Popular Post

Blogger Themes

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Σφοδρή σύγκρουση για καθαριότητα




karatza-kourasisΟ Τομέας Καθαριότητας του Δήμου Χαλανδρίου υπήρξε για μια ακόμη φορά πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και «προληπτική» επίθεση κατά της διοίκησης, με αιτιάσεις περί ιδιωτικοποίησης
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου    amarysia
Αφορμή, ήταν η πρόθεση που είχε εκφραστεί από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου για συνεργασία με ιδιωτική  εταιρεία στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων για τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που δεν δίστασε να απευθύνει στη διοίκηση αιτιάσεις ότι «ανοίγει τον δρόμο» για την ιδιωτικοποίηση. Πάντως, ήδη τα προβλήματα από τις ελλείψεις εργαζομένων είναι εμφανή, αφού στις αρχές του Μαΐου, με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος γνωστοποίησε τη διακοπή του μεσημεριανού δρομολογίου αποκομιδής απορριμμάτων στο κεντρικό Χαλάνδρι «λόγω σοβαρών προβλημάτων προσωπικού».
Έτσι, η αποκομιδή στο κέντρο -σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, καθώς φιλοξενεί δεκάδες εμπορικά καταστήματα αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παράγουν σημαντικό όγκο απορριμμάτων- η αποκομιδή θα γίνεται κάθε πρωί από τις 2:30 π.μ. έως τις 6:30 π.μ. από Δευτέρα έως και Σάββατο.
Ενδεχομένως, λύση στο πρόβλημα να δώσει το ξεμπλοκάρισμα των προσλήψεων συμβασιούχων με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο… πολύπαθος τομέας Καθαριότητας του Δήμου Χαλανδρίου βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, της 29ης Μαΐου.
Αφορμή, αυτή τη φορά ήταν η πρόθεση που είχε εκφραστεί από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου για συνεργασία με ιδιωτική  εταιρεία στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενόψει της απαγόρευσης προσλήψεων εποχικού προσωπικού (με δίμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις) λόγω της προεκλογικής περιόδου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που δεν δίστασε να απευθύνει στη διοίκηση αιτιάσεις ότι «ανοίγει τον δρόμο» για την ιδιωτικοποίηση.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και ουδέποτε αφήσαμε το παραμικρό υπονοούμενο για ιδιωτικοποίηση» ήταν η άμεση απάντηση του δημάρχου Γιώργου Κουράση για το θέμα. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τον ίδιο ύστερα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων από την απαγόρευση προσλήψεων -μεταξύ των οποίων και η συγκεκριμένη-, «δεν συντρέχει λόγος ο λόγος ο Δήμος να προχωρήσει σε αυτή τη λύση».
Πάντως, ήδη τα προβλήματα από τις ελλείψεις εργαζομένων είναι εμφανή, αφού στις αρχές του Μαΐου, με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος γνωστοποίησε τη διακοπή του μεσημεριανού δρομολογίου αποκομιδής απορριμμάτων στο κεντρικό Χαλάνδρι «λόγω σοβαρών προβλημάτων προσωπικού».
Έτσι, η αποκομιδή στο κέντρο -σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, καθώς φιλοξενεί δεκάδες εμπορικά καταστήματα αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παράγουν σημαντικό όγκο απορριμμάτων- η αποκομιδή θα γίνεται κάθε πρωί από τις 2:30 π.μ. έως τις 6:30 π.μ. από Δευτέρα έως και Σάββατο.
Μάλιστα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος απηύθυνε έκκληση προς τους δημότες και κυρίως τους καταστηματάρχες για τη συμβολή τους «ώστε η εικόνα του ιστορικού και εμπορικού κέντρου να είναι εικόνα πολιτισμένης πόλης που δεν λειτουργεί ανεξέλεγκτα αλλά σέβεται τους θεσμούς και τους κανόνες δημόσιας υγείας και της κοινωνικής συμβίωσης».
Γ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: «Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση»
Αναλυτικότερα, «εξηγήσεις» για την εξαγγελθείσα πρόθεση για συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, ζήτησε από τη διοίκηση η επικεφαλής του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Λούλα Καρατζά.
Απαντώντας, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του Τομέα Καθαριότητας.
«Εμείς ήμασταν εξ αρχής ξεκάθαροι και ουδέποτε είπαμε ότι πρόθεσή μας είναι η ιδιωτικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η διοίκηση έχει πολλές φορές συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με κάθε μέσο.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Κουράσης, λόγω της ανανέωσης της προεκλογικής περιόδου -αρχικά- ανακοινώθηκε η αναστολή προσλήψεων εποχικού προσωπικού. «Με αυτό το δεδομένο, συζητήσαμε με τους προϊστάμενους την πιθανότητα, επειδή πάγωσαν οι προσλήψεις να συνεργαστούμε με ιδιωτική εταιρεία για δύο - τρεις μήνες, ώστε να μπορέσουν πάρουν την καλοκαιρινή άδειά τους οι εργαζόμενοι». Όπως, όμως, διαβεβαίωσε ο ίδιος, κατόπιν των κυβερνητικών εξαγγελιών για εξαίρεση του συγκεκριμένου τομέα -μεταξύ άλλων- από την αναστολή των προσλήψεων, η διοίκηση αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος για την προσωρινή παραχώρηση τμήματος της αποκομιδής σε ιδιώτες.
«Θα προβαίναμε σε αυτή τη λύση μόνο για λόγους υγείας και αδειοδότησης του προσωπικού», επέμεινε ο δήμαρχος, υπενθυμίζοντας ότι «από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας έχει συνταξιοδοτηθεί πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην Καθαριότητα».
Λ. ΚΑΡΑΤΖΑ: «Ανοίγετε τον δρόμο στους ιδιώτες»
Η παραπάνω τοποθέτηση δεν έπεισε, όπως φαίνεται την κ. Καρατζά, η οποία υποστήριξε ότι «με αυτόν ακριβώς τον τρόπο ξεκινάει η ιδιωτικοποίηση». «Η πρώτη σας ενέργεια θα έπρεπε να είναι να φέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και όχι να προχωρήσετε σε μελέτη για συνεργασία με ιδιώτη», είπε η ίδια, σημειώνοντας ότι «η άποψη της παράταξής μας είναι ότι προωθείτε την ιδιωτικοποίηση».
Η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι ήδη τα χρήματα που καταβάλλουν οι δημότες με τη μορφή ανταποδοτικών τελών είναι περισσότερα από αυτά που τελικά τους αποδίδονται με τη μορφή υπηρεσιών.
«Δηλαδή, εάν στο μέλλον συνεχιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, η λύση στην οποία θα καταφύγετε είναι η συνεργασία με ιδιώτες;», διερωτήθηκε η ίδια και, κλείνοντας την τοποθέτησή της επισήμανε ότι «σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε μας έφτασε η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην διαμαρτύρεται για τίποτα και να διαχειρίζεται την κρίση στην οποία την υποβάλλουν».
Πάντως, κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος επανάλαβε με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση της διοίκησης στην ιδιωτικοποίηση, τονίζοντας όμως ότι «δεν θα παίξουμε με την υγεία ούτε των δημοτών, ούτε των εργαζομένων».

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha