Popular Post

Blogger Themes

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Σαλάτες



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑΣαλάτες(γενικά) - Αυγοσαλάτα - Κοτοσαλάτα -Λαμπριάτικη σαλάτα -Λαχανοσαλάτα - Σαλάτα σκορδαλιά -Τζατζίκι 
Γρήγορες συνταγές με διατηρημένα λαχανικά  


ΣΑΛΑΤΕΣ

Απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και του μεταβολισμού μας.Από μόνες τους (εμπλουτισμένες) ισοδυναμούν με ένα πλήρες  γεύμα.Σε όλες προσθέτουμε ελιές , αν έχουμε βραστά αυγά, στις κόκκινες τυρί φέτα και στις πράσινες σκληρό τυρί.Αν μας περίσσεψε ψωμί προηγούμενων ημερών το κόβουμε λεπτές φέτες το στρώνουμε στο πιάτο,από πάνω κόβουμε τη σαλάτα,την αλατίζουμε, προσθέτουμε λάδι, λεμόνι ή ξύδι, την αφήνουμε λίγη ώρα να δέσουν τα υλικά.
Μια γρήγορη σάλτσα πράσινης σαλάτας είναι η εξής: ανακατεύουμε 1 φλιτζανάκι λάδι,1 κουταλάκι μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι,  1 κουταλιά ξίδι βαλσαμικό για ωμές ή 1 χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο σκόρδο για βραστές σαλάτες.

Η φαντασία μας και οι ιδιαίτερες προτιμήσεις μας θα μας οδηγήσουν να ανακυκλώνουμε τα υπάρχοντα υλικά μας. Μας έμειναν αχρησιμοποίητα λαχανικά; Πλυμένα στη κατάψυξη! (μαζί με σκόρδα,κρεμμύδια, μυρωδικά... θα τα κάνουμε χορτόσουπα).  Υπενθυμίζω λαχανικά εποχής.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, κυτταρίνη, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα που δεν μπορούμε να τα συνθέσουμε και είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ
Υλικά: 3 σφικτά καθαρισμένα αυγά κομμένα στα τέσσερα ή ροδέλες πασπαλισμένα με λίγο πιπέρι
     
        1 κονσέρβα καλαμπόκι πλυμένο, βρασμένο σε αλατόνερο για 10 λεπτά (αν θέλουμε)
             κάππαρη (όση μας αρέσει, αν μας αρέσει)
             6 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν
             10 φέτες αγγούρι φρέσκο με τη φλούδα του ή τουρσί (5-6φ.)
             100γρκασέρι κομμένο μικρά κομμάτια
              πίκλες ( μικρό βάζο)
              ένα μικρό βαζάκι μαγιονέζα με 1 κουταλάκι μουστάρδα
Τα ανακατεύω και τρίβω στην επιφάνεια ανθότυρο.

ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ
 χονδροκομμένο μαρούλι - στήθος κοτόπουλο - λιαστή ντομάτα - λάδι - ξύδι μπαλσάμικο - κεφαλογραβιέρα.

ΛΑΜΠΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
Ψιλοκόβω μαρούλι, ρόκα,σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο. Ραπανάκια και αγγούρι με την φλούδα τους κομμένα λεπτές φέτες. Πασπαλίζω με αλάτι, ραντίζω με ξύδι και ρίχνω λάδι.Γαρνίρω με αυγά βραστά, ελιές, ντομάτα και κόκκινη πιπεριά.

 ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
 Βράζουμε όσες πατάτες και κολοκυθάκια θέλουμε (ξεχωριστά). Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3-4 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικηρίγανηπιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους.


ΤΖΑΤΖΙΚΙ
Τρίβω  1 μέτριο  αγγούρι  με χονδρό τρίφτη, του ρίχνω μια πρέζα αλάτι και το αφήνω στο σουρωτήρι να στραγγίσει από το ζουμί του, πιέζοντάς το με τρυπητή κουτάλα.
Βάζω σε ένα μπωλ 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες σε ψιλό τρίφτη, το αγγούρι, μια πρέζααλατοπίπερο, 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά γεμάτη ξύδι.
Το σερβίρουμε σε πιάτο γαρνιρισμένο με ελιές , άνηθο και φέτες αγγούρι .  
  Πλένουμε καλά ένα χονδρό αγγούρι, κόβουμε 3 κυλίνδρους διαφορετικού μήκους, σκάβουμε το εσωτερικό αφήνοντας μόνο έναν λεπτό πάτο, τους τοποθετούμε τον έναν δίπλα από τον άλλον, τους γεμίζουμε με τζατζίκι και διακοσμούμε με ελιές και άνηθο. Αν θέλουμε χρώμα χοντροτρίβουμε καρότο.

...γρήγορες συνταγές με διατηρημένα λαχανικά...
Η ανάγκη μας κάνει τις περισσότερες φορές να μην τηρούμε τους κανόνες. Σ' αυτή την περίπτωση μπορούμε:

  • Ξεπλένουμε μια κονσέρβα αρακά και τον σοτάρουμε με λάδι 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι νερό, αλατοπίπερο και αφήνουμε για άλλα 5λ.
  • Βράζουμε σε αλατισμένο νερό κατεψυγμένες  αγκινάρες ή φασολάκια βελόνες. Τα σουρώνουμε και περιχύνουμε με λαδολέμονο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό για το φασολάκια. Συνοδεύονται με βραστές πατάτες και με αβγά σφικτά, κομμένα στα δυο με αλάτι και πιπέρι.

Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διαφορετικά έντονα  χρώματα; 
Ακούμε συνεχώς ''ελεύθερες ρίζες - αντιοξειδωτικά''. Ας εξηγήσουμε:
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια), που θεωρούνται βλαπτικές σε υψηλές συγκεντρώσεις στον οργανισμό μας και αυξάνονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες, την ηλιακή ακτινοβολία και τις τοξικές ουσίες.  Ο οργανισμός μας αμύνεται με άλλες ουσίες, τις αντιοξειδωτικές.
 Αυτές έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβείς ουσίες. Συνεπώς θα πρέπει να τροφοδοτούμε συνεχώς τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες C, A και  E, αλλά πώς; Με το χρώμα, που μας προκαλεί να επιλέγουμε ή να συνδυάζουμε.
 Αν διαλέξουμε το πράσινο χρώμα των λαχανικών θα βρούμε βιταμίνη Ε για να είμαστε πιο γόνιμοι,  φυλλικό οξύ για τη σύνθεση του γενετικού μας υλικού και των ερυθροκυττάρων. Η αγκινάρα, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το σπανάκι,  οι πιπεριές,το  μαρούλι και το σέλινο ( με τη σειρά) εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και είναι πλούσια σε φαινόλες.
Αν το ταιριάξουμε με το πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού και πορτοκαλιού, εκτός από βιταμίνη C, η χρωστική ουσία, που το χρωματίζει, β-κρυπτοξανθίνη καταπολεμά την αρθρίτιδα και...
    ... αν προσθέσουμε έναν τόνο πιο σκούρο χρώμα από καρότο, ροδάκινα ή κολοκύθα θα προμηθευτούμε με βιταμίνη Α.
 Άλλα αντιοξειδωτικά είναι οι χρωστικές   ουσίες λυκοπένιο και ανθοκυανίνες, που χρωματίζουν τις ντομάτες,  καρπούζι,  κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ,ά. και  συμβάλλουν και στη καλή λειτουργία της καρδιάς και ...
     ...η χρωστική ασταξανθίνη που απαντάται στα καβούρια, αστακούς γαρίδεςσολομό και ευνοεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προστασία στα μάτια μας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας και της ηλικίας, μας προσφέρει το ισχυρό αντιοξειδωτικό λουτεϊνη, που χρωματίζει τα καλαμπόκια και τον κρόκο του αυγού...
      ...και μην ξεχνάμε το χρώμα της γης στα ακατέργαστα φυτικά προϊόντα, που διατηρούν τις βιταμίνες και φυτικές ίνες τους.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha