Popular Post

Blogger Themes

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Οι οφειλές των σχολείων στο Χαλάνδρι



Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η σχολική επιτροπή των σχολείων της Β βάθμιας εκπαίδευσης για το 2011 και το 2012
Με βάση τα στοιχεία που έδωσε η σχολική επιτροπή των σχολείων της Β βάθμιας εκπαίδευσης για το 2011 και το 2012 προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στα σχολεία σήμερα και τον αδιέξοδο δρόμο που βαδίζουν. Τα στοιχεία και την εκτίμησή της έκανε η δημοτική παράταξη “Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου” όπου ανέφερε σχετικά: “Η οικονομία του σχολείου είναι απλή στα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν την χρηματοδότηση του. Οι βασικές πηγές είναι δύο:
- Το Υπουργείο Παιδείας που για το 2011 έδωσε για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων συνολικά 485.000€
- Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) που για το 2012 προβλέπεται να δώσει 212.000€

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι θα δώσει το υπουργείο για το 2012. Η πρώτη δόση που έφτασε στον δήμο ήταν περίπου 30% μικρότερη από την αντίστοιχη περυσινή πράγμα όχι και τόσο ευχάριστο. Μία τέτοια μείωση θα έφτανε την επιχορήγηση του υπουργείου στα επίπεδα των 340.000€ για όλα τα σχολεία της πόλης για την σχολική χρονιά 2012-2013.
Τα χρήματα του ΕΙΝ αφορούν όλα την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών και δίνονται σε δύο δόσεις: προκαταβολή στην αρχή της χρονιάς και αποπληρωμή στο τέλος της. Από μόνο του το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την διαχείριση μηνιαίων πληρωμών καθώς είναι προφανές ότι ή θα μένουν απλήρωτες οι καθαρίστριες για κάποιους μήνες (για να τα πάρουν τα χρεωστούμενα στο τέλος του έτους) ή θα βρεθεί άλλος τρόπος να πληρωθούν ενδιάμεσα από τις σχολικές επιτροπές με λεφτά δημοσίου με ότι αυτό σημαίνει κοκ.
Για τα λειτουργικά έξοδα των γυμνασίων και των λυκείων και με βάση την υπάρχουσα κατανομή 46% στην πρωτοβάθμια και 54% στην δευτεροβάθμια θα διατεθούν μέσα στη χρονιά περί τα 156.000 €.
Με βάση τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο καιρό η σχολική επιτροπή δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για χαμόγελα καθώς:
- Στον πίνακα παραστατικών το συνολικό χρηματικό ποσό που αφορά λειτουργικές ανάγκες Γυμνασίων Λυκείων ανέρχεται σε 202.873 € .
- Από αυτά έχουν εξοφληθεί 106.750 € και παραμένουν ανεξόφλητα 96.123 €.
Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν στοιχεία του εξαμήνου Οκτώβριος 2011 – Απρίλης του 2012 .
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς τα τιμολόγια που βρίσκονται στα γραφεία της σχολικής επιτροπής αφορούν και έξοδα των προηγούμενων σχολικών επιτροπών ενώ ο τρόπος καταγραφής τους γεννά ερωτηματικά ως προς το αξιόπιστο της εικόνας που παραθέτουν. Επιπλέον οι παρακρατήσεις που εμφανίζονται ακόμα και σε πληρωμένα τιμολόγια αφορούν εισφορές προς τρίτους που είναι ιδιαιτέρως αμφίβολο αν έχουν πληρωθεί (με βάση τον πίνακα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο)
Υπό αυτή την έννοια προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: πως βγαίνουν οικονομικά τα γυμνάσια και τα λύκεια στη πόλη;
Μία χοντρική απάντηση είναι ότι δεν πληρώνεται κανένα τιμολόγιο που αφορά ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ. Η εξέταση των στοιχείων δείχνει ότι αυτό είναι μία πρακτική που μάλλον ίσχυε εδώ και πολύ καιρό – για χρόνια - καθώς δεν μπορεί να υπάρχει τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ της τάξης των 8.000 € (1ο λύκειο Χαλανδρίου – 2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου) ή τιμολόγιο ΔΕΗ που να ξεπερνάει τα 13.000 € (2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου) που να αφορά μία μόνο χρονιά
Η φούσκα που υπάρχει κάποια στιγμή θα σκάσει. Η κατάσταση αυτή από την μία είναι μονόδρομος καθώς όταν τα διαθέσιμα χρήματα είναι κατά πολύ λιγότερα των αναγκών τότε οι επιλογές σου είναι δεδομένες ως προς το τι πληρώνεις και τι όχι Το επιχείρημα μπορεί να ισχύει αν έχεις εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κακοδιαχείριση των χρημάτων και ότι υπάρχει μπούσουλας στον τρόπο που διαχειρίζεται ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ζητήματα που αφορούν 3.000 μαθητές στη πόλη. Η απάντηση δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτική για την σχολική επιτροπή.
Μέσα στο 2012 δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά παρά την ρητή υποχρέωση από τον νόμο να συνεδριάζει ανά μήνα. Ο λόγος είναι η μη ύπαρξη απαρτίας καθώς οι μισοί εκπρόσωποι της διοίκησης δεν έχουν εμφανιστεί σε αυτές. Επιπλέον δεν έχει γίνει κατορθωτό να υπάρχει σαφής ενημέρωση πάνω στο τι παρέλαβε η σχολική επιτροπή από τις προηγούμενες πράγμα βασικό ακόμα και για απλά διοικητικά θέματα πχ να κάνεις απολογισμό.
Έτσι όλο το προηγούμενο διάστημα η σχολική επιτροπή δίνει λεφτά με το σταγονόμετρο σε γυμνάσια και λύκεια ( 500 ή 1000 euro) για να καλύψει τα τρέχοντα μικροέξοδα των σχολείων. Συνολικά έχει δώσει σε αυτά περί τα 45.000€ μέσα στο εξάμηνο.
Το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στο χώρο των σχολείων φαίνεται από ένα απλό παράδειγμα αυτό του πετρελαίου θέρμανσης. Επί του παρόντος για θέρμανση σχεδόν όλα τα γυμνάσια και λύκεια χρησιμοποιούν πετρέλαιο εκτός από το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο. Το σύνολο των χρημάτων που δόθηκαν για πετρέλαιο ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 79.862€.
Από 30/4 εξισώνεται το πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης . Αυτό συνεπάγεται μία τεράστια αύξηση του κόστους του κάθε σπιτιού και βέβαια και του σχολείου. Έτσι αν η τιμή αγοράς φτάσει το 1,60 ήτοι μία αύξηση περί τα 60% χωρίς πολλές συζητήσεις τα ποσό των 79.8562 € εκτοξεύεται στα 127.779€ που σημειωτέων πρέπει να πληρωθεί ( δεν το πληρώνει η σημαία…)
Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική που θέλει την δημόσια εκπαίδευση θύμα της πολιτικής των μνημονίων είναι σαφές ότι το τέλος του σχολείου δεν θα αργήσει να έρθει . Δεν θα αργήσει η μέρα που θα ζητήσουν από όλους τους γονείς να βάλουν από την τσέπη τους για να υπάρξει το σχολείο του παιδιού τους. Δεν θα είναι δημόσιο πια ίσως ούτε πια σχολείο. Ας τα λάβουν όλα αυτά υπόψη όσοι θα ψηφίσουν την Κυριακή στη κάλπη

Στοιχεία από την δράση της σχολικής επιτροπής των σχολείων β Βάθμιας Εκπαίδευσης στο Χαλάνδρι.
1. Η σχολική επιτροπή απλά δεν λειτουργεί . Ο λόγος αφορά 100% την διοίκηση του δήμου καθώς οι εκπρόσωποι της ΒΕΛΛΙΟΥ ΡΕΒΕΚΑ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΡΙΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΡΑΝΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ούτε και οι αντικαταστάτες τους και ταυτόχρονα καμία κίνηση δεν γίνεται για παύση τους από το προεδρείο ενώ θα έπρεπε
2. Οι συνεδριάσεις δεν συνοδεύονται από εισηγήσεις
3. Στην τελευταία συνεδρίαση είχε ως θέμα την έγκριση απολογισμού χωρίς να έχει εισήγηση η οποία υπήρξε σχεδόν δύο βδομάδες μετά. Αυτή ήταν γραμμένη στο πόδι μη έχοντας στοιχεία του τι παρελήφθη από τους προηγούμενους και χωρίς να είναι τα στοιχεία στη φόρμα που επιβάλει ο νόμος. Ο πίνακας παραστατικών έχει ως ημερομηνία την ημερομηνία καταχώρησης ενώ ψευδώς την αναφέρει ως ημερομηνία έκδοσης. Στα παραστατικά καταγράφονται συνεχώς οι συνεχόμενοι απλήρωτοι λογαριασμοί ΕΥΔΑΠ – ΔΕΗ πράγμα που δεν έχει καμία λογική καθώς ο επόμενος έχει τα χρεωστούμενα συν το αντίτιμο της νέας κατανάλωσης ενώ ο πίνακας αθροίζει το σύνολο του τιμολογίων (πάνω από 80 τέτοιες λάθος καταχωρήσεις). Επίσης υπάρχουν διπλοεγγραφές τιμολογίων.
4. Για τις λογιστικές υπηρεσίες που περιγράφηκαν υπάρχουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών αξίας 2.856€
5. Ο απολογισμός του 2011 έπρεπε να έχει ψηφιστεί μέχρι 28/2 από την σχολική επιτροπή και μέχρι 31/3 από το δημοτικό συμβούλιο. Έχουμε Μάη …
6. Στο πίνακα απολογισμού τα ποσά που εμφανίζει δεν ταιριάζουν με τα έξοδα π.χ. μισθοδοσία όπως τουλάχιστον μας τα έχουν δώσει στα άλλα αρχεία. (Ποσόν απολογιστικού πίνακα 17.379,9 ποσόν που προκύπτει στο 2011 25.577,87)
7. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ενημέρωση για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων όσο αφορά εφορία ΙΚΑ προηγούμενων σχολικών επιτροπών
8. Δεν υπάρχει ενημέρωση για την Πληρωμή κρατήσεων (αν έχει γίνει ή όχι).
9. Είναι εντελώς αμφίβολο αν τα τιμολόγια των σχολείων έχουν τις υπογραφές των επιτροπών τους (από όσο γνωρίζουμε δεν έχουν οριστεί οι επιτροπές στ γυμνάσια - λύκεια ακόμα.
10. Το ιδιότυπο αυτό lock out προφανώς κάνει την διοίκηση να δρα αυτοβούλως και χωρίς έλεγχο για πληθώρα θεμάτων που δεν έρχονται ποτέ στο φως της δημοσιότητας
Τέλος να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν δημοσιοποιημένα στοιχεία για τα δημοτικά νηπιαγωγεία (πάλι υπενθυμίζουμε ότι μπήκε ο Μάης)..”

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha