Popular Post

Blogger Themes

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τρία χρόνια χωρίς τον Ντε Νίγκρις



Ο Αντόνιο Ντε Νίγκρις, πριν από τρία χρόνια, άφηνε την τελευταία του πνοή καθ΄ οδόν για το νοσοκομείο. Μαύρα μεσάνυχτα ήταν και το αλογάκι της ΑΕΛ είχε την θλιβερή αποστολή να συνοδεύσει στη γειτονιά των Αγγέλων ένα ακόμη μέλος της ομάδας στο περιβόητο κλαμπ των πρόωρα χαμένων. Ήταν γεννημένος την Πρωταπριλιά του 1978, έφυγε στα 31του, με προορισμό να βρει θέση ομάδα των "βυσσινί" ποδοσφαιριστών που έφυγαν πρόωρα από τον μάταιο τούτο κόσμο. Ο "Τάνο" είναι πλέον μαζί με τους Θεόδωρο Πασσιά, Γκιγιέμο Ντάους, Δημήτρη Κουκολίτσιο, Δημήτρη Μουσιάρη, Μάκη Λυγούρα, Σταύρο Κάσα, Ανδρέα Ζέρμα, Λευτέρη Μήλος, Γιώργο Μητσιμπόνα, Παναγιώτη Μπαχράμη.

Ο Ντε Νίγκρις είχε έρθει στην Ελλάδα να ζήσει μία ακόμη ποδοσφαιρική περιπέτεια όπως το είχε κάνει νωρίτερα στην πατρίδα του το Μεξικό με τις φανέλες των Μοντερέι, Πουέμπλα, Αμέρικα, στην Κολομβία με την Ονσε Κάλντας, στη Βραζιλία με τη Σάντος, στην Ισπανία (Βιγιαρεάλ, Πόλι Εχίδο), στην Κίνα (Σαντόγκ Λουνέγκ) και τέλος στην Τουρκία. Εκεί έμεινε τρία και πλέον χρόνια παίζοντας στην Γκαζιαντεσπόρ, στην Ανκαρακουτσού και στην Ανκαρασπόρ. Εκεί στη γειτονική χώρα βγήκε στο φως το πρόβλημα στην καρδιά μόνο που ο ίδιος, ο οποίος το γνώριζε αποφάσισε να το κρατήσει κρυφό. Είναι ενδεικτικό ότι ο αδελφός του ποδοσφαιριστής της Μοντερέι, εξομολογήθηκε σε συνέντευξη Τύπου μια ημέρα μετά τον θάνατο του Αντόνιο πως: «η οικογένεια γνώριζε το πρόβλημά του αλλά πιστεύαμε ότι δεν θα ήταν μοιραίο. Μας είχαν προειδοποιήσει για την κατάστασή του αλλά θεωρήσαμε ότι ήταν ένα πρόβλημα ήσσονος σημασίας, κάτι φυσιολογικό».


Δυστυχώς δεν ήταν έτσι ακριβώς. Το πρόβλημα όσο περνούσε ο καιρός μεγάλωνε αλλά ο Ντε Νίγκρις έβαλε πάνω από όλα το ποδόσφαιρο που υπεραγαπούσε γνωρίζοντας συνάμα πως με τα χρήματα που έβγαζε θα βοηθούσε την οικογένειά του.

«Έπασχε από δυσπλασία στην καρδιά και οι εξειδικευμένοι καρδιολόγοι μας είπαν στον παίκτη ότι το πρόβλημα το είχε εκ γενετής και ότι εμφάνιζε μυοκαρδιοπάθεια», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του γιατρού της Άνκαρασπορ, Μπουράκ Κουμπαρατζίογλου, ισχυριζόμενος πως εκτός από τον ίδιο, ενημέρωσε και την τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου για τους κινδύνους που διέτρεχε αν συνέχιζε να παίζει ποδόσφαιρο. Το ρίσκο του να αγωνίζεται επαγγελματικά είχε πιθανότητες 5%-10%, το οποίο ωστόσο ο Ντε Νίγκρις δεν δίστασε να πάρει, προκειμένου να κάνει πράξη το όνειρό του που ήταν να  αγωνιστεί στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής με τα χρώματα του Μεξικού, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος.

Οι ευθύνες

«Ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το Παγκόσμιο Πρωτόκολλο Εξετάσεων. Η διαπιστωθείσα πάχυνση τοιχωμάτων μυοκαρδίου, για την οποία είχαμε ενημερωθεί από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, είναι συμβατή με αθλητή και διαγνώσθηκε σε φυσιολογικά και εντός επιτρεπτών ορίων μεγέθη έπειτα από περαιτέρω διερεύνηση. Δεν είχαμε άλλη ενημέρωση για το ιατρικό ιστορικό του ποδοσφαιριστή, είτε από τον ίδιο είτε από οποιονδήποτε άλλο θεσμικό ή μη παράγοντα, ώστε να προβούμε σε επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΛ, την ίδια ώρα που ο πρόεδρός της Κώστας Πηλαδάκης μεμφόταν την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας: «Έπρεπε να μας ενημερώσει για το ότι ο ποδοσφαιριστής δεν είχε άδεια να αγωνισθεί στο πρωτάθλημα λόγω προβλήματος υγείας».

Τούτο έγινε γνωστό δυστυχώς μετά τον θάνατό του αφού οι Τούρκοι επικαλέστηκαν ιατρικό απόρρητο το οποίο σύμφωνα με τον Έλληνα ιατροδικαστή που έκανε τη νεκροψία, Χρήστο Κραβαρίτη έδωσε το δικαίωμα στον ποδοσφαιριστή να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του.«Η καρδιά του Ντε Νίγκρις ήταν ταλαιπωρημένη, ο παίκτης σίγουρα είχε ενοχλήσεις στη διάρκεια της καριέρας του και τα ευρήματα που υπάρχουν αποδεικνύουν ότι είχε χρόνιο καρδιακό πρόβλημα. Οι Τούρκοι γιατροί τήρησαν το ιατρικό απόρρητο και έδωσαν το δικαίωμα στον ποδοσφαιριστή να εργάζεται παίρνοντας αυτός το ρίσκο», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του που δεν άργησαν να ξεσηκώσουν εύλογες αντιδράσεις.

«Το ιατρικό απόρρητο είναι θέμα επιστημονικής ηθικής. Πάνω απ΄ όλα είναι η ζωή του ποδοσφαιριστή. Χίλιες φορές να εγκαλούσε η επιστημονική κοινότητα κάποιον για καταπάτηση ιατρικού απορρήτου παρά για απόκρυψη μιας τόσο σημαντικής πληροφορίας που θα οδηγούσε έναν ποδοσφαιριστή στον θάνατο», θα απαντήσει ο υπεύθυνος του ιατρικού τιμ της Λάρισας Αντώμης Τσάγκαλης αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον καρδιολόγο Θανάση Ζαφειρόπουλο που: «έκανε τις εξετάσεις του Ντε Νίγκρις στην Αθήνα και έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω εξετάσεων σχετικά με τη μερική πάχυνση στα τοιχώματα της καρδιάς".

Ο Αντόνιο Ντε Νίγκρις δεν πρόλαβε να κάνει πολλά στην ΑΕΛ. Επαιξε σε μισή ντουζίνα αγώνες. Τελευταία παράσταση εντός αγωνιστικών χώρων δεν ήταν ένα γκολ αλλά η κόκκινη κάρτα που είδε σε ματς με τον Αρη. Οι οπαδοί της τελευταίας ομάδας της σύντομης ζωής του έστησαν βωμό στην είσοδο της Θύρας 3 στο Αλκαζάρ και μάζεψαν χρήματα στη μνήμη του. Η διοίκηση με τον Πηλαδάκη μπροστάρη πλήρωσε το υπόλοιπο του συμβολαίου του που ήταν περίπου 150.000 ευρώ κι οι Λαρισαίοι ξεπροβόδισαν τη σωρό του με δάκρυα. Όπως εκείνα που άφησαν αβίαστα να κυλήσουν οι 35.000 φίλοι της Μοντερέι, ομάδα της ταλαιπωρημένης καρδιάς του στη νεκρώσιμο ακολουθία. 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει...
Πηγή: pamesports.gr



 2009: Ο Μεξικανός φορ της ΑΕΛ, Αντόνιο Ντε Νίγκρις πεθαίνει σε ηλικία 31 ετών, μετά από ξαφνική αδιαθεσία και μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ο «Ελ Τάνο» έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη μεξικανική Μοντερέι στην οποία αγωνίστηκε μέχρι και το 2002 και μετά έπαιξε σε 12 ομάδες, ανάμεσά τους οι Βιγιαρεάλ, Πούμας, Σάντος, Γκαζιάντεσπορ και Άνκαρασπορ, για να έρθει στη Λάρισα πριν από 3 μήνες.


1997: Στη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος σημειώνονται 42 γκολ, ρεκόρ για τα 40 χρόνια της Α’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.
1989: Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανανεώνει τον θεσμό του England Travel Club το οποίο ξεκίνησε το 1980 σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον χουλιγκανισμό.
1983: Η Αγγλία κερδίζει το Λουξεμβούργο με 4-0 αλλά δεν προκρίνεται στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλημάτος, που όμως είναι γνωστό, αφού νωρίτερα την ίδια ημέρα η Ελλάδα έχει χάσει από τη Δανία με 2-0 στο ΟΑΚΑ. Στο Λουξεμβούργο ξεσπούν φοβερά επεισόδια με 50 Άγγλους να συλλαμβάνονται και 13 να φυλακίζονται.
1982: Το NFL τελειώνει μία από τις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού που κράτησε 57 ημέρες.
1969: Ρουμανία – Ελλάδα 1-1 με γκολ του Δομάζου. Η Ελλάδα ήθελε τη νίκη για να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού. Είναι ο τελευταίος αγώνας του Γιώργου Σιδέρη, του επονομαζόμενου “Φόντακα”, που με την Εθνική ομάδα έχει ποσοστό σκοραρίσματος 50%, αφού έχει σημειώσει 14 γκολ σε 28 αγώνες.
1938: Ο Γουίλι Χολ της Τότεναμ βάζει 3 γκολ σε 3.5 λεπτά στον αγώνα Αγγλία – Ιρλανδία στο Μάντσεστερ και σημειώνει το πιο “σύντομο” χατ-τρικ σε διεθνές παιχνίδι. Ο Χολ σημειώνει άλλα δυο γκολ στη νίκη της Αγγλίας με 7-0.
1911: Ο Γάλλος Ζαν Μπουίν πετυχαίνει το πρώτο επίσημο ρεκόρ στο αγώνισμα του δρόμου των 10.000μ. με χρόνο 30′ 58» και 4/5 στο Στάδιο Colombes του Παρισιού.

http://grpamestoixima.blogspot.gr/2012/11/video_8504.html

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha