Popular Post

Blogger Themes

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 3 ΙΟΥΝΙΟΥ,




Μ. Αλέξανδρος

323 π.Χο Μ. Αλέξανδρος ( ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
01 02 03 04 05 
 ) ασθενεί αιφνιδίως στη Βαβυλώνα.

350 Ο Νεποτιανός ανακηρύσσει τον εαυτό του αυτοκράτορα και εισβάλει στη Ρώμη με τη συνοδεία μονομάχων.

1098 οι Σταυροφόροι καταλαμβάνουν την Αντιόχεια μετά από οκτώ μήνες πολιορκίας
.
1665 οι Αγγλικές ναυτικές δυνάμεις υπό τον Ιάκωβο Στιούαρτ νικούν τον ολλανδικό στόλο στο Λόουστοφτ.

1770 γεννιέται ο Μανουέλ Μπελγκράνο, Αργεντινός δικηγόρος, πολιτικός και εμπνευστής της σημαίας της Αργεντινής

1800 ο 2ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Άνταμς, διαμένει για πρώτη φορά στην Ουάσινγκτον, σε πανδοχείο (ο Λευκός Οίκος δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί)

1833 ιδρύεται η Χωροφυλακή για την εμπέδωση της τάξεως και της ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας.

1865 γεννιέται ο Γεώργιος ΣΤ΄, βασιλιάς της Αγγλίας


Ulysses Παραγωγή 1981


 
Πρόκειται για μεταφορά της γνωστής σε όλους μας Οδύσσειας, στο μακρινό μέλλον.
Ο Οδυσσέας παλεύει να γλυτώσει απο την οργή των Θεών, και ειδικότερα του Ποσειδώνα, ενώ στην Γη, η Πηνελόπη περιμένει. Οι σύντροφοι του Οδυσσέα έχουν πέσει σε ένα είδος νάρκης (βρωμοδουλειά του Ποσειδώνα) και οι μόνοι που μπορούν να τον βοηθήσουν είναι ο γιός του Τηλέμαχος, η Τεμίς (θα μπορούσαν να την μεταφράσουν "Θέμις", αλλά απ' ότι θυμάμαι δεν το έκαναν), ο μικρός Νονό (ένα ρομποτάκι - δώρο στον Τηλέμαχο για τα γενέθλιά του) και η Συρκά, ο υπολογιστής που ελέγχει το διαστημόπλοιο του Οδυσσέα.

Θυμάμαι ότι το εισαγωγικό τραγουδάκι (αλλά και το τραγούδι στους τίτλους τέλους) ήταν φοβερό, αλλά ήταν στα γαλλικά (αντίθετα με το "Μυστικό του Ορείχαλκου", όπου είχαν βάλει ελληνικό στίχο και τραγουδούσε η Βίσση). 


Ταξινόμηση με αριθμό επεισοδίου


Τελικοί Α1 μπάσκετ 2012: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 82-76 (video)


Δείτε  το video με τα highlights από τον πέμπτο τελικός της Α1 ανδρών του μπάσκετ, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 82-76


Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ (video)


Σε ένα πολύ μεγάλο ματς στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός έκαμψε την αντίσταση του Παναθηναϊκού και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας μετά το 1997 (82-76)!

Τέλος στα 15 χρόνια απουσίας του από την κορυφή έδωσε ο Ολυμπιακός, ο οποίος στο κατάμεστο ΣΕΦ επικράτησε για τρίτη φορά του Παναθηναϊκού και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας (82-76)!
Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς κράτησε το προβάδισμα του στην αντεπίθεση του "τριφυλλιού", καθώς στην τρίτη περίοδο βρήκε λύσεις με μεγάλα τρίποντα από τους Κώστα Σλούκα, Έισι Λο, Βασίλη Σπανούλη.
Οι "ερυθρόλευκοι" προσπάθησαν να ελέγξουν από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης τον ρυθμό, κάτι που κατάφεραν μετά το πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός θα ισοφαρίσει σε 11-11 και από εκείνο το σημείο του αγώνα κι έπειτα θα κυνηγάει τον Ολυμπιακό, ο οποίος τελικά θα φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο αγώνας:


Δεν θα πιστεύεις τι γιορτάζουμε παραμονή των εκλογών!



Τυχαίο ή οιωνός; Θα δείξει..
Παραμονή των εκλογών Ιουνίου 2012 έχει γενέθλια ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ωστόσο, την ίδια ημέρα, στις 16 Ιουνίου δηλαδή, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Τύχωνος και Μνημονίου.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΕΝ ΤΑ ΣΑΤΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ






του Γιώργου Γέροντα
    Το παρακάτω κέιμενο το έγραψα για τους τους συγχωριανούς μου στον Αρχάγγελο της Ρόδου αρχικά,
  για  να  βοηθήσω  τους  πιο παλιούς, τους πιο γέρους και αυτούς που δεν πολυασχολούντε
  να  καταλάβουν το βρώμικο παιχνιδι των αντιπατριωτικών και αντεθνικών κομμάτων
και το καταθέτω και εδώ για κάθε νόμιμη χρήση.
 
    
Γραμμένο  που  τον Γέροντα Γεώργιο του Τσαμπίκου στην αρχαγγελίτικη διάλεκτο
και  προς  τους  χωρκανούς  του   για  τες  εκλογές

ΠΟΙΑ ΕΙΝΕΝ ΤΑ ΣΑΤΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

1 - ΠΑΣΟΚ
Φαίνετε και που σήμαν του … ότι πράσινον ήλιον εμείς δεν είδαμεν ... που λώσιν εψευκιές.
Ο Κρεμαστενός ήτο στην επιτροπή που επέρασε τον αντίχριστο νόμο για τες μεταμοσχεύσεις.
Δηλαδή να μπορούν να παίρνουν τα όργανα και τα μέλη των πεθαμένων δίχως τες υπογραφές των συγγενών τως.
Οι υποψίες μου λώσιν ότι κι αν δεν ‘ναι  μασόνος , κιά  κοντά ‘ναι.

2 - ΝΔ
Ευτούς πιον , εξέρουμεν τους  και που τα πρι.
Είνεν  το ‘πομεινάρι του αρκιμασόνου γέρου Καραμαλλή και ξανίγιουν  να πουλήσουν την Ελλάδα
σε  άγγλους και  σε  γερμανούς  με  τες  ψευκιές  που  λώσιν  που τα κανάλκια  mega , antena , και  άλλα.


Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ




Ο Μέγας Αλέξανδρος έζησε το 336-323 π.χ. και το όνομα του σημαίνει το τέλος μιας Παγκόσμιας Εποχής και την αρχή μιας Νεώτερης .
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μ’ αυτή την φράση αρχίζει το περισπούδαστο έργο του ο Γερμανός ιστορικός «Δρόϋσεν». Πράγματι ο Αλέξανδρος με το ξίφος του άλλαξε την μορφή του Κόσμου. Υπήρξε ο άνθρωπος των μεγάλων οραμάτων, αλλά και της ρεαλιστικής αντιμετώπισης των πραγμάτων. Μία ευτυχής συνάντηση σωματικής και πνευματικής ευρωστίας, κράμα στρατιωτικής ιδιοφυΐας και πολιτικής μεγαλοφυΐας. Σε μεταγενέστερα χρόνια, πλάστηκαν πολλοί θρύλοι, για να  εξάρουν την πρώιμη σωματική και πνευματική του ωρίμανση. Πέρα από το γνωστό περιστατικό με τον ΄΄Βουκεφάλα΄΄, τα εξαίρετα προσόντα του φάνηκαν το 340 π.χ, όταν ο Φίλλιπος εκστρατεύοντας εναντίον του Βυζαντίου, άφησε τοποτηρητή του το 16χρονο Αλέξανδρο.
Χάλκινος ανδριάντας του Μ. Αλεξάνδρου, στο Μουσείο της Νεάπολης. Θεωρείται αντίγραφο έργου του Λυσίππου. 
Αυτός, τότε όχι μόνο κατέπνιξε την εξέγερση της Θρακικής φυλής των ΄΄Μαίδων΄΄αλλά εντυπωσίασε και τους πρέσβεις των Περσών, που είχαν επισκεφθεί την Πέλλα, με την εμβρίθεια των ερωτήσεων και τον πλήρη κατατοπισμό του σε περσικά θέματα. Δύο χρόνια αργότερα, στην μάχη της Χαιρώνειας, επικεφαλής του μακεδονικού ιππικού, σύντριψε τις τάξεις των Θηβαίων κι εξασφάλισε την νίκη με τις τολμηρές επελάσεις του.


Κίνδυνος για ελλείψεις αγαθών στην Ελλάδα


Κίνδυνος για ελλείψεις αγαθών στην Ελλάδα Φόβοι για «ντόμινο» μετά την Euler Hermes... Ο κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πλέον ορατός, μετά και το ιδιότυπο «εμπάργκο», που μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι πρώτων υλών επιβάλλουν στην Ελλάδα. 
 
Η αρχή έγινε με την  Euler Hermes SA (ELE), τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο πρώτων υλών και εξαγωγών στον κόσμο, ο οποίος δεν θα καλύπτει πλέον τις εισαγωγές αγαθών προς τη χώρα μας. 

Πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια που θυμίζει πλέον τα ποντίκια που εγκαταλείπουν το σκάφος λίγο πριν αυτό βυθιστεί, καθώς γνωστή είναι η σχέση της εταιρείας από την Γαλλία με την κυρίως μέτοχο της και γνωστή για τις αναλύσεις της επί της οικονομίας, γερμανική Allianz. 

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι φήμες πως και η ασφαλιστική Allianz στη χώρα μας μελετά τρόπο εξόδου καθώς το τμήμα αναλύσεων της εταιρείας θεωρεί πλέον τη χώρα μας «χαμένη υπόθεση».
Ελλείψεις όμως στη χώρα μας φαίνεται πως θα προκύψουν και μετά τα όσα  ανακοίνωσε ο αυστριακός όμιλος OeKB Versicherung στις 29 Μαίου. Ο εν λόγω όμιλος θα παρατήσει την κάλυψη εξαγωγών στην Ελλάδα ενώ και η Coface SA πως πλέον κάνει δουλειές «μόνο με τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις και με κανένα άλλο».


Μαντεία και Προφητεία στην Αρχαία Ελλάδα



Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η επιθυμία του ανθρώπου να γνωρίσει το μέλλον, συνυφασμένη με μία εσωτερική του ανάγκηνα προσεγγίσει την αιωνιότητα, σπάζοντας το φράγμα του χρόνου, το τεκμήριο της πεπερασμένης ύπαρξής του.
Η επιθυμία αυτή ήταν συνυφασμένη με την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων και αυτό το διαπιστώνουμε από τα πολυάριθμα μαντεία που εμφανίστηκαν κατά την αρχαιότητα στον ελληνικό χώρο, καθώς και από ιστορίες που καταμαρτυρούν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για τις προφητείες. Οι αρχαίοι Έλληνες στηριζόντουσαν στην διαφόρων μορφών μαντεία, ώστε να πάρουν συμβουλές για δημόσια πράγματα και ιδιωτικές τους υποθέσεις.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει τουλάχιστον 18 ιερά που περιείχαν μαντεία και 96 αποστολές με σκοπό την αίτηση συμβουλής από κάποιο μαντείο, εκ των οποίων οι 53 απευθυνόντουσαν στο μαντείο των Δελφών.

Η προφητεία και η μαντική τέχνη εμφανίζονται να είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, η μαντική ήταν η επιστήμη των οιωνών (συχνά αναφέρεται αυτή η όψη της μαντικής τέχνης ως οιωνοσκοπία) και εφαρμοζόταν με ποικίλους τρόπους, όπως για παράδειγμα η ερμηνεία του πετάγματος των πουλιών.
Η ερμηνεία του πετάγματος των πουλιών ήταν τόσο διαδεδομένη, ώστε το όνομα του πουλιού «όρνις» σήμαινε «οιωνός». Ο Αριστοφάνης στις «Όρνι θες» παίζει με τη διπλή σημασία της λέξης όρνις - οιωνός. Σημασία δινόταν για την κατεύθυνση που πετούσαν τα πουλιά, για το ύψος, αλλά και τον τρόπο πετάγματός τους και σημαντικοί μάντεις της αρχαίας εποχής που αναφέρονται στον Όμηρο, όπως ο Κάλχας (Έλληνες) και ο Έλενος (Τρώες) ήταν περίφημοι για την ικανότητά τους στην ερμηνεία αυτών των οιωνών.


ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ


Ο θρύλος λέει ότι οι Δελφοί ήταν το σημείο που συναντήθηκαν οι δύο αετοί. όταν ο Δίας τους έστειλε να πετάξουν από Δελφοί Ιστορία Μαντείο των Δελφοί  Ναός Απόλλωνα Πυθία  Δελφοί Ιστορίαδύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Σ'αυτό το σημείο ο Δίας έριξε τον ιερό βράχο και οι Δελφοί έγιναν γνωστοί στα πέρατα του τότε κόσμου ως ο ομφαλός της Γης, το κέντρο του κόσμου. 

Πριν όμως γίνει αυτό γεγονός, αυτή ήταν η περιοχή που ζούσε η θεά Γαία με τον προστάτη της και γιό της, το ερπετό Πύθωνα. Ο Απόλλωνας γιός του Δία έφυγε από τον Όλυμπο με σκοπό να σκοτώσει τον Πύθωνα και να κατακτήσει αυτό το όμορφο και ιερό μέρος.

Ο Απόλλωνας Θεός της χάρης, της μουσικής, του φωτός και της καλλιτεχνίας με την σφαγή του Πύθωνα έδωσε στους Έλληνες τον θρίαμβο της κατατρόπωσης του πωτόγωνου ενστίκτου, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην άνθηση και στην πραγματοποίηση καλλιτεχνιμάτων σε όλους τους τομείς της μουσικής, γλυπτικής, συγγραφής και του τραγουδιού. 

Μετά την σφαγή του Πύθωνα ο Απόλλωνας αυτοεξορίστηκε με σκοπό την αυτοτιμωρία και τον εξαγνισμό του, πριν επιστρέψει νικητής στους Δελφούς.

Δέλφις σημαίνει στ' αρχαία Ελληνικά Δελφίνι, και γι' αυτό οι Δελφοί ονομάστηκαν έτσι. Προς τιμή του δελφινιού, και αυτό γιατί αυτή τη μορφή πήρε ο Απόλλωνας κατά το ταξίδι της επιστροφής του, οδηγώντας το καράβι με τους Κρήτες ναυτικούς με σκοπό να μείνουν στους Δελφούς για να χτίσουν το ιερό του και να γίνουν οι ιερείς του.

Με την επιστροφή του ο Απόλλωνας στέφηκε επισήμως προστάτης και άρχοντας των Δελφών. Στο σημείο που έγινε η σφαγή του Πύθωνα, τοποθετήθηκε ο ομφαλός βράχος. Ο ομφαλός σημαίνει "κέντρο της γής" και εκεί ήταν το Ιερό Μαντείο των Δελφών.

Στο κέντρο της Γής.Κατά τον 7ο αιώνα π.χ. οι Δελφοί ήταν μια πολύ σημαντική πόλη Δελφοί Ιστορία Μαντείο των Δελφοί  Ναός Απόλλωνα Πυθία  Δελφοί Ιστορίακαθώς ήταν το κέντρο της Αμφικτιονίας. Επισήμως όμως ήταν κάτω από την δυναστεία του Κροίσου. Ο Κλεισθένης όμως τύρανος της Σικυώνας ελευθέρωσε την πόλη κατά το 585 π.χ. όπου και ακολούθησε η πραγματική άνθηση της πόλης που οδήγησε στην φήμη και την δόξα της.

Ο Κλεισθένης έχτισε καινούργιες ενότητες στον ναό, και το θησαυροφυλάκιο, και ήταν εκείνος υπεύθυνος για την έναρξη των Πυθίων, ανάλογων των Ολυμπιακών αγώνων, και που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια όπως και οι Ολυμπιακοί αγώνες. 

Κατά την περίοδο των Πυθίων αγώνων, εκτελούνταν παραστάσεις στο θέατρο, και στο στάδιο οι 7000 θεατές παρακολουθούσαν τους αθλητές ν' αγωνίζονται στα αθλήματα, καθώς και αρματοδρομίες. 

Οι Δελφοί ήταν το σημαντικότερο ιερό μέρος της Αρχαϊκής περιόδου στην Ελλάδα (750-550 π.χ.). Κάθε πόλη που είχε σκοπό την αποίκηση εκτός των τότε Ελληνικών συνόρων, έπρεπε να συμβουλευτεί τους χρησμούς από το Μαντείο των Δελφών.

Όταν η αποίκηση στεφόταν με επιτυχία, οι προσφορές, και τα δώρα κατέκλυζαν τον ναό σαν δείγμα ευχαριστίας και σεβασμού. Γι' αυτό και οι Δελφοί σύντομα έγιναν η δυνατότερη και ισχυρότερη οικονομικά πόλη της Ελλάδας. Σύντομα ανεγέρθηκαν 20 μαρμάρινα θησαυροφυλάκια για να στεγάζουν τις πολύτιμες και απαράμιλλης ομορφιάς προσφορές. Δελφοί Ιστορία Μαντείο των Δελφοί  Ναός Απόλλωνα Πυθία  Δελφοί Ιστορία

Κάθε ισχυρή πόλη της Αρχαίας Ελλάδας είχε χτισμένο στους Δελφούς το θυσαυροφυλάκιο της. Οι πόλεις που δεν ήταν τόσο οικονομικά ισχυρές για να χτίσουν το θησαυροφυλάκιό τους ανέγειραν αγάλματα στην Ιερά Οδό. 

Από το νησί Σίφνος που κατά την αρχαία περίοδο ήταν από τα οικονομικά ισχυρότερα, έστειλαν εισφορές και έχτισαν ένα πανέμορφο Ιωνικού ρυθμού ναό που ήταν προφανής ο σκοπός του να επισκιάσει τους υπόλοιπους θησαυρούς, και θησαυροφυλάκια. 

Οι Αθηναίοι επίσης έχτισαν το θησαυροφυλάκιό τους στους Δελφούς μετά την μάχη του Μαραθώνα κατα΄την οποία υπερνίκησαν τους Πέρσες. 

Οι νίκες του Αθηναίου ήρωα Θησέα αναπαριστούνται στα εντυπωσιακά ανάγλυφα που περιτριγυρίζουν το Αθηναϊκό θησαυροφυλάκιο. Επίσης στους τοίχους του Αθηναϊκού θησαυροφυλακίου υπήρχε τεράστιος πίνακας από μαλακή πέτρα, έτσι ώστε οι επισκέπτες του θησαυροφυλακιίου να χαράζουν τα αναθήματα, τις ευχές και τις αφιερώσεις τους. Ήταν αξιοσημείωτο ότι στους Δελφούς κάθε συμαντική πόλη είχε χτισμένο το θησαυροφυλάκιό της.

Οι Δελφοί όμως ήταν ουδέτερη ζώνη και έβλεπες να γειτονεύουν τα θησαυροφυλάκια πόλεων που βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους. Όταν οι Συρακούσες νίκησαν την Αθήνα στην κρίσιμη μάχη κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, έσπευσαν να χτίσουν το μεγαλόπρεπο θησαυροφυλάκιό τους ακριβώς απέναντι από αυτό των Αθηνών. Όλες οι πόλεις κράτη τις Ελλάδος συνεισέφεραν οικονομικά και έστελναν θησαυρούς κατά συρροή στους Δελφούς. 
Δελφοί Ιστορία Μαντείο των Δελφοί  Ναός Απόλλωνα Πυθία  Δελφοί Ιστορία
Όπως ο Δωριακού ρυθμού, μεγαλόπρεπος ναός που ανεγέρθηκε, κατά την Αρχαϊκή περίοδο και ήταν τοποθετιμένος σ'ένα από τα λίγα επίπεδα σημεία του ιερού χώρου του Μαντείου των Δελφών. Πάνω από την είσοδο του ναού ήταν χαραγμένα - σκαλισμένα γνωμικά όπως: "γνώριζε τον εαυτόν σου".

Στο Μαντείο έρχονταν όλοι όσοι επιθυμούσαν κάποια συμβουλή. Το Μαντείο των Δελφών ήταν θρησκευτική εμπειρία κατά την οποία όλα τα ερωτήματα έβρισκαν απαντήσεις και οι συμβουλές των ιερέων του Απόλλωνα ακολουθούνταν κατά γράμμα. 

Ο Απόλλωνας ήταν εκείνος που συνβούλευε μέσω της ιέρειάς του, Πυθείας, η οποία καθόταν στο τρίποδο ανάμεσα στις αναθυμιάσεις που ήταν το μέσο επικοινωνίας με τον Απόλλωνα. 

Πρίν από κάθε επικοινωνία με τον Απόλλωνα, έπρεπε να τιρηθούν κάποιοι τελετουργικοί κανόνες από την ιέρια Πυθία. 

Πρώτα έπρεπε να πλυθεί στα ιερά νερά της Κασταλίας πηγής για να καθαρίσει και εξαγνίσει το σώμα της εσωτερικά, και Δελφοί Ιστορία Μαντείο των Δελφοί  Ναός Απόλλωνα Πυθία  Δελφοί Ιστορίαμόνο τότε μπορούσε να καθίσει στον ομφάλιο βράχο και ν' αρχίσει την διαδικασία επικοινωνίας με τον Απόλλωνα. 

This image to the right has been reproduced with the kind permission of www.cybersybils.net. This painting is by the Hon. John Collier and was painted in 1891. For more information on this artist, visitwww.artmagick.com 

Οι περιγραφές του θρύλου για το Μαντείο των Δελφών που αφορούν την Πυθία και την επικοινωνία της με τον Απόλλωνα μέσω αναθυμιάσεων ανήκαν στην σφαίρα του εξωπραγματικού και ίσως του μύθου, κατά την άποψη ορισμένων αρχαιολόγων. 

Το 1892 Γάλλοι αρχαιολόγοι άρχισαν ανασκαφές στην περιοχή του ιερού των Δελφών με σκοπό να βρούν κάτι που να αποδεικνύει ότι πράγματι υπήρχε το χάσμα που επέτρεπε στα αέρια ν΄ αναδυθούν και να δημιουργήσουν το κανάλι "επικοινωνίας” μεταξύ Πυθίας και Απόλλωνα. 

Δεν κατόρθωσαν όμως να βρούν κάτι που να το αποδεικνύει, και έτσι ο θρύλλος παρέμεινε στην σφαίρα του μύθου.

Δεν ήταν παρά τα τέλη του 1990 που μια ομάδα αποτελούμενη από ένα αρχαιολόγο, έναν τοξικολόγο, ένα χημικό, και έναν γεωλόγο οι οποίοι υποστήριξαν το αντίθετο. Σύνφωνα με την θεωρία τους, ο ομφαλός βράχος, πάνω στον οποίο καθόταν η Πυθία και ανάμεσα στις αναθυμιάσεις έλεγε στους χρησμούς της, βρισκόταν ακριβώς πάνω από ένα χάσμα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της ολισθηρότητας των υπογείων πλακών, αφήνοντας μία δίοδο στε οι αναθυμιάσεις αέριων όπως αιθάνιο + μεθάνιο, να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του εδάφους και να εισπνέονται πό την Πυθία.

Είναι γνωστό ότι άν κάποιος εισπνεύσει μικρή ποσότητα αιθυλένιου έρχεται σε κατάσταση ευφορίας, και δημιουργούνται περεσθησιακά οράματα. Όταν η Πυθία ήταν στην "κατάσταση" επικοινωνίας με τον Απόλλωνα και ζητούνταν οι ερωτήσεις και συμβουλές, οι απαντήσεις της Πυθίας δίνονταν ασυνάρτητα, εκείνη παραλληρούσε και έλεγε ασυναρτησίες. Οι ιερείς του ιερού ήταν εκείνοι που "μετάφραζαν" και έδιναν κάποιο νόημα στα όσα εκείνη έλεγε. Οι Απαντήσεις του Μαντείου ήταν πάντα σοφές και προνοητικές και γι'αυτό το Μαντείο ήταν αξιοσέβαστο και τόσο φημισμένο, και αναπόσπαστο στοιχείο του Ελληνικού τρόπου ζωής. 

Ο φιλόσοφος Ηράκλειτος (500π.χ.) υποστήριξε ότι το Μαντείο ούτε αποκρύπτει, ούτε αποκαλύπτει την αλήθεια, μόνο την υπαινίσσεται. Ένα σχετικό παράδειγμα αυτού είναι: Όταν ο Λύδιος βασιλιάς Κροίσος (βασιλιάς της Λυδίας) ρώτησε το Μαντείο αν ήταν σωστό και σοφό να επιτεθεί στην Ελλάδα, η απάντηση που του δόθηκε ήταν η εξής: Αν επιτεθείς θα καταστρέψεις ένα μεγάλο Βασίλειο. Ο Κροίσος άκουσε τον χρησμό και επιτέθηκε. 

Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο. Η στρατιά του Κροίσου ηττήθηκε και το μεγάλο Βασίλειο που καταστράφηκε, ήταν το δικό του. 


Έρχονται μεγάλες αλλαγές στη γη; Οι σεισμοί γίνονται όλο και πιο συχνοί και πιο ισχυροί




Από: The American Dream / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ 
 Γίνονται οι σεισμοί πιο συχνότεροι και πιο ισχυροί; Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες για να τελειώσει η χρονιά, ήδη ο αριθμός των...
σεισμών μεγέθους πάνω από 5 βαθμούς είναι ο μεγαλύτερος φέτος από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία και με μεγάλη διαφορά. 
Στην πραγματικότητα, όπως θα δείτε σε αυτό το άρθρο, από το έτος 2000 υπήρξε πολύ σαφής ανοδική τάση στον αριθμό των μεγάλων... σεισμών. Άραγε είναι αυτό μια ένδειξη ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές στη γη; Γίνεται ο πλανήτης μας όλο και πιο ασταθής; Είμαστε μάρτυρες τρομακτικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ανακατατάξεων σε όλο τον κόσμο. Κάθε εβδομάδα η οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού φαίνεται να επιδεινώνεται. Έτσι τι πρόκειται να συμβεί εάν το κούνημα της γης γίνει ακόμα πιο έντονο και μεγάλες πόλεις σε όλο τον πλανήτη αρχίσουν να ισοπεδώνονται; 
Κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας έχουμε υποτιμήσει σοβαρά την τρομερή


Οι ΄Ελληνες κόβουν το ούζο και το απολαμβάνουν οι Γερμανοί


Η οικονομική κρίση άφησε βαθιά τα σημάδια της και σε ένα από τα πλέον σημαντικά εθνικά προϊόντα της Ελλάδας που δεν είναι άλλο από το ούζο, επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Associated Press.Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή ενός προϊόντος, που είναι τόσο κοντά στην «καρδιά της ελληνικής παράδοσης», αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ και οι καταναλωτές δεν μπορούν να απολαύσουν όσο παλιότερα το αγαπημένο τους ποτό.Μάλιστα, ο διευθυντής της εταιρίας «Ούζο Πλωμάρι» Χρήστος Μητσάκης, αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες, αλλά και από τα χρήματα που τους χρωστά το κράτος από την απόδοση ΦΠΑ.Τέλος, επισημαίνει ότι...
πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί γλυκάνισου.


Ψάχνουν στην Αγγλία το μυστικό που κρύβει η Μυκηναϊκή γραφή


Ομιλίες για τα 60 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’ πραγματοποιούνται στην Αγγλία... την 1η και 2η Ιουνίου. Οι ομιλίες πρόκειται να γίνουν στο Μουσείο Ασμόλεαν και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ θα είναι επικεντρωμένες τόσο στην αποκρυπτογράφηση, όσο και στον άνθρωπο που κατόρθωσε να λύσει το μυστήριό της, τον Μάικλ Βέντρις. 

Εισηγητής των ομιλιών, θα είναι ο καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Δρ. Γκάρεθ Όουενς.

Ο Άγγλος αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις αποκρυπτογραφεί τη Γραμμική Β ως γραφή που καταγράφει την ελληνική γλώσσα της μυκηναϊκής περιόδου. 

Γιος ενός συνταγματάρχη του βρετανικού στρατού και της πολωνοβρετανίδας Άννα Ντοροθέα Γιάνας, γεννήθηκε στην Αγγλία και πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε οικοτροφεία της Ελβετίας, όπου φάνηκε η κλίση του στην εκμάθηση γλωσσών και στο σκι. Μέχρι να γίνει εννέα χρονών είχε μάθει γαλλικά, γερμανικά, ελβετογερμανικά, αρχαία ελληνικά και λατινικά. Το 1936, σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών, έτυχε να ξεναγηθεί από τον Άρθουρ Έβανς σε μια έκθεση ελληνικής και μινωικής τέχνης. Εκεί κεντρίστηκε το ενδιαφέρον του από το γεγονός ότι η Γραμμική Β γραφή δεν είχε αποκρυπτογραφηθεί. Έτσι ξεκίνησε να διαβάζει γι' αυτή.

Από τον Ιανουάριο του 1940 ξεκίνησε σπουδές στην Σχολή της Ένωσης Αρχιτεκτόνων. Όλο αυτόν τον καιρό ασχολούνταν στον ελεύθερο χρόνο του με προσπάθειες για την κατανόηση της Γραμμικής Β, έχοντας την πίστη ότι επρόκειτο για μια γλώσσα συγγενή της ετρουσκικής.


Ακόμα και Ελληνικά σχολεία βάζουν λουκέτο στη Γερμανία!



Η αρχή του τέλους των ελληνόφωνων γυμνασίων και λυκείων της Γερμανίας έγινε στις 19 Νοεμβρίου του 2011, όταν εκδόθηκε ο νόμος 4027 του ίδιου έτους που αφορούσε στην «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις»
Για όσους δεν γνωρίζουν, το ν.δ. 695 του 1970, που καταργήθηκε, ίδρυε και αναγνώριζε ελληνικά γυμνάσια και λύκεια στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, που υποδέχονταν τότε ορδές τους Έλληνες μετανάστες που αναζητούσαν μακριά από την χώρα τους καλύτερη τύχη.Σήμερα που και πάλι οι Έλληνες ετοιμάζουν βαλίτσες και αναχωρούν για λόγους που δεν διαφέρουν πολύ από εκείνους που τους οδηγούσαν τότε στην ξενιτιά, το ελληνικό κράτος που τους «κουνάει το μαντίλι», στερεί από τα ελληνόπουλα την δυνατότητα εγγραφής σε ελληνικά σχολεία.


Σχεδιάζουν και στρατιωτική βία για την υποταγή των Ελλήνων;




Καταγγελίες Γερμανών Αριστερών: «Επέμβαση σε Κράτος-Κακοποιό»

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Ρόζεμπεργκ προς Χίτλερ: «Παντού θα βρούμε καθάρματα να μας υπηρετήσουν»

Επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Γερμανών υψηλών αξιωματούχων που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα «αποτυχημένο/ διαλυμένο κράτος» (FAILEDSTATE) και «διεφθαρμένο κράτος» (CORRUPT STATE , ενώ στην Ελλάδα αγνοούνται από αμάθεια ή αποσιωπούνται από εθελοδουλία, στην ίδια τη Γερμανία φωτίζονται (από την ηλεκτρονική εφημερίδα German Foreign Policy) ως από πληροφορίες περί σχεδίων και ένοπλης επέμβασης για την καθυπόταξη του ελληνικού λαού.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα «German Foreign Policy», που συντάσσεται από δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς της Αριστεράς και αυτοχαρακτηρίζεται ως «παρατηρητήριο παρακολούθησης των διαχρονικών ιμπεριαλιστικών/αποικιοκρατικών στόχων της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας» , έχει κάτ επανάληψη αφιερώσει άρθρα της στην πολιτική του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα.


Καλημέρα "Δραχμή" η επίσημη ισοτιμία ΔΡΧ-EURO κατά το πρακτορείο Bloomberg (ΤΩΡΑ)



Αναστάτωση και προβληματισμό στους οικονομικούς αναλυτές και χρηματιστές ανά τον κόσμο προκαλεί επιλογή του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, να βάλει στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα ισοτιμιών, επιλογή για την ελληνική «δραχμή». 
Μάλιστα προχωράει και στην ισοτιμία που όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία που έχουμε πάρει από το site του πρακτορείου ορίζεται σε ....
"1ελληνική δραχμή ίση με 0,0029ευρώ"


Απόφαση- κόλαφος του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης απάλλαξε οικογένεια απο χρέη χιλιάδων ευρώ


Απόφαση- κόλαφος του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης απάλλαξε οικογένεια απο χρέη χιλιάδων ευρώ Χτύπημα στις τράπεζες νέα απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης που αφορούσε τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών - μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ. Ανδρόγυνο με τέσσερα παιδιά... 

απευθύνθηκε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., το Δεκέμβριο του 2010. Είχαν οικογενειακό εισόδημα 1.233,84 ευρώ, το μήνα, όφειλαν 231.900 ευρώ, σε οχτώ τράπεζες και το χρέος προέρχονταν, από στεγαστικό δάνειο, για την πρώτη κατοικία, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Το ζευγάρι είχε περιέλθει, σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του, λόγω μείωσης της σύνταξης του συζύγου. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνέταξε σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών και το απέστειλε στις τράπεζες. Δυστυχώς, οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν το σχέδιο και έτσι, το ζευγάρι, το Φεβρουάριο του 2011, κατέθεσε αίτηση, στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Τί αποφάσισε το Ειρηνοδικείο; Από το ποσό των 231.900 ευρώ που όφειλε η οικογένεια, θα καταβάλει συνολικά 74.450 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρέη θα διαγραφούν και η πρώτη κατοικία δε θα κατασχεθεί. Αναλυτικά η απόφαση: «ΡυθμΙζει τα χρέη των αιτούντων με μηνιαίες καταβολές προς τους πιστωτές τους επί μία τετραετία, οι οποίες θα καταβάλλονται εντός του πρώτου τριημέρου κάθε μήνα αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα μετά την κοινοποίηση προς αυτούς της απόφασης, συνολικού ποσού τετρακοσίων (400) ευρώ, επιμεριζόμενο συμμετρικά στις πιστώτριες τράπεζες. ΕΞΑΙΡΕΙ της εκποίησης την κατοικία των αιτούντων, δηλαδή μία ισόγεια μονοκατοικία συνολικού εμβαδού 140 τ.μ. με μία ισόγεια αποθήκη 26 τ.μ., που έχουν κτιστεί σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 429 τ.μ.. ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στους αιτούντες να καταβάλλουν, για τη διάσωση της κατοικίας τους, στην ενέγγυο πιστώτρια και στους υπόλοιπους πιστωτές των οποίων οι απαιτήσεις παρουσιάζουν υπόλοιπο μετά από τις καταβολές επί τετραετία, το


Φοιτητής έφαγε το μυαλό και την καρδιά του συγκάτοικού του


Aποτροπιασμό προκαλεί η είδηση που ήρθε στο φως με πρωταγωνιστή έναν φοιτητή στο Μέριλαντ των ΗΠΑ ο οποίος παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον συγκάτοικό του και στη συνέχεια του έφαγε τον εγκέφαλο και την καρδιά. 
Φοιτητής έφαγε το μυαλό και την καρδιά του συγκάτοικού του 

Ο 21χρονος φοιτητής στο Morgan University, Alexander Kinyua ομολόγησε στην Αστυνομία ότι αυτός ευθύνεται για την εξαφάνιση του συγκατοίκου του.
Ο πατέρας του δράστη κάλεσε την Αστυνομία, όταν ο μικρός του γιος βρήκε κρυμμένα μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, στο υπόγειο του σπιτιού, ανθρώπινα κομμμάτια, συγκεκριμένα τοκρανίο και δύο χέρια.


Μάχη τίτλου και στέψη στο ΣΕΦ




Η ΏΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΌ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΏΝ ΈΦΘΑΣΕ! ΟΛΥΜΠΙΑΚΌΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΌΣ ΚΟΝΤΡΆΡΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΣΕΦ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΝ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ ΤΗΣ Α1.

Στον πέμπτο και τελευταίο τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος, οι «αιώνιοι» θα παραταχθούν σήμερα (02/06, 19.00, ΝΕΤ, live από το Onsports) στο φαληρικό στάδιο έχοντας τον ίδιο στόχο: τη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου....



 Οι Πειραιώτες, έχοντας τον κόσμο στο πλευρό τους, θέλουν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα της έδρας και να πανηγυρίσουν για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όμως, δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν το θρόνο τους και θα μπουν στο ΣΕΦ στοχεύοντας αποκλειστικά και μόνο στο «διπλό», με το οποίο θα κατακτήσουν το δέκατο διαδοχικό τίτλο τους και 14ο τα τελευταία 15 χρόνια.

Αμφότερες οι ομάδες ολοκλήρωσαν χθες (01/06) την προετοιμασία τους χωρίς αγωνιστικά προβλήματα και με τους Γιώργο Αγγελόπουλο και Θανάση Γιαννακόπουλο να δίνουν το παρών σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ, αντίστοιχα. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επιθυμεί να δει την ομάδα του να πιάνει απόδοση ανάλογη με εκείνη του τρίτου τελικού, πάλι εντός έδρας.

 Ο Σέρβος τεχνικός ζήτησε από τους παίκτες του καλή άμυνα και πίεση από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια στα επιθετικά ριμπάουντ, το συγκεκριμένο στοιχείο άλλωστε αποτελεί από τα μεγαλύτερα «όπλο» της ομάδας του Πειραιά.

Κατά τα άλλα, όπως συνέβη και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς των τελικών με τον Παναθηναϊκό, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς περιμένει να δει και πάλι τον πλουραλισμό που διακρίνει τον Ολυμπιακό όσον αφορά στο σκοράρισμα.

Εφόσον Πρίντεζης, Κέσελ, Παπανικολάου, Χάινς, Ντόρσεϊ και Άντιτς καταφέρουν να δώσουν τις απαραίτητες βοήθειες στο Βασίλη Σπανούλη, τότε έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν στην κατάκτηση της νίκης.


Διαβάστε περισσότερα στο Onsports.gr


Κλέβουν ό,τι βρουν για να φάνε!



Σαββάτο πρωί. Μια ηλικιωμένη γυναίκα που μέχρι πριν από λίγο καιρό ψώνιζε με άνεση τα φρούτα και τα λαχανικά της από το παζάρι στην Ξάνθη, πλέον μη έχοντας ούτε τα απαραίτητα κλέβει κάθε φορά ότι... μπορεί. «Πότε δυο λεμόνια, πότε ένα μήλο», περιγράφει ιδιοκτήτης πάγκου στο εβδομαδιαίο παζάρι της Ξάνθης. 

-Κι εσείς πως αντιδράτε; 

«Γυρνάμε αλλού το κεφάλι, κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, τους γνωρίζουμε μέχρι πριν από λίγο καιρό ψώνιζαν σε μας, ήταν πελάτες μας»

Αυτό συμβαίνει συνήθως στο ξεκίνημα του παζαριού, ενώ το...μεσημέρι της ίδιας μέρας το σκηνικό αλλάζει. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν πουληθεί και όσα έχουν ξεμείνει μέχρι πριν μερικούς μήνες, οι οπωροπώλες τα πέταγαν στα σκουπίδια ή τα μάζευαν αλλοδαποί. Πλέον δεν ισχύει αυτό. Ορισμένοι πωλητές του παζαριού, στρώνουν καθαρές λαδόκολλες κατάχαμα, δίπλα από τους πάγκους τους και τοποθετούν εκεί όσα προϊόντα δεν πουλήθηκαν γιατί ήταν χτυπημένα. 


Ο παραμορφωμένος γίγαντας του Πακιστάν - ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες




Ο παραμορφωμένος γίγαντας του Πακιστάν - ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες
Ο 22χρονος Sain Mumtaz από τη Λαχόρη του Πακιστάν πάσχει από μια πολύ σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας έχει παραμορφωθεί το κεφάλι και τα άκρα του. Ο νεαρός άντρας ζητά απελπισμένα βοήθεια, έτσι ώστε να θεραπευτεί και να μπορέσει να...
ερωτευτεί! Ο Sain πάσχει από το σύνδρομο Proteus, εξαιτίας του οποίου ορισμένα τμήματα του σώματός του έχουν αναπτυχθεί δυσανάλογα με τα υπόλοιπα.




Η κοινότητα στην οποία ζει τον έχει αποδεχτεί, όλως η ασθένεια του έχει προκαλέσει κι άλλα ιατρικά προβλήματα και η καθημερινότητά του είναι πολύ δύσκολη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάσχει από μια μοναδική παραλλαγή του συνδρόμου αυτού, κι αυτό εξαιτίας της συμμετρικής παραμόρφωσης που έχει υποστεί το πρόσωπο και το κρανίο του. Ο νεαρός άνδρας πίστευε ότι η δυστυχία που τον βρήκε οφειλόταν σε κάποια κατάρα.


Βίντεο που αποκαλύπτουν την εγκληματικότητα και τις συγκρούσεις στην πολυπολιτισμική Ελλάδα!





Διαδόστε αυτή την ανάρτηση πριν η ζωή σας γίνει καθημερινό μαρτύριο.. Δεν πρόκειται περι ρατσισμού. Η πολυπολιτισμικότητα προωθείται απο αυτούς που θα δείτε στα δύο βίντεο στο τέλος της ανάρτησης. Αυτοί ξέρουν οτι η πολυπολιτισμικότητα οδηγεί τις κοινωνίες σε συγκρούσεις. Για αυτό την προωθούν.


Υπάρχουν χιλιάδες βίντεο στο διαδίκτυο με συγκρούσεις και εγκληματικότητα αλλοδαπών στην Ελλάδα. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 1990 ΑΕΚ κατακτά το πρώτο League Cup νικώντας τον Ολυμπιακό με 3-2. ( VIDEO)


ΑΕΚ κατακτά το πρώτο League Cup! Ήταν 2/6/1990 όταν η ΑΕΚ κατακτούσε το πρώτο League Cup. Η Ένωση είχε επιβληθεί τότε με 3-2 επί του Ολυμπιακού στη μοναδική φορά που διοργανώθηκε η συγκεκριμένη διοργάνωση. Για να φτάσει στον τελικό είχε αποκλείσει τον Πανιώνιο, τον Άρη και τον Λεβαδειακό.

Αναλυτικά οι αγώνες της ΑΕΚ μέχρι τον τίτλο:
Πανιώνιος-ΑΕΚ 3-3 (πεν 3-1)
ΑΕΚ-Άρης 5-2
Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-0 0-1
ΑΕκ-Ολυμπιακός 3-2


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ - 1937, Η ιστορία του σιδηρόδρομου, Πειραιά – Κηφισιάς




Ο Αστικός Σιδηρόδρομος Πειραιά – Κηφισιάς, γνωστός ως «Ηλεκτρικός», μετράει σχεδόν ενάμισι αιώνα ζωής. Ατμοκίνητος αρχικά και ηλεκτροκίνητος αργότερα, ο σιδηρόδρομος συνέδεσε το 1869 την Αθήνα με τον Πειραιά, που μέχρι τότε οι άμαξες και τα παμφορεία ήταν το μόνο μέσο συγκοινωνίας μεταξύ τους.
Η πρώτη ιδέα για τη δημιουργία του τέθηκε από τον Φρειδερίκο Φεράλδη το 1835, ένα χρόνο αφότου η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, αλλά απορρίφθηκε από την τότε κυβέρνηση. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1843, ο Αλέξανδρος Ραγκαβής επαναλαμβάνει δημόσια την πρόταση, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Το 1855 ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, καταθέτει το πρώτο νομοσχέδιο για την ίδρυση σιδηροδρόμου Αθήνας – Πειραιά. Είναι ο Νόμος ΤΖ «περί συστάσεως σιδηροδρόμου Απ’ Αθηνών εις Πειραιά», ο οποίος δίνει το δικαίωμα εκμετάλλευσης στην εταιρία που θ’ αναλάμβανε το έργο για 55 χρόνια. Το 1857 το δικαίωμα αυτό αυξάνεται σε 75 χρόνια.
Έπειτα από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάθεσης του έργου, το 1867 κατακυρώνεται στον άγγλο επιχειρηματία Εδουάρδο Πίκερινγκ, ο οποίος το Νοέμβριο του ίδιου έτους αρχίζει να κατασκευάζει το έργο. Ένα χρόνο μετά, το 1868, ο Πίκερινγκ μεταβιβάζει τις υποχρεώσεις του στην ιδρυθείσα από όμιλο Ανώνυμη Εταιρία του «Απ’ Αθηνών εις Πειραιά Σιδηροδρόμου» – Σ.Α.Π. Α.Ε.


Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha