Popular Post

Blogger Themes

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Σε εγκατάλειψη η ιστορική «Αλάσκα»



alaska-2«Μήλον της Έριδος» αποτελεί η ανακαίνιση του ιστορικού ζαχαροπλαστείου «Αλάσκα» της Κηφισιάς, που βρίσκεται στην πλατεία Κεφαλαρίου, καθώς οι απόψεις για τη νομιμότητά του ή μη διχάζουν τους δημοτικούς συμβούλους.
Το κτήριο, που καταστράφηκε ολοσχερώς ύστερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το 2003, παραμένει κλειστό έκτοτε, παρά τις κατά καιρούς προτάσεις που διατυπώθηκαν για την επαναλειτουργία του, οι οποίες όμως δεν βρήκαν ποτέ τον δρόμο της υλοποίησης  τους.
Έτσι, η σημερινή του εικόνα σε τίποτα δεν θυμίζει την «Αλάσκα» που συνηθίζαμε να βλέπουμε στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, στην οποία έχουν γυριστεί αμέτρητες σκηνές από ελληνικές κωμωδίες και δράματα, ερωτικά και αστυνομικά φιλμ. Αυτό που έχει απομείνει είναι ένα κτήριο - φάντασμα που στοιχειώνει τις αναμνήσεις των Κηφισιωτών, αλλά και του συνόλου των επισκεπτών του πάρκου.
Νίκος Παναγιώτου
«Η Αλάσκα είναι νόμιμη»



Μιλώντας με τον αντιδήμαρχο Χωροταξίας Πόλης Νίκο Παναγιώτου, μας ξεκαθάρισε πως η βούληση του Δήμου είναι σαφώς η «Αλάσκα» να ανακαινιστεί, αφού αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κηφισιάς, και είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της περιοχής.
Μάλιστα όπως μας εξήγησε, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής συντάχθηκε μελέτη αξιοποίησης του χώρου, η οποία παρουσιάστηκε στις αρχές του χρόνου στους εκπροσώπους των παρατάξεων της μειοψηφίας, προκειμένου να ενημερωθούν.
Απαντώντας και σε όσους χαρακτηρίζουν την «Αλάσκα» αυθαίρετη, λόγω του ότι βρίσκεται σε δασική έκταση, με βάση τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν πρόσφατα, δήλωσε ότι «η Αλάσκα έχει τρεις νόμιμες άδειες επισκευής, οι οποίες ουδέποτε προσβλήθηκαν» και συνέχισε λέγοντας:  «Αν κρίνουμε κατεδαφιστέα την Αλάσκα, τότε το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο». Τόνισε επίσης και την σημασία που έχει η «Αλάσκα» από οικονομικής πλευράς για τον Δήμο, καθώς τα έσοδά του είναι λόγω της παρούσας αρνητικής συγκυρίας πενιχρά, και θα μπορούσε να την αξιοποιήσει ως πηγή εσόδων.
Τότε πού ακριβώς βρίσκεται το εμπόδιο για την επαναλειτουργία του ιστορικού ζαχαροπλαστείου;
«Είναι θέμα χρόνου», μας επεσήμανε ο κ. Παναγιώτου, αφού συνηθίζεται στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να παρακάμπτονται τα χρονοβόρα ζητήματα λόγω ανάγκης επίλυσης πιο άμεσων προβλημάτων.
Παρ’ όλα αυτά μας διαβεβαίωσε πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει συζήτηση, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αναστήλωσης του κτηρίου.
Αγγελική Συνοδινού
«Το θέμα δεν τίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο»
Διαφορετική ήταν η άποψη της επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ ΦΩΣ», Αγγελικής Συνοδινού, η οποία έκανε λόγο για ανικανότητα της διοίκησης να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα. «Είναι απορίας άξιο γιατί το θέμα δεν τέθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθεί μία απόφαση από κοινού, και έτσι να μπορέσει να προχωρήσει». Η ίδια, μάλιστα, όπως μας είπε, έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές από τον δήμαρχο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο ποτέ να λάβει σαφή απάντηση.
Έμφαση έδωσε, επίσης, και στο πλήγμα που αποτελεί για την οικονομική, κοινωνική και τουριστική ζωή της περιοχής, καθώς αποτελεί εστία μόλυνσης, τονίζοντας παράλληλα και την αντιαισθητική πλευρά του χώρου.

«Το κτήριο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, με κουρέλια από σκισμένα πανιά τριγύρω, ανοιγμένες κολόνες και σκουριασμένα σίδερα, ενώ ο καθένας μπαίνει και βγαίνει, αφού δεν υπάρχει καμία φύλαξη». Αποτέλεσμα αυτού είναι να συμβάλλει  στη μείωση της πελατείας των τριγύρω ξενοδοχείων και καταστημάτων,  καθώς αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.
Αίτημα της παράταξης είναι να προχωρήσει άμεσα η ανακαίνισή του, μετά την εκδίκαση της ένστασης που έχει καταθέσει ο Δήμος, αναφορικά με την κατάταξη του σε δασική έκταση σύμφωνα με τη Διεύθυνση δασών Ανατολικής Αττικής.
«Είναι λάθος να περιμένουμε άλλο προκειμένου να πάρουμε μια απόφαση. Πρέπει άμεσα να συζητήσουμε το ζήτημα ώστε να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, μετά την εκδίκαση της ένστασης», τόνισε.
Αναφορά έκανε και σε παράπονα που έχει δεχτεί από πλευράς των δημοτών, οι οποίοι δηλώνουν αγανακτισμένοι, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, για την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς του Δήμου.
Κηφισιά SOS
«Επιτακτική η ανάγκη επαναλειτουργίας»
Επιτακτική ήταν και η έκκληση του συλλόγου «Κηφισιά SOS», και συγκεκριμένα της προέδρου Ελένης Στρατηγοπούλου, για την ανάγκη επαναλειτουργίας του ζαχαροπλαστείου, αφού, όπως είπε, έχουν μεγαλώσει γενιές με την εικόνα της «Αλάσκας» να δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας Κεφαλαρίου. «Ως πολίτης δεν μπορώ να δεχτώ πως ένα κτήριο που είναι τόσο άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της περιοχής, να έχει υποπέσει σε τέτοια απαξιωτική κατάσταση».
Παράλληλα τόνισε την προθυμία του συλλόγου να στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο τη δημοτική αρχή, ώστε η Αλάσκα να αξιοποιηθεί. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, ώστε να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο επαναλειτουργίας της», πρόσθεσε η γενική  γραμματέας του συλλόγου Γκαλίνα Πίσσαρη.
Xριστίνα Κοσμά
«Να κατεδαφιστεί, ως παράνομο»
Στο θέμα τοποθετήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η επικεφαλής της παράταξης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, Χριστίνα Κοσμά, η οποία τάχθηκε υπέρ της κατεδάφισης του κτηρίου ως παράνομο.
«Στην ουσία είναι ένα κτίσμα που είναι τελείως παράνομο και η δημοτική αρχή πρέπει να το κατεδαφίσει. Πιθανότατα η διοίκηση να ήλπιζε ότι θα υπάρξει νομιμοποίηση ακόμα και των παράνομων κτισμάτων, αλλά δεν πιστεύω ότι θα νομοθετηθεί κάτι τέτοιο. Το κτήριο είναι παράνομο, και πέραν του γεγονότος ότι είναι εστία ρύπανσης είναι και εστία αισθητικής ρύπανσης», ανέφερε.
Η ίδια πρότεινε ο Δήμος να παρακολουθεί την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα, και να θέσει μια προθεσμία στο άμεσο μέλλον, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, να προχωρήσει στην κατεδάφισή του.
Όποια, πάντως, κι αν είναι η άποψη του καθενός, εμείς θα θέλαμε να ευχηθούμε ο συγκεκριμένος χώρος να ξαναζήσει, ώστε να συνεχίζει να θυμίζει το ιστορικό παρελθόν της πόλης, αλλά είναι πλέον καιρός να αντιμετωπιστεί άμεσα η ενοχλητική πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί με την «Αλάσκα», η οποία εκκρεμεί για περισσότερα από 10 χρόνια.


Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha