«Εγώ παρέδωσα το CD της λίστας Λαγκάρντ, στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να το ανοίξω. Δεν κράτησα κανένα αντίγραφο και συνεπώς δεν είχα να παραδώσω οτιδήποτε στον διάδοχό μου κ. Στ. Στασινόπουλο. Η παράδοση του ηλεκτρονικού αρχείου στον κ. Βενιζέλο καθυστέρησε σχετικά γιατί αυτό έπρεπε να παραδοθεί αυτοπροσώπως και ο τότε υπουργός Οικονομικών ήταν απασχολημένος και έλειπε συνεχώς στο εξωτερικό».
Αυτό υποστηρίζει σε ανεπίσημες συζητήσεις του ο.. πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε για τη χρήση και παραλαβή της λίστας των 2.000 περίπου Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.
Η Φ.Γεννηματά σε δηλώσεις της σημείωσε ότι «όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση. Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω από αυτό».
Ερωτηθείσα η κυρία Γεννηματά, γιατί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν παρέδωσε τη λίστα στο διάδοχό του κ. Στ. Στασινόπουλο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Διώτης.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες ο κ. Διώτης φέρεται να είπε σε υπηρεσιακούς παράγοντες ότι «πήρα την λίστα της κυρίας Λαγκάρντ από τον κ. Παπακωνσταντίνου και αμέσως διαπίστωσα ότι δεν μπορούσε να υπάρξει χρήση της καθ' οιονδήποτε τρόπο. Και αυτό γιατί το ηλεκτρονικό αρχείο, θεωρείται παρανόμως κτηθέν.
Κράτησα την ηλεκτρονική λίστα ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να διερευνηθεί αν μπορούσε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της. Ομως δεν έγινε καμμιά σχετική κίνηση. Στη συνέχεια την παρέδωσα στον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με καθυστέρηση λόγω των υποχρεώσεών του και των συνεχών ταξιδιών του.
Το ηλεκτρονικό αρχείο επειδή ήταν άτυπο, έπρεπε να παραδοθεί αυτοπροσώπως και όχι μέσω της επίσημης αλληλογραφίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Δεν κρατήθηκε κανένα αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και γι αυτό δεν παρέλαβε οτιδήποτε ο διάδοχός μου».
Ο κ. Διώτης μάλιστα στους ίδιους συνεργάτες του σημείωσε ότι «αντίθετα με ό,τι υποστηρίζεται δεν μπορούσε να βρεθεί φόρμουλα χρήσης της λίστας των καταθετών στην τράπεζα HSBC. Ούτε με την μορφή ανώνυμης καταγγελίας, ούτε τίποτα. Ούτε και θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε ιδιώτης να πιεσθεί για εξώδικο φορολογικό συμβιβασμό με μια λίστα που έχει αποκτηθεί με παράνομο τρόπο κι αυτό ήταν γνωστό σε όλον τον κόσμο.
Οφειλα, όπως έκανα πάντα, να διαφυλάξω τη νομιμότητα. Σε άλλες χώρες υπήρξε τέτοιου είδους έλεγχος γιατί το επέτρεπαν οι νομοθεσίες τους - ιδιαίτερα στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων- ή γιατί υπήρξαν σχετικές αλλαγές».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ