Popular Post

Blogger Themes

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

2 Σεπτέμβρη 1829: Υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, βάσει της οποίας η Πύλη αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ελλάδας



 
Η Συνθήκη Ειρήνης της Αδριανούπολης (ή Συνθήκη του Εντιρνέ) σήμανε το τέλος του Ρωσο-Τουρκικού πολέμου του 1828-1829 ανάμεσα στην Ρωσική Αυτοκρατορία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υπογράφτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1829 στην Αδριανούπολη από τον ρώσο Κόμη Αλεξέι Ορλώφ και τον τούρκο Αμπντούλ Καντίρ-μπεη.[1] Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρείχε πρόσβαση στην Ρωσία στις εκβολές του Δούναβη και στα κάστρα του Akhaltsikhe και του Akhalkalaki στην Γεωργία. Ο Σουλτάνος αναγνώρισε στην Ρωσία την κατοχή της Γεωργίας και των Χανάτων του Ερεβάν και του Ναχιτσεβάν τα οποία είχαν παραχωρηθεί στον Τσάρο από την Περσία με την Συνθήκη του Τουρκεμτσάι ένα χρόνο νωρίτερα.
Με την συνθήκη άνοιγαν τα Δαρδανέλλια σε όλα τα εμπορικά πλοία, απελευθερώνοντας έτσι το εμπόριο των δημητριακών, των κτηνοτροφικών προϊόντων και της ξυλείας, αν και χρειάστηκε η Συνθήκη του Hünkâr İskelesi (1833) για να διευθετηθεί το ζήτημα των Στενών ανάμεσα στα δύο μέρη. Ο Σουλτάνος εγγυήθηκε εκ νέου την ήδη υποσχεθείσα αυτονομία της Σερβίας, υποσχέθηκε αυτονομία για την Ελλάδα, και επέτρεψε στην Ρωσία να καταλάβει την Μολδαβία και την Βλαχία έως ότου η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταβάλλει αποζημιώσεις. Η συνθήκη επίσης όριζε τα σύνορα μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Βλαχίας κατά τον ρου του Δούναβη, μεταβιβάζοντας στην Βλαχία τις συνοριακές επαρχίες (ράγιας) του Turnu Măgurele, Giurgiu και Brăila.


Σαν σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου - 1822 οι Σουλιώτες εγκαταλείπουν τον τόπο τους



Το Σούλι, χαλκογραφία του Χ. Χόλαντ.
Το Σούλι, χαλκογραφία του Χ. Χόλαντ.
Οι κάτοικοι μιάς ορεινής περιοχής της Θεσπρωτίας με την ονομασία Σούλι. Έζησαν εκεί από τον 16ου αιώνα έως το 1822, με ένα διάλειμμα 17 ετών (1803 - 1820). Υπήρξαν σκληροτράχηλοι πολεμιστές και είναι γνωστοί για τη μακροχρόνια αντιπαράθεσή τους με την Οθωμανική εξουσία και τη συμμετοχή τους στην Επανάσταση του 1821.
Οι Σουλιώτες κατοικούσαν σε 11 χωριά, σε μια περιοχή με απόκρημνους «υψηλούς και διαβόητους βράχους» (Κάλβος), που ορίζονται από δύο πασίγνωστες βουνοκορυφές, το Κούγκι και την Κιάφα. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, ήταν «κράμα Ελλήνων και εξελληνισθέντων Αλβανών». Μιλούσαν Αλβανικά και δευτερευόντως Ελληνικά. Ήταν χωρισμένοι σε 47 μεγάλες οικογένειες (φάρες), με σπουδαιότερες αυτές των Ζέρβα, Τζαβέλα, Δράκου, Δαγκλή, Κουτσονίκα, Μπότσαρη, Καραμπίνη και Νίκα.

Σουλιώτης, έγχρωμη χαλκογραφία
Οι Σουλιώτες θύμιζαν λίγο - πολύ τους αρχαίους Σπαρτιάτες. Από μικροί γυμνάζονταν στα όπλα και δεν γνώριζαν τίποτε άλλο, παρά την τέχνη του πολέμου. Άλλωστε, η φτωχή γη του Σουλίου μόνο λίγα ζωντανά μπορούσε να θρέψει. Έτσι, πουλούσαν προστασία στα γύρω χωριά και συχνά επιδίδονταν σε λαφυραγωγία για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Τιμωρούσαν με θάνατο όσους παρέβαιναν τις συμφωνίες και τις ηθικές αρχές, γι' αυτό στην κλειστή κοινωνία τους ήταν κανόνας απαράβατος η αντεκδίκηση (βεντέτα). Ένα μέρος ων εσόδων τους το κατέβαλαν στο Σουλτάνο για να εξασφαλίσουν την αυτονομία τους.


Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου Πρώτη περσική εισβολή στην Ελλάδα


Map Greco-Persian Wars-el.svgΗ πρώτη περσική εισβολή στην Ελλάδα διεξήχθη σε δύο φάσεις (492/490 π.Χ), κατά τη διάρκεια των Ελληνοπερσικών Πολέμων. Οι Πέρσες εισέβαλλαν στην Ελλάδα, υπό τις διαταγές του Δαρείου Α', με σκοπό να τιμωρήσουν την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες κατά την Ιωνική Επανάσταση. Η πρώτη εκστρατεία, η οποία διεξήχθη το 492 π.Χ, είχε ως αποτέλεσμα τη κατάληψη της Θράκης και της Μακεδονίας από τον Μαρδόνιο, ωστόσο ο περσικός στόλος καταστράφηκε στο Όρος Άθως μετά από θαλασσοταραχή. Η δεύτερη επίθεση διεξήχθη δύο χρόνια αργότερα, με διοικητές τον Δάτη και τον Αρταφέρνη και είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Νάξου, των Κυκλάδων και τον εμπρησμό της Ερέτριας. Ωστόσο, οι Αθηναίοι πέτυχαν αποφασιστική νίκη στον Μαραθώνα και έδιωξαν τους Πέρσες απ' την Ελλάδα. Ο Δαρείος ετοιμάστηκε να επιτεθεί εκ νέου, ωστόσο η εξέγερση στην Αίγυπτο και ο θάνατος του ματαίωσαν τα σχέδια του. Την ηγεσία του περσικού στρατού και στόλου ανέλαβε ο Ξέρξης, ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλάδα το 480 π.Χ.

Πηγές


Κύριο λήμμα: Ηρόδοτος


ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Έκαναν σεξ σε μπαρ, μπροστά στα μάτια των θαμώνων!


Συνέβη σε κεντρικότατη καφετέρια-μπαρ του Ηρακλείου και μας το μετέφεραν προσωπικό και πελάτες με ….ανάμεικτα δυστυχώς συναισθήματα! Ζευγάρι συνευρέθη ερωτικά μέσα στο κατάστημα - σε κοινή θέα - εν ώρα λειτουργίας! 
Όπως ξέρετε  η υπόθεση sex είναι πολύ υποκειμενική και ειδικά το δημόσιο sex  εντελώς υποκειμενική!! Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Ήταν μια συνηθισμένη βραδιά , η συγκεκριμένη, ώσπου «έσκασε μύτη» νέος με «άγριες» ερωτικές διαθέσεις και κυρίως …επείγουσες που φρόντισε να τις κάνει γνωστές σε σερβιτόρες , πελάτισσες (ευτυχώς του ξέφυγαν οι σερβιτόροι).


ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΠΗΓΕ ΛΑΪΚΗ ΚΑΙ "ΨΩΝΙΣΕ" ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ


Ένας 15χρονο αγόρι απο την Βουλγαρία έκλεψε το κουτί με τις εισπράξεις ενός πωλητή λαικής αγοράς, στο Τυμπάκι του δήμου Φαιστού.

Ο 15χρονος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως ο 62χρονς πωλητής της λαϊκής αγοράς δεν πρόσεχε και άρπαξε το κουτί που περιείχε 60 ευρώ.

Ο πωλητής ωστόσο αντιλήφθηκε την κλοπή και ενημέρωσε την αστυνομία. Μετά από αναζητήσεις από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντοπίστηκε ο ανήλικος, ο οποίος είχε προλάβει να ξοδέψει δέκα ευρώ.

Να σημειωθεί ότι συνελήφθη και η 32χρονη μητέρα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών.


Κηφισιά: Κατέρρευσε όροφος οικοδομής



Κηφισιά: Κατέρρευσε όροφος οικοδομήςΚατέρρευσε, κατά τη διάρκεια εργασιών, ο δεύτερος όροφος νεοανεγειρόμενης πολυκατοικίας στην Κηφισιά, στην οδό Προμηθέως 12, σύμφωνα με το skai.gr.
Υπάρχουν εγκλωβισμένοι.


Εισβολή ληστών σε σπίτι ηλικιωμένης



Δύο άγνωστοι δράστες εισέβαλαν λίγο πριν από τις 08.00 σήμερα το πρωί σε σπίτι στην περιοχή της Πεντέλης και άρπαξαν κοσμήματα, άγνωστο χρηματικό ποσό και τρία κυνηγετικά όπλα. Στο σπίτι βρισκόταν μία ηλικιωμένη γυναίκα, 80 ετών, την οποία έδεσαν, για να δράσουν ανενόχλητοι.

Οι ληστές διέφυγαν...
και αναζητούνται από την αστυνομία.


Ο παιδόφιλος Εκαμίτης, ο Τούρκος και η οικογένεια από το Μαρούσι



Μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Trojan Horse» η αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παιδεραστίας που έδρασε ποτέ στη χώρα μας.Ο παιδόφιλος Εκαμίτης, ο Τούρκος και η οικογένεια από το Μαρούσι
Ανάμεσα στους 13 συλληφθέντες βρίσκεται ένας 35χρονος από την Αθήνα που υπηρετούσε στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Οι συνάδελφοί του στην ΕΚΑΜ δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του κυκλώματος.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν μια οικογένεια από το Μαρούσι στην κατοχή της οποίας βρέθηκε σημαντικό υλικό. Πρόκειται για τον πατέρα, ηλικίας 56 ετών και τους γιους του ηλικίας 26 και 21 ετών αντίστοιχα.
Επίσης στα χέρια των αρχών έπεσε και ένας Τούρκος ο οποίος είχε υιοθετηθεί από επιχειρηματία της Κηφισιάς .


Ληστές εισέβαλαν σε σπίτι στο Μαρούσι


Σε οικία στο Μαρούσι εισέβαλαν στις 08.20 το πρωί τρεις δράστες, οι οποίοι, αφού χτύπησαν τον ιδιοκτήτη, κατάφεραν να του αποσπάσουν χρήματα και να διαφύγουν.

Ο άνδρας μετέβη στο νοσοκομείο, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ



kke
Το ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωσή του καταγγέλλει το περιστατικό: «Καταγγέλλουμε στον λαό ότι στο Χαλάνδρι επιχειρήθηκε, τη νύχτα, εμπρησμός του Επιμορφωτικού Κέντρου Βιβλιοθήκη - Αρχείο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», το οποίο στεγάζεται στο σπίτι που έχει παραχωρήσει στο ΚΚΕ ο πρώην επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος Χ. Φλωράκης. Ο εμπρησμός επιχειρήθηκε με εμπρηστικό μηχανισμό που οι δράστες πέταξαν στο μπαλκόνι του διώροφου κτιρίου, με προφανή στόχο τον χώρο που βρίσκεται η βιβλιοθήκη και μεγάλο μέρος του Αρχείου του ΚΚΕ.

Η ανάφλεξη ήταν ταχύτατη, αλλά η πυρκαγιά αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση των γειτόνων που έσπευσαν αμέσως να σβήσουν τη φωτιά, ενώ ειδοποίησαν και την πυροσβεστική υπηρεσία, το Κόμμα μας, καθώς και την αστυνομία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ επισημαίνεται ότι το ΚΚΕ είχε καταγγείλει και στο παρελθόν ανάλογες προσπάθειες. «Η παραπάνω τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί μόνο μία πτυχή της δράσης του παρακράτους που ο λαός έχει γνωρίσει και σε επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών.

Αυτή η αντιλαϊκή - αντικομμουνιστική προβοκατόρικη δράση ενθαρρύνεται από το γενικότερο αντικομμουνιστικό κλίμα που διαμορφώνεται και στοχεύει στην υποταγή των εργαζομένων για να περάσει η εναντίον τους πολιτική» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, και υπογραμμίζει ότι «ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με την τρομοκρατία θα κάμψουν τη δράση του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι τραμπούκοι εμπρηστές πρέπει να αποκαλυφθούν».


http://stinplatia.blogspot.gr/


Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha