδεικνύουν αισθητά διάφορα χορταρικά , κυρίως τα άγρια.Τα τσιγαρίζουμε λίγο στην αρχή και ύστερα τα ενώνουμε με τα αυγά.
Βράζουμε τα σκόρδα ή τα κρεμμυδάκια, αφού τα έχουμε ψιλοκοψει,στο τηγάνι με σχεδόν ένα φλυτζάνι νερό, ώστε να μαλακώσουν.Ρίχνουμε λίγο λάδι,αλάτι, μπόλικο πιπέρι και τα αυγά.Ανακατεύουμε το τηγάνι, όλο το μείγμα, μέχρι να ροδίσει.
Ευλογία μαγειρείου : Την ομελέτα την αναδεικνύουν αισθητά διάφορα χορταρικά , κυρίως τα άγρια.Τα τσιγαρίζουμε λίγο στην αρχή και ύστερα τα ενώνουμε με τα αυγά.
Μπακαλιάρος - Αγιορείτικη Συνταγή
Στα μοναστήρια ο παστός μπακαλιάρος ήταν πολύ συνηθισμένο φαγητό, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους των νηστειών εφόσον επιτρεπόταν η κατανάλωση ψαριών.
Αυτή η συνταγή είναι ένα είδος πηχτής με ιδιαίτερα ελαφριά γεύση που μπορεί να σερβιριστεί ακόμη και το καλοκαίρι.
Αυτή η συνταγή είναι ένα είδος πηχτής με ιδιαίτερα ελαφριά γεύση που μπορεί να σερβιριστεί ακόμη και το καλοκαίρι.
Υλικά:
1 κιλό μπακαλιάρο (να ξαλμυρίσει 9 ώρες)
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
5-6 σπυριά μπαχάρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό δύο μέτριων λεμονιών
1 κιλό μπακαλιάρο (να ξαλμυρίσει 9 ώρες)
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
5-6 σπυριά μπαχάρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό δύο μέτριων λεμονιών
Εκτέλεση
Σιγοβράστε τα κρεμμύδια με ένα ποτήρι του κρασιού νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Βγάλτε τα κρεμμύδια και τοποθετήστε στον πάτο της κατσαρόλας τον μπακαλιάρο.
Τακτοποιήστε από πάνω τα κρεμμύδια, ρίξτε το μπαχάρι, το ελαιόλαδο, 1 ποτήρι του κρασιού νερό και σιγοβράστε τα για 15 λεπτά σε ανοιχτή κατσαρόλα.
Περιχύστε το φαγητό με το χυμό των λεμονιών και αφήστε το να πάρει μία ακόμη βράση.
Σερβίρεται ζεστό σε βαθιά πιάτα.
Αν το αφήσετε να κρυώσει, θα έχετε ένα είδος ψαροπηχτής που μπορεί να καταναλωθεί και παγωμένη.
Σιγοβράστε τα κρεμμύδια με ένα ποτήρι του κρασιού νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Βγάλτε τα κρεμμύδια και τοποθετήστε στον πάτο της κατσαρόλας τον μπακαλιάρο.
Τακτοποιήστε από πάνω τα κρεμμύδια, ρίξτε το μπαχάρι, το ελαιόλαδο, 1 ποτήρι του κρασιού νερό και σιγοβράστε τα για 15 λεπτά σε ανοιχτή κατσαρόλα.
Περιχύστε το φαγητό με το χυμό των λεμονιών και αφήστε το να πάρει μία ακόμη βράση.
Σερβίρεται ζεστό σε βαθιά πιάτα.
Αν το αφήσετε να κρυώσει, θα έχετε ένα είδος ψαροπηχτής που μπορεί να καταναλωθεί και παγωμένη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ