Popular Post

Blogger Themes

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

WEB TV HALANDRI - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ




ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ ( 1860 - 1949


Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης γεννήθηκε το 1860 στο Βαθύ Σάμου. Αρχικά σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με ανώτερες σπουδές Αρχαιολογίας στην Γερμανία. Συμμετείχε σε αρκετές ανασκαφές στην Ελλάδα με κυριότερη αυτή της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου είχε τεθεί επικεφαλής. Στην πολιτική εισέρχεται όταν το 1900 επιστρέφει στην Τουρκοκρατούμενη γενέτειρα του Σάμο και χάρις τις φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές του ιδέες, εκλέχθηκε αντιπρόσωπος στο συμβούλιο του νησιού, σε ένα θεσμό αυτοδιοίκησης που μαζί με άλλα προνόμια είχαν δοθεί από την Πύλη το 1832 ως αντίδωρο για την παραμονή της Σάμου υπό την επικυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Ο Σοφούλης ως νέος πολιτικός απαίτησε από τις Οθωμανικές Αρχές, την πλήρη και κατά γράμμα εφαρμογή της οργανικής διατάξεως του 1832, με ταυτόχρονη παροχή και νέων πολιτικών ελευθεριών στην Σάμο. Ο Σουλτάνος απάντησε στις αρχές του 1908 με τον διορισμό του αδιάλλακτου Α. Κοπάση ως ηγεμόνα του νησιού και την αποστολή στρατού κατά παράβαση του Οθωμανικού οργανικού νόμου. Ο Σοφούλης με τους υποστηρικτές του αντιστάθηκαν ενόπλως στο Άνω Βαθύ κατά των Τούρκων στρατιωτών, αλλά τελικά αναγκάστηκαν όλοι να αποχωρήσουν στην Αθήνα. 


Παναγιώτης Κρεββαττάς ( 1785 - 1822 )


Ο Παναγιώτης Κρεββαττάς ή Κρεββατάς ήταν αγωνιστής και πολιτικός της εποχής του 1821.



Βιογραφία


Η καταγωγή του ήταν από την επαρχία Μιστρά. Ήταν γόνος αρχαίας και λαμπρής καταγωγής. Παππούς του ήταν ο επίσης Παναγιώτης Κρεββατάς, ο οποίος στην Πελοποννησιακή επανάσταση του 1769 έδωσε πρώτος το σύνθημα του πολέμου κατά των Τούρκων. Ήταν πρωτότοκος γιος του Δημήτριου Κρεββαττά και της Κλίνης, αδελφής του Ανδρίκου Νοταρά. Γεννήθηκε στην Σπάρτη το 1785.

Δάσκαλός του ήταν ο Μάξιμος, ένας ιεροκήρυκας. Πήγε για σπουδές στην Ιταλία, αλλά αναγκάστηκε να τις διακόψει και να επιστρέψει, όταν πέθανε ο πατέρας του. Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Χριστόφορο Κορνήλιο το 1818.
Ήταν δραστήριος αλλά και ηρωικός μαχητής. Πήρε μέρος στην Άλωση της Τριπολιτσάς και φάνηκε χρήσιμος, χρησιμότερος όμως φάνηκε στον αγώνα εναντίον του Δράμαλη, όταν τον χτύπησε ο Κολοκοτρώνης στο Νταούλι. Την παραμονή της μάχης, ο Κρεββαττάς μπρος στο ενδεχόμενο του θανάτου ζήτησε από το Κολοκοτρώνη να τον εξομολογήσει και έκανε και την διαθήκη του υποσχόμενος δαπάνη ενός εκατομμυρίου γροσίων για τις ανάγκες του αγώνα. Επέζησε όμως της μάχης και αργότερα έγινε γερουσιαστής της Πελοποννήσου.
Πέθανε σε ενέδρα όταν μια σφαίρα τον σκότωσε, ενώ αυτός έφιππος ήθελε να διασχίσει τον ποταμό Ευρώτα. Λένε ότι δολοφονήθηκε από τους αδελφούς Γιατρακαίους για να πάρουν αυτοί την αποκλειστική δύναμη της επαρχίας.


Πηγές





Σαν σήμερα, 16 Νοεμβρίου



1942 το υποβρύχιο «Τρίτων» επιτίθεται κατά γερμανικής νηοπομπής

42 π.Χ γεννιέται ο Τιβέριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. (Θαν. 16/3/37)

138 ο βασιλιάς Κάρολος της Γαλλίας διακηρύσσει την κατάργηση όλων των φόρων στη χώρα του.

1532  ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής, Φρανσίσκο Πιζάρο, αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα. Τον εκτέλεσε μαζί με 2.000 συμπατριώτες του, παρά την καταβολή τεράστιων ποσοτήτων χρυσού από τους ιθαγενείς για την απελευθέρωσή τους.


ΕΠΕΣΑΤΕ ΘΥΜΑΤΑ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17 ΝΟΕΒΡΗ 1973


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο αρμάτων μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου


Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha