Popular Post

Blogger Themes

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

«Δεν μπορεί η ΔΕΗ να εισπράττει φόρο». ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ



Το ένα μετά το άλλο τα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικά. Αυτή τη φορά, το σωματείο «Ελληνες Φορολογούμενοι» και η ανώνυμη εταιρεία «Eurocapital» κατέθεσαν την πρώτη αίτηση κατά του ειδικού τέλους ακινήτων, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή του παραβιάζει πολλαπλώς το Σύνταγμα.
Το βασικότερο επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση (10/20/2011) αναθέτει άσκηση δημόσιας εξουσίας, όπως είναι ο υπολογισμός και είσπραξη του τέλους, στη ΔΕΗ, που είναι ΝΠΙΔ, γεγονός που είναι αντίθετο με τις συνταγματικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες η φορολογική εξουσία ασκείται μόνον από το κράτος και όχι από ιδιώτες. «Τόσο η είσπραξη φόρων», αναφέρουν, «όσο και η βεβαίωση παραβάσεων και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες, λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας, η οποία ασκείται μόνον από όργανα της εκτελεστικής εξουσίας».
Όπως υποστηρίζεται στην προσφυγή, το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποτελεί φόρο περιουσίας και παρ' όλα αυτά η βάση υπολογισμού του, που είναι η επιφάνεια του ακινήτου που θα φορολογηθεί, δεν καθορίζεται από το νόμο, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος. «Η μόνη καταγραφή περιουσιακών στοιχείων με τη θεσμική εγγύηση του κράτους είναι αυτή που γίνεται στα κτηματολογικά γραφεία. Ολες οι άλλες καταγραφές δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση υπολογισμού του φόρου "κατά παραπομπήν"».

Ανισότητα

Επιπλέον, παραβιάζεται η αρχή της φορολογικής ισότητας, διότι η νομοθετική ρύθμιση (ν. 4021/2011) επιβάλλει αδιακρίτως τον ίδιο φόρο (τέλος ακινήτων) σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων (δομημένων επιφανειών), με μόνα κριτήρια την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, χωρίς να συνυπολογίσει και το πραγματικό ετήσιο εισόδημα του κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου, το οποίο είναι ουσιωδώς διαφορετικό.
Όπως εξηγούν, το γεγονός ότι δύο φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ένα ακίνητο της ίδιας αντικειμενικής αξίας και παλαιότητας με το ίδιο εμβαδόν δεν σημαίνει ότι έχουν και την ίδια οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν και τον ίδιο ετήσιο φόρο, δεδομένου ότι το ακίνητο δεν τους αποφέρει εισόδημα.

της Βάνας Φωτοπούλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 24/10/2011

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha