Popular Post

Blogger Themes

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

HALANDRI NEWS · «Πόλεμος» για τραπεζοκαθίσματα



Τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων, καταστηματαρχών αλλά και δημοτικών συμβούλων, έχει προκαλέσει η παράτυπη, όπως λένε, λειτουργία αρκετών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πλατείες και πεζόδρομους της πόλης. Οι καταγγελίες και τα παράπονα αφορούν κυρίως την κατάληψη δημόσιου χώρου με τραπεζοκαθίσματα πέραν των ορίων που προβλέπονται από την άδεια των καταστημάτων, αλλά και την όχληση που προκαλείται, κυρίως τις βραδινές ώρες, από την ένταση της μουσικής. Το φαινόμενο, όπως υποστηρίζουν, έχει ενταθεί τα τρία τελευταία χρόνια, κατά τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί οι καφετέριες κυρίως στο κέντρο της πόλης, εκφράζοντας την ανησυχία ότι αν η λειτουργία των καταστημάτων δεν τεθεί υπό έλεγχο σύντομα, το πρόβλημα θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ζητήματα ασφάλειας
Το θέμα έχει θέσει επανειλημμένα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Λούλα Καρατζά, εστιάζοντας πρωτίστως στα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από την κατάληψη του συνόλου των κοινοχρήστων χώρων από τα τραπεζοκαθίσματα, κυρίως στους στενούς πεζόδρομους της πόλης, αλλά και στην όχληση των περιοίκων από τη δυνατή μουσική και την ηχορύπανση.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Πέτρος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι η ύπαρξη μιας κανονιστικής απόφασης για τα καταστήματα του κέντρου θα είναι ωφέλιμη και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες, καθώς θα υπάρχει ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για όλα τα καταστήματα.
Σημειώνεται ότι μια πρώτη προσπάθεια για την επιβολή τάξης από τη δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει ήδη από τους πεζόδρομους Ιφικράτους και Ηρακλείου, καθώς με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου είχε χωροθετήσει διάδρομο διέλευσης πεζών στον άξονα των πεζοδρόμων πλάτους δύο μέτρων.

«Απόλυτη κατάληψη του πεζοδρόμου»

Ωστόσο, παρά την παραπάνω προσπάθεια, όπως καταγγέλλει στην εφημερίδα μας επιχειρηματίας που διατηρεί εμπορικό κατάστημα επί της οδού Ηρακλείου, «η οριοθέτηση που έχει γίνει από τον Δήμο δεν τηρείται, καθώς η κατάληψη του πεζοδρόμου από τα τραπεζοκαθίσματα είναι απόλυτη».
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ίδια, η διέλευση των πεζών, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, γίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ, όπως λέει «ο κόσμος που περιμένει συγκεντρώνεται έξω από τη βιτρίνα του καταστήματός μου». Η ίδια επισημαίνει ότι έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στον Δήμο, ενώ καταγγέλλει την «παντελή απουσία ελέγχου» από τη Δημοτική Αστυνομία. Πλέον, δηλώνει αποφασισμένη να κινηθεί νομικά, με αγωγή κατά του Δήμου, για μη τήρηση των καθηκόντων του.
Παράπονα όμως από κατοίκους υπάρχουν και για καταστήματα σε άλλους πεζόδρομους της πόλης, όπως στη στοά κοντά στη διασταύρωση των οδών Χαϊμαντά και Αριστοφάνους, όπου κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε σειρά μηνύσεων για την όχληση -από τον κόσμο και τη μουσική- που όπως υποστηρίζουν δέχονται από τις γειτονικές καφετέριες. Απαντώντας στην εφημερίδα μας, οι ιδιοκτήτες μιας εκ των καφετεριών, υποστηρίζουν ότι διαθέτουν όλες τις απαραίτητες άδειας λειτουργίας, ενώ τηρούν αυστηρά τα νόμιμα όρια για την ένταση και το ωράριο της μουσικής.

«Λύση η χρυσή τομή»

Από την πλευρά της, η Δημοτική Αστυνομία υποστηρίζει, δια στόματος του επικεφαλής δημοτικού συμβούλου Φώτη Μπάβα, ότι καθημερινά διενεργούνται έλεγχοι, ενώ έχουν βεβαιωθεί και αρκετές παραβάσεις που έχουν αποσταλεί στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για την επιβολή προστίμων. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το λύσουμε» επισημαίνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει προχωρήσει στην καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα καταστήματα του κέντρου της πόλης, ώστε να προχωρήσει ο έλεγχος της νομιμότητάς τους με βάση τις υφιστάμενες άδειες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Αγγελής τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια για να μπει τάξη προς όφελος τόσο των δημοτών και των εμπόρων, όσο και των επιχειρηματιών που διατηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρχει συνεργασία με όλους», εκτιμά ο ίδιος.

«Ολοκληρωμένη κανονιστική απόφαση»

Τέλος, για οριστική επίλυση του προβλήματος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κάνει λόγο ο επιστημονικός συνεργάτης του δημάρχου Βασίλης Κουνέλης, ενημερώνοντας ότι άμεσα θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο συνολική κανονιστική απόφαση, που θα θέτει ένα ενιαίο και συνολικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων. «Η κατάσταση είναι χαώδης, ωστόσο αρχή της διοίκησης είναι ότι όσα καταστήματα προβαίνουν σε παραβάσεις, θα σφραγίζονται», λέει ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι θέληση του Δήμου είναι «το Χαλάνδρι να μη γίνει νέο Μπουρνάζι».
Τέλος, ο Β. Κουνέλης υπογραμμίζει ότι, με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο, θα γίνει περιορισμός της κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων από τα τραπεζοκαθίσματα, μείωση του ωραρίου μουσικής και κυρίως έλεγχος για την τήρηση των παραπάνω.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha