Popular Post

Blogger Themes

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Χαλάνε και κλέβουν αγάλματα ηρώων μας!




Μόλις χθές το μεσημέρι αναγνώστης έστειλε την συγκεκριμένη φώτο από το μνημείο του Αθανασίου Πετιμεζά (Γαλατσίου και γ. Χατζηδάκη) στα άνω πατήσια όπου όπως φαίνεται και στη φώτο κάποιοι έκλεψαν την προτομή του ...
Λίγες μόλις ημέρες από την κλοπή της προτομής του Θεόδωρου Τριάντη, στην Πάτρα, το κρούσμα στα Πατήσια έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα ότι οι κλοπές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι μεμονωμένο τοπικό φαινόμενο κάποιων ψυχικά άρρωστων ...αλλά αποτελεί συντονισμένο σχέδιο για κάποιους που είτε, όπως υποστηρίζουν πολλοί λιώνουν τα χάλκινα μέρη των προτομών και τα πωλούν , είτε πρόκειται για ένα σχέδιο ουσιαστικής άλωσης της ιστορίας και του πολιτισμού μας που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την πολιτεία .....


Και επειδή η πολιτεία σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως είναι ανύπαρκτη πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι ! Να βγούμε μια βόλτα στις πλατείες στα πάρκα και στους ανδριάντες να περιφρουρήσουμε και να καταγγείλουμε όπου δούμε περίεργες κινήσεις και φαινόμενα !
Η ειρωνεία του θέματος είναι ότι η συγκεκριμένη προτομή βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από το ΙΣΤ αστυνομικό τμήμα Πατησίων . 



Δείτε ποιος ήταν ο Αθανάσιος Πετιμεζάς : Ήταν μέλος της οικογένειας Πετιμεζά, η οποία καταγόταν από τα Καλάβρυτα. Σε ηλικία 10 ετών συνελήφθη από τους Τούρκους και απήχθη στη Σμύρνη. Έξι χρόνια μετά κατάφερε να δραπετεύσει και να επιβιβασθεί σε πλοίο για να επιστρέψει στη Πελοπόννησο, αλλά κατά τη διάρκεια του πλου το πλοίο κυριεύθηκε από πειρατές και ο Αθανάσιος πουλήθηκε ως δούλος στη Λιβύη. Εκεί διακρινόμενος στο ρεσάλτο κατάφερε να ελευθερωθεί και επιβιβαζόμενος σε πλοίο να επιστρέψει στη πατρίδα του. Στα Καλάβρυτα μόλις έφθασε άρχισε αμέσως να καταρτίζει εθελοντικά ένοπλα σώματα κλεφτών με τα οποία τρομοκρατούσε τους Τούρκους της περιοχής όπου και τους εξανάγκασε να του παραχωρήσουν το "αρματολίκι" Καλαβρύτων - Βοστίτσης. Αργότερα όμως οι Τούρκοι για να τον εξοντώσουν προσεταιρίσθηκαν τους Αλβανούς του Λάλα και τον κύκλωσαν στο "μετερίζι" του. Από τη σύγκρουση όμως εκείνη ο Αθανάσιος κατάφερε να βγει νικητής και να επιβληθεί στους Αλβανούς. Έτσι πλέον αναγνωρίσθηκε αρχηγός της κλεφτουριάς των Καλαβρύτων διατηρώντας συνεχή συνεργασία με τους Ζαχαριά και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Οι Τούρκοι επωφελούμενοι κάποτε της απουσίας του Αθανάσιου Πετμεζά στη Μάνη συνεννοήθηκαν με τον πολιτικό του αντίπαλο πρόκριτο Χαραλάμπη επιτέθηκαν και φόνευσαν συγγενείς του. Όταν αργότερα γύρισε ο Αθανάσιος στρεφόμενος μετά μανίας εναντίον τους κυρίευσε τον πύργο της Ζαρούχλας όπου είχαν εγκλειστεί οι Τούρκοι μαζί με τον Χαραλάμπη τον οποίο και ιδιαίτερα κατακρεούργησε. Επανέκτησε τότε το αρματολίκι των Καλαβρύτων αλλά αργότερα ο Βοεβόδας των Πατρών τον επικήρυξε και τον κατεδίωξε. Τον Ιούλιο του 1804 πολιορκήθηκε στον οικογενειακό του πύργο στα Σουδενά από τους Τούρκους και δολοφονήθηκε από έναν Άραβα πρώην πιστό υπηρέτη του. Η σύζυγός του κατάφερε όμως να σώσει τα παιδιά του και να διαφύγει μαζί στη Ζάκυνθο, με την βοήθεια του Ρώσου προξένου της Πάτρας.

Παιδιά του ήταν οι: Βασίλειος και Νικόλαος Πετιμεζάς.


Το είδαμε εδώ

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha