Popular Post

Blogger Themes

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

HALANDRI NEWS · Στενάζουν τα σχολεία



3o-15o-dimotiko-3Στη συγκέντρωση και καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου Χαλανδρίου προχωρεί η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει μια συνολική και συγκεκριμένη εικόνα για τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν, τόσο σε επίπεδο λειτουργικών αναγκών, όσο και σε επίπεδο τεχνικών συντηρήσεων και παρεμβάσεων.
Ήδη, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Λίτσα Γαλάνη, η συγκέντρωση των στοιχείων έχει ολοκληρωθεί και πλέον γίνεται η επεξεργασία τους.
Μια πρώτη εικόνα, πάντως, που διαφαίνεται, σύμφωνα με την κ. Γαλάνη είναι ότι τα βασικότερα προβλήματα και ελλείψεις που παρατηρούνται αφορούν αφενός «το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχαν λειτουργήσει ουσιαστικά οι Σχολικές Επιτροπές», αφετέρου την «υποχρηματοδότηση των επιτροπών», καθώς όπως λέει η ίδια, οι πόροι που μπήκαν φέτος στα ταμεία των επιτροπών, είναι μειωμένοι σχεδόν κατά 50% (!) σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, δηλαδή το 2006. «Πολλά σχολεία δεν μπορούν να πληρώσουν βασικές λειτουργικές ανάγκες τους», αναφέρει σχετικά.
Ούτε τις λειτουργικές δαπάνες

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Γονέων, η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών δεν επαρκεί για τις λειτουργικές δαπάνες, με αποτέλεσμα οι γονείς να στραφούν προς τον Δήμο για οικονομική ενίσχυση.
«Έχουμε ρίξει το βάρος στο να διαμορφώσουμε αιτήματα που αφορούν τόσο το κομμάτι των λειτουργικών δαπανών, όσο και το κομμάτι των συντηρήσεων», σημειώνει η κ. Γαλάνη.
Παράλληλα, η ίδια εξηγεί ότι, ενώ οι Σχολικές Επιτροπές έχουν συσταθεί σε Σώμα, διάφορες διαδικαστικές εκκρεμότητες έχουν οδηγήσει «ουσιαστικά στη μη λειτουργία τους μέχρι τώρα», εκτιμώντας ότι αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων.
«Τραγική χρηματοδότηση»
Για «τραγική χρηματοδότηση» των σχολείων κάνει λόγο, από την πλευρά της και η αντιδήμαρχος Παιδείας Αφροδίτη Χατζηγεωργίου.
«Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα που δίνει η Πολιτεία είναι πλέον πολύ λίγα» αναφέρει, σημειώνοντας ότι «αυτά που έχουν στείλει δεν φτάνουν ούτε καν για το πετρέλαιο». Ωστόσο, η ίδια επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση των σχολείων είναι υποχρέωση της Πολιτείας, τονίζοντας ότι αποτελεί την ελάχιστη επιστροφή των φόρων με την μορφή υπηρεσιών στους φορολογούμενους πολίτες. Αναφορικά με τις δηλώσεις της κ. Γαλάνη και την πρόθεση να ζητηθεί από την Ένωση Γονέων η συνδρομή του Δήμου, η κ. Χατζηγεωργίου σημειώνει ότι «είναι κάτι που θα το δούμε, δεν μπορεί να αποφασιστεί αυτή τη στιγμή», εκτιμώντας όμως ότι «δεν θ’ αφήσει κανείς τα σχολεία έτσι».
Αναφορικά με το θέμα των συντηρήσεων, η αντιδήμαρχος Παιδείας υποστηρίζει ότι παρά τον επίσης εξαιρετικά μειωμένο προϋπολογισμό και «με όλες τις αδυναμίες, μπορούμε να πούμε ότι γίνονται ικανοποιητικά πράγματα». Όπως εξηγεί «οι μικροεργασίες γίνονται κανονικά, ωστόσο εργολαβίες δεν υπάρχουν, λόγω κόστους». «Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε ότι μας ζητάνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συνεχίζει, τονίζοντας όμως ότι «υπάρχουν ανάγκες που δεν μπορούμε να καλύψουμε».
«Προβλήματα στην οργάνωση»
Μια διαφορετική εικόνα για όλα τα παραπάνω, ωστόσο, δίνει από την πλευρά της η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’ βάθμιας εκπαίδευσης και δημοτική σύμβουλος της διοίκησης Άννα – Μαρία Τσικίνη.
Η ίδια υπογραμμίζει ότι η Σχολική Επιτροπή Α’ βάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίασή της ήδη στις 22 Σεπτεμβρίου οπότε και συγκροτήθηκε σε Σώμα. Όπως τονίζει η ίδια, αυτούς τους μήνες οι Σχολικές Επιτροπές «διανύουν ένα μεταβατικό στάδιο», ενώ σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει στα χέρια της τα χρήματα της γ’ δόσης η οποία ανέρχεται σε 55.000 ευρώ, τα οποία ωστόσο έχουν δοθεί, αλλά βρίσκονται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σύμφωνα με την κ. Τσικίνη, το δυσκολότερο έργο που έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η Σχολική Επιτροπή είναι η πρακτική διοικητική οργάνωσή της. Όπως λέει η ίδια, αν και η συγκέντρωση όλων των Επιτροπών σε μια «έχει στόχο το πώς θα ελεγχθεί καλύτερα κεντρικά η κατανομή των πόρων και θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος των πιστώσεων», ωστόσο «υπάρχουν κάποια κενά στην πρακτική οργάνωση».
Η κ. Τσικίνη επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμα την πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της Επιτροπής, η οποία προέρχεται από τη συνένωση 13 Σχολικών Επιτροπών, και έχει υπό την ευθύνη της 15 Νηπιαγωγεία και 14 Δημοτικά Σχολεία. «Κάποιες από τις προηγούμενες επιτροπές έχουν διαθέσιμα υπόλοιπα, ενώ άλλες έχουν χρέη», σημειώνει η ίδια, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι περισσότερες οφειλές των επιτροπών είναι προς ΔΕΚΟ.
«Καλύπτουμε τις τρέχουσες ανάγκες»
Ωστόσο, η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει ότι «έχουμε χρήματα για να λειτουργήσουμε κανονικά τα σχολεία και να καλύψουμε όλες τις τρέχουσες ανάγκες». Μάλιστα, επισημαίνει ότι αναμένεται και χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.
Όσον αφορά το κομμάτι των τεχνικών συντηρήσεων και παρεμβάσεων, η κ. Τσικίνη σημειώνει ότι έχει ζητήσει ενημέρωση από την Τεχνική Υπηρεσία σχετικά με όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις και συντηρήσεις. «Λειτουργούμε κανονικά και η μόνη δυσκολία έγκειται στη διοικητική οργάνωση της Επιτροπής, καθώς έχουμε ανάγκη τόσο από διοικητική όσο και από λογιστική υποστήριξη», καταλήγει η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι στόχος και δέσμευσή της είναι «έως το τέλος του χρόνου να συντάξουμε προϋπολογισμό –αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται υποχρεωτικά- ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για τη λειτουργία της επιτροπής».
«Μόνο για τα βασικά»
Την καθυστέρηση της σύστασης της Σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας εκπαίδευσης επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρός της Θανάσης Αναστασίου, λόγω της παραίτησης του προηγούμενου προέδρου Άρη Νόμπελη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον η λειτουργία της Επιτροπής έχει εξομαλυνθεί καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συνεδριάσεις.
Αναφορικά με την κατάσταση των οικονομικών της νέας Σχολικής Επιτροπής, ο κ. Αναστασίου εξηγεί ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες για το οικονομικό «κλείσιμο» των προηγούμενων σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα αφενός να μην υπάρχει ακριβής εικόνα, αφετέρου να νέα Επιτροπή να μην μπορεί να προχωρήσει σε οικονομικές δραστηριότητες, όπως προμήθειες κλπ. «Μέσα στην εβδομάδα πιστεύω ότι οι περισσότερες σχολικές επιτροπές θα έχουν κλείσει», σημειώνει ο κ. Αναστασίου ώστε πλέον η νέα Επιτροπή να λειτουργήσει κανονικά.
Ωστόσο, ο ίδιος, τονίζοντας ότι η Επιτροπή για να λειτουργήσει περιμένει την γ’ δόση της κατανομής που φτάνει τα 43.000 ευρώ, εκτιμά ότι τα χρήματα «επαρκούν μόνο για τις πολύ βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων».
«Παράλληλα, περιμένουμε από το οικονομικό κλείσιμο των παλιών επιτροπών τυχόν ταμειακά υπόλοιπα, ώστε να τα μοιράσουμε και αυτά στα σχολεία» εξηγεί ο ίδιος, ενώ εκτιμά ότι και τα χρήματα από την εκμίσθωση των κυλικείων «θα μας δώσουν μια ανάσα». Τέλος, ο κ. Αναστασίου σημειώνει ότι η Σχολική Επιτροπή ζήτησε χρηματοδότηση και από τον Δήμο σε περίπτωση που αντιμετωπίσει σημαντικό λειτουργικό πρόβλημα ή αν προκύψουν χρέη από τις προηγούμενες σχολικές επιτροπές, με τον δήμαρχο να απαντά ότι ναι μεν έχει προϋπολογιστεί ένα ποσό ύψους 200.000 ευρώ για την παιδεία, ωστόσο δεν είναι σαφές κατά πόσο ο Δήμος θα έχει πραγματική δυνατότητα να διαθέσει αυτό το ποσό.
Aρετή Κοτσολάκου


Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha