Popular Post

Blogger Themes

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

HALANDRI NEWS · Σαν σήμερα, 5 Δεκεμβρίου


1360: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη Γαλλία νόμισμα με την ονομασία φράγκο. Θα παραμείνει στην κυκλοφορία μέχρι την είσοδο του ευρώ το 2002.

1403
Ο Ταμερλάνος και οι Μογγόλοι του νικούν τούς Τούρκους καί καταλαμβάνει τήν Σμύρνην.



Κανάρης
1827 Ο Κανάρης δια του στόλου του., προσεπάθησε να καύση τον Τουρκικόν στόλον στον λιμένα του Τσεσμέ αλλ’ απέτυχε.


1936 Θεμελίωσις τού Σισμανογλείου Φυματιολογικού Ινστιτούτου εις τα Μελίσσια.


1901: Γεννιέται ο αμερικανός καρτουνίστας Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο δημιουργός του Μίκι Μάους και του Ντόναλντ Ντακ.

1912 Ο ελληνικός στρατός μάχεται σκληρώς εναντίον των Τούρκων εις Αλβανίαν, Ιωάννινα, Μυτιλήνη. Εις τον τομέα Ιωαννίνων δια πολυαρίθμων δυνάμεων οι Τούρκοι αναγκάζουν τους Έλληνες να συμπτυχθούν.

1912: Οι Έλληνες χρησιμοποιούν για πρώτη φορά παγκοσμίως τα αεροπλάνα για βομβαρδισμούς, στο Μπιζάνι.


1913 Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Άνθιμος Ζ΄ (κατά κόσμον Άγγελος Τσάτσος).. Ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 1895 ως το 1897. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 1828 και 1832 στο χωριό Πληβίτσα Φιλιατών Ηπείρου. Ασχολήθηκε στην αρχή με το εμπόριο βοηθώντας τον πατέρα του, αλλά γρήγορα φάνηκε η κλίση του προς τα εκκλησιαστικά. Χειροτονήθηκε διάκονος, μετονομάστηκε σε Άνθιμος και το 1856 μπήκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εκεί ήταν συμμαθητής του επίσης μετέπειτα Πατριάρχη Ιωακείμ Δ΄. Αποφοίτησε με άριστα και επέστρεψε στα Γιάννενα, όπου υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας, αλλά και καθηγητής της Ζωσιμαίας Σχολής

1926: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, που θεωρείται ο «πατέρας» του ιμπρεσιονισμού.


1919 Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

1920 Στη Μ. Ασία στο μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

1920 Γίνεται από την κυβέρνηση του Δ. Ράλλη στις 5 Δεκεμβρίου του 1920  δημοψήφισμα για την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και την επάνοδό του στον θρόνο. Στο δημοψήφισμα  δεν έλαβε μέρος το κόμμα των  Φιλελευθέρων. Ο λαός αποφασίζει την επάνοδο του βασιλιά στον θρόνο και έτσι στις 19 Δεκεμβρίου του 1920 ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ έρχεται ξανά στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την εξέλιξη  οι συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως οι Αγγλικές δυνάμεις, οι οποίες δεν επιθυμούν την επιστροφή του Κωνσταντίνου Α΄( γιατί ακολουθούσε γερμανοφιλική πολιτική), σταματάνε  να υποστηρίζουν την Ελλάδα και στρέφονται προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα την Μικρασιατική καταστροφή το 1922.
Nikos-Kourkoulos
Νίκος Κούρκουλος

1921. Η ελληνική στρατιά που βρισκόταν στη γραμμή άμυνάς της δέχεται επιθέσεις από τουρκικά αποσπάσματα.

1934 Στις 5 Δεκεμβρίου του 1935 γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς, ο Νίκος Κούρκουλος. Σε νεαρή ηλικία υπήρξε ποδοσφαιριστής στην ομάδα του Παναθηναϊκού και όπως ο ίδιος έλεγε: από σύμπτωση πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός.

1940Στο μέτωπο της Αλβανίας οι ελληνικές δυνάμεις (Μεραρχία Ιππικού) επιτίθενται εναντίον των ιταλικών δυνάμεων και καταλαμβάνουν την Πρεμετήν ως και την Ορεινήν περιοχήν Φράσαρι.

1940: Σκοτώνεται κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου κοντά στην Πρεμετή ο εβραϊκού θρησκεύματος συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής. Είναι ο πρώτος ανώτερος αξιωματικός του ελληνικού στρατού που πίπτει επί του πεδίου της μάχης.

1942.Βυθίζεται το ιστιοφόρο Άρης IV (με το όνομα Graz και υπό Γερμανική σημαία) στο λιμάνι Μπιζέρτας από βρετανικό υποβρύχιο.


1944 Το κομμουνιστικόν κίνημα επεκτείνεται είς ολόκληρον τήν πρωτεύουαν καί τόν Πειραιά. Οι κομμουνισταί κατασκευάζουν οδοφράγματα καί καταλαμβάνουν απομονωμένα αστυνομικά τμήματα, εκτελούντες τούς συλλαμβανομένους αστυφύλακας καί αξιωματικούς. Κατά τήν ιδίαν ημέραν, αρχίζει ή επίθεσις κατά τού Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Εντός τού κτιρίου ευρίσκοντο 480 χωροφύλακες, υπό τόν συνταγματάρχην Σαμουήλ καί 14 αξιωματικοί τού πυροβολικού, υπό τόν αντισυνταγματάρχην Κωστόπουλον. Η επίθεσις διεξήχθη υπό 5.000 Ελασιτών, διαθετόντων μεγάλον αριθμόν αυτομάτων όπλων, πυροβόλων καί όλμων. Τά κύματα τών επιτιθεμένων διεδέχοντο ακατάπαυστα τό έν τό άλλο. Είς μίαν στιγμήν, κύμα Ελασιτών κατώρθωσε νά εισχωρήση από τήν γωνίαν τών οδών Μητσαίων καί Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο αγών διεξήχθη σώμα πρός σώμα, αλλά, τελικώς, οί εισβολείς εξεβλήθησαν, αφήσαντες πολλούς νεκρούς. Αί απώλειαι τής πρώτης ημέρας μεταξύ τού Συντάγματος Χωροφυλακής ήσαν 14 αξιωματικοί καί οπλίται νεκροί καί 33 τραυματίαι. Η μάχη εξηκολούθησε μέ τήν ιδίαν έντασιν καί κατά τάς επομένας ημέρας, χωρίς νά διακόπτεται ούτε τήν νύκτα. Οι χωροφύλακες ηγωνίζοντο ηρωϊκώς αποκρούοντες τάς εναντίον των επιθέσεις.

1945: Πέντε βομβαρδιστικά του αμερικάνικου ναυτικού με πλήρωμα 14 ανδρών εξαφανίζονται μυστηριωδώς στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η ομάδα αυτή των αεροπλάνων έμεινε στην ιστορία ως «Το Χαμένο Σμήνος».

1961: Γεννιέται η τραγουδίστρια Σοφία Βόσσου.

1969: Ο θρυλικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Εμίλ Ζάτοπεκ αποτάσσεται από το στρατό της πατρίδας του, όπου είχε το βαθμό του συνταγματάρχη, επειδή εκφράζει την υποστήριξή του στην Άνοιξη της Πράγας.

1969: Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εμφύτευση συσκευής βηματοδότη στην καρδιά ασθενούς.

1974: Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Monty Python κάνει την τελευταία εμφάνισή του στο BBC.

1981: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε την ποινή φυλάκισης για τη μοιχεία

1982: Θερίζει το νέφος! Εκατοντάδες Αθηναίοι διακομίζονται στα νοσοκομεία και τα ΙΧ «εκδιώκονται» από το κέντρο της πρωτεύουσας.
1982: Στο ιερό προσκύνημα της Φατίμα στην Πορτογαλία, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ δέχεται τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του. Οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν έναν ισπανό ιερέα, λίγο πριν επιτεθεί με την ξιφολόγχη του εναντίον του Ποντίφικα.
1984: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
2001: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο ρώσος αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός του ομώνυμου σοβιετικού υπερηχητικού αεροσκάφους.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha