Popular Post

Blogger Themes

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Noσηλεύονται παιδιά για εθισμό στο διαδίκτυο



Περίπου 20 παιδιά νοσηλεύονται σε μόνιμη βάση στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία και άλλες κλινικές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον εθισμό στο διαδίκτυο, ενώ διαρκή είναι τα νέα αιτήματα για θεραπεία. 
Το πρόβλημα πάντως που φαίνεται να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις απαιτεί την ενεργοποίηση των γονιών και των εκπαιδευτικών με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι αυτό που πρέπει να περάσει στα παιδιά είναι ότι η αληθινή ζωή βρίσκεται έξω από την οθόνη του υπολογιστή.
Τους κινδύνους που κρύβει το ίντερνετ αλλά και το ζήτημα του εθισμού ανέλυσαν ο παιδοψυχίατρος – οικογενειακός θεραπευτής Αχιλλέας Προκοπίου και ο σχολικός σύμβουλος πληροφορικής Γιώργος Γώγουλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Χανίων το περασμένο Σάββατο.

Ειδικότερα για το πρόβλημα του εθισμού ο κ. Προκοπίου επεσήμανε ότι το τι μπορεί να κάνει ο κάθε γονιός διαφοροποιείται ανάλογα με την...
ποιότητα της οικογένειας, τους τρόπους, τις συνήθειές της αλλά και το τι έχουν συνηθίσει να κάνουν οι γονείς με το παιδί σε θέματα συμπεριφοράς.
«Ο εθισμός δεν έχει να κάνει μόνο με το διαδίκτυο αλλά μπορεί να αφορά και την τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Και το θέμα μπαίνει όταν το παιδί παραμελεί άλλα πράγματα ακόμα και την προσωπική του υγιεινή, τους φίλους, το διάβασμά του αλλά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του ή αναγκάζεται συχνά να λέει ψέματα για να μπορέσει να καλυφθεί.
Σε αυτές τις περιπτώσεις βλέπεις ότι συνήθως η κυρίαρχη χαρά που παίρνει το παιδί είναι από αυτό και όχι από παρέες ή κάτι άλλο. Αυτό θα μπορούσε βέβαια να συμβαίνει με οτιδήποτε είναι εθισμένο το παιδί», ανέφερε ο κ. Προκοπίου και διευκρίνισε ότι η εξάρτηση από το διαδίκτυο δεν διαφέρει από άλλες μορφές εξαρτητικών συμπεριφορών (ναρκωτικά, χαρτοπαιξία κ.λπ.) καθώς, όπως τόνισε, και σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιούνται οι ίδιοι μηχανισμοί στον εγκέφαλο.
«Η διαφορά είναι ότι οι εξαρτητικές ουσίες όπως τα ναρκωτικά κάνουν πολλές φορές και οργανική εξάρτηση. Το θέμα όμως είναι η ψυχολογική εξάρτηση που είναι ίδια», επεσήμανε, ενώ αναφερόμενος στο προφίλ των παιδιών που συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού υπογράμμισε: «Συνήθως συμβαίνει σε φιλότιμα παιδιά που είναι πολύ εξαρτημένα από τους γονείς τους, θέλουν να αποκοπούν αλλά δεν αντέχουν τα συναισθήματά τους και αντί να συναλλαγούν με τα συναισθήματά τους προσπαθούν να τα ξεχάσουν και τα βάζουν στην άκρη. Αυτό βέβαια συνεπάγεται το εξής: Όταν κάποτε σταματήσουν να είναι εθισμένοι θα πρέπει όλο αυτό τον χρόνο όπου δεν είχαν συνδιαλλαγεί με τα συναισθήματά τους να τον αναπληρώσουν. Και τότε έχουμε μια δεύτερη περίοδο πολύ
δύσκολη καθώς αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται σημαντικά στις ανθρώπινες σχέσεις».
Ο κ. Προκοπίου τόνισε καταλήγοντας ότι η διαμεσολάβηση του ειδικού είναι απαραίτητη όταν φτάνουν τα πράγματα στα άκρα, ωστόσο, όπως ανέφερε, πολλές φορές και μόνο με τη σωστή καθοδήγηση των γονιών τα πράγματα πάνε καλύτερα.
Ο σχολικός σύμβουλος πληροφορικής στη Δυτική Κρήτη Γιώργος Γώγουλος αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει το ίντερνετ και στο πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η σχέση των παιδιών με το μέσο.
«Το διαδίκτυο θα πρέπει να το βλέπουμε αρχικά σαν μια πηγή πληροφόρησης.
Είναι ένας χώρος ζωνταντός, ελεύθερος και με πολλές δυνατότητες. Από εκεί και πέρα όμως τα προβλήματα προκύπτουν από την έλλειψη ενημέρωσης», τόνισε ο κ. Γώγουλος και συμπλήρωσε ότι η πρώτη παράμετρος που πρέπει να ρυθμιστεί είναι ο χρόνος που περνάει ένα παιδί μπροστά από τον υπολογιστή.
«Πρώτα από όλα αυτό που πρέπει να προσέχει ένα παιδί είναι ο χρόνος που ασχολείται με το ίντερνετ αλλά και γενικότερα θα πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο που τα παιδιά βρίσκονται μπροστά στις οθόνες. Αυτό περιλαμβάνει και την τηλεόραση και τα κινητά τηλέφωνα και το βίντεο. Αρα αν πετύχουμε σε αυτό, τότε κερδίζουμε ένα κομμάτι. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε πότε το χρησιμοποιούμε και με ποιους κανόνες», επεσήμανε ο κ. Γώγουλος και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά έξω από τον κόσμο του διαδικτύου», αλλά θα πρέπει να τα βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι ο πραγματικός κόσμος είναι έξω από την οθόνη του υπολογιστή.
«Γι’ αυτό είναι σημαντικό αν παίζουμε στον υπολογιστή να παίζουμε και έξω από αυτόν, στις μάντρες, τις αλάνες, στις γειτονιές.
Η ζωή ενός παιδιού δεν θα πρέπει να σταματάει μόνο μέσα στον υπολογιστή. Για να γίνει αυτό θα πρέπει όμως και οι γονείς να δίνουν χρόνο στα παιδιά τους».

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha