Popular Post

Blogger Themes

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Τα σχολεία του Χαλανδρίου στην εποχή των μνημονίων



Μία από τις λίγες φορές που η ψυχρότητα των αριθμών βρίσκει τον ορισμό της είναι όταν περιγράφεις το τι έκανε η πολιτική των μνημονίων στα σχολεία της πόλης. Βασικά τα σχολεία του Χαλανδρίου δέχτηκαν όλη την γενναιοδωρία Οικονομική, διοικητική, παιδαγωγική που δέχτηκαν και τα σχολεία δεκάδων άλλων χωρών που βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΔΝΤ και του νεοφιλελευθερισμού τα τελευταία χρόνια.

Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει μία εικόνα της οικονομικής παραμέτρου και αφορά το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που πήρε ο δήμος Χαλανδρίου για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων που βρίσκονται στην πόλη ανά δόση και έτος από το 2008.

xrimatscholion

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθετη πτώση της χρηματοδότησης των σχολείων της πόλης κατά 41,41% δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πτώση των μαθητών ή των σχολείων. Το αντίθετο μάλιστα κατά τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν νέα σχολεία για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης.

Η πολιτική αυτή πέραν των προφανών επιπτώσεων που ήδη έχει φέρει στο δημόσιο και δωρεάν σχολείο συνοδεύτηκε και από μία πλημμυρίδα νόμων που σκοπό είχε και έχει την απορρύθμιση του σχολείου και την λειτουργία του ως νέου σχολείου - σχολείου της αγοράς που μπορεί να χρηματοδοτείται και … από το κράτος – εκτός των γονέων των μαθητών του φυσικά. 

Ενδεικτικά μπορεί κανείς να αναφέρει:

Την επιχειρούμενη συγχώνευση - κατάργηση του ΟΣΚ του φορέα που κατασκευάζει 25% φθηνότερα σχολεία από τον ιδιωτικό τομέα

Την κατάργηση από 31/3 /2012 των ΟΕΔΒ με μέσο κόστος βιβλίου τα 0,7€ και συνολική εκδοτική παραγωγή 3.000.000.000 βιβλίων σε 75 χρόνια ιστορίας

Την σχολική χρονιά 2011-2012 που ξεκίνησε χωρίς βιβλία και με ζημιές από το χαρτί Α ποιότητας που θα τυπώνονταν αυτά ύψους 2,5 εκ €

Την συγχώνευση σχολείων, διαδικασία που πέρασε ξυστά από την πόλη ακουμπώντας δύο δημοτικά σχολεία και που σίγουρα θα ξαναέρθει

Τέλος, καταργήθηκαν οι παλιές σχολικές επιτροπές για χάρη ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού συστήματος και ενοποιούνται σε δύο χωρίς τίποτα από αυτά να συμβεί το αντίθετο μάλιστα.

Πέρνα των όσων ενδεικτικά περιγράφηκαν η πραγματικότητα των σχολείων της πόλης δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, και στρογγυλεύσεις καθώς και ο δήμος συναγωνίζεται σε πολιτική βούληση την κεντρική διοίκηση . Με χρέη των σχολικών επιτροπών προς τις ΔΕΚΟ που αγγίζουν τα 200.000€, την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη, τις σχολικές καθαρίστριες αβέβαιες από τον Σεπτέμβρη δεν είναι σαφές ότι ούτε το δωρεάν ούτε το δημόσιο ούτε το σχολείο θα επιβιώσει της μανίας των μνημονίων για την νέα χρονιά. Ιδίως όταν στη σχολική χρονιά που κλείνει η δεύτερη δόση του υπουργείου δεν έχει εμφανιστεί ακόμα και η πρώτη ήταν 30% μικρότερη από την περυσινή.


  Στάση

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha