Popular Post

Blogger Themes

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (1903 - 1943)


Εγεννήθη στην Αράχωβα Λακωνίας 16-Ιουλίου 1903. Πήγε στο γυμνάσιο της Σπάρτης και από εκεί μετέβη στην Γερμανία όπου σπούδασε γιατρός με ειδικότητα χειρουργός. Το 1928 γύρισε στην Ελλάδα και στην Σπάρτη άνοιξε κλινική.Τα έτη 1929-1943 έκανε 3000 χειρουργεία. Στον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Ναούσης. Κατά την κατοχή είχε πατριωτική δράση. Όταν νοσήλευσε έναν Έλληνα αξιωματικό το 1943 οι Ιταλοί τον συνέλαβαν και με την κατάρρευση της Ιταλίας απελευθερώθη.
Κατά τα μέσα Οκτωβρίου 1943 ο ΕΛΑΣ εγκατέστησε στον δρόμο Σπάρτης – Τριπόλεως κινητόν

φυλάκιο “ελέγχου”. Ο σκοπός του ήταν να ελέγχει όλα τα Ελληνικά αυτοκίνητα που περνούσαν απο τον δρόμο. Για τα Γερμανικά ούτε συζήτηση! Μπορούσαν; Μάλλον όχι!Και όμως οι Γερμανοί θεώρησαν προκλητική την ενέργεια αυτή του ΕΛΑΣ και προβαίνουν την νύχτα της 25ης Οκτωβρίου 1943, σε προληπτικές συλλήψεις ομήρων εντός της Σπάρτης. Και των πέριξ χωριών. Συνέλαβον περίπου 1200 ομήρους και τους φυλάκισαν στις φυλακές Σπάρτης. Την επομένην έγινε ξεκαθάρισμα. Κράτησαν μόνο 400 Σπαρτιάτεςτους εκλεκτότερους της κοινωνίας. Έμποροι, Δικηγόροι, Γιατροί, Δημόσιοι υπάλληλοι και διάφοροι επιστήμονες.
Τους βάζουν στα Γερμανικά αυτοκίνητα και τους μετέφεραν στις φυλακές Τριπόλεως. Στον δρόμο βέβαια κανείς έλεγχος δεν έγινε από τους ..απελευθερωτές του ΕΛΑΣ και τα κινούμενα φυλάκια “ελέγχου”. Στην Τρίπολη οι Γερμανοί είχαν στρατόπεδο συγκεντρώσεως ομήρων. Διεμήνυσαν σε ΟΛΟΥΣ τους τόνους προφορικά, με ανακοινώσεις, ακόμα και προκυρήξεις, ώστε και ο τελευταίος Τσοπάνης να καταλάβει:
Αν πειράξετε έστω και έναν Γερμανό αυτοί θα τουφεκιστούν!!!
Και ήταν οι εκλεκτότεροι της κοινωνίας της Σπάρτης άπαντες πατριώτες και κάρφος στον οφθαλμό του ΕΛΑΣ που δεν έβλεπε με καλό μάτι τους “εκμεταλλευτές του λαού”. Μετά από ένα μήνα, στις 
25 Νοεμβρίου 1943 απόγευμα ο ΕΛΑΣ Λακωνίας που είχε επικεφαλής τον Παρασκευά Λεβεντάκη στήνει ενέδρα στην θέσιν “Λογκάκι” παρά το Μονοδέντρι επι της οδού Σπάρτης - Τριπόλεως και χτύπησε με πολυβόλα, Γερμανικά αυτοκίνητα που καυτευθύνοντο στην Σπάρτη. Αποτέλεσμα ο φόνος περίπου 10 Γερμανών. Κατ’ άλλους μόνον ένας νεκρός Γερμανός υπήρξε. Γερμανικά αρχεία μιλάνε για 4 νεκρούς!!! Είναι κατά την γνώμη μου η πιό έγκυρη πηγή. Το ισχυρό αυτό τμήμα του ΕΛΑΣ, επικεφαλής στην ενέδρα είχε τους κομμουνιστές Αστραπόγιαννο και Λεβεντάκη.
Η είδηση έγινε γνωστή αμέσως στην Σπάρτη και οι κάτοικοι πήραν τα όρη και τα βουνά αφού πήραν μαζί τους ότι μπορούσαν. Ξημέρωσε 26 Νοεμβρίου 1943 βαριά, διότι όλοι περίμεναν το ξέσπασμα της Γερμανικής οργής. Και φυσικά ο ΕΛΑΣ έτριβε τα χέρια του από χαρά!! Επιτέλους θα ..δινόταν ένα μάθημα στους …αντιδραστικούς Σπαρτιάτες!!! Το “φυλάκιο ελέγχου” εξαφανίστηκε… έκανε την βρωμοδουλειά και έφυγε!!
Κατά το μεσημέρι ακριβώς στο σημείο της ενέδρας σταμάτησε ανενόχλητη μια φάλαγγα Γερμανικών αυτοκινήτων ερχόμενη από την Τρίπολη και ξεφόρτωσε 118 ομήρους από τους εκλεκτότερους της Σπάρτης ανάμεσά τους και ΟΛΑ τα μέλη της Επιτροπής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού της 
Σπάρτης. Ήταν οι όμηροι που είχαν συλληφθεί πριν έναν μήνα. Τους κατεβάζουν από τα αυτοκίνητα, τους τοποθέτησαν στο σημείο της ενέδρας και έστησαν δύο πολυβόλα από τις δύο μεριές του δρόμου.

Οι αντάρτες της “λεφτεριάς” άφαντοι.


Φτάνει ένας Γερμανός μοτοσυκλετιστής και ανακοινώνει ότι ο Γιατρός Καρβούνης (σπουδάσας εν Γερμανία) δεν πρέπει να τουφεκισθεί. Η Γερμανική διοίκηση Τριπόλεως του χάριζε την ζωή!!! Σημείωση: Κάποια πηγή αναφέρει ότι οι 100 Σπαρτιάτες προέρχονταν από τις φυλακές Τριπόλεως ενώ οι 18 μαζεύτηκαν τυχαία από τον δρόμο.Το συνήθιζαν αυτό οι Γερμανοί!!!Ο Καρβούνης δέχεται με την προϋπόθεση να μην εκτελεσθεί κανένας!! Διότι είναι όλοι αθώοι και δεν πρέπει να πληρώσουν για ενέργειες άλλων. Οι Γερμανοί αρνούνται. Ο Καρβούνης ξαναλέει: Αντί της δικής μου ζωής να χαρίσετε την Ζωή σε τουλάχιστον 2 από τους 4 αδερφούς Τζιβανοπούλου που έχετε για 
εκτέλεση!!! (Σχόλιο: Πραγματικός Σπαρτιάτης !!!).
Αν δεν γίνει ούτε αυτό, θέλω να τουφεκισθώ και εγώ μαζί τους. Οι Γερμανοί ξανά, αρνούνται!!!Τότε ο Καρβούνης άφρισε και έβριζε τους Γερμανούς: “ Είστε βάρβαροι είπε με τέλεια Γερμανικά. Ντρέπομαι που σπατάλησα οκτώ χρόνια από την ζωή μου στον τόπο σας. Οκτώ χρόνια χαμένα και πεταμένα”. Ο επικεφαλής Γερμανός κοκκίνησε και τον χτύπησε με όλη του την δύναμη με το κοντάκι του όπλου στο μπράτσο.
Πύρ φώναξε και 118 πραγματικοί πατριώτες σωριάστηκαν νεκροί στο έδαφος. Ο 
Χρήστος Καρβούνης είχε το μπράτσο σπασμένο.Μαζί του φυσικά και τα τέσσερα αδέρφια Τζιβανοπούλου. Η χήρα μάνα τους για πολύ καιρό έστρωνε το πρωΐ τα κρεβάτια τον γυιών της και τα ξέστρωνε το βράδυ. Στο νεκροταφείο της Σπάρτης πήγαινε φαγητό το άφηνε και το έτρωγαν οι νηστικοί. Τα υπάρχοντά της τα δώρησε στο Αρεταίειον νοσοκομείο όπου υπάρχει πτέρυγα Τζιβανοπούλου. Πραγματικοί εθνομάρτυρες και ο Καρβούνης απόγονος του θρυλικού Λεωνίδα. Όλη η Σπάρτη θρηνούσε .. Πλημμύριζαν οι Σπαρτιάτες από οργή και αγανάκτηση εναντίον των Γερμανών εγκληματιών και εναντίον του ΕΛΑΣ, που επεδίωξε να ξεσπάσει η οργή των Γερμανών επάνω στους καλυτέρους των Σπαρτιατών Στην περιοχή υπάρχει μνημείο να θυμίζει την αγριότητα.ΑΠΟ ΤΟ http://ellas2.wordpress.com/

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha