Popular Post

Blogger Themes

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

WEB TV HALANDRI - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΏΝ ΑΙΓΙΟΥ



Η Μονή Ταξιαρχών είναι χτισμένη σε ένα πανέμορφο μέρος έξω από το χωριό Ανω Μαυρίκι Αιγίου, δίπλα στον ποταμό Σελινούντα.
Ιδρυτής της Μονής είναι ο Όσιος Λεόντιος που ασκήτευσε σε απόκρημνο βράχο του Κλωκού. Η σκήτη βρίσκεται στο αρχικό μοναστήρι, το "Παλιομονάστηρο" όπου έχουν διασωθεί ελάχιστες φθαρμένες τοιχογραφίες του 16ου αι. Η Μονή Ταξιαρχών χτίστηκε πιθανότατα μεταξύ 1430 και 1460 από τους δεσπότες της Πελοποννήσου Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγο.

Η μακρά ιστορία της Μονής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Αιγιαλείας. Υπέστη διαδοχικά καταστροφές και ξαναχτίστηκε στη σημερινή της θέση, πάντοτε προσηλωμένη στο πνευματικό της έργο. Το 1772 μετά την αποτυχία του προεπαναστατικού κινήματος των Ορλωφικών και τον απόπλου του ρωσικού στόλου, πυρπολήθηκε από τα στίφη των 




Αλβανών που εισέβαλαν ορμητικά στην Πελοπόννησο. Η άμυνα των πολιορκημένων της Μονής, στην οποία είχαν καταφύγει γυναικόπαιδα και επίσημοι της πόλης του Αιγίου, λύγισε και μόνον ο ηγούμενος Θεοφάνης Μαυρικιώτης κατόρθωσε να διασώσει ένα μέρος από τα ανεκτίμητα κειμήλια της Μονής.
Στη διάρκεια της Επανάστασης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο εισφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά στον Αγώνα και λειτουργώντας ως νοσοκομείο και αποθήκη τροφίμων και πολεμοφοδίων. Μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους η Μονή συνέχισε την πνευματική και παιδευτική προσφορά της με την αποφοίτηση πολυάριθμων ιεροδιδασκάλων, ιεροκηρύκων και καθηγητών Θεολογίας. Η ακμή του μοναστηριού τα παλαιότερα χρόνια, το σπουδαίο εκπολιτιστικό του έργο και η πνευματική του ακτινοβολία βασίστηκαν συν τοις άλλοις και στην οικονομική του ευρωστία, απόρροια της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διέθετε. Στον περίβολο της νέας Μονής βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών ονομαστή για το ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Σε ειδικό χώρο φυλάσσονται τα οστά του Οσίου Λεοντίου.

 Το μοναστήρι διαθέτει σήμερα αίθουσα κειμηλίων, φυλάσσει άγια λείψανα σπάνια βιβλία και ανεκτίμητους θησαυρούς. Λείψανα αγίων όπως της Αγ. Κυριακής, της μεγαλομάρτυρας Βαρβάρας, των αγίων Μερκουρίου, Μόδεστου, Τρύφωνος φυλάσσονται σε λειψανοθήκες στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Πάνω από εκατό ιερά λείψανα αγίων και οσίων βρίσκονται στη Μονή των Ταξιαρχών. Επίσης στο καθολικό της Μονής υπάρχει ιερό κιβώτιο με τμήμα από τα "άχραντα πάθη" του Χριστού (τίμιο ξύλο κ.α). Η βιβλιοθήκη του μοναστηριού είναι ουσιαστικά δημιούργημα της μετεπαναστατικής περιόδου όταν λειτουργούσε στον χώρο Ελληνικό Σχολείο όπου φοίτησαν σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες. Κυρίαρχη θέση έχουν τα θεολογικά συγγράμματα και έργα των πατέρων της Εκκλησίας. Επίσης υπάρχουν πολύτιμα βιβλία με σχόλια αρχαίων συγγραφέων. Ιδιαίτερα μεγάλης ιστορικής αξίας είναι οι κώδικες της Μονής που φυλάσσονται στο κειμηλιο-φυλάκιο. Στον ίδιο χώρο φυλάσσονται και τα πατριαρχικά σιγίλλια (έγγραφα) με τα οποία επικρώνονταν τα προνόμια του μοναστηριoύ ως Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής.
Κοντά στον Σελινούντα ποταμό και απέναντι από το μοναστήρι των Ταξιαρχών σε απόσταση περίπου 7 χλμ. βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε στη μεσοβυζαντινή εποχή και ανήκει στο μοναστήρι των Ταξιαρχών. Εορτάζει στις 13 Μαΐου και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Πατριάρχη Νικολάου Α' του Μυστικού.





Γεωγραφικά ευρίσκεται νοτοδυτικά του Αιγίου σε απόσταση 15 χιλ.,σε υψόμετρο 450 μ . Ηδιαδρομή για να φτάσει κάποιος εκεί είναι ευχάριστη περνώντας απο το χωριό Μαυρίκι ανηφορίζοντας δίπλα σε πλαγιές με ελαιόδενδρα και σταφιδαμπέλους , περνώντας τον ποταμό Σελινούντα διασχίζοντας ενα δρόμο ανάμεσα σε πεύκα φτάνουμε στην Ιερά Μονή των Ταξιαρχών κτισμένη δίπλα στις απότομες πλαγιές του Κλωκού, βουνό με πυκνό δάσος .

Στην ανατολική πλευρά της μονής επάνω σε ενα απόκρημνο βράχο υπάρχει το ασκητήρι του Αγίου Λεοντίου όπου βρίσκεται ερειπωμένο το μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ(τοπαλαιομονάστηρο)όπως λέγεται .
Εδώ ηλθε και εγκαταστάθηκε ο Αγιος Λεόντιος μετά απο όραμα που είδε .Στη βάση του βράχου σε ενα φυσικό κύλωμα σπηλιά .Με την παρουσία του εδώ άλλαξε η όψη της περιοχής από άγρια φύση έγινε τόπος επισκέψιμος .Η διδασκαλία του για το Χριστό και ο τρόπος ζωής του έκαναν τον Αγιο γνωστό πέρα απο την Αχαϊα . Η φήμη του έφτασε στην πατρίδα του . Μαθαίνοντας γιαυτόν ο δεσπότης Δημήτριος έστειλε χρήματα και βοήθησε την ανοικοδόμηση Μονής στο όνομα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.



Η μονή αυτή κάηκε δύο φορές απο τους Τουρκαλβανούς . Τη δεύτερη φορά οι μοναχοί αποφάσισαν να κτίσουν ενα νέο μοναστήρι στη θέση που βρίσκεται η σημερινή Μονη των Ταξιαρχών , περί το έτος 1621-1638 . Το νέο μοναστήρι κατεστράφη μετά τα Ορλωφικά το έτος 1772 απο Τούρκους και ξανακτίστικε το 1782 δέκα χρόνια μετα απο μερικούς διασωθέντες μοναχούς και υπάρχει ως έχει μέχρι σήμερα .Κατά την επανάσταση του 1821 πολλοί μοναχοί μάχιμοι τάχθηκαν στις δυνάμοις της πατρίδος και επολέμησαν για την απελευθέρωσή της .


Η μονή στήριξε οικονομικά τον αγώνα προσφέροντας χρήματα και ασημικά.. Το μοναστήρι παρουσίασε μετά την απελευθέρωση πνευματικό έργο. Σώζονται μέχρι και σήμερα πνευματικοί θησαυροί . Υπάρχουν Αγια λείψανα , χρυσοκέντιτα άμφια και καλύμματα .Ακόμα πλούσια βιβλιοθήκη ,με επίσημα εγγραφα. Σήμερα το Μοναστήρι είναι επίσης γνωστο για την παραγωγη της Ροδοζάχαρης .

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha