Popular Post

Blogger Themes

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

1912 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα.



Γράφει ο Κώστας Καντάς
Η Ιταλία επεδίωκε να γίνει αποικιοκρατική δύναμη και το Σεπτέμβριο του 1911 έκανε απόβαση στη Λιβύη για να εκδιώξει τους Τούρκους. Για να κάμψει την αντίστασή των Τούρκων μεταξύ ων οποίων ήταν ο νέος στην ηλικία αξιωματικός ο Κεμάλ ο στόλος των Ιταλών επιτηρούσε τα παράλια της Μικράς Ασίας να μην ανεφοδιάζονται οι Τούρκοι στη Λιβύη. Όμως για καλύτερη επιτήρηση σκέφθηκαν να καταλάβουν τα Δωδεκάνησα.Στις 15 Απριλίου του 1912, 15 πολεμικά ιταλικά περιέζωσαν τη Ρόδο και το πρωινό εκείνο ο Ιταλός στρατηγός Giovanni Αmeglio αποβίβασε 15 χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες στο σημερινό Φαληράκι. Οι κάτοικοι της Ρόδου έπλεαν σε πελάγη χαράς. Επιτέλους ύστερα από αιώνες θα απαλλάσσονταν από τον επαχθή τουρκικό ζυγό που βύθισε τη Ρόδο και τα άλλα Δωδεκάνησα στην αμάθεια, στην οικονομική αθλιότητα και στην πολιτιστική υποβάθμιση. Περίπου 800 έως 1000 Ιταλοί ανέβηκαν προς τις Καλυθίες. Τους υποδέχθηκαν ως ελευθερωτές. Η καμπάνα της εκκλησίας του Σταυρού χτυπούσε χαρμόσυνα. Σμύρτα και δάφνες στης εκκλησιάς τα σκαλοπάτια κι ύστερα δοξολογία. Είχε φτερουγίσει στη Ρόδο κατά τον Ιταλό στρατηγό η Λευτεριά.


Παλαιών Πατρών Γερμανός (1771-1826) ( VIDEO )




Παλαιών Πατρών Γερμανός (ξυλογραφία)
Παλαιών Πατρών Γερμανός (ξυλογραφία)
Κληρικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Ονομαζόταν Γεώργιος Γκόζιας και γεννήθηκε στη Δημητσάναστις 25 Μαρτίου 1771, τη Μεγάλη Παρασκευή. Ήταν η δύσκολη εποχή των Ορλωφικών, που σημαδεύτηκε από τις θηριωδίες των Αλβανών στην Πελοπόννησο. Σπούδασε στη φημισμένη σχολή της πατρίδας του και στο πρώτο σχολείο των Περουκαίων στο  Άργος το οποίο  λειτουργούσε από το 1798 στη Μονή της Παναγίας της ΚατακεκρυμμένηςΣτη συνέχεια έγινε γραμματέας του μητροπολίτη Αργολίδας Ιάκωβου Πετράκη, οπότε και χειροτονήθηκε ως διάκονος και πήρε το όνομα Γερμανός.
 « Η Δημητσάνα, ορεινή κωμόπολις της Γορτυνίας, εφημίζετο κατά τους επί Τουρκοκρατίας χρόνους, δια τε το εύανδρον αυτής, την δραστηριότητα και την παιδείαν των κατοίκων, τον πλούτον εκ τε της εγχωρίου βιομηχανίας, ιδίως της κατασκευής νίτρου και πυρίτιδος, και εκ των εισφορών των αποδήμων,


EΠΣΑ: Το πρόγραμμα των μπαράζ



Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη νέα φουρνιά των μπαράζ της Β’ ΕΠΣΑ κατηγορίας, αφού στα αντίστοιχα πρώτα παιχνίδια, συνέβησαν 3 ισοπαλίες και έτσι δεν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ομάδα, η οποία θα ακολουθούσε τους Μετόχι, Ατρόμητο Ζαρουχλείκων και Απόλλων Συνοικισμού στην Α1 ΕΠΣΑ κατηγορία.
Αξίζει να σημειωθεί, πως από τα μπαράζ παραμονής βγήκε κερδισμένη η ΑΕ Αιγίου, που με 2 νίκες κόντρα σε Ακάδημο και Παμπατραϊκό έσωσε το «τομάρι» της.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των μπαράζ ανόδου της Β’ ΕΠΣΑ
(όλα τα ματς στις 18:00)
ΤΕΤΑΡΤΗ 23/5: Α. Κάνιστρας: Πήγασος Μπεγουλακίου – Πατρέας
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/5: Στάδιο Αιγίου: Καμίνια – Πατρέας
ΤΕΤΑΡΤΗ 30/5: Στάδιο Αιγίου: Πήγασος Μπεγουλακίου – Καμίνια


ΑΠΟΛΛΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΑΝΟΔΟΣ 2012 ( VIDEO )



Πέντε εργάτες στο Χαλάνδρι



Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στον διαγωνισμό του Δήμου Χαλανδρίου για πέντε Εργάτες Κοιμητηρίου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Το προσωπικό θα προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών και θα πρέπει να έχει ηλικία από 18 έως 65 ετών.
Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν απολυτήριο τίτλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου ή, για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980, απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου) ή ισοδύναμο απολυτήριο τίτλο κατώτερης Τεχνικής Σχολής ή απολυτήριο τίτλο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της ημεδαπής ή άλλο ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 213 2023865.


3o Μαθητικό Φεστιβάλ στο Χαλάνδρι, στις 2 Ιουνίου



                                            


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 30 ΜΑΙΟΥ


Ιωάννα της Λορένης
1416  Καθολική Εκκλησία στέλνει στην πυρά το θεολόγο Τζερόμ της Πράγας ως αιρετικό.

1431 στη Ρουέν της Γαλλίας καίγεται στην πυρά η 19χρονη Ιωάννα της Λορένης από τους Άγγλους.

1574 ο Χένρυ ο Γ γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας την οποία θα κυβερνήσει μέχρι το 1589.
Πήτερ Πωλ Ρούμπενς

1588 αποπλέει και το τελευταίο πλοίο της Ισπανικής Αρμάδας για τη θάλασσα της Μάγχης.

1593 σκοτώνεται ο Βρετανός δραματουργός, ποιητής και μεταφραστής της Ελισαβετιανής περιόδου, ο Κρίστοφερ Μαρλό κατά τη διάρκεια άγριας συμπλοκής σε ταβέρνα.

1640 πεθαίνει ο Φλαμανδός ζωγράφος του μπαρόκ, Πήτερ Πωλ Ρούμπενς.

1672 γεννιέται ο Μέγας Πέτρος , τσάρος της Ρωσίας.

1778 πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος του Γαλλικού Διαφωτισμού, Βολτέρος, κατά κόσμον Φρανσουά Μαρί Αρουέ.


Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha