Popular Post

Blogger Themes

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Αφοί Μαγρίζου - Σκάνδαλο Δέλτα Χρηματιστηριακής


Πρωταγωνιστές
Δημήτρης Αργυριάδης : Δικηγόρος στο επάγγελμα που έγινε ''χρηματιστής''. Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της χρηματιστηριακής εταιρείας Δέλτα.Παναγιώτης Τρύφων : Το ''χοντρό πορτοφόλι'' που αποφάσισε να επενδύσει στα φιλόδοξα σχέδια της εταιρίας.Εταιρία : Αφοί Μαγρίζου
Επρόκειτο για μια μικρή ''προβληματική'' κλωστοϋφαντουργική εταιρία με έδρα στη Λάρισα.
Βασικοί μέτοχοι : Δαβίδ Μαγρίζος, Μωυσής Μαγρίζος και Νίνα Μαγρίζου

Χρόνος που έλαβε χώρα το σκάνδαλο : 1996 
Ιστορικό


Η μετοχή της Μαγρίζος διαπραγματευόταν γύρω στις 200 δραχμές, όταν ξαφνικά αρχίζει να ανεβαίνει με όγκους.
Ο Σπύρος Βαλδεσέρας γνωστός από την πολύκροτη υπόθεση Λαυρεωτική (1994) φέρνει σε επαφή τον κ. Αργυριάδη με τους Λαρισαίους κλωστοϋφαντουργούς.
Ο κ. Τρύφων έχει το ρευστό, ''πείθεται'' να επενδύσει στην εταιρία και στο φιλόδοξο business plan της.
Ο ισολογισμός του 1995 παρουσιάζει την εταιρία κερδοφόρο κατά 213 εκατομμύρια δραχμές, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών. Το σχέδιο προβλέπει ίδρυση τράπεζας στην Αλβανία και αύξηση κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. δρχ

Η μετοχή απο τις 200 δραχμές έχει φτάσει μέσα σε λίγους μήνες να διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τις 1000 δρχ.
Ο κ. Τρύφων φέρεται να αγοράζει 700.000 μετοχές της «Αφοί Μαγρίζου» καταβάλλοντας το ποσόν των 460 εκατ. δρχ μέσω προσωπικών επιταγών του, οι οποίες εξαργυρώνονται από τον κ. Αργυριάδη.

Ο κ. Αργυριάδης προχωρεί στην έκδοση επιταγών σε μετόχους της λαρισαϊκής κλωστοϋφαντουργίας, από τους οποίους προμηθεύθηκε τα «χαρτιά». Οι επιταγές αυτές είναι μεταχρονολογημένες και για ημερομηνίες που φθάνουν ως και τις αρχές του 1997, όταν υπολογιζόταν ότι θα είχε ολοκληρωθεί η σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Όλα φαίνονται να βαίνουν καλώς, ώσπου ο κ. Κωνσταντίνος Β. Δεμέτης ορκωτός λογιστής - ελεγκτής τής «Αφοί Μαγρίζου», στον έλεγχό του για το 1995 ξετινάζει στον αέρα τα κέρδη των 213 εκατ. δρχ. του ενοποιημένου ισολογισμού της εταιρείας. Βρίσκει κρυμμένα κονδύλια περίπου 440 εκατ.δρχ. τα οποία θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη και να έστελναν τα αποτελέσματα της εταιρείας στο «κόκκινο». Το να εμφανίσει η εταιρία τελικά ζημίες 200 εκ δρχ αντί για κέρδη 213 εκ δρχ ήταν μεγάλο πρόβλημα και δεν βοηθούσε στο να ανέβει η μετοχή με σκοπό να πουλήσουν οι ενδιαφερόμενοι ψηλότερα, αλλά και ούτε η αύξηση κεφαλαίου των 2,5 διςδρχ θα ήταν εύκολο να πετύχει.

Με τη Δέλτα και τον κ. Αργυριάδη στο κέντρο του κύκλου, χρηματιστηριακές εταιρείες πωλούσαν και αγόραζαν το ίδιο πακέτο μετοχών εκμεταλλευόμενες τον τρόπο λειτουργίας του Αποθετηρίου και την έλλειψη ελέγχου και εποπτείας. Έτσι από τη μιαπλευρά κέρδιζαν από τις προμήθειες και εμφάνιζαν υψηλό τζίρο, ενώ από την άλλη κάλυπταν με συστηματικό τρόπο τα ίχνη τους. 
Η πώληση από τον κ. Τρύφωνα και η αυθημερόν καταβολή των χρημάτων δεν έγινε μία και μόνη φορά. Η έρευνα των ελεγκτικών και εποπτικών αρχών δεν θα αργήσει να αποκαλύψει ότι οι «κυλιόμενες πράξεις» είχαν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το «κόλπο»του «κυλιόμενου τετραημέρου» κράτησε μόλις για δύο μήνες, περίοδο κατά την οποία οι εμπλεκόμενες χρηματιστηριακές εταιρείες ­ γύρω στις 10μεγάλες, μεσαίες και μικρές ­ έφθασαν τον τζίρο τους σε δυσθεώρητα ύψη.

Η δουλειά όμως έχει ''χαλάσει'' και ο κύριος Τρύφων είναι ''φορτωμένος'' με μετοχές Αφοί Μαγρίζου. Έτσι δίνει τις εντολές να πωληθούν από διάφορες χρηματιστηριακές εταιρείες πακέτα μετοχών της Μαγρίζου τα οποία τα μαζεύει η Δέλτα Χρηματιστηριακή, ενώ ο κύριος Τρύφων πετυχαίνει αυθημερόν καταβολή των χρημάτων από την πώληση των χαρτιών του.



Οι άνθρωποι της χρηματιστηριακής εταιρείας Δέλτα δεν μάζεψαν μόνο τα «χαρτιά» αλλά και τις επιταγές.
Η Δέλτα Χρηματιστηριακή αδυνατεί να εκπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 2,4 δισ.δρχ. προς το Αποθετήριο. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα Τύπου εκείνης της περιόδου, βάσει των οποίων η Εισαγγελία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, η Δέλτα Χρηματιστηριακή είχε εκδώσει δύο ακάλυπτες επιταγές σε διαταγή της Α.Ε. Αποθετηρίων Τίτλων, οι οποίες έγιναν η αιτία να δημιουργηθεί έλλειμμα 2,4 δισ. δρχ., να πληγεί η αξιοπιστία του ΧΑΑ και να απειληθούν τα συμφέροντα χιλιάδων μικροεπενδυτών και πολλών χρηματιστηριακών εταιρειών.

Συνολικά 180 άτομα κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Δέλτα, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος του ΧΑΑ κ. Ξανθάκης και οι υπεύθυνοι δέκα εταιρειών (Beta, Γιούροξ, Πετροπουλάκης, Ιονική, Δεβλέτογλου, Kομνηνός,Εθνική, Αβαξ, Πήγασος και Εμπορική). Ωστόσο η εισαγγελέας κ. Δέδε με πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη στο τριμελές Εφετείο Kακουργημάτων οι Δημήτριος Αργυριάδης πρώην πρόεδρος της Δέλτα ΑΧΕ, Θεοφάνης Γραβάνης μέλος του Δ.Σ. της Δέλτα,Σπύρος Αλούπης -υπάλληλος του Αργυριάδη, ο Παναγιώτης Τρύφωνας επιχειρηματίας και ο υπάλληλός του Αγγελος Ντίκος. Kαι οι πέντε βαρύνονται με την κατηγορία της απάτης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, και της πλαστογραφίας που υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια δρχ.

Το Φεβρουάριο 1998 προφυλακίζονται μετά την απολογία τους ο κ. Δ. Αργυριάδης και ο επιχειρηματίας Π. Τρύφωνας.



Πηγές
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=84052&dt=24/11/1996 
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=83852&dt=17/11/1996
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_17/06/2001_5006074
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_25/07/2001_5004252
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=3&artId=67929&dt=05/01/1997

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha