Popular Post

Blogger Themes

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001



Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΙΝΕΙ ΤΟ ΚΩΝΕΙΟ ΤΡΥΓΙΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ
φιλόσοφος
Σωκράτης
470 γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης.

780 γίνεται στην Κίνα η πρώτη ιστορική καταγραφή έκλειψης Ηλίου.

1070 σε μία σπηλιά στο ελβετικό χωριό Ροκφόρ παρασκευάζεται για πρώτη φορά το ομώνυμο τυρί.

1694 γεννιέται σε περιοχή κοντά στο Παρίσι ο οικονομολόγος και γιατρός, Φρανσουά Κενέ, θεμελιωτής της Πολιτικής Οικονομίας και ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών, οι οποίοι θεωρούσαν τη Φύση σαν τη μοναδική πηγή του πλούτου και την αγροτική οικονομία σαν τη μόνη σφαίρα της οικονομίας, που δημιουργεί αξία.

1760 γεννιέται ο Γεώργιος Γ, βασιλιάς της Αγγλίας, στα χρόνια της ηγεμονίας, του οποίου η Βρετανία έχασε τις αποικίες της στην Αμερική.

1798 πεθαίνει, σε ηλικία 73 ετών, ο διάσημος Ιταλός καρδιοκατακτητής Τζιοβάνι Καζανόβα.

1827 o Κωνσταντίνος Κανάρης καίει μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας την προφυλακίδα του αιγυπτιακού στόλου.

1833 γεννιέται ο στρατιωτικός Γκάρνετ Γόλσελεϊ, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Άγγλος Αρμοστής στην Κύπρο.


Ντίνος Ηλιόπουλος



Ο Ντίνος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 12 Ιουνίου 1913. Ο Πελοποννήσιος στην καταγωγή πατέρας του ήταν μεγαλέμπορας και μετά το οικονομικό κραχ του 1929 η πολυάριθμη οικογένειά του έφυγε για τη Mασσαλία, όπου ο Nτίνος τελείωσε το γυμνάσιο. Στην Αθήνα έφτασε έξι χρόνια αργότερα και ακολούθησε εμπορικές σπουδές. Υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατό, όμως η απόλυσή του απ' αυτόν συνέπεσε με την έναρξη του πολέμου του 1940 κι έτσι ξαναντύθηκε στο χακί.
Αργότερα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του τότε Βασιλικού Θεάτρου, απ' όπου απορρίφθηκε, για να περάσει τελικά στη Σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με το θίασο της Κατερίνας στο έργο του Λέο Λεντς «Κυρία, σας αγαπώ» και έκτοτε συμμετείχε στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη, του Δημήτρη Χορν και πολλών άλλων. Tο 1954 συγκρότησε θίασο με το Μίμη Φωτόπουλο, με τον οποίο αποτέλεσαν ανεπανάληπτο κωμικό δίδυμο. Τρία χρόνια αργότερα και μέχρι το 1969 δημιούργησε δικό του θίασο, ανεβάζοντας έργα όπως: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η κυρία του κυρίου», «Το έξυπνο πουλί», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εξοχικόν κέντρον ο Έρως» κ.ά.


Σωτήρης Μουστάκας




Ένας μικρός φόρος τιμής στον τεράστιο κωμικό Σωτήρη Μουστάκα. Σε αυτό το topic θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερες ταινίες που πρωταγωνίστησε ή είχε συμμετοχή ο Σωτήρης Μουστάκας. Οι ταινίες που ακολουθούν δεν θα είναι κατά σειρά παραγωγής, όποια ταινία μπορώ να βρω και όποτε μπορώ θα την προσθέτω στο topic. Ο Σωτήρης Μουστάκας πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες και είναι πραγματικά αρκετά δύσκολο να τις βρεις σε ψηφιακή μορφή. 

Πραγματικά στεναχωρήθηκα όταν άκουσα για τον χαμό του Σωτήρη. Μου (μας) χάρισε άφθονες στιγμές γέλιου, σε στιγμές πραγματικές δύσκολες και στενάχωρες. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω ποιος ήταν ο λόγος που πρωταγωνίστησε σε τόσες πολλές σκουπιδό- video ταινίες (ίσως τα χρήματα?). Αν και "σκουπίδια" ο Σωτήρης είναι μια ταινία μόνος του! Απολαυστικός και ξεκαρδιστικός σε κάθε λεπτό του ρόλου του! Πιστεύω ότι έφυγε "παρεξηγημένος" λόγο πάντα αυτών των ταινιών. Ο Σωτήρης είναι μια μορφή της Ελληνικής κωμωδίας, ένας ηθοποιός που έπαιζε άνετα στα σαλόνια (Επίδαυρο, Εθνικό) και στα αλώνια (Video ταινίες του εκατομμυρίου). Το αφιέρωμα αυτό είναι ένας μικρός φόρος τιμής. Πιστεύω ότι και αυτός θα συμφωνούσε σε αυτό το αφιέρωμα, άσχετα αν το συγκεκριμένο αφιέρωμα είναι παράνομο και κατακριτέο. Ο Σωτήρης ήταν κοινοκτήμονας και ελπίζω εκεί ψηλά που είναι να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο και να βλέπει ότι δεν τον ξεχνάμε... 

Καταγόταν από το χωριό Πλάτρες Λεμεσού και ήταν το τελευταίο παιδί πολυμελούς οικογένειας (είχε άλλα επτά αδέρφια). Σε ηλικία 15 χρονών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, όπου μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για περίοδο εφτά μηνών.


4 Ιουνίου 1989: Το καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με τη σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. ( VIDEO )




Ποιος θυμάται πια την Τιέν Αν Μεν
Μέσα στη θλίψη μου

ακούω τους δαίμονες να στριγκλίζουν.
Κλαίω, όταν οι λύκοι και τα τσακάλια γελούν.
Με δάκρυα θρηνώ τον ήρωα, όμως σηκώνω ξανά ψηλά το κεφάλι
και τραβάω το ξίφος μου.

(Απόσπασμα από τα «Ποιήματα της Τιεν Αν Μεν» του Ουάνγκ Γιουν Τάο.)



Τον Απρίλιο του 1976 200.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές, γιόρτασαν την «Ημέρα των νεκρών» με μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία της «Ουράνιας Γαλήνης», Τιεν Αν Μεν, προς τιμήν του πρωθυπουργού Τσου Εν Λάι, που είχε πεθάνει τον Γενάρη.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 1940 Η µάχη της Δουνκέρκης ( VIDEO )



Τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 1939, έφθασαν στη Γαλλία οι πρώτοι στρατιώτες του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος (ΒΕΣ) και έλαβαν θέση στο πλευρό των Συμμάχων τους, κατά μήκος της μεθορίου με το Βέλγιο. Εμειναν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ψυχρού χειμώνα, περιμένοντας μια επίθεση, η οποία τελικά εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1940, όταν γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Ακολουθώντας το σχέδιο που είχαν καταστρώσει οι διοικητές του, το ΒΕΣ, μαζί με την αφρόκρεμα του γαλλικού στρατού, προήλασε άμεσα στις Κάτω Χώρες. Ανακάλυψαν όμως ότι η γερμανική επίθεση που προσπαθούσαν να σταματήσουν δεν ήταν παρά ένας γιγαντιαίος αντιπερισπασμός. Ο κύριος όγκος του γερμανικού στρατού δεν βρισκόταν ούτε στο Βέλγιο ούτε στην Ολλανδία. Αντιθέτως, προήλαυνε νότια, μέσω των Αρδεννών, διέσχισε τον ποταμό Μεύση και μέχρι τις 20 Μαΐου είχε φτάσει στη Γαλλία. Το ΒΕΣ, ο βελγικός στρατός και μεγάλο μέρος των γαλλικών δυνάμεων βρέθηκαν έτσι περικυκλωμένοι από τρεις πλευρές και με την πλάτη προς τη θάλασσα. Στις 26 Μαΐου, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος είχε γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας μόλις 16 ημέρες νωρίτερα, διέταξε την έναρξη της επιχείρησης DYNAMO, με σκοπό την εκκένωση των συμμαχικών στρατευμάτων από το γαλλικό λιμάνι της Δουνκέρκης.


Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ στον Ειρηνικό


Καθοριστική στιγμή στον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ - Ιαπωνίας
σήμανε το τέλος του ιαπωνικού επεκτατισμού
68 χρόνια πριν

Του Ζηση Φωτακη*
Η αυξανόμενη βαρύτητα του Ειρηνικού Ωκεανού στις παγκόσμιες υποθέσεις δεν αποτελεί μεταπολεμικό φαινόμενο, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες που συνδέονται, σε μεγάλο βαθμό, με την πολιτικοοικονομική ανάπτυξη και πολεμική δραστηριοποίηση της Ιαπωνίας και άλλων κρατών της Απω Ανατολής, τον τελευταίο αιώνα. Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Απω Ανατολή, σκόπιμη είναι μια ευσύνοπτη αναφορά στην κλιμάκωση των επεκτατικών φιλοδοξιών των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, αλλά και στη διάψευση αυτών με τις ναυμαχίες της Θάλασσας των Κοραλλίων (4-8 Μαΐου 1942) και του Μίντγουεϊ (4-7 Ιουνίου 1942). Στο ξεκίνημα της εκσυγχρονιστικής δεκαετίας του 1870, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αντιμετώπιζε παρόμοιο στρατηγικό περιβάλλον με αυτό της Μεγάλης Βρετανίας. Και τα δύο κράτη ήταν νησιωτικά και βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από ηπειρωτικές μάζες των οποίων η κυριαρχία πιθανόν να περιερχόταν σε μία μόνο χερσαία Δύναμη (π.χ. στην Κίνα ή στη Ρωσία στην περίπτωση της Απω Ανατολής) ή σε έναν συνδυασμό χερσαίων δυνάμεων. Οι ναυτικές φιλοδοξίες που, πιθανότατα, επίσης θα ανέπτυσσαν οι χερσαίες αυτές δυνάμεις αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Η παρεπόμενη βρετανική και ιαπωνική ναυτική ανάπτυξη αλλά και η ανεπάρκεια των φυσικών τους πόρων σε περίοδο αυξανόμενου προστατευτισμού διεθνώς τις οδήγησε στην υιοθέτηση αποικιοκρατικών στοχεύσεων και πρακτικών. Υπήρξε πάντως μία ουσιώδης διαφορά στην αποικιακή τους πολιτική. Ενώ η Βρετανία επιδίωκε την απόκτηση αποικιών εκτός της ηπείρου της, η Ιαπωνία απέβλεπε στην αποικιοποίηση όμορων ηπειρωτικών και νησιωτικών εδαφών, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση και τον αιφνιδιασμό που προκαλούσε η εξαπόλυση ακήρυκτων πολέμων κατά των γειτόνων της (Σινο-Ιαπωνικός Πόλεμος, 1894-1895 και Ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος, 1904-1905).


«Περίμενε» 25 αιώνες για να αθωωθεί ο φιλόσοφος Σωκράτης



socrates_25
Είκοσι πέντε αιώνες μετά την καταδίκη σε θάνατο του Αθηναίου φιλόσοφου Σωκράτη, διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και πλήθος κοινού, αθώωσαν σήμερα τον αρχαίο στοχαστή, στην αναπαράσταση της δίκης του που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Οι δικαστές ισοψήφισαν στην απόφασή τους, με ψήφους πέντε υπέρ και πέντε κατά της καταδίκης του Σωκράτη και ως εκ τούτου δεν καταδίκασαν τον Σωκράτη. Περισσότερο ένθερμο υπέρ του Αθηναίου φιλοσόφου ήταν το κοινό που ψήφισε με 584 ψήφους υπέρ της αθώωσής του, έναντι 282 που ψήφισαν την ενοχή του.
Το 399 π.Χ. ο Σωκράτης αντιμετώπισε στην Αθήνα τις κατηγορίες της διαφθοράς των νέων και της ασέβειας προς τους θεούς. Δικάστηκε από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που απαρτιζόταν από 500 Αθηναίους πολίτες. Κατά τη σημερινή αναπαράσταση της δίκης κατήγοροι και συνήγοροι του Σωκράτη εξέθεσαν στο δικαστήριο τις απόψεις τους, σκιαγραφώντας και το γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής, που στιγματίστηκε από την επιβολή της τυραννίας των Τριάκοντα το 404 π.Χ. και την επαναφορά του δημοκρατικού καθεστώτος σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Σωκράτης κατηγορήθηκε ότι γνώριζε προσωπικά ορισμένους από τους τυράννους και διατέλεσε δάσκαλός τους.


Η Κύπρος από το 1192 μέχρι το 1878



Η Κύπρος από το 1192 μέχρι το 1878 (iii)
Προλεγόμενα
Ήδη το 1191 ο Λεονάρδος πουλάει το νησί στους Τεμπλάριους για 100.000 δηνάρια, μετά όμως την επανάσταση των κατοίκων πουλιέται στη συνέχεια στον Γκυ ντε Λουζινιάν, ο οποίος εγκαθιστά το φεουδαρχικό σύστημα, όπου μοιράζει την Κύπρο σε φέουδα τα οποία παραχωρεί σε ευρωπαίους ευγενείς, ..με υψηλές καταβολές φόρων των εντοπίων.., που οδηγούν στην εξέγερση των χωρικών, μετά έρχονται οι Ενετοί και τελικά κυριεύεται από τους Οθωμανούς, όπου αποκεφαλίζονται κάτοικοι, σφαγιάζονται γυναικόπαιδα, βιάζονται γυναίκες, πωλούνται νεανίδες, δημεύονται περιουσίες. Μια κριτική ανάλυση του εκτεταμένου πλιάτσικου, της ανελευθερίας και αναξιοπιστίας απέναντι στον ωμό κατακτητή, που αναστατώνει τις ψυχές, που περιγράφει ο απόδημος Συνέλληνάς μας.
ΡΙΧΑΡΔΟΣ Ο ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΝΑΪΤΕΣ ( 1191 1192 μ.Χ.)
Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, βασιλιάς της Αγγλίας παίρνει μέρος στη Γ΄ Σταυροφορία. Το 1191 ένα από τα πλοία του με την αρραβωνιαστικιά του Βερεγγάρια της Ναβάρας, την αδελφή του και άλλους επίσημους, ναυαγεί κοντά στη Λεμεσό. Ο Ισαάκιος Κομνηνός, βυζαντινός διοικητής της Κύπρου, που είχε αυτοανακηρυχθεί αυτοκράτορας του Νησιού, αρνείται να βοηθήσει τους ναυαγούς.
Η προσβλητική συμπεριφορά του Ισαάκιου εξοργίζει το Ριχάρδο και του δίνει το πρόσχημα να καταλάβει το Νησί στα 1191. Στη Λεμεσό παντρεύεται τη Βερεγγάρια και τη στέφει βασίλισσα της Αγγλίας. Λίγο αργότερα πουλάει την Κύπρο στους Ναϊτες Τεμπλάριους για 100.000 δηνάρια. Αυτοί όμως, μετά την επανάσταση των κατοίκων εναντίον τους, πουλούν περαιτέρω την Κύπρο τον επόμενο χρόνο στο Φράγκο Γκυ ντε Λουζινιάν, έκπτωτο βασιλιάς των Ιεροσολύμων. Έτσι, αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κύπρο, η Φραγκοκρατία.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 3 ΙΟΥΝΙΟΥ. 2001 πεθαίνει ο Άντονι Κουίν, Αμερικανο-μεξικανός ηθοποιός, ενσάρκωσε τον Αλέξη Ζορμπά στην ταινία «Ζορμπάς, ο Έλληνας». ( VIDEO )


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ,  3 ΙΟΥΝΙΟΥ. 2001 πεθαίνει ο Άντονι Κουίν, Αμερικανο-μεξικανός ηθοποιός, ενσάρκωσε τον Αλέξη Ζορμπά στην ταινία «Ζορμπάς, ο Έλληνας».


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 3/6/1973 , Bob Marley Three Little Birds Spain ( VIDEO )



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 3 ΙΟΥΝΙΟΥ, Bob Marley - Jammin ( VIDEO )




ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 3/6/1973 One Love People Get Ready Μπομπ Μάρλεϊ ( VIDEO )




Αναλυτικά τι θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ



Θα προκύψει πλήρης κατάρρευση όλου του κοινωνικού ιστού της χώρας

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Επειδή κομπορρημονούν ορισμένα στελέχη του Σύριζα και δηλώνουν ότι δεν θα πάθουμε και τίποτε αν επιστρέψουμε στην δραχμή σας παρουσιάζω σήμερα ένα ρεπορτάζ του BBC που με απλό τρόπο εξηγεί τι θα προκαλέσει μια τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ. Οι λέξη που χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή είναι «κατάρρευση».
Οι Τράπεζες στην Ελλάδα θα καταρρεύσουν. Οι καταθέσεις των πολιτών θα παγώσουν. Πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν. Το κόστος των εισαγωγών- που στην Ελλάδα περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα και φάρμακα- θα διπλασιαστεί. Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, ο τουρισμός, θα διαταραχθεί από την πολιτική και κοινωνική αναταραχή.
Τραπεζική διαταραχή: Ουρές κόσμου έξω από τις τράπεζες για να σηκώσει τις καταθέσεις του. Ντόμινο σε τράπεζες της Νότιας Ευρώπης προκαλώντας τραπεζική κρίση. Η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, όπως ακριβώς και το 2008. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να παρέχει τρισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια διάσωσης των τραπεζών.


Τίμησαν τον Πετρόπουλο στον Ατρόμητο Χαλανδρίου



   Τίμησαν τον Πετρόπουλο στον Ατρόμητο ΧαλανδρίουΗ διοίκηση του Ατρόμητου Χαλανδρίου τίμησε τον επί σειρά ετών πρόεδρο του συλλόγου, Γιώργο Πετρόπουλο, για την μεγάλη προσφορά του στην ομάδα.
Πριν την έναρξη του τελευταίου αγώνα της χρονιάς με την Αθηναΐδα, ο κ. Πετρόπουλος, παρέλαβε τιμητική πλακέτα, από τον πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου, Ηλία Ντάβαρη.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 3/9/1941 οι Ναζί καταστρέφουν το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του, σε αντίποινα




Η Κάνδανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης, έμελλε να γίνει ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου στις 2 Ιούνη 1941 ήταν απάντηση των Γερμανών εισβολέων στην ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης, στο έπος που γράφτηκε στην Ιστορία ως «Μάχη της Κρήτης».
Η «Μάχη της Κρήτης» άρχισε στις 20 Μάη 1941, όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν με μαζικές ρίψεις αλεξιπτωτιστών να καταλάβουν τα νευραλγικά σημεία του νησιού. Συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση του κρητικού λαού, που με όποια μέσα διέθετε απέκρουσε τους εισβολείς, προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες. Η «Μάχη της Κρήτης» τελείωσε στις 31 Μάη με την κατάληψη ολόκληρου του νησιού από τους Γερμανούς και την αποχώρηση των τελευταίων Αγγλων στρατιωτών, με κατεύθυνση την Αίγυπτο. Οι κατακτητές ρίχτηκαν με εκδικητική μανία κατά του αδούλωτου λαού της Κρήτης.


Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha