Popular Post

Blogger Themes

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αλεπού στο Χαλάνδρι και ξεφτέρια στο Μαρούσι!



Δεκάδες άγρια ζώα εντοπίστηκαν

τραυματισμένα μετά τη φωτιά

σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Εκπληκτοι κάτοικοι στο Χαλάνδρι είδαν

αλεπού να προσπαθεί να διασχίσει δρόμο

Αλεπού στο Χαλάνδρι και ξεφτέρια στο Μαρούσι!
Τι γυρεύει η αλεπού στο Χαλάνδρι; Ψάχνει ένα νέο σπίτι, αφού το δικό της κάηκε στις πρόσφατες φωτιές στην Αττική.
Η κυρα-Μάρω των λαϊκών παραμυθιών αποκάλυψε την παρουσία της στους ανθρώπους πρόσφατα, στην προσπάθειά της να διασχίσει κεντρικό δρόμο της περιοχής, προφανώς αναζητώντας τροφή, κόντρα στη συχνή κυκλοφορία των αυτοκινήτων που απειλούσαν τη ζωή της.
Η αλεπού του Χαλανδρίου δεν είναι το μοναδικό άγριο ζώο που βρέθηκε να αναζητά καταφύγιο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας, σύμφωνα με σχετικές αναφορές πολιτών.
Στον δρόμο της «αστυφιλίας» φαίνεται να εξαναγκάζονται και άλλα άγρια ζώα, τα οποία, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, βρέθηκαν σε συνοικίες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα φιλόξενες για εκείνα...
Το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών στην Αίγινα έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις πολιτών που ανέφεραν, εκτός από την παρουσία της αλεπούς στο Χαλάνδρι, την εμφάνιση αρπακτικών και άλλων πουλιών ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Αλεπού στο Χαλάνδρι και ξεφτέρια στο Μαρούσι!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική εθεάθησαν πολλά ξεφτέρια (είδος γερακιού) στο Μαρούσι και στην Κηφισιά, ενώ γιδοβύζια (είδη αποδημητικών πτηνών) έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα Βριλήσσια αλλά ακόμα και στους Αμπελοκήπους, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Ομόνοια.
Και, βέβαια, τα συγκεκριμένα ζώα, παρά τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν στην αφιλόξενη πόλη, παραμένουν τα πιο τυχερά ανάμεσα σε όσα ζούσαν στα καμένα δάση της Αττικής.
Στο Κέντρο Περίθαλψης μεταφέρθηκαν πολλά ζώα και κυρίως πουλιά που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα. Πολλά βρέθηκαν διψασμένα και εξαντλημένα σε πυρόπληκτες ή γειτονικές τους περιοχές, ορισμένα είχαν σπασμένες φτερούγες, ενώ δεν έλειψαν και εκείνα που έφεραν εγκαύματα και όταν έφτασαν στο Κέντρο ήταν πλέον αργά...
Οι εθελοντές του Κέντρου προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και σε 15 χελώνες που εντοπίστηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ αρκετοί ήταν οι απελπισμένοι κάτοικοι που τηλεφώνησαν για να αναφέρουν τους θανάτους σκαντζόχοιρων και δεκάδων χελωνών...
Σε κάθε περίπτωση, η νέα καταστροφή που σκόρπισε τον θάνατο ή οδήγησε στο ξεσπίτωμα δεκάδες είδη πανίδας στην Αττική, δεν είναι δυνατό να γίνει ακόμα κατανοητή σε όλες της τις διαστάσεις.
Οπως επισημαίνει ο έμπειρος εθελοντής του Κέντρου κ. Γιάννης Πουλόπουλος, δεν μπορούμε να έχουμε πραγματική εικόνα της καταστροφής, ενώ ο αριθμός των άρρωστων ή ξενιτεμένων ζωών μάς προσφέρει μια δειγματοληπτική μόνο εκτίμηση της κατάστασης.
«Σύμφωνα με ερευνητικά συμπεράσματα που έχουν βγάλει στις ΗΠΑ, όπου λειτουργούν εκατοντάδες κέντρα περίθαλψης σαν το δικό μας, στην πραγματικότητα τα ζώα που νοσηλεύονται αποτελούν μόνο ένα ποσοστό 1% αυτών που πραγματικά χρειάζονται θεραπεία», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλόπουλος και σημειώνει: «Κάποια ζώα που είναι βραδυκίνητα, όπως οι χελώνες ή οι σκαντζόχοιροι, ακολουθούν τη μοίρα του δάσους. Αυτό το σκάνδαλο με τις πυρκαγιές θα πρέπει να σταματήσει. Αν είχε ξεσπάσει η φωτιά δύο μήνες νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, γιατί τότε είναι η περίοδος που πολλά ζώα γεννούν».
Ο ίδιος μας δίνει οδηγίες για το πώς μπορούμε να ενεργήσουμε αν δούμε στην πόλη ένα ζώο προερχόμενο από την άγρια φύση, προκειμένου να βοηθήσουμε στην επιβίωσή του:«Αν το ζώο είναι υγιές, δεν θα πρέπει να το ενοχλήσουμε εκτός αν πρόκειται για χελώνα. Τις χελώνες που διασχίζουν τον δρόμο θα πρέπει να τις απομακρύνουμε κατά τουλάχιστον 100 μέτρα, γιατί είναι επίμονες και μπορεί να επιστρέψουν. Αν τα ζώα είναι τραυματισμένα ή άρρωστα, θα πρέπει να τα βάλει κανείς σε ένα κουτί ή αν είναι μεγαλύτερα, όπως η αλεπού, σε ένα καλάθι και να επικοινωνεί με το Κέντρο μας».
Η μεταφορά των ζώων στο Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών στην Αίγινα γίνεται δωρεάν από τα πλοία της ακτοπλοϊας, ενώ οι πολίτες που θέλουν να απευθυνθούν σε αυτό μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 22970-25925, 22970-28367, 6979914851, 6979252277.
Αργυρώ Λύτρα

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha