Popular Post

Blogger Themes

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αισιόδοξος ο Β. Σόιμπλε για την 6η δόση



Αισιόδοξος ο Β. Σόιμπλε για την 6η δόση
Στο σημερινό Eurogroup είναι στραμμένα τα βλέμματα όπου αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα. Ο γερμανός υπoυργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για την καταβολή της δόσης.

Μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου τύπου στο Βερολίνο ο Β. Σόιμπλε δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι "δεν προκαλεί πλέον αγωνία το ερώτημα εάν η Τρόικα αποδεχθεί την έγγραφη στήριξη που παρείχε ο Αντώνης Σαμαράς στο πρόγραμμα περικοπών".
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του ήδη υπάρχοντος δανείου προς την Ελλάδα, εάν το ίδιο πράξει και η τρόικα ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις συνομιλίες με τους πιστωτές της για το κούρεμα του χρέους, βάσει της συμφωνίας της 26ης / 27ης Οκτωβρίου.
Παραθυράκι ντε Γιάγκερ για ευρωομόλογο – Νέο όχι Σόιμπλε
Ο ολλανδός υπ. Οικονομικών ντε Γιάγκερ δεν αποκλείει κατηγορηματικά την έκδοση ευρωομολόγου υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν μηχανισμοί που θα επιτρέπουν έναν καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών. Σε συνέντευξή του προς την γερμανική Rheinische Post τονίζει ότι "μακροπρόθεσμα δεν αποκλείω το ευρωομόλογο. Αλλά προηγουμένως θα πρέπει να προχωρήσουμε στα αναγκαία".

Πάντως ο γερμανός ομόλογός του Σόιμπλε θεωρεί επιζήμια κάθε συζήτηση για την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. Μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή Berlin Direkt του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι "κάθε συζήτηση για τα ευρωομόλογα ή το ρόλο της ΕΚΤ θα εκληφθεί από τις χώρες που πρέπει να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους ως έναυσμα για να μειώσουν τις προσπάθειες τους".
Να μετεξελιχθεί η ευρωζώνη σε μια "Ένωση σταθερότητας"
Το σημαντικό είναι, είπε ο Γερμανός υπουργός, να μετεξελιχθεί η ευρωζώνη σε μια "Ένωση σταθερότητας", διευκρινίζοντας ότι "το σημαντικό μήνυμα για να πειστούν οι παγκόσμιοι επενδυτές είναι και παραμένει ένα σταθερό νόμισμα, στο οποίο θα αξίζουν να γίνουν επενδύσεις". Αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα, πρόσθεσε ο κ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι προς τούτο μπορεί να τροποποιηθεί το πρόσθετο πρωτόκολλο της συνθήκης της Λισαβόνας και γι' αυτό διεξάγονται συζητήσεις, προκειμένου να πεισθεί το Ευρωκοινοβούλιο να συναινέσει. Με αυτή τη διαδικασία θα γινόταν, κατά τον γερμανό υπουργό, το αποφασιστικό βήμα ανάκτησης μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των αγορών στην ευρωζώνη.
Να τεθούν όρια στα ελλείμματα
Στο ερώτημα εάν η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν μια "ευρωζώνη του πυρήνα", ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για εικασίες. "Κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. και αυτό θα διασφαλιστεί με την αλλαγή των συνθηκών. Θα πρέπει να τεθούν όρια στα ελλείμματα των εθνικών προϋπολογισμών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει η Κομισιόν να απορρίπτει τα σχέδια των προϋπολογισμών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Με τις δηλώσεις του ο Σόιμπλε θέλει να επιταχύνει τους ρυθμούς αναδόμησης της Ευρώπης και της ευρωζώνης μετά την κρίση χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει κυρίως να καθιερώσει αυτόματες κυρώσεις για τους δημοσιονομικούς παραβάτες και να θεσμοθετήσει ένα δίκαιο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για περιπτώσεις παραβίασης της συμπεφωνημένης δημοσιονομικής πολιτικής.
Πηγή: Deutsche Welle

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha