Popular Post

Blogger Themes

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

HALANDRI NEWS · Σαν Σήμερα, 2 Ιανουαρίου




Ισαβέλλα Α' της Καστίλλης
Ισαβέλλας Α'
1492  το βασίλειο της Γρανάδας πέφτει στις χριστιανικές δυνάμεις του βασιλιά Φερδινάνδου Ε' και της Ισαβέλλας Α' και οι Μαυριτανοί χάνουν και το τελευταίο τους έρεισμα στην Ισπανία. Όσοι δεν εγκαταλείπουν την Ισπανία εξαναγκάζονται να εκχριστιανιστούν 

1776 υψώνεται η πρώτη επαναστατική σημαία

1788 Τζώρτζια είναι η 4η αμερικανική Πολιτεία, που υπογράφει τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΠΑ. 

1811 επιπλήττεται, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Τίμοθι Πίκερινγκ, επειδή άφησε να διαρρεύσουν σχέδια της Γερουσίας. 

1832 ιδρύεται το πρώτο κλαμπ ποδηλασίας στην Αμερική, το Orchard Curling Club. 
 1843 παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στη Δρέσδη, η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ "Ο Ιπτάμενος Ολλανδός" (Der fliegende Hollaender). 

1876 ξεκινάει το οργανωμένο μπέιζμπολ με την ίδρυση της National League από 8 ομάδες (Philadelphia, Hartford, Boston, Chicago, Cincinnati, Louisville, St. Louis και New York). 

1823  Άγριες σφαγές Χριστιανών στις επαρχίες Λασιθίου και Μιραμπέλλου από τους Τούρκους. 
1830 Αρχίζουν τα μαθήματα στο Κεντρικόν Σχολείον της Αιγίνης, το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα. 

1898 γεννιέται η Αμερικανίδα δικηγόρος Sadie Tanner Mossell Alexander, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών. 

1905 ο ρωσικός στόλος περικυκλώνεται στο λιμάνι του Άρθουρ (ρωσική ναυτική βάση στην Κίνα), στη διάρκεια του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου. 

1909 Ελλάδα, Γαλλία και Αργεντινή δωρίζουν μεγάλα ποσά για την ανακούφιση των εκατοντάδων χιλιάδων σεισμοπλήκτων της νότιας Ιταλίας. 

1910 Κυριακή καθιερώνεται ως αργία και με νόμο. 

1911 ο πρόεδρος Ταφτ αναγνωρίζει την κυβέρνηση Εστράντα στη Νικαράγουα και αποσύρει απ' αυτήν τις στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ. 

1913 στη Χίο, η τουρκική φρουρά παραδίδεται στην Ελλάδα. 

1919 διατάσσεται η εγκατάλειψη της Κέρκυρας από τον ιταλικό στρατό. 
ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

1920 γεννιέται ο συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Ισαάκ Ασίμοφ

1922 γεννιέται η Ιταλίδα σοπράνο Ρενάτα Τεμπάλντι. 

1930 σ' έναν περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τοποθετεί ως υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου. Με απόφαση του νέου υπουργού, εισάγεται για πρώτη φορά στα σχολεία το μάθημα των Νέων Ελληνικών. 

1931 ανατρέπεται η κυβέρνηση του Παναμά, μετά από εξέγερση. 

1932 οι ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής εγκαθιστούν στην εξουσία την κυβέρνηση-μαριονέτα του Μαντσουκούο. 

1941  ηχογραφείται από τις αδερφές Άντριου το "Boogie Woogie Bugle Boy", που θα γίνει χιτ στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. 

1943 Γερμανοί αρχίζουν να αποχωρούν από τον Καύκασο. 

1944 ελικόπτερο μπαίνει για πρώτη φορά στον πόλεμο από τους Βρετανούς. 

1949 προφυλακίζεται η Μ.Σβώλου, σύζυγος του προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΛΔ, Αλέξανδρου Σβώλου. 

1950 ΗΠΑ, σε 25 δισ. ανέρχεται το ύψος των δανείων και των πιστώσεων, που χορηγήθηκαν σε ξένες χώρες από τη στιγμή, που τερματίστηκε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. 

1952 δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της 21ης με 22ης Δεκεμβρίου 1951. 



1958 Μαρία Κάλας αποχωρεί από τη σκηνή, ύστερα από την πρώτη πράξη της όπερας "Νόρμα" του Μπελίνι, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο κοινό, μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα περισσότερα μέλη της ρωμαϊκής υψηλής κοινωνίας.  
1959 ο σοβιετικός δορυφόρος "Λούνικ" είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από ανθρώπινο χέρι, που εκτοξεύεται για πρώτη φορά έξω από το πεδίο έλξης της Γης. 

1960 Τζον Ρέινολντς ανακοινώνει ότι, το ηλιακό μας σύστημα γεννήθηκε πριν από περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια. 

1968 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Cuba Gooding τζούνιορ, βραβευμένος με Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου. 

1969 γεννιέται το τοπ μοντέλο Κρίστι Τέρλινγκτον, που έγινε γνωστή από τις διαφημίσεις αρωμάτων του Κάλβιν Κλάιν.

1971 66 θεατές σκοτώνονται στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης όταν, κατά την διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου Rangers- Celtic, υποχωρεί το κιγκλίδωμα των κερκίδων.

1972 καταργούνται οι διαφημίσεις τσιγάρων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των ΗΠΑ, ύστερα από απόφαση του Κογκρέσου. 

1972 Πακιστάν κρατικοποιεί δέκα βιομηχανίες. 

1973 κυβέρνηση των ΗΠΑ ομολογεί ότι βομβάρδισε κατά λάθος το νοσοκομείο του Ανόι. 

1979 29 Έλληνες ναυτικοί αγνοούνται κατά το ναυάγιο του τάνκερ "ΑΝΔΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑ" στην Κορούνα της Ισπανίας. 

1979 το πρώην μέλος των Sex Pistols, Σιντ Βίσιους, δικάζεται κατηγορούμενος για τη δολοφονία της φίλης του. 

1980 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ ζητά από τη Γερουσία των ΗΠΑ να καθυστερήσει την επικύρωση συμφωνίας για τους εξοπλισμούς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη δράση των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. 

1990 πεθαίνει, σε ηλικία 80 ετών, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Αβέρωφ, μετά από οξύ καρδιοαναπνευστικό πρόβλημα. 

1991 στην Αργεντινή, η απονομή χάριτος στους ηγέτες της στρατιωτικής χούντας προκαλεί έντονες αντιδράσεις. 

1992 στρατιωτικοί διοικητές στην Κροατία συμφωνούν να τερματίσουν τις μάχες μέσα σε 24 ώρες, αποδεχόμενοι την αποστολή 10.000 κυανοκράνων. 

1992 σύμφωνα με την οργάνωση "Freedom House", η οποία μελετά την κατάσταση της ελευθερίας στην υφήλιο, για πρώτη φορά η πλειοψηφία των εθνών έχει δημοκρατικά πολιτεύματα. 

1993 οι μεσολαβητές Βανς και Όουεν προτείνουν διοικητικό σύστημα, βάσει του οποίου η Βοσνία χωρίζεται σε πέντε επαρχίες και το Σεράγεβο κηρύσσεται ανοχύρωτη πόλη. 

1993 στη Βοσνία, σημειώνονται σφοδρές μάχες, την ώρα που στη Γενεύη οι ηγέτες των εμπολέμων κοινοτήτων ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

1994 εφημερίδα του Βελιγραδίου απονέμει στους Έλληνες το "Βραβείο Ευγενικής Συμπεριφοράς", για τη βοήθειά τους προς τους Σέρβους, κατά τη διάρκεια του οικονομικού εμπάργκο. 

1994 στο Μεξικό, ανοικτό πόλεμο στην κυβέρνηση κηρύττουν οι χωρικοί Ζαπατίστας. 

1995 τηλεσκόπιο στη Χαβάη εντοπίζει τον πιο απομακρυσμένο γαλαξία από τον οποίο μας χωρίζουν 15 δισεκατομμύρια έτη φωτός. 

1995 τίθεται σε ισχύ και στην Ελλάδα η νέα παγκόσμια συμφωνία για το εμπόριο (WTO), που αντικαθιστά την GATT. 

1996 θεαματική έκρηξη ηφαιστείου σημειώνεται στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας, με τη λάβα να εκτοξεύεται σε ύψος επτά χιλιάδων μέτρων. 

1997 ο 30χρονος Τούρκος πολυολυμπιονίκης αρσιβαρίστας Ναΐμ Σουλεΐμάνογλου, ανακοινώνει ότι, αποχωρεί από την ενεργό δράση. 

1997 5 φορές πρωταθλητής του Γύρου της Γαλλίας Ισπανός ποδηλάτης Miguel Indurain ανακοινώνει ότι, εγκαταλείπει τις πίστες. 

1998 η τενίστρια Helen Wills Moody, κάτοχος 8 Wimbledon, 7 US Open και 4 Roland Garros, πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών. Ήταν και αυτή, όπως και ο Bjorn Borg, αυτοδίδακτη (χωρίς ούτε ένα μάθημα). 

2003 παραπέμπονται σε δίκη με βούλευμα οι 18 κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της 17Ν. Στο βούλευμα καταγράφεται ο ηγετικός ρόλος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, συμπεριλαμβάνονται ντοκουμέντα και αποδείξεις για τη δράση όλων των συλληφθέντων και αναφέρονται λεπτομέρειες για τη δράση της 17Ν από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, ως τη σύλληψη των μελών της, 27 χρόνια μετά. Ακόμη, ξεκαθαρίζεται γιατί η τρομοκρατία δεν είναι πολιτικό έγκλημα. Στα μέσα του μήνα προσδιορίζεται η εκκίνηση της δίκης για τις 3 Μαρτίου.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha