Popular Post

Blogger Themes

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

1911 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, διηγηματογράφος.



HALANDRI NEWS · Σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου


106 γεννιέται ο Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας και φιλόσοφος, Κικέρων.

1322 πεθαίνει ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Ε.


1491 Η Ιωάννα της Λωραίνης παραδίνεται στον επίσκοπο Πιερ Κοσόν. 

1496: Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δοκιμάζει ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή. 



1815 Αγγλία, η Αυστρία και η Γαλλία συνάπτουν μυστική αμυντική συμμαχία, την Ιερή Συμμαχία, εναντίον της Πρωσίας και της Ρωσίας.1884 Ιδρύεται στο Λονδίνο η σοσιαλιστική κίνηση των Φαμπιανιστών.



1833 οι Βρετανοί αρπάζουν τον έλεγχο των νησιών Φόλκλαντς στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.1885 Πραγματοποιείται στην Αϊόβα των ΗΠΑ η πρώτη εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. 



1841 ο συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, γνωστός από το έργο του "Μόμπι Ντικ", αναχωρεί για ένα ταξίδι στην Πολυνησία.


Άνθρωποι και γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε. Από το Α ώς το Ω.



thumb
Γράφουν οι: Κατερίνα Αγγελιδάκη, Δώρα Αμαραντίδου, Έλενα Γαλανοπούλου, Βάιος Μαχμουντές, Φωτεινή Μπάρκα, Ιωάννα Μπλάτσου, Χρυσούλα Παπαϊωάννου, Βασιλική Τζεβελέκου, Κωστούλα Τωμαδάκη.
Ποιοι διακρίθηκαν με το έργο και τη στάση τους, ποιοι απογοήτευσαν, ποιοι έφυγαν για πάντα. Ποια γεγονότα έδωσαν τον θετικό ή αρνητικό τόνο τους σε μια χρονιά τόσο δύσκολη, ποιες πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώσαμε, τι ελπίζαμε και τι μας ήρθε ουρανοκατέβατο. Η συντακτική ομάδα του «Ποντίκι art» κάνει τη διαδρομή αυτού του χρόνου και σταματά σε όσα αξίζει να θυμόμαστε από το 2011 στον χώρο του πολιτισμού. Ώρα για ανασκόπηση μιας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε όσο καμιά άλλη από τη βαθιά ύφεση και την αλλαγή όλων των δεδομένων.
Αγαλματάκι


Λύθηκε το μυστήριο των «Πουλιών» του Χίτσκοκ


Λύθηκε το μυστήριο των «Πουλιών» του ΧίτσκοκΟ μαζικός θάνατος των γλάρων που ενέπνευσε την ταινία οφειλόταν σε τροφική δηλητηρίαση



Λονδίνο 


Το καλοκαίρι του 1961 στην Νότια Καλιφόρνια χιλιάδες γλάροι άρχισαν να αυτοκτονούν μαζικά πέφτοντας με ταχύτητα κυρίως πάνω σε κατοικίες. Το συμβάν που αποτελούσε μέχρι σήμερα μυστήριο αποτέλεσε μια από τις πηγές έμπνευσης του Άλφρεντ Χίτσκοκ στη θρυλική ταινία «Τα Πουλιά». Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση και αναφέρουν ότι αιτία αυτής της συμπεριφοράς των πτηνών ήταν μαζική τροφική δηλητηρίαση.

Το «τοξικό» γεύμα

«Τα Πουλιά» έκαναν την εμφάνιση τους στις αίθουσες το 1963 και επισήμως η ταινία βασίζεται σε μια νουβέλα της Δάφνης ντε Μουριέ. Εντούτοις θεωρείται δεδομένο ότι το


Αύξηση της θητείας στους 12 μήνες από την παρούσα κυβέρνηση


Σε 15 ημέρες οι σχετικές αποφάσεις από τα Γενικά Επιτελεία

Ο κύβος ερρίφθη, η θητεία θα αυξηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αύξηση της θητείας στους 12 μήνες από την παρούσα κυβέρνηση
Ήδη για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για αύξηση της θητείας είναι ενήμερος και ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε το Πεντάγωνο. 

Μία τέτοια απόφαση λαμβάνεται άλλωστε από ένα υπουργείο στο οποίο μετέχουν με στελέχη τους και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου.


Σ. Αραβία: Μόνο οι γυναίκες θα εργάζονται στα καταστήματα γυναικείων εσωρούχων



Μόνον στις γυναίκες θα επιτρέπεται εφεξής να εργάζονται στα καταστήματα γυναικείων εσωρούχων στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας της χώρας. 

Το διάταγμα αυτό θα εφαρμοστεί από την Πέμπτη, αναγκάζοντας τα καταστήματα να αντικαταστήσουν τους πωλητές τους με γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα. 

Περισσότερες από 28.000 γυναίκες έχουν υποβάλλει αιτήσεις για την πρόσληψή τους ως πωλήτριες σε καταστήματα γυναικείων εσωρούχων και αξεσουάρ μετά την κυβερνητική απόφαση του Ιουλίου που αναγκάζει τα καταστήματα να προσλάβουν 
γυναίκες. 


ΠΑΟ: Ξαφνικό πρόβλημα με Ρούντολφ, Κουίνσι




Το 2012 δεν μπήκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον Παναθηναϊκό. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είδε στη διάρκεια της σημερινής, πρώτης προπόνησης του νέου έτους τους Ρούντολφ και Κουίνσι να εγκαταλείπουν το πρόγραμμα, λόγω μυικών τραυματισμών που ένιωσαν, κι ως εκ τούτου είναι αμφίβολη η συμμετοχή τους στην εκτός έδρας αναμέτρηση του πρωταθλήματος με τον Παναιτωλικό. Με δεδομένη την απουσία του τιμωρημένου Σεμπαστιάν Λέτο, ο Πορτογάλος τεχνικός των "πρασίνων" δεν θέλει καν να σκέφτεται ότι θα χάσει κι άλλους παίκτες μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και θα διεξαχθεί η αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου. Ο Κουίνσι έχει πρόβλημα στον δεξιό προσαγωγό, ενώ ο Ρούντολφ στον αριστερό τετρακέφαλο. Η αυριανή προπόνηση είναι καθοριστική για τους δύο παίκτες, καθώς θα φανεί σε μεγάλο βαθμό εάν θα προλάβουν το ματς του Αγρινίου. Στην πρώτη προπόνηση του 2012, που διεξήχθη στην Παιανία, το πρόγραμμα για τους «πράσινους» περιελάμβανε ασκήσεις κατοχής της μπάλας και δίτερμα. Ατομικό ακολούθησε ο Σωτήρης Νίνης.


Ολυμπιακός: Στην Αθήνα ο Ντιόγο


Στην Ελλάδα βρίσκεται από σήμερα ο Ντιόγο, προκειμένου να ενταχθεί στις προπονήσεις του Ολυμπιακού. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, ο οποίος αγωνιζόταν δανεικός από τους «ερυθρόλευκους» στη Σάντος, επέστρεψε και τις επόμενες ημέρες θα γυμνάζεται κανονικά με την ομάδα, προκειμένου να αποφασίσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε αν τον θέλει στο δυναμικό του ή όχι. 

Ο Ντιόγο είχε πετυχημένη πρώτη χρονιά στον Ολυμπιακό, όμως δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Μάλιστα ο Βαγγέλης Μαρινάκης, λίγο καιρό από τη στιγμή που πήρε την ΠΑΕ στα χέρια του, είχε αποδώσει ευθύνες στον Ντιόγο για τον πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Μακάμπι Τελ Αβίβ κι έτσι είχε δρομολογηθεί η αποχώρηση του παίκτη και η επιστροφή του στη Βραζιλία, έστω και με τη μορφή του δανεισμού. 


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η θρυλική Τσίτα του Ταρζάν


Η Τσίτα, ο χιμπατζής που πρωταγωνίστησε στις ταινίες με τον Ταρζάν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών από νεφρική ανεπάρκεια, ανακοίνωσε σήμερα το ίδρυμα που την φιλοξενούσε στο Παλμ Χάρμπορ της Φλόριντα. 

"Με μεγάλη μας θλίψη η κοινότητά μας έχασε έναν καλό φίλο και ένα μέλος της οικογένειάς μας στις 24 Δεκεμβρίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το Καταφύγιο Προστασίας Πρωτευόντων Θηλαστικών Suncoast.

Η Τσίτα μεταφέρθηκε στο καταφύγιο γύρω στο 1960 από το κτήμα του ηθοποιού Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο οποίος υποδυόταν τον Ταρζάν στις ταινίες της MGM, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του καταφυγίου την οποία επικαλείται στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Tampa Tribune.


Αυτός ο σκύλος ξέρει τι να κάνει για να μην κρυώσει!



Είναι πανέξυπνος αυτός ο σκύλος...Δεν πτοείται απο το κρύο γιατί ξέρει τι να κάνει. Δείτε το βιντεάκι...

Αυτός ο σκύλος ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση κρύου!


Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Κορδελιού



Η πρόεδρος και το ΔΣ του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Κορδελιού H ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ σας ενημερώνουν ότι η Κοπή της βασιλόπιτας θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2012, στα γραφεία του Συλλόγου Παύλου Μελά 23, Νέο Κορδελιό Θεσσαλονίκη.
Τηλ και fax  2310757070 &  κινητό 6974223788


Ήθη-έθιμα των Καλάσα, των ελληνογενών απογόνων του Μεγαλέξανδρου



kalashΤο ζήτημα των ελληνογενών απογόνων των στρατιωτών του Πανέλληνα Μεγαλέξανδρου, που κατοικούν στην κεντρική Ασία, των Καλάς, είναι πραγματικά τεράστιας σημασίας για την πατρίδα και τον πολιτισμό μας. ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ,
Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Β΄ Εκπαίδευσης 
Κι αυτό, διότι αφενός φανερώνει ένα...
υπερήφανο απομεινάρι του πανάρχαιου πλανητικού ελληνικού πολιτισμού, που παραμένει εκεί επί χιλιάδες χρόνια ατόφιο, και αφετέρου επειδή έχει και σύγχρονες εθνικές διαστάσεις, λόγω των διεκδικήσεων που έχουν οι Σκοπιανοί για την ιστορία των Καλάς, (φυσικά με την ουσιαστική υποκίνηση και υποστήριξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών)!...


Νεκρός στο αμάξι του από την παραμονή Χριστουγέννων


Δέκα μέρες παρέμενε νεκρός 34χρονος καθηγητής ΕΠΑΛ στην Ιτέα που δίδασκε στη Θεσσαλονίκη. Η αποχαιρετιστήρια γιορτή στο σχολείο, το ταξίδι επιστροφής στο χωριό του και το μοιραίο τροχαίο που του στοίχισε τη ζωή

Σοκ στην περιοχή της Ιτέας, με την υπόθεση εξαφάνισης 34χρονου καθηγητή. Ο εκπαιδευτικός παρέμενε εξαφανισμένος από την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν βρέθηκε τελικά νεκρός, μέσα στο αυτοκίνητο του μετά από τροχαίο ατύχημα.


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ - Οι 7 πιο βίαιοι ποδοσφαιρικοί αγώνες


Η... κλοτσοπατινάδα της Παραγουάης με τη Βενεζουέλα είναι η πιο πρόσφατη καταχώρηση στη λίστα των βίαιων ποδοσφαιρικών αγώνων και το Sport24.gr θυμάται επτά ακόμα αναμετρήσεις που θύμισαν...αλάνα!



Η ένταση που κυριαρχεί ανάμεσα σε παίκτες και προπονητές εντός των τεσσάρων γραμμών ενός γηπέδου κατά τη διάρκεια μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, είναι σώφρον και συνετό να εκτονώνεται εκεί και μόνον εκεί, πάντα σε αθλητικά πλαίσια.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο "ΑΛΛΑ" από οπαδούς και ποδοσφαιριστές, το οποίο μπορείτε να το κάνετε bold, italic, underline και ό,τι άλλο θέλετε, που αποδεικνύει πως ένα ματς μπορεί κάλλιστα να γίνει κατς, με τα παρακάτω επτά παιχνίδια να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές...


7. Η εκδίκηση των "Φαραώ"



1958 Μαρία Κάλας αποχωρεί από τη σκηνή, ύστερα από την πρώτη πράξη της όπερας "Νόρμα" του Μπελίνι,


1958 Μαρία Κάλας αποχωρεί από τη σκηνή, ύστερα από την πρώτη πράξη της όπερας "Νόρμα" του Μπελίνι, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο κοινό, μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα περισσότερα μέλη της ρωμαϊκής υψηλής κοινωνίας


1941 ηχογραφείται από τις αδερφές Άντριου το "Boogie Woogie Bugle Boy", που θα γίνει χιτ στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.



Οι δύο αδελφές από την Πράγα


adelfesapopraga250Του Γιώργου Βέη
«...επέστρεψα στο Παρίσι με τον τρόμο του αποδιοργανωμένου ταξιδιώτη που έχει κάνει το γύρο του κόσμου και δεν αναγνωρίζει κανένα από τα μέρη όπου έχει ζήσει για τόσο καιρό». (από το βιβλίο, σελ. 144) 
Οι δύο αδελφές, η Κλάρα και η Χίλντα Γκότβαλντ, οι οποίες μεταναστεύουν διαδοχικά από τη δεινώς χειμαζόμενη οικονομικά -και ουχί μόνον- μητρική Πράγα, ζουν με εξόφθαλμη άνεση στο Παρίσι. Υποδυόμενες τις μεσάζουσες μεταξύ των εκδοτικών οίκων και των νέων, ενίοτε ματαιόσπουδων, ματαιόδοξων ή απλώς πολλά υποσχομένων ή ακόμη και κατεστημένων ήδη συγγραφέων της γαλλικής σκηνής, αρμέγουν κανονικά το συναφές, πολυάριθμο, διαρκώς ανανεούμενο κύκλωμα.
Οι ακαταπόνητες αδελφές, δέσμιες των ίδιων των αυτοκαταστροφικών συμφερόντων τους, οραματίζονται, επιπροσθέτως, να καταστήσουν διεθνή λογοτεχνικά αστέρια και κάποιους ασήμους πλην όμως κατά τη γνώμη τους λίαν ταλαντούχους συμπατριώτες του περιώνυμου Μίλαν Κούντερα και άλλων βεβαίως. Προωθώντας εντέχνως προς τα έξω την ιδέα αυτή, καθίστανται, όπως ευλόγως θα περίμενε κανείς, ιδιαζόντως επικίνδυνες για την αξιοπρεπή διαβίωση των άλλων «συναδέλφων» μεσαζόντων, ακραιφνώς γαλλικής υπηκοότητος, οι οποίοι βλέπουν την νεοπαγή αυτοκρατορία των αδελφών Κλάρας και Χίλντας Γκότβαλντ να μονοπωλεί σχεδόν το ζωτικό τους χώρο. Αρχετυπικά αδίστακτες, κυνικές, ευφυέστατες και συμπλεγματικές ταυτοχρόνως, γνήσια θύματα και θύτες του λεγομένου μετ΄επιτάσεως ή μη υπαρκτού σοσιαλισμού της χώρας τους, ιδρύουν με επαγγελματική διαστροφή, οξύτατης μάλιστα μορφής, «ένα κράτος εν κράτει, ένα ξεχασμένο πριγκιπάτο της κανονικής Δημοκρατίας». Δεν ορρωδούν προ ουδενός: προσφέρουν μάλιστα ως επιδόρπιο τις σωματικές τους επικράτειες για να επιβληθούν ακόμη καλύτερα στο χώρο. Οι εκβιασμοί επιτρέπονται και με το αζημίωτο πάντα από την πλευρά τους. Οι δε προδοσίες καλούνται «τακτικοί ελιγμοί» στο ιδίωμά τους. Η εκμετάλλευση είναι, εν ολίγοις, η άλλη όψη της αυξημένης, ήτοι μεταπρατικής κοινωνικότητας.
Ο τρίτος αφηγηματικός πόλος ανήκει σ΄ έναν μάλλον αδέξιο συγγραφέα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να διορθώσει τον όμαιμό του Μαρί Ανρί Μπελ, γνωστότερο ως Σταντάλ. Μεταποιώντας μάλιστα ανενδοιάστως το εμβληματικό μυθιστόρημα του τελευταίου Αρμάνς, το κομπορρήμον, κατά τι υποψιασμένο, πλην όμως ανεπίδεκτο πρακτικής σοφίας αυτό άτομο, δεν θα αργήσει να παρασυρθεί με τη σειρά του από την καλοστημένη, ανθρωποφαγική μηχανή των δολίων αδελφών. Το δέλεαρ της επιτυχίας υπαινίσσεται κατά κανόνα θυσίες του εγώ. Ενδέχεται μάλιστα να φτάσουν στην ομηρία της ίδιας της συγγραφικής πένας, ό, τι πολυτιμότερο δηλαδή διαθέτει εξ ορισμού ο δημιουργός χαρακτήρων και καταστάσεων. Γι΄ αυτό και ο εν λόγω φέρελπις μυθιστοριογράφος θα εγκαταλείψει τον μικρό, αλλά έντιμο εκδότη του, θα απομακρυνθεί από τη σύντροφό του και θα επιδιώξει την απόλυτη επιτυχία του «εδώ και τώρα». Ιδού το πιστεύω του επαρκώς συμπυκνωμένο: «Είμαι Ζυγός, με ωροσκόπο ζυγαριά ακριβείας. Αναζητώ την ισορροπία παίζοντας με τις ανεπάρκειές μου. Θεωρούμαι ισορροπημένος, μα είμαι απλώς αναποφάσιστος· θεωρούμαι μετρημένος, μα έχω απλώς ενδοιασμούς. Περιμένω, συνετός και ψύχραιμος, την καταιγίδα, προφυλαγμένος καλά». Η ψευδαίσθηση έτοιμη να κάψει μεταφορικώς και κυριολεκτικώς όλα τα χαρτιά του. Παραθέτω την οριακή του ομολογία, σε σχέση με τις δήθεν ευεργεσίες, τις οποίες του επιδαψιλεύει κυρίως η παντελώς ανερμάτιστη ηθικώς Κλάρα Γκότβαλντ: «Με έσωσε από το βόλεμα, έξυσε με τα νύχια της το αγαθό μου προσωπείο, μου άνοιξε τα μάτια. Με λίγα λόγια, της οφείλω το ότι δεν με άφησε να βυθιστώ σε λήθαργο». Ως άλλος Δον Κιχώτης από τη Μάντσα, ο συγγραφέας, έρμαιο των δύο αδελφών, αρνείται να δει την (όποια) εξ αντικειμένου πραγματικότητα. Αρνείται να συμμορφωθεί, να σεβαστεί τα δεδομένα όρια της ατομικής του γραφής. Αρνείται δηλαδή την τρέχουσα παράσταση για μια φασματική υπέρ-παράσταση. Εκεί δηλαδή όπου ο προσωπικός μύθος επιζητεί την επί πίνακι κεφαλή του ίδιου του συγγραφικού υποκειμένου. Το ένστικτο όμως της ελάχιστης αυτοσυντήρησης, το οποίο ευτυχώς φαίνεται ότι εν τέλει διαθέτει, θα τον γλιτώσει την τελευταία ακριβώς στιγμή.
Η καλλιτεχνική φιλοδοξία δεν μπορεί να είναι η ανέκκλητη ταφόπλακα της ζωής, ισχυρίζεται εμμέσως πλην σαφώς ο πολύπειρος αρχισυντάκτης των πολιτιστικών σελίδων του Nouvel Observateur και ευρηματικός καθόλα παραγωγός του «La masque et la plume», Ζερόμ Γκαρσέν (1956-), το μυθιστόρημα του οποίου Ήταν κάθε μέρα σε πόλεμο, που, ως γνωστόν, απέσπασε το βραβείο Maurice Genevoix, πολιτογραφήθηκε ήδη στη γλώσσα μας (ομοίως εκδόσεις «Πόλις»). Οι ολετήρες συνειδήσεων, υποστάσεων και φιλοδοξιών, η Κλάρα και η Χίλντα Γκότβαλντ, πρέπει θα τιμωρηθούν. Η ύβρις των πρέπει να καταστεί τυπικό του είδους παράδειγμα προς αποφυγήν. Η κομψή, σαφώς αριστοτελικών προδιαγραφών, κάθαρση δεν οχλεί την αναγνωστική πρόσληψη. Έρχεται στην ώρα της, δεν φωνασκεί, δεν ηθικολογεί στο έπακρον, ως δήθεν νέμεσις φανατικών μονοθεϊστών φέρ΄ ειπείν και το –κυριότερο - δρα συναινετικά. Η μικρότερη αδελφή μάλιστα, η Χίλντα, μετατρέπεται τρόπον τινά σε όψιμη, δυνητική Αντιγόνη, η οποία δείχνει ότι όντως επείγεται να φροντίσει με ευπρέπεια και ανιδιοτέλεια το τρομερό τέρας, τη Λερναία Ύδρα-Κλάρα, στις τελευταίες άδοξες μέρες της ολικής, θανάσιμης πτώσης της στο κενό τουάγαν. Ισχυρίζομαι ότι η λύση του δράματος θυμίζει σ΄ ένα εύληπτο βαθμό το τέλος του Τρίτου ανθρώπου του Γκρέηαμ Γκρην, που κυκλοφορήθηκε ήδη και στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις «Άγρα». Ωσαύτως, επαρκείς ομοιότητες στους χαρακτήρες και στις αντίστοιχες ρήξεις τους, οι οποίες εντοπίζονται μεταξύ της Χίλντας Γκότβαλντ και του άτυχου συγγραφέα, παρατηρούνται και στο ζευγάρι Ντ΄ Αλαμπέρ και Ζυλί, όπως καταγράφονται στο εξαιρετικά δομημένο μυθιστόρημα του Άντριου Κράμεϋ, Η αρχή του Ντ΄ Αλαμπέρ, το οποίο εκδόθηκε στα ελληνικά από την «Πόλη», το 2002. 
Κάτω από άλλες συνθήκες, φέρ΄ ειπείν στη δεκαετία του ΄50 ή και στον μεσοπόλεμο ακόμη, φρονώ ότι η νουβέλα αυτή θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα μυθιστόρημα-ποταμό των επτακοσίων και πλέον σελίδων. Σήμερα, ας μας αρκέσει στην παρούσα μορφή της. Εφ΄ όσον ουκ εν τω κειμενικώ πολλώ το πολυπόθητο πρόσημο ευ. Εκτός κι αν κάποιος ρηξικέλευθος πεζογράφος μας, μιμούμενος τον προαναφερόμενο κεντρικό ήρωα του Ζερόμ Γκαρσέν και μη πιστεύοντας στην ισχύ του παραπάνω αφορισμού, θελήσει να «προεκτείνει» τιςΔύο αδελφές από την Πράγα, οι οποίες σημειωτέον ευτύχησαν μεταφραστικά εδώ, μιαν τοιχογραφία της ημέτερης, όχι λιγότερο συναρπαστικής, εξωκαλλιτεχνικής και αυθεντικά καλλιτεχνικής ζωής.
adelfesapopragaexofΖερόμ Γκαρσέν
Οι δύο αδελφές από την ΠράγαΜτφρ. Ρένη Παπαδάκη
Εκδόσεις Πόλις, Σελ. 170








1919 διατάσσεται η εγκατάλειψη της Κέρκυρας από τον ιταλικό στρατό.


Η ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΑΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 1916-1919



Ιστορικό
Τέλη Δεκεμβρίου 1915. Στην Ευρώπη μαίνεται ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος ενώ η Ελλάδα έχει ήδη περιέλθει σε σοβαρή πολιτική κρίση, που είναι γνωστή ως «Εθνικός Διχασμός». Η κατάληψη της Κέρκυρας από τις Δυνάμεις της Αντάντ, αποτελεί μια από τις πολλές ελληνικές περιπέτειες που προκάλεσαν η διεθνής και η εσωτερική πολιτική συγκυρία. Στις 29 Δεκεμβρίου 1915 (11 Ιανουαρίου 1916, με το νέο ημερολόγιο που ίσχυε για τα ευρωπαϊκά κράτη), αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας γαλλικά στρατεύματα, έχοντας κοινοποιήσει στην ελληνική κυβέρνηση Σκουλούδη την απόφαση τους να καταλάβουν το νησί, μόλις την προηγούμενη μέρα. Ως δικαιολογία προβλήθηκε η στρατιωτική ασφάλεια των συμμάχων από τον υποβρυχιακό πόλεμο των Γερμανών (οι


Μέγας καζαμίας 2012 (νέα ειδική έκδοση επαυξημένη βελτιωμένη)



Iανουάριος
Σε πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο χερ Χορστ Ράιχενμπαχ χαιρετίζει τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού και υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερες, προκειμένου η χώρα να βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της υγιούς απορρύθμισης της οικονομίας της. Η ομιλία του σκιώδους πρωθυπουργού της Ελλάδας κλείνει με την εμβληματική προτροπή: «Εμπρός πληβείος Έλληνος, αποντείξτε γκια μια ακόμη φορά, πως ξέρετε να πεταίνεται σαν πραγκματικοί ήρωος!»
Οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, με αμφίεση Γκασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ. Στη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ, οι τρεις άνδρες παραδίδουν


«Έτσι έχασε η ΑΕΚ τον Βιεϊρίνια»


Ο πρώην σκάουτερ της Ένωσης Τάσος Τασιόπουλος αποκάλυψε ότι είχε προτείνει τον Πορτογάλο

Την ευκαιρία να αποκτήσει τον Αντελίνο Βιεϊρίνια έχασε η ΑΕΚ καθώς όπως αποκάλυψε με δηλώσεις τ
ου ο Τάσος Τασιόπολους τον είχε προτείνει στην Ένωση ότι πριν από τέσσερα περίπου χρόνια όταν εργαζόταν στο τμήμα σκάουτινγκ της ΑΕΚ. Όπως τόνισε τον Πορτογάλο απέρριψε ο τότε προπονητής της ΑΕΚ Λορένσο Σέρα Φερέρ.

«Άλλωστε, κι ο Αντελίνο Βιεϊρίνια προσθήκη δεν ήταν για τον ΠΑΟΚ; Ο Πορτογάλος ήταν μία μετεγγραφή με καλές προοπτικές, και ήλθε λόγω Φερνάντο Σάντος, κυρίως, μιας και ο τελευταίος γνώριζε τις δυνατότητές του. Πάντως, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, κι ενώ εργαζόμουν στο τμήμα σκάουτινγκ της ΑΕΚ, είχαμε προτείνει στην "Ένωση" τον Βιεϊρίνια (και μάλιστα αντί ενός μικρού αντιτίμου), αλλά ο τότε προπονητής της ομάδας, Λορένσο Σέρα Φερέρ, δεν θέλησε να τον πάρει, για δικούς του λόγους (τους οποίους δεν γνωρίζω)» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τασίοπουλος στην ιστοσελίδα balleto.gr


Κλειστά τα φαρμακεία στις 2 και 3 Ιανουαρίου



Αναστέλλεται και η πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία

Κλειστά τα φαρμακεία στις 2 και 3 ΙανουαρίουΟ Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πραγματοποιεί 48ωρη απεργία για τις 2 και 3 Ιανουαρίου, ενώ αναστέλλει από σήμερα την πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ασφαλιζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα που χρειάζονται και στη συνέχεια να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματα που δικαιούνται. 

Σε ανακοίνωση των φαρμακοποιών αναφέρεται ότι «δεν δίνεται συγκεκριμένη λύση στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων, δεν αντιμετωπίζεται η ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων, ανακοινώνονται μέτρα χωρίς διάλογο, συνεχίζει να υποβαθμίζεται η φαρμακευτική περίθαλψη και επιπλέον οι φαρμακοποιοί "τιμωρούνται" με μείωση του ποσοστού κέρδους στα ήδη πενιχρά εισοδήματα τους».


Tα 10 καλύτερα games του 2011




Batman: Arkham City


Το Elder Scrolls V: Skyrim


HALANDRI NEWS · Σαν Σήμερα, 2 Ιανουαρίου




Ισαβέλλα Α' της Καστίλλης
Ισαβέλλας Α'
1492  το βασίλειο της Γρανάδας πέφτει στις χριστιανικές δυνάμεις του βασιλιά Φερδινάνδου Ε' και της Ισαβέλλας Α' και οι Μαυριτανοί χάνουν και το τελευταίο τους έρεισμα στην Ισπανία. Όσοι δεν εγκαταλείπουν την Ισπανία εξαναγκάζονται να εκχριστιανιστούν 

1776 υψώνεται η πρώτη επαναστατική σημαία

1788 Τζώρτζια είναι η 4η αμερικανική Πολιτεία, που υπογράφει τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΠΑ. 

1811 επιπλήττεται, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Τίμοθι Πίκερινγκ, επειδή άφησε να διαρρεύσουν σχέδια της Γερουσίας. 

1832 ιδρύεται το πρώτο κλαμπ ποδηλασίας στην Αμερική, το Orchard Curling Club. 
 1843 παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στη Δρέσδη, η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ "Ο Ιπτάμενος Ολλανδός" (Der fliegende Hollaender). 

1876 ξεκινάει το οργανωμένο μπέιζμπολ με την ίδρυση της National League από 8 ομάδες (Philadelphia, Hartford, Boston, Chicago, Cincinnati, Louisville, St. Louis και New York). 


Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha