Popular Post

Blogger Themes

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ 6 - 7 - 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


 Τα Καρναβάλια της Καστοριάς (Ραγκουτσάρια), αποτελούν αναβίωση των αρχαίων Διονυσιακών οργιαστικών τελετών, που γίνονταν από Αρχαιοτάτων χρόνων, στην μέση του Χειμώνα και αμέσως μετά την γιορτή της γέννησης του ήλιου στις 25 Δεκεμβρίου, (που πέρασε και στην Χριστιανική λατρεία με την καθιέρωση της γιορτής των Χριστουγέννων), προς τιμή της φύσης που θα αναγεννηθεί την Άνοιξη. Με τα Ραγκουτσάρια κλείνει το γιορταστικό δωδεκαήμερο, με χαρακτηριστικά Καστοριανά έθιμα που οι ρίζες τους φτάνουν στους πρώιμους κάτοικους της περιοχής, τους Δωριείς και τους Ορεστείες και αποτελούν σπάνιο δείγμα της ιστορικής συνέχειας του τόπου μας δια μέσου των αιώνων. Είναι απομεινάρι του γνήσιου Ελληνικού Καρναβαλιού και όχι έθιμο ξενόφερτο όπως το καθιερωμένο καρναβάλι της Αποκριάς και γιορτάζεται στις 6,7 και 8 Γενάρη.
Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος όλοι οι Καστοριανοί, άνδρες και γυναίκες, σε "μπουλούκια", από διάφορες γειτονιές, το καθένα με τα "όργανα" του που γλεντούν, μέσα σ'ένα πανζουρλισμό, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία των μουσικών οργάνων, που εκτός από τα παραδοσιακά (ζουρνάδες, γκάιντες κ.α.), από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας προστέθηκαν τα λαϊκά "τακούμια", κρουστά και κυρίως πνευστά, χάλκινα όργανα, κατάλοιπα των μεγάλων στρατιωτικών μπάντων που κατά καιρούς περνούσαν από την πόλη. Τέλος ο επιλεκτικός επιχρωματισμός των πνευστών οργάνων (χάλκινα), σε αντιπαράθεση με την ουδέτερη πολυχρωμία της έγχρωμης εικόνας, υπερτονίζει την σημασία και την ιδιαιτερότητα αυτών των μέσων, για την ολοκληρωμένη επίτευξη του γνήσιου γλεντιού και της έκστασης (Διονυσιακή μανία), που θες δε θες, σε κυριεύει εκείνες τις ώρες, είτε με το να φωτογραφίζεις είτε με το να φωτογραφίζεσαι.


Αναβιώνουν τα «Σάγια» στη Νέα Καρβάλη



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών θα αναβιώσει το καππαδοκικό έθιμο «ΣΑΓΙΑ», στην πλατεία της Νέας Καρβάλης,σήμερα το απόγευμα.Το έθιμο προέρχεται από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας και έχει ως κύριο σκοπό την καλοχρονιά, στοιχείο που τονίζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια.Κάθε τέτοια ημέρα, οι πιστοί, ανάβουν μία μεγάλη φωτιά στο κεντρικότερο σημείο του οικισμού, μπροστά από το κτίριο της παλιάς Κοινότητας και πιασμένοι χέρι-χέρι, χορεύουν και τραγουδούν γύρω από τη φωτιά, για να διώξουν τα κακά πνεύματα, τους καλικάντζαρους, στα έγκατα της γης. Πριν το άναμμα της φωτιάς, ψάλλουν όλοι μαζί τα κάλαντα του τόπου καταγωγής τους για τα Θεοφάνεια.
Η γιορτή της παραμονής των Θεοφανίων, στις 5 Ιανουαρίου, στο Γκέλβερι της Καππαδοκίας λεγόταν "Σάγια", έθιμο λατρευτικό που είχε σκοπό να καλωσορίσει την καλή χρονιά στα χρόνια των Ελλήνων της Καππαδοκίας.


Οι Αράπηδες της Δράμας


'Κάνομε τους Αράπηδες για το καλό, για τη σοδειά μας...'
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανίων στο Νομό Δράμας με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης. 


Διαφορά με Σηφάκη που, όμως, γεφυρώνεται!


Διαφορά με Σηφάκη που, όμως, γεφυρώνεται!
Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο κοντά στον Ολυμπιακό φαίνεται να είναι ο Μιχάλης Σηφάκης, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας του από τον πρόσφατο τραυματισμό του.
Ο πορτιέρο του Αρη και ο Ολυμπιακός φαίνεται να ΄χουν έρθει σε επαφή. Να ΄χουν μιλήσει ακόμα και μεοικονομικά μεγέθη και να υπήρξε στην αρχή μία διαφορά, που, όμως, δεν συνιστά χάσμα. Δεν είναι αγεφύρωτη με αποτέλεσμα και οι δυο πλευρές να εκφράζουν την πίστη τους πως λίαν συντόμως δεν αποκλείεται να υπάρξει ταύτιση απόψεων και σημείο επαφής που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας.


ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 08,00 ΕΩΣ 12,30 5/1/2012



HALANDRI NEWS · Σαν σήμερα, 5 Ιανουαρίου



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαχαίρι σε μισθούς, δώρα ζητά η τρόικα


Την κατάργηση του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, των μισθολογικών ωριμάσεων και των τριετιών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)  http://halandrinews.blogspot.com/2012/01/blog-post_8387.html


Ηρθανε τα Φώτα με τα έθιμά τους



Αθήνα 
Ηρθανε τα Φώτα με τα έθιμά τους
Αν τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζει το αίσθημα της προσμονής για την έλευση του Θεανθρώπου και την Πρωτοχρονιά της ελπίδας για τα δώρα του νέου χρόνου, τα Φώτα ξυπνούν αισθήματα χαράς και ιερού ξεφαντώματος. Φώτα είναι στο κάτω κάτω...

«Η γιορτή των Φώτων εντάσσεται στις γιορτές του 13ημέρου. Αφορά ουσιαστικά την περίοδο που γιορτάζουμε από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Φώτων διασταυρώνονται ειδωλολατρικά και χριστιανικά έθιμα», εξηγεί ο καθηγητής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.


Οι ταινίες της εβδομάδας: Τα καραγκιοζιλίκια του Σέρλοκ Χολμς, ο ουμανισμός του Ακι Καουρισμάκι


Η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Μιχάλης Μαρίνος δείχνουν να διασκεδάζουν στο «Λάρισα εμπιστευτικόν». Εμείς πάλι, όχι...Το «Λιμάνι της Χάβρης», είναι μια σπουδαία ευρωπαϊκή ταινία που με λεπτό χιούμορ σχολιάζει τη λαθρομετανάστευση
Το «Λιμάνι της Χάβρης», μια σπουδαία ευρωπαϊκή ταινία που με λεπτό χιούμορ σχολιάζει το πολύκροτο θέμα της λαθρομετανάστευσης, νικά κατά κράτος τον θορυβώδη, άδειο και καρτουνίστικο «Sherlock Holms 2» του Γκάι Ρίτσι, σύμφωνα με τον οποίο ο ήρωας ντετέκτιβ του συγγραφέα Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, ήταν ο Τζέιμς Μποντ, ο Τζέισον Μπορν και ο Τζάκι Τσαν της εποχής του...





Οταν πριν από μερικά χρόνια είδα τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς να μεταλλάσσεται σε… action hero στα παιχνιδιάρικα χέρια του Γκάι Ρίτσι, δεν τρελάθηκα βέβαια αλλά παραδέχομαι ότι χαμογέλασα. Μέχρι το σημείο που ένιωσα τη βαβούρα να τσακίζει τα νεύρα μου - λες και έβλεπα το «Matrix» με τα κοστούμια του «Ολιβερ Τουίστ».


Μαχαίρι σε μισθούς, δώρα ζητά η τρόικα



Την κατάργηση του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, των μισθολογικών ωριμάσεων και των τριετιών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) καθώς και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, βάζει στο τραπέζι η τρόικα λίγο πριν από την άφιξη των εκπροσώπων της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε χθες τους κοινωνικούς εταίρους για τα μέτρα αυτά, τα οποία η τρόικα ζητά να τεθούν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου επικαλούμενη τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η ΓΣΕΕ διαμήνυσε, από την πλευρά της, ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή στην ΕΓΣΣΕ απορρίπτοντας έτσι τα μέτρα αυτά πλην των μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών.
Το μαχαίρι στον λαιμό. Ολα δείχνουν ότι η επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι η δυσκολότερη και η πλέον κρίσιμη όσον αφορά τις νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. ήδη έχει γίνει μείωση μισθών 25%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας - ΣΕΠΕ). Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση της γεν. γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Αθηνάς Δρέττα, η οποία τόνισε ότι «αυτή τη φορά θα μας βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Αυτή η επίσκεψη θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη και πάρα πολύ καθοριστική».


Περιορίζεται ο αριθμός των επισκεπτών που εισέρχονται στο Κολοσσαίο


 Αρχής γενομένης από το φετινό Πάσχα των Καθολικών, ο αριθμός όσων εισέρχονται στο γνωστότερο μνημείο της Ρώμης, το Κολοσσαίο, πρόκειται να περιοριστεί, με στόχο την προστασία του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου. Οι επισκέπτες που θα βρίσκονται εντός του μνημείου δεν θα μπορούν να ξεπερνούν συνολικά τις έξι χιλιάδες. 

Στις εισόδους του "αμφιθεάτρου Φλάβιο", όπως είναι το επίσημο όνομα του Κολοσσαίου, θα τοποθετηθούν νέες "ηλεκτρονικές μπάρες" που θα μετρούν τους επισκέπτες. Όταν ξεπερνιέται το όριο των έξι χιλιάδων, οι τουρίστες θα πρέπει να περιμένουν την έξοδο μέρους των επισκεπτών, για να μπορέσουν να εισέλθουν στο μνημείο.

"Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ποιότητα των επισκέψεων και να αποφύγουμε τυχόν ζημιές και την υπερβολικό πίεση στο Κολοσσαίο", δήλωσε η έφορος αρχαιοτήτων Άννα Μαρία Μορέτι.


Κάτοικοι της Νάντης ζητούν την ελληνική υπηκοότητα


Mε τον τίτλο "Είμαστε όλοι Έλληνες" η εφημερίδα "Ουέστ Φράνς'' δημοσιεύει ρεπορτάζ για την κινητοποίηση κατοίκων της Νάντης που θέλουν να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων, ζητώντας την ελληνική υπηκοότητα. 
 
Η "έκκληση της Νάντης" εκφράζεται μέσω του ιστολογίου http://jesuisgrec.blogspot.com/ με το οποίο προωθείται μία αίτηση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, ως συμβολική ένδειξη της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Η ιδέα ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει η εφημερίδα, με τη δραστηριοποίηση μιας ομάδας μελών της πολιτιστικής οργάνωσης πολιτών "Nantes est une Fete".


Κλόουν... σε χιονοθύελλα



Κλόουν-μίμοι με υποκριτικές ικανότητες περιπλανιούνται σε ένα χιονισμένο σκηνικό στο «διασημότερο χειμωνιάτικο σόου του κόσμου», το «Slava's Snow Show»
Η Ανταρκτική ζωντανεύει στη σκηνή στο διαδραστικό σόου του Σλάβα Πολούνιν, με ζαβολιάρηδες πιγκουίνους να καλούν τους θεατές σε ένα φαντασμαγορικό χειμωνιάτικο παιχνίδι, που κάνει πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου

Κλόουν-μίμοι με υποκριτικές ικανότητες περιπλανιούνται σε ένα χιονισμένο σκηνικό στο «διασημότερο χειμωνιάτικο σόου του κόσμου», το «Slava's Snow Show»
Επιτέλους, ξημερώνει μια άσπρη μέρα! Κι ας είναι κι από χιονοθύελλα που μοιάζει τόσο αληθοφανής..


Δεν κάνουν πίσω οι φαρμακοποιοί



Δεν κάνουν πίσω οι φαρμακοποιοί
Nα εξακολουθήσουν να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση, εμφανίζονται αποφασισμένοι οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, όπως διαφαίνεται από την απογευματινή συνεδρίαση των εκπροσώπων τους.

«Ο αγώνας των φαρμακοποιών εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής θα συνεχιστεί, καθώς εκτός από τους φαρμακοποιούς της Αττικής, πολλοί σύλλογοι της περιφέρειας αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος, ο οποίος εκτιμά ότι το θέμα των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.
Το γεγονός ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί, όχι μόνον της Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας δείχνει ότι ουσιαστικά απορρίπτεται η χθεσινή πρόταση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, για αναστολή των κινητοποιήσεων, αφού τα αρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν ότι θα αποπληρώσουν ένα σημαντικό μέρος των οφειλών (250 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ) προς τους επαγγελματίες του κλάδου.


Διπλό βομβιστικό χτύπημα στην Βαγδάτη



Διπλό βομβιστικό χτύπημα στην Βαγδάτη
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν από δύο βομβιστικές επιθέσεις στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, ανακοίνωσαν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η μία βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μοτοσικλέτα, ενώ η δεύτερη στον δρόμο.
Το υπουργείο Αμυνας της χώρας κάνει λόγο για επτά νεκρούς και 27 τραυματίες, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών για εννιά νεκρούς και 35 τραυματίες.
Η διπλή αυτή επίθεση είναι η σοβαρότερη στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά τις εκρήξεις που σκότωσαν 60 ανθρώπους στις 22 Δεκεμβρίου.


Παρουσίαση του βιβλίου «Διαβάτες στην πόλη»


Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στις 19.00, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Ρωμανού Σκλαβενίτη - Πιστοφίδη «Διαβάτες στην πόλη», στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Αριστοτέλους 7). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο διευθυντής του περιοδικού «Soul» Στέφανος Τσιτσόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας Πέτρος Μαρτινίδης.Την εκδήλωση οργανώνουν η «Απόπειρα» και ο «Ιανός».


Γεύματα αγάπης στις Συκιές


Δύο γεύματα αγάπης θα παραθέσει και φέτος ο δήμος Νεάπολης - Συκεών, λίγες μέρες μετά την έλευση του νέου έτους. Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής προσκαλεί άπορους, ηλικιωμένους και μοναχικούς πολίτες στα γεύματα αγάπης που θα παραθέσει στη δημοτική ενότητα Συκεών τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στη 1 μετά το μεσημέρι, στην ταβέρνα «Το Σούλι» και στη δημοτική ενότητα Νεάπολης την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στη 1 μετά το μεσημέρι, στο πολυδύναμο κέντρο Νεότητας. Τα γεύματα αγάπης θα συνοδευτούν από μουσικό πρόγραμμα και θα προσφερθούν δώρα στα παιδιά, ενώ θα κοπεί και η παραδοσιακή βασιλόπιτα.


Εκλεβαν σχάρες...


Μεταλλικές σχάρες υπονόμων της ΕΥΑΘ αφαιρούσαν δύο άνδρες οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στην οδό 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι συλληφθέντες, ηλικίας 31 και 33 χρόνων, βρέθηκαν πέντε μεταλλικές σχάρες, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Και οι δύο οδηγήθηκαν χτες στον εισαγγελέα.


HALANDRI NEWS · 469 π.Χ. γεννιέται ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης (ΠΟΛΥΜΕΣΑ)



HALANDRI NEWS · Σαν σήμερα, 5 Ιανουαρίου



φιλόσοφος Σωκράτης


1463 απαγορεύεται η κυκλοφορία των έργων του ποιητή Φρανσουά Βιλόν στο Παρίσι.

1500 ο δούκας Λουδοβίκος Σφόρτσα κατακτά το Μιλάνο.

1589 πεθαίνει η Αικατερίνη των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας.

1643 καταγράφεται το πρώτο διαζύγιο στην ιστορία της Αμερικής. Το δικαστήριο της Μασαχουσέτης βγάζει το διαζύγιο υπέρ της Αν Κλαρκ, επειδή ο σύζυγος της Ντένις την απατούσε και είχε εγκαταλείψει τη συζυγική εστία.

1781 βρετανικές ναυτικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Μπένεντικτ Άρνολντ, καίνε το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.

1822 ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, γιος του Πετρόμπεη, επικεφαλής περίπου 600 Μανιατών, αποβιβάζεται στο Αλιβέρι και αναλαμβάνει την ηγεσία της Επανάστασης στην Εύβοια.


Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha