Popular Post

Blogger Themes

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Σαν σήμερα, 3 Νοεμβρίου



39
γεννιέται στην Κόρντομπα ο Ρωμαίος επικός ποιητής, Λουκανός Μάρκος Ανναίος.

361
πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β', ο δεύτερος από τους τρεις γιους του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Τον διαδέχεται ο αυτοκράτορας Ιουλιανός.

867
ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Α', με την άνοδο του στο θρόνο, καθαιρεί τον Φώτιο από Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, βάζοντας τέλος στο σχίσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.

1534


Δημήτρης Μητρόπουλος 1896 – 1960





Διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, συνθέτης και πιανίστας. Ήταν γνωστός για τη φωτογραφική του μνήμη (μπορούσε να διευθύνει χωρίς παρτιτούρα) και τον ασκητικό τρόπο της ζωής του, απόρροια της βαθιάς χριστιανικής πίστης του.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 1896. Ο πατέρας του Ιωάννης διατηρούσε κατάστημα με δερμάτινα είδη στην Αγίου Μάρκου και η μητέρα του Αγγελική ήταν νοικοκυρά. Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα το 1919. Σπουδαστής ων πήρε το βάπτισμα του πυρός ως μαέστρος, διευθύνοντας τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου στις 29 Απριλίου 1915. Το 1920 με υποτροφία του Ωδείου Αθηνών μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε ιδιωτικά μαθήματα σύνθεσης και οργάνου.
Από το 1922 έως το 1924 εργάστηκε ως μουσικός εκγυμναστής στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου. Εκεί γνώρισε τον ιταλό συνθέτη και πιανίστα Φερούτσιο Μπουζόνι, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μουσική του εξέλιξη. Το 1924 επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών (1924 - 1925 και 1927 - 1937) και της Ορχήστρας του Συλλόγου Συναυλιών (1925 - 1927). Παράλληλα, ακολουθεί διεθνή καριέρα, διευθύνοντας σπουδαία ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα. Πρώτη του διεθνής εμφάνιση στις 27 Φεβρουαρίου 1930, όταν διευθύνει τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, συμμετέχοντας ταυτόχρονα ως σολίστ στο Τρίτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Προκόφιεφ.


1944 κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100



ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 1935






Δημοψήφισμα του 1935
Το δημοψήφισμα έγινε στις 3 Νοεμβρίου 1935 και έμεινε στην ιστορία σαν Νόθο δημοψήφισμα. Διενεργήθηκε απο την δικτατορική κυβέρνηση του Γ. Κονδύλη (κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία στις 10 Οκτωβρίου 1935) που συγκάλεσε την Ε΄ Εθνική Συνέλευση για να καταργήσει το πολίτευμα της Αβασίλευτης δημοκρατίας.Τα βενιζελογενή κόμματα με την αποχή τους συνέβαλαν στην προώθηση της καθεστωτικής αλλαγής.
Διεξαγωγή
Στο Δημοψήφισμα καλούνταν ο λαός να εγκρίνει ή να απορρίψει την αλλαγή του πολιτεύματος. Εξελίχτηκε όμως σε τραγική φάρσα. Άν και από την πολιτική κατάσταση της εποχής έβγαινε το συμπέρασμα ότι το εκλογικό σώμα θα επικύρωνε με ισχυρή πλειοψηφία την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, η κυβέρνηση Κονδύλη, φοβόταν ότι η


Ανδρέας Κάλβος (Ζάκυνθος, 1792 – Λονδίνο, 3 Νοεμβρίου 1869)


Έλληνας ευρυμαθής λόγιος και εθνικός ποιητής, πατριώτης επαναστάτης, αρχαιολάτρης και νεοκλασικιστής. Η ποίησή του είναι ηθικοπρακτικά πολιτική και στο έπακρο επική, όχι όμως ιδεαλιστική όπως εσφαλμένα αυτή εξελήφθη από τον Κ. Τσάτσο που τον χαρακτήρισε «Ποιητή της Ιδέας» («ο Κάλβος ούτε μεταφυσικός ποιητής είναι, ούτε, πολύ περισσότερο, απορροφημένος στη θέαση της ιδέας, ούτε τα φθαρτά και τα αισθητά καταφρονεί. Η ποίησή του δε βρίσκεται πάνω από τα εγκόσμια, ούτε είναι ασυγκίνητη και απαθής. Απεναντίας είναι τα εγκόσμια αυτά τα οποία την κινούν. Αναλώνεται στον αγώνα της δραματικής πορείας προς τη λύτρωση, στο πάθος της ελευθερίας, τα θεμέλια του οποίου είναι χτισμένα με τα πλέον επίγεια υλικά», έγραψε ο Νάσος Βαγενάς). Είναι μία ποίηση επικεντρωμένη στις τότε «ιακωβινικές» και «καρμποναρικές» αξίες Ελευθερία και Αρετή (αυτήν που οι Ροβεσπιέρος και Σαιν Ζυστ απέδιδαν με τον όρο «la Vertu», όχι όπως την παρερμήνευσε ο Ελύτης), μια αντι-λυρική ποίηση, όπου μέσα της δένουν αρμονικά μεταξύ τους το μελαγχολικό με το αυστηρό στοιχείο, το ρομαντικό με το επικό, τα παγανιστικά και αρχαιοελληνικά πρόσωπα και σύμβολα με την έντονη επαναστατικότητα και τον υπό διαμόρφωση ακόμα πατριωτισμό της εποχής του. 


1839: Αρχίζει ο πρώτος Πόλεμος του Οπίου μεταξύ Κίνας και Βρετανίας.


Σαν σήμερα 1839: Αρχίζει ο πρώτος Πόλεμος του Οπίου μεταξύ Κίνας και Βρετανίας. 

Οι Πόλεμοι του Οπίου

Με την ονομασία αυτή έμειναν στην ιστορία οι δύο πόλεμοι που εξαπέλυσε η
Αγγλία κατά της Κίνας (1839-1842 και 1856-1860), τον δεύτερο με τη
συνδρομή της Γαλλίας. Εντάσσονται στην επεκτατική πολιτική προς Ανατολάς
των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης για την ανακάλυψη νέων
αγορών.

Στα μέσα του 18ου αιώνα το εμπορικό ισοζύγιο της Βρετανίας με την Κίνα
ήταν ελλειμματικό. Οι Βρετανοί εισήγαγαν τσάι, μετάξι και πορσελάνες και
πλήρωναν με πολύτιμο ασήμι τους Κινέζους, που αδιαφορούσαν για τα
προϊόντα τους. Έτσι, μέσω της Βρετανικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών
που είχε το μονοπώλιο και με τη βοήθεια ντόπιων εμπόρων αποφάσισαν να
πλημμυρίσουν την Κίνα με όπιο, με στόχο να ισοσκελίσουν το εμπορικό τους
έλλειμμα. Εκείνη την εποχή το κάπνισμα οπίου ήταν αρκετά διαδεδομένο
στην Άπω Ανατολή. Οι Κινέζοι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν θετικά και από
τους 15 τόννους του 1730, οι Βρετανοί έφθασαν να διαθέτουν στις
παραμονές του πολέμου 1.400 τόνους οπίου στην Κίνα.


Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha