Popular Post

Blogger Themes

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ξεπουλούν «40 χρόνια ζωής»



ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Την περασμένη Κυριακή, το ρεπορτάζ του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής» για την έξαρση της δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη –αλλά και σε όλη την Ελλάδα- επιχειρήσεων που αγοράζουν κοσμήματα, χρυσό, ασήμι και πολύτιμες πέτρες, που ξεπουλούν οι νεοέλληνες για να καλύψουν τις πιεστικές οικονομικές τους ανάγκες, έκανε αίσθηση. Κι αυτό διότι όλοι λίγο πολύ που κυκλοφορούν στην αγορά αντιλαμβάνονται τόσο το τι συμβαίνει όσο και τι πρόκειται να συμβεί. Κειμήλια, ενθύμια, αλλά και κόποι δεκαετιών βγαίνουν στη διατίμηση, ορισμένες φορές πολύ φτηνά.

Εκτός, όμως, από τα μεμονωμένα σχόλια, το μέγεθος αυτής της υπόθεσης επιβεβαιώνεται τώρα από το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας, που προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια οι Ελληνες θα εκποιήσουν χρυσαφικά και πολύτιμα αντικείμενα που συσσώρευσαν εδώ και 40 χρόνια. Προσωπικά περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν σε εποχές ευμάρειας και που πολλά από αυτά θυμίζουν και συμβολίζουν σημαντικές προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές στιγμές. Οσο κι αν ακούγεται βαρύ, οι νεοέλληνες –όλο και περισσότεροι- ξεπουλούν στα ενεχυροδανειστήρια τις αναμνήσεις και τα τεκμήρια της ζωής τους. Εν τέλει την ίδια τους τη ζωή.


Οπως σημειώνει το ΕΛΚΑ, συνήθως πρώτη επιλογή στην πώληση αυτή είναι τα κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα (που περιέχουν χρυσό, ασήμι κ.λπ.). Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί τώρα στις γιορτές, καθώς ο κάθε συμπολίτης μας δυσκολεύεται ιδιαίτερα να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις των Χριστουγέννων, σε συνδυασμό και με την αποπληρωμή των οφειλών του προς το Δημόσιο. Παράλληλα, λόγω της υψηλής τιμής του χρυσού (πάνω από 40 ευρώ το γραμμάριο) και της δυνατότητας μεγάλης κερδοφορίας, πολλοί έχουν εισέλθει στο χώρο της εμπορίας, δηλαδή της αγοραπωλησίας, χρυσού.
«Ξέπλυμα»

Ωστόσο –σύμφωνα με το ΕΛΚΑ-, οι καινούργιοι «παίκτες του χώρου» διαφοροποιούνται αρκετά από τους παλαιότερους, δηλαδή τα κλασικά ενεχυροδανειστήρια. Πρόκειται κυρίως για άτομα με πολλά μετρητά, που ενίοτε αποδίδουν λιγότερο χρυσό από αυτόν που περιέχουν τα κοσμήματα που τους παραδίδουν, σε ποσοστά από 10% – 30%, αναλόγως, βέβαια, της περίπτωσης. Ακόμη υπάρχουν ενδείξεις για «ξέπλυμα» κλεμμένων κοσμημάτων -υπενθυμίζεται ότι τελευταία οι ληστείες των κοσμηματοπωλείων έχουν αυξηθεί γεωμετρικά- και για φοροδιαφυγή: σπανίως δίνουν αποδείξεις, ενώ όλη αυτή η διαδικασία γίνεται χωρίς παραστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 60 περιπτώσεις που εξετάστηκαν από το ΣΔΟΕ, οι 48 ήταν παράνομες!

Συμβουλές από το ΕΛΚΑ
Σε αυτήν τη διαδικασία η συμβολή του ΕΛΚΑ, τόσο στην προστασία του Ελληνα καταναλωτή όσο και στην πάταξη της φοροδιαφυγής σε αυτό το «πάρτι» της εμπορίας χρυσού που έχει στηθεί από άκρου εις άκρον σε όλη την Ελλάδα, μπορεί να είναι καθοριστική. Το ΕΛΚΑ διαθέτει το μοναδικό πλήρως εξοπλισμένο χημικό εργαστήριο στη χώρα μας, που μπορεί να κάνει ακόμη και τις πιο εξειδικευμένες αναλύσεις χρυσού με μεθόδους μη καταστροφικές. Υπ’ αυτή την έννοια το ΕΛΚΑ μέσω του εργαστηρίου του μπορεί να συμβουλεύσει όσους προσφέρουν τα κοσμήματά τους προς πώληση, ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση της αγοράς. Κι επειδή είναι δημόσιος φορέας, είναι δύσκολο να τους κλέψει ή να τους πει ψέματα. O κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί στο τηλ. 210.9730763 και με ελάχιστο κόστος να παίρνει ένα επίσημο έγγραφο όπου θα αναγράφονται το ακριβές βάρος και τα καράτια του κοσμήματος που πρόκειται να πουλήσει. Ακόμη, αν θέλει, μπορεί να κάνει και μία εκτίμηση της αξίας των τιμαλφών του (για οποιαδήποτε ευγενή μέταλλα, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους) που διαθέτει από τους εξειδικευμένους συνεργάτες του κέντρου.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha