Popular Post

Blogger Themes

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Gordon Banks :Ο τερματοφύλακας που ζάλισε τον Βασιλιά ( VIDEO )




Gordon Banks :Ο τερματοφύλακας που ζάλισε τον Βασιλιά
” Απο τη στιγμή που έπιασα την κεφαλιά ,ήμουν σιγουρος οτι πήγαινε μέσα .Είχα αρχίσει ήδη να πηδώ πανηγυρίζοντας για το γκολ! ” . Αυτά ήταν τα λόγια του Πελέ μετά την απίστευτη απόκρουση του Gordon Banks στον αγώνα εναντίον της Αγγλίας του Bobby Moore στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό .
Γεννημένος την 30 Δεκέμβρη 1937 στο Σέφιλντ, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα του Τσέστερφιλντ με την οποία μάλιστα έφτασε μέχρι τον διπλό τελικό του FA Youth Cup to 1956 όπου ηττήθηκε με συνολικά τέρματα 4-3 απο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ .Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Τσέστερφιλντ έγινε τον Νοέμβρη του 1958 εναντίον της Κόλτσεστερ στη νεοσύστατη τότε 3ηΚατηγορία της Αγγλίας .Είχε συνολικά 23 συμμετοχές μέχρι που το καλοκαίρι του 1959 η Λέστερ,ομάδα πρώτης κατηγορίας, κατέβαλε το ποσό των 7.000 λιρών για να τον εντάξει στο δυναμικό της .

Απο κει και έπειτα η καριέρα του απογειώνετε .Αντικαθιστώντας τον τότε τερματοφύλακα της ομάδας Dave McLaren λόγω τραυματισμού του κάνει την πρώτη του εμφάνιση στις 9 Σεπτεμβρίου 1959 .Έχοντας άλλη μια συμμετοχή στον αμέσως επόμενο αγώνα της ομάδας του εναντίον της Νιουκαστλ θα ξανακαθίσει στον πάγκο αφου ο βασικός τερματοφύλακας McLaren επέστρεφει υγιής .Στους επόμενους 5 αγώνες με τον Gordon Banks στον πάγκο η Λέστερ δέχετε 14 γκολ και αναγκάζει τον τότε προπονητή του αν τον εμπιστευτεί για το υπόλοιπο της σεζόν .Το 1961 μάλιστα κατάφερε να πανηγυρίσει το πρώτο του κύπελλο (FA Cup) εναντίον της πρωταθλήτριας Τότεναμ .
Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής το 1962 την ομάδα της Αγγλίας αναλαμβάνει ο Alf Ramsey ο οποίος ήθελε να φτιάξει μια ομάδα η οποία θα έφτανε σίγουρα στα τελικά του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γινόταν στα γήπεδα της Αγγλίας .Τον Απρίλιο του 1963 ο Ramsey θα δεί τον Gordon Banks σε δράση στον αγώνα Αγγλία-Σκωτία .Αν και η Αγγλία έχασε εκείνο τον αγώνα με 2-1 ο Ramsey εμπιστεύετε τον τερματοφύλακα του και για τους επόμενους 13 διεθνής αγώνες .
Σε συλλογικό επίπεδο συνεχίζει την ανοδική του πορεία στη Λέστερ που με μια νίκη εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Απρίλιο του 1963 την βρίσκει μόνη πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα . Μία απο τις καλύτερες του εμφανίσεις την κρατούσε για την Λίβερπουλ αποκλείοντας την από τον ημιτελικό του FA Cup 11 μέρες πριν .Ξαναβρίσκει όμως στην πορεία του την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ,που μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο(η ομάδα των μπέμπηδων έχασε 8 ποδοσφαιριστές της) έψαχνε τον πρώτο της τίτλο.Το παιχνίδι δεν πήγε και τόσο καλα για την ομάδα απο το Λέστερ και ηττήθηκε με 3-1 .Τον πρώτο του μεγάλο τίτλο τον πανηγυρίζει το 1964 νικώντας την Στόουκ Σίτυ με 4-3 στον διπλό τελικό του Λίγκ Καπ Αγγλίας .
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 η Αγγλία του Bobby Charlton εξουδετερώνει στα ημιτελικά την Πορτογαλία του Εουσέμπιο(ο οποίος σκόραρε με πέναλτυ απέναντι στον Gordon Banks) 2-1 βρίσκοντας στον τελικό μια άλλη τότε υπερδύναμη την Δυτική Γερμανία .Το παιχνίδι πήγε στην παράταση όπου η Αγγλία κυριάρχησε και τον Banks απλό θεατή παρά μόνο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα όπου σταμάτησε ενα σουτ του Siggy Held .Έτσι λοιπόν μετά από 33 διεθνής συμμετοχές θα στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής .
Την τετραετία 1966-1970 ένας 17χρονος τερματοφύλακας ονόματι Peter Shilton κάνει την εμφάνιση του απο τις ακαδημίες της Λέστερ .Γνωρίζοντας οτι ήταν ξεχωριστός και μετά το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1966 βάζει σαν όρο για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο να είναι το Νο1 για επιλογή στην πρώτη ομάδα .Έτσι ένα χρόνο μετα την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο Banks είναι διαθέσιμος για μεταγραφή την οποία και πραγματοποιεί πηγαίνοντας στην Στόουκ Σίτυ παραμένοντας όμως στην Εθνική Αγγλίας . Από κει και έπειτα μετακόμισε στο Madeley και το 1967 έπαιξε μια σεζόν με τους Cleveland Stokers του αμερικάνικου ποδοσφίρου .
Παγκόσμιο Κύπελλο 1970 . Προηγήθηκε μία νίκη απέναντι στην Ρουμανία ,με επόμενη την Βραζιλία που τότε είχε στις τάξεις τις τον Πελέ ,Ζαιρζίνιο,Κάρλος Αλμπέρτο και αρκετούς άλλους απίστευτους ποδοσφαιριστές .Μόλις 10 λεπτά χρειάστηκαν για τον Banks να γραφτεί στην ιστορία όταν μετά από μια σέντρα του Ζαιρζίνιο ο Πελέ πιάνει μια ασύλληπτη καρφωτή κεφαλιά .Ακόμα και ο ίδιος φώναξε Γκολ , όχι όμως και ο Gordon Banks που με την απίστευτη απόκρουση του κάνει αφήνει ακόμα και τον ίδιο τον Πελέ ζαλισμένο και άναυδο .Αυτή η απόκρουση έμεινε γνωστή ως ” Η απόκρουση του αιώνα ” .
Σειρά είχε η Δυτική Γερμανία ,που όμως πριν τον αγώνα μεταξύ τους, οι παίκτες της Αγγλίας άρχισαν να παραπονιούντε για στομαχικές διαταραχές.Αυτό ειχε σαν αποτέλεσμα ο ένας απο αυτούς να είναι και ο Gordon Banks τον οποίο αντικατέστησε ο Peter Bonetti .Για περίπου μία ώρα ο Bonetti στάθηκε πολύ καλά με την ομάδα της Αγγλίας να προηγείται με 2-0 .Ένα σουτ όμως του Μπεκενμπάουερ και μια γυριστή κεφαλιά του Ούβε Σίλερ το παιχνίδι πάει στην παράταση, όπου ο Γκέρτ Μίλλερ δίνει την νίκη για τη Δυτική Γερμανία .
Στις 22 Οκτωβρίου 1972 τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα για τον Gordon Banks αφού μετά από ένα τροχαίο χάνει την όραση του απο το δεξί μάτι . Όσες προσπάθειες και αν έκανε για να συνεχίσει την καριέρα του όπως ήταν λογικό στις 8 Αυγούστου 1973 ανακοινώνει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση .Δούλεψε ως σκάουτερ και προπονητής μικρότερων ομάδων .Το 1977 και 1978 έκανε κάποιες εμφανίσεις με ομάδα της Ιρλανδικής Λίγκας και της Βορείου Αμερικής πριν κρεμάσει τελείως τα γάντια του .

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha