Popular Post

Blogger Themes

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Οδηγός διατροφής για την καρδιά




Ένα από τα σημαντικότερα και πιο συχνά προβλήματα υγείας σε όλο τον κόσμο είναι η υπέρταση καθώς υπολογίζεται ότι έχει ...
προσβάλλει περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα. Με τον όρο υπέρταση εννοούμε την αύξησης της αρτηριακής πίεσης σε






επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της συστολικής πίεσης >140 mmHg και της διαστολικής >90 mmHg .
H υπέρταση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια καθώς δεν έχει συμπτώματα και κατά συνέπεια μπορεί να μην υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται για αρκετά χρόνια σε λανθάνουσα κατάσταση επιβαρύνοντας διαρκώς τη λειτουργικότητα των αγγείων και γίνεται αντιληπτή μέσω των σοβαρών επιπτώσεών της όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τα οποία μπορεί να είναι και θανατηφόρα.
Το σύγχρονο μοντέλο διατροφής (υψηλή πρόσληψη ολικού και κορεσμένου λίπους και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών), αλλά και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των υπερχοληστερολαιμιών και της υπέρτασης.
Παράγοντες κινδύνουγια εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου

Τα κύρια χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και οδηγούν στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου είναι:

Κακές διατροφικές συνήθειες
Κάπνισμα
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Χαμηλή φυσική δραστηριότητα

Τα κύρια βιοχημικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά που οδηγούν στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου είναι:

Υπέρταση
Δυσλιπιδαιμία
Διαταραχή της ανοχής γλυκόζης
και Σακχαρώδης διαβήτης
Παχυσαρκία

Θεραπεία

Η θεραπεία της υπέρτασης δεν περιορίζεται στην διακοπή κατανάλωσης αλατιού, όπως συχνά πιστεύουν οι ασθενείς, αλλά περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές που αφορούν τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά τους.
Αλλαγή τρόπου ζωής

Ο τρόπος ζωής κάθε ατόμου αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη ή μη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η υπέρμετρη χρήση αλατιού και αλκοόλ, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές είναι μερικές από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Έτσι λοιπόν, μία από τις βασικότερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς είναι ο έλεγχος της αρτηριακής τους πίεσης τόσο με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όσο και με τον συνδυασμό αυτών των αλλαγών και ιδιαίτερα της διατροφής με την φαρμακευτική αγωγή. Έχει αποδειχτεί ότι οι σωστές συνήθειες, διατροφικές και μη, είναι τόσο σημαντικές ώστε σε αρκετές περιπτώσεις ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο με αλλαγές στον τρόπο διατροφής και στον τρόπο ζωής, χωρίς τη συμμετοχή φαρμάκων. Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι η δοσολογία αντιυπερτασικών φαρμάκων μπορεί να μειωθεί όταν συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπος ζωής. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματικές στη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης συγκριτικά με τη φαρμακευτική αγωγή.
Παχυσαρκία

Η στενή συσχέτιση της υπέρτασης με την παχυσαρκία και μάλιστα την κεντρικού τύπου παχυσαρκία, έχει αποδειχθεί σε μεγάλο αριθμό μελετών. Μικρή αύξηση στο σωματικό βάρος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Αντίστροφα, ακόμα και μια μικρή μείωση του περιττού βάρους μπορεί να μειώσει ικανοποιητικά τα επίπεδα της πίεσης. Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι το 60% των υπερτασικών είναι παχύσαρκοι και έχει επίσης υπολογιστεί ότι το 20% με 30% των περιπτώσεων υπέρτασης μπορεί να αποδοθεί στην παχυσαρκία.
Είναι βέβαια σημαντικό να τονιστεί ότι δεν είναι απαραίτητη η απότομη μείωση βάρους προκειμένου να επιτευχθεί η ρύθμιση της υπέρτασης. Η απώλεια βάρους δε θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα και θα πρέπει να γίνει ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο.
Κάλιο

Το κάλιο συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης καθώς η αυξημένη πρόσληψη καλίου από τα τρόφιμα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι οι μπανάνες, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ και άλλα) και τα λαχανικά. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αυτών των τροφίμων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Μαγνήσιο

Πολλές έρευνες συσχετίζουν αρνητικά την πρόσληψη μαγνησίου από την τροφές με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και την αντίσταση του οργανισμού στην αντιυπερτασική αγωγή, ενώ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση αγγειακού επεισοδίου.
Ω3 λιπαρά οξέα

Σε πολλές μελέτες αποδεικνύεται η θετική επίδραση που ασκούν τα Ω3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια) στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
Πολυακόρεστα λιπαρά

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε προσταγλαδίνες οι οποίες οδηγούν σε μείωση της πίεσης, είτε άμεσα (μέσω της διαστολής που προκαλούν στις αρτηρίες) είτε έμμεσα (μέσω παραγωγής ρεννίνης από τους νεφρούς και ηλεκτρολυτικής ρύθμισης).
Μύθοι και πραγματικότητα

«Το πορτοκάλι αυξάνει την πίεση» Καμία μελέτη έως τώρα δεν έχει επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό. Αντίθετα το πορτοκάλι, όπως και τα άλλα φρούτα που είναι πλούσια σε κάλιο, φαίνεται να είναι χρήσιμα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ασκούν ιδιαίτερα θετική επίδραση σε άτομα που παίρνουν διουρητικά χάπια τα οποία οδηγούν σε σημαντικές απώλειες καλίου.
«Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση». Πράγματι το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις ίσως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αυτό όμως μπορεί να συμβεί μετά από κατανάλωση υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων ημερησίως.
Διατροφικές συμβουλές

Η διατροφή των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό νόσημα (άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, υπερλιπιδαιμίες ή υπέρταση) θα πρέπει να περιλαμβάνει αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω3 & ω6) λιπαρά, καθώς επίσης βιταμίνες Ε και C.
Διατροφική καινοτομία αποτελεί η ένταξη τροφίμων πλούσιων σε φυτικές στερόλες στο καθημερινό διαιτολόγιο ατόμων με υπερχοληστερολαιμία. Οι φυτικές στερόλες χάρη στην παρόμοια δομή τους με τη ζωική χοληστερόλη, την αντικαθιστούν στα αγγεία και μειώνουν την απορρόφηση και τα επίπεδα της LDL - «κακής» χοληστερόλης .
Συγκεκριμένα, τροφές «σύμμαχοι» στη μείωση της υπέρτασης αλλά και της ολικής και της LDL «κακής» χοληστερόλης είναι:

Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά / ζυμαρικά ολικής αλέσεως, βρώμη, όσπρια, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο τόνος, λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων που μειώνουν τη χοληστερόλη.
Ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά, μειώνει την ολική και την κακή χοληστερόλη.
Φυτικά έλαια πλούσια σε ω6 λιπαρά: σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο
Κρασί: η μέτρια κατανάλωση ειδικά κόκκινου κρασιού που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες), αυξάνει την καλή χοληστερόλη.
Σουσάμι, ταχίνι, ηλιόσποροι, φιστίκια, σόγια, αρακάς, πίτουρο
Ανάλατοι ξηροί καρποί, κυρίως αμύγδαλα και καρύδια, που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά.

Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως: βούτυρο, μαγιονέζα, κόκκινο κρέας, κρέμες, λίπος καρύδας, παστά, παγωτά, πλήρες γάλα και γιαούρτι (λίπος > 2%), παχιά τυριά, γλυκά, τηγανητά τρόφιμα (π.χ. πατάτες, τσιπς).


http://www.newscity1.net/

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha