Popular Post

Blogger Themes

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Γεώργιος Μαυρομιχάλης Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης (1800 - 1831) ηταν Φιλικός, αγωνιστής του ΄21 και ένας απο τους δολοφόνους του Ιωάννη Καποδίστρια



Γεώργιος Μαυρομιχάλης
Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης (1800 - 1831) ηταν Φιλικός, αγωνιστής του ΄21 και ένας απο τους δολοφόνους του Ιωάννη Καποδίστρια .
Γεννήθηκε στη Μάνη και ήταν τριτότοκος γιός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη . Έζησε στην Κωνσταντινούπολη για μεγάλο διάστημα όπου είχε σταλθεί ως αιχμάλωτος για εγγύηση πίστης απο τον πατέρα του στο Σουλτάνο και λίγο πριν το ξέσπασμα της επανάστασης δραπέτευσε στη Μάνη. Απο το 1818 είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία.
Έλαβε μέρος σε διάφορες μάχες με κυριότερη τη μάχη των Δερβενακίων.Το 1822, ταξίδεψε μαζί με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στη Βερόνα της Ιταλίας. Το 1825 αιχμαλωτίστηκε στο Νεόκαστρο από τον Ιμπραήμ, αλλά σύντομα ελευθερώθηκε υποσχόμενος την υποταγή της Μάνης,υπόσχεση την οποία δεν τήρησε.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τον Καποδίστρια για να μεταβεί στο Ναύπλιο ο Κατσής Μαυρομιχάλης όπου και φυλακίστηκε.Μετά από αυτό το γεγονός,ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης τάχτηκε δημόσια εναντίον του Καποδίστρια,με αποτέλεσμα να τεθεί υπό αστυνομική επιτήρηση.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 μαζί με τον θείο του Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη και με την ανοχή των αστυνομικών που τον επιτηρούσαν δολοφόνησε τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια έξω απο την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Έπειτα κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία,η οποία όμως τον παρέδωσε στις αρχές.
Εκτελέστηκε στις 9 Οκτωβρίου στο Ιτς-Καλέ παρουσία του πατέρα του, Πετρόμπεη, που ήταν εκεί φυλακισμένος.
Πηγές
* Σύγχρονος Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη,τόμος 17ος,σελ 231 (1928)

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha