Popular Post

Blogger Themes

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Διπλό «χαστούκι» από ΝΑΤΟ σε Τουρκία και Σκόπια




Για δεύτερη φορά χαμένη βρέθηκε η ηγεσία των Σκοπίων και η προσφάτως προστάτιδα δύναμη της, Τουρκία, αφού παρά τις πιέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τα μέλη του Οργανισμού έμειναν πιστά στην διατύπωση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.


Μπορεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι να απουσίαζε από την Σύνοδο Κορυφής του Σικάγο, όμως ο καλός του φίλος Αχμέτ Νταβούτογλου προσπάθησε με όσα μέσα είχα να προωθήσει την ένταξη των Σκοπίων στον οργανισμό.


Δυστυχώς όμως για την σκοπιανή και τουρκική διπλωματία, οι υπόλοιποι ηγέτες αποφάσισαν ομόφωνα να παραμείνουν πιστοί στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου.


«Επαναλαμβάνουμε την απόφαση της συνόδου του Βουκουρεστίου του 2008 να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη της πρώην Γιουργκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται κατά λέξη στη Διακήρυξη που υιοθέτησαν οι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας.


«Η Σύνοδος αυτή επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνον όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος αποκάλυψε τα παιχνίδια της Άγκυρας.


Ο κ. Μολυβιάτης αποκάλυψε ότι «όσον αφορά στα Σκόπια, έγιναν, πράγματι, ορισμένες παρασκηνιακές, θα έλεγα, και μεμονωμένες απόπειρες, να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν».


Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική διπλωματική αποστολή κατέβαλλε επίμονες προσπάθειες να ενταχθεί στη Διακήρυξη του Σικάγο αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και μια υποσημείωση ότι επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από την απόφαση που ελήφθη στο Βουκουρέστι το 2008 για ένταξη των Σκοπίων μόλις διευθετηθεί το θέμα του ονόματος, το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί.


Παρά τις πιέσεις η ελληνική διπλωματική αποστολή απέκρουσε τις πιέσεις και κατάφερε να διατηρηθεί η διατύπωση που διασφαλίζει πλήρως τα κεκτημένα της συνόδου του Βουκουρεστίου. Η τελική ανακοίνωση επαναλαμβάνει άλλωστε με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι τα Σκόπια δεν πρόκειται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλυθεί προηγουμένως το ζήτημα της ονομασίας τους.                                                                                                                                         iefimerida.gr

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha