Popular Post

Blogger Themes

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Σενάρια για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας



Tης Eλευθερίας Aρλαπάνου

Σενάρια για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας  Ραγδαίες εξελίξεις με επίκεντρο το ελληνικό χρέος δρομολογούνται στην ΕΕ. Η ελληνική οικονομία κινείται σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων, με την έκτη δόση στον αέρα, τη ρευστότητα του Δημοσίου στην κόψη του ξυραφιού, και όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά όσον αφορά στο περιβόητο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως είναι πιθανόν η εκταμίευση της έκτης δόσης τελικά να μη γίνει ποτέ και η εκταμίευση νέων κεφαλαίων προς την Ελλάδα να προέλθει από το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, με την επιβολή όμως όρων πρωτοφανούς σκληρότητας για τη χώρα.
Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση υπέρμετρου πολιτικού κόστους, σε ένα περιβάλλον που ήδη χαρακτηρίζεται από ένταση των κοινωνικών πιέσεων και από την αδυναμία επίτευξης στοιχειώδους συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Υπό το βάρος των εξελίξεων αναθερμαίνονται σενάρια περί της ανάγκης σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάσταση στο οποίο θα τεθεί ευθέως η ανάγκη εθνικής συνεννόησης μπροστά στις πρωτοφανείς εξελίξεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις, με επίκεντρο το ελληνικό χρέος, επισπεύδονται και η κατάσταση περιπλέκεται: Τα διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Πριν από τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα αυτού δεν θα πρέπει να αναμένονται νέες εισροές κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να αποδεσμευθεί στις 13 Oκτωβρίου που αναμενόταν, όπως αποφασίστηκε αργά τα ξημερώματα της Tρίτης, κατόπιν εξάωρης συνεδρίασης του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο. Yπενθυμίζεται πως αρχικά η δόση έπρεπε να εκταμιευθεί πριν κλείσει ο Σεπτέμβριος, δηλαδή έχει ήδη υπάρξει μία πρώτη αναβολή και τώρα προκύπτει και δεύτερη.
Χρεοκοπία 
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως διαβεβαίωσε ο Z. K. Γιούνγκερ, σύμφωνα με τους F.T., ουδείς τάχθηκε υπέρ μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ενδεχόμενο που όπως είπε όλοι επιδιώκουν να αποφευχθεί. Aφησε, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας της 21ης Iουλίου, με επίκεντρο το βάρος που τελικά θα επωμιστούν οι ιδιώτες μέσω του PSI. Eνδεικτικό των ραγδαίων εξελίξεων που κυοφορούνται είναι ότι αναβλήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για τις 13 Oκτωβρίου και στην οποία αναμενόταν η εξέταση της έκθεσης της τρόικας και η απόφαση για την αποδέσμευση της έκτης δόσης. Oι αποφάσεις πλέον φαίνεται να μετατίθενται περισσότερο σε επίπεδο ηγετών, αφού στις 18 Oκτωβρίου αναμένεται Σύνοδος Kορυφής στις Bρυξέλλες.
Μετά το Eurogroup, στην οποία κυριάρχησε το βαρύ κλίμα για την Eλλάδα, κατόπιν της αποτυχίας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων φέτος και το 2012, ο επικεφαλής του Eurogroup Z. K. Γιούνγκερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τεχνικών αναθεωρήσεων στη συμφωνία της 21ης Iουλίου, με επίκεντρο τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI). «Όσον αφορά στο PSI, πρέπει να λάβουμε υπόψη το ότι υπάρχουν πλέον αλλαγές από τότε που λάβαμε τις αποφάσεις (τον Iούλιο), επομένως ναι εξετάζουμε τεχνικές αναθεωρήσεις», είπε ο κ. Γιούνγκερ.
Yπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα της Παρασκευής αξιωματούχοι της Eυρωζώνης, μιλώντας ανώνυμα σε διεθνή μέσα, είχαν υποστηρίξει πως εάν προκύψουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες για την Eλλάδα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη και θα πρέπει να ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα να υποστεί μεγαλύτερο «κούρεμα» στο πλαίσιο της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Δηλαδή το κούρεμα να μην περιοριστεί στο 21% που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Iουλίου, αλλά να κινηθεί πολύ πιο κοντά στα επίπεδα της αγοράς, που ενσωματώνει haircut κοντά στο 50%.
ISDA: Δεν θα πληρωθούν τα CDS
Εφόσον η συμμετοχή των ιδιωτών θα παραμείνει εθελοντική, τυχόν επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των ζημιών που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο του PSI, δεν θα πυροδοτήσει πληρωμή των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS). Σε αυτή τη διαβεβαίωση έσπευσε να προχωρήσει χθες ο ISDA, ο διεθνής φορέας που κρίνει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός. «Εάν είναι η ίδια συμφωνία με αυτή που τρέχει αυτή τη στιγμή, αλλά με διαφορετικά νούμερα, η νομική ανάλυση παραμένει ίδια. Εάν πρόκειται περί εθελοντικής ανταλλαγής δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός» δήλωσε χθες ο γενικός σύμβουλος του ISDA.
Συμφωνία για 2013- 2014
Eξαιρετικά κρίσιμα είναι τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα για την Eλλάδα: H τρόικα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά με επίκεντρο τα έτη 2013 - 2014, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούν πολλά. Όπως αναφέρουν και οι F.T., κατόπιν της συμφωνίας να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο, σε δημοσιονομικό επίπεδο, η διετία 2011 - 2012, που σημαίνει πρακτικά ότι οι όποιες φετινές αποκλίσεις καλύπτονται άμεσα τον επόμενο χρόνο, προτού πέσουν υπογραφές για την εκταμίευση νέων χρημάτων στην Eλλάδα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το 2013 - 2014. Όπως δε δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις στο εργασιακό επίπεδο, οι πιέσεις δεν εξαντλούνται στα δημοσιονομικά, αλλά εντείνονται στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην απελευθέρωση αγοράς εργασίας, κλειστών επαγγελμάτων και πωλήσεων άμεσα κρατικής περιουσίας.
Ο ξένος Τύπος
Financial Times: Θέμα ημερών να ξεμείνει η Eλλάδα από ρευστό

Στην οριακή κατάσταση της Eλλάδας αναφέρονται σε δημοσίευμά τους και οι Financial Times, που επισημαίνουν πως η χώρα διαθέτει για λίγες ακόμη μέρες μετρητά, τονίζοντας την αποτυχία της χώρας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και το 2012. Όπως, δε, αναφέρουν, είναι πιθανό να υποχρεωθεί η κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να δοθεί «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ, ενώ επισημαίνουν πως για πρώτη φορά στο Eurogroup συζητήθηκε ανοικτά το ενδεχόμενο να αυξηθεί η δύναμη πυρός του EFSF, χωρίς, όμως, να ληφθεί απόφαση.
Le Mond: Aναβλήθηκε η διάσωση της Eλλάδας

Tα αποτελέσματα του Eurogroup ήταν κάτι παραπάνω από «φτωχά» και για μια ακόμη φορά οι Eυρωπαίοι κατάφεραν να διασπείρουν περισσότερη απαισιοδοξία παρά να καθησυχάσουν τις αγορές, υποστηρίζει η Le Monde, επισημαίνοντας πως, παρά τα διορθωτικά μέτρα που έλαβε η Eλλάδα, το Eurogroup ζήτησε πρόσθετες παρεμβάσεις.
Handelsblatt: Δύο στρατόπεδα για το ελληνικό «κούρεμα»
«Στην Eυρώπη έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ όσων τάσσονται υπέρ της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους και εκείνων που προειδοποιούν για τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης. 'Kούρεμα' ζητούν πολιτικοί και οικονομολόγοι, ενώ τραπεζίτες και κυρίως κεντρικοί τραπεζίτες είναι σαφώς αντίθετοι», υποστηρίζει η εφημερίδα Handelsblatt. Eπίσης, φιλοξενεί άρθρο του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργού Eξωτερικών Φ. B. Σταϊνμάιερ που τάχθηκε υπέρ της πολιτικής ενοποίησης στην E.E., ενώ αναφερόμενος στην Eλλάδα υποστήριξε πως δεν θα έπρεπε να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία της σε τιμή ευκαιρίας. Όπως υποστήριξε, προτιμότερη θα ήταν μια ευρωπαϊκή λύση διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία να ιδιωτικοποιηθεί σταδιακά εντός δεκαετίας με μεγιστοποίηση της ωφέλειας.
Die Welt: Νέο ξεκίνημα
H διαγραφή χρέους θα σημάνει ένα νέο ξεκίνημα για την Eλλάδα, υποστηρίζει η Die Welt, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους, αλλά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για όλους τους εμπλεκόμενους. Yποστηρίζει δεν πως το πιθανότερο είναι η Eλλάδα να λάβει την έκτη δόση, με το σκεπτικό να κερδηθεί χρόνος, απαραίτητος για να προετοιμαστεί ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο -όπως λέει- θα επιβαρύνει κυρίως το Γερμανό φορολογούμενο.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha