Popular Post

Blogger Themes

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

HALANDRI NEWS · Kινδυνεύει η δράση του Αετοπούλειου



parastasiΣτενάζει κάτω από το βάρος της έλλειψης πόρων το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, που αναγκάστηκε να προσφύγει σε δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του. 
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Αν και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είχε δώσει αγώνα προκειμένου να επιτύχει τη διατήρηση της αυτοτέλειάς του ως ξεχωριστό νομικό πρόσωπο -στο πλαίσιο των «καλλικρατικών» συγχωνεύσεων των νομικών προσώπων των δήμων-, το ιστορικό πολιτιστικό κέντρο βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του δεν επαρκούν παρά για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.



Ενδεικτικό της προβληματικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την πρόεδρο του Αετοπουλείου Τζίνα Πούλου, προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του 2011, η διοίκηση του Νομικού Προσώπου αναγκάστηκε να καταφύγει στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ). Ωστόσο, η κ. Πούλου επισημαίνει ότι το 2011 ήταν μια ιδιάζουσα χρονιά, καθώς μέχρι τον Αύγουστο δεν ήταν ακόμα γνωστό εάν θα διατηρηθεί ή όχι η αυτοτέλεια του Νομικού Προσώπου -στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών συγχωνεύσεων. Η ίδια τονίζει ότι το πολιτιστικό κέντρο «έχει λόγο ύπαρξης» και ότι ήδη εξετάζονται οι δραστηριότητές του για το 2012.
«Αποτυπώνεται η οικονομική αδυναμία»
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Πούλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου, «στον προϋπολογισμού του 2011 αποτυπώνεται η οικονομική αδυναμία του Νομικού Προσώπου». Εξηγώντας τις συνθήκες που υπαγόρευσαν την ανάγκη για δανεισμό, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου ανέφερε: «Λάβαμε την πρώτη επιχορήγηση στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και ήταν της τάξεως των 240.000 ευρώ, με τα οποία ήταν αδύνατο να συντάξουμε προϋπολογισμό», εξηγώντας ότι τότε ακόμα αναμενόταν η απόφαση για τη διατήρηση η μη της αυτοτέλειας του Νομικού Προσώπου. «Ακολούθως, με κάποιες αναμορφώσεις, πήραμε άλλες 200.000 ευρώ, φτάνοντας της 440.000 ευρώ, ποσό που προοριζόταν για πληρωμές μισθοδοσίας», συνέχισε η ίδια, εξηγώντας ότι «παρ’ όλα αυτά ήταν αδύνατο να προκύψει ισοσκελισμός στον προϋπολογισμό και γι’ αυτό καταφύγαμε στο ΤΠΔ προκειμένου να πετύχουμε την ισοσκέλιση».
Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ η πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 «ήταν στην ουσία κάτι που εγώ βρήκα έτοιμο, χωρίς να έχω περιθώρια αλλαγών», καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι ο δανεισμός από το ΤΠΔ ήταν κάτι που προβλέφθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, αφού πολλά Νομικά Πρόσωπα σε όλη τη χώρα, βρέθηκαν -λόγω Καλλικράτη- σε παρόμοια κατάσταση.

«Προϋπολογισμός κλεισίματος»
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του Αετοπούλειου έκρουσε από την πλευρά του και ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αετοπούλειου Γιώργος Λιερός, κάνοντας λόγο για «θλιβερή» κατάσταση. Όπως εξήγησε και ο ίδιος, ο προϋπολογισμός του 2011 αφορά «αυστηρά τη μισθοδοσία», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά χρέη προς καλλιτέχνες. Μάλιστα, σημείωσε ότι για τη φετινή χρονιά το πολιτιστικό κέντρο προσπαθεί να βγάλει πρόγραμμα εκ των ενόντων, ενώ υπογράμμισε εμφατικά την ανάγκη να συνεχιστούν τουλάχιστον οι συναυλίες που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και οι οποίες έχουν τεράστια απήχηση στο χαλανδραίικο κοινό. «Έχουμε έναν φορέα όπως το Αετοπούλειο και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε», κατέληξε φανερά απογοητευμένος ο κ. Λιερός, που δεν δίστασε να κάνει λόγο για «προϋπολογισμό κλεισίματος» του πολιτιστικού κέντρου.
Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Παττακός, ζητώντας να βρεθεί μια λύση, έστω μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου, ώστε να εξοφληθούν τα χρέη του Αετοπουλείου.
«Το Αετοπούλειο έχει λόγο ύπαρξης»
Πάντως, όσον αφορά στο μέλλον του Πολιτιστικού Κέντρου, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας η κ. Πούλου εμφανίστηκε κατηγορηματική: «Το Αετοπούλειο θα συνεχίσει τη δραστηριότητα και την προσφορά του με πλήθος εκδηλώσεων, παρά την οικονομική δυσχέρεια». Όπως είπε, το ποιες θα είναι αυτές οι εκδηλώσεις και με τι χρήματα θα γίνουν «είναι κάτι που το μελετάμε»: «Κάνουμε πολλές συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου για να εξετάσουμε τι περιθώρια έχουμε για πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στο 2012», εξήγησε, τονίζοντας ότι ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών για την καθιερωμένη σειρά συναυλιών, για να καταλήξει: «Το Αετοπούλειο πρέπει να έχει λόγο ύπαρξης».
Τελικά, ο προϋπολογισμός του Νομικού Προσώπου εγκρίθηκε μόνο από τη διοίκηση του Δήμου. Μειοψήφησαν οι συνδυασμοί ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ και ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Σημειώνεται ότι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha