Popular Post

Blogger Themes

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ψωμί πολυτελείας (Η ιστορία του ψωμιού)


Ανακατεύοντας δύο από τα στοιχειώδη γήινα υλικά, αλεύρι και νερό, παράγεται η βασική τροφή του ανθρώπου, ο άρτος. Το ψωμί ως πρώτη τροφή αποτέλεσε κοινή συνήθεια των ανθρώπων μέσα στους αιώνες όπου και να τους συναντούσες. Ανάλογα με τα προϊόντα του κάθε τόπου, την ιστορία, τις κοινωνικές και τις θρησκευτικές τους θέσεις, αλλά και τις ανάγκες τους εξελίχθηκε και η ιστορία του ψωμιού. Το ψωμί θεωρείται προϊόν που χορταίνει, που θρέφει και που «συντροφεύει» όλα τα γεύματα της ημέρας.
bread-history-1.jpgΔιάφορα εργαλεία καλλιέργειας αλλά
και επεξεργασίας των δημητριακών καρπών, μας οδηγούν στην Μεσοποταμία όπου φαίνεται να ξεκινάνε όλα. Στην αρχή, οι δημητριακοί καρποί καταναλώνονταν ωμοί. Αργότερα καβουρδίζονται και σιγά - σιγά παρασκευάζεται το πρώτο αλεύρι, προϊόν αλεσμένων ή κοπανισμένων σπόρων ανάμεσα σε δύο λείες πέτρες. Ανακατεύοντας το πρωτόγονο αυτό αλεύρι με νερό, φτιάχνεται ο πρώτος χυλός, ο πραγματικός πρόγονος του σημερινού ψωμιού. 

Σταδιακά βελτιώνεται από τη μία η ποιότητα του χυλού, φτάνοντας τη μορφή μιας πηχτής ζύμης και από την άλλη η παρασκευή του, αφού πλέον ψήνετε απευθείας στη φωτιά ή πάνω σε καυτές πέτρες. Άγνωστο το ποιος και το πώς, ανακάλυψε τη φυσική αλκοολική ζύμωση από την επαφή του αλευριού και του νερού (προζύμι). Φημολογείται ότι ήταν τυχαίο, όμως στάθηκε σημείο αναφοράς για την πορεία της ποιότητας και των ποικιλιών του άρτου στην πάροδο των χρόνων.
bread-history-2.jpgΑρχικά η παρασκευή του ψωμιού ήταν οικιακή υπόθεση, δουλειά της νοικοκυράς για να καλύψει της ανάγκες της οικογένειας. Με τα χρόνια, η αύξηση της κατανάλωσης και της ζήτησης φέρνουν τη μεγάλη ανατροπή και η μαζική παραγωγή κάνει την εμφάνιση της με τη μορφή των αρτοποιείων. 

Για πρώτη φορά τα συναντάμε στη Ρώμη επί αυτοκράτορα Τραϊανού το 97 - 117 μ.Χ. Έτσι, σταδιακά οι νοικοκυρές «ξεκουράζονται» και οι αρτοποιοί μεγαλουργούν στην τέχνη του ψωμιού με την ποικιλία στη γεύση, στη μορφή, στα συστατικά, με μόνο οδηγό τη φαντασία και τη μαστοριά τους.


psomi polyteleias 1 Ψωμί Πολυτελείας

Τι θα χρειαστούμε


245 ml νερό
1 κουταλιά λάδι
350 γραμ. αλεύρι, άσπρο
1 αυγο ελαφρά χτυπημένα
3 κουταλιές γάλα
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι μαγιά, ξηρή
1 κροκάδι αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό
σουσάμι

Πως το φτιάχνουμε



Ανακατέψτε τη μαγιά σε 245 ml νερό χλιαρό και προσθέστε αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός πηχτός. Αφήστε 15-20 λεπτά να φουσκώσει σε θερμό δωμάτιο

Κοσκινήστε σε λεκάνη το αλεύρι και κάνοντας ενα λάκο ρίξτε όλα τα υλικά μέσα και τελευταία τη μαγιά.

Αρχίστε να ζυμώνεται μέχρι η ζύμη να μη κολάει στα χέρια και να γίνει μαλακιά. Η λεκάνη σας πρέπει να είναι καθαρή. Να πάρει δηλαδή όλο το αλεύρι η ζύμη.

Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη μακριά από ρεύματα αέρα να φουσκώσει 2-2,5 ώρες.

Ζυμώστε για 5 λεπτά ακόμα και πλάστε φραντζόλες, ψωμάκια ή κουλούρες.

Σκεπάστε ξανά και αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο.

Αλείψτε την επιφάνεια με κροκάδι και πασπαλίστε με σουσάμι. Αν θέλετε χαράζετε την επιφάνεια με μαχαίρι. Ψήστε για 25-30 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Αφήστε τα ψωμιά να κρυώσουν πάνω σε σχάρα, βάλτε τα σε σακούλες και βάλτε τα στην κατάψυξη. Διατηρούνται φρέσκα για πολλούς μήνες!!!

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha