Popular Post

Blogger Themes

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Οι επιστήμονες «γυρίζουν» την Κρήτη στην εποχή των παγετώνων


εποχης, κρητη, παγετωνων, δειγματαΔείγματα από το υπέδαφος του Οροπεδίου στο Λασίθι μελετούν οι επιστήμονες, προκειμένου...
να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το κλίμα, το περιβάλλον και τη ζωή στην περιοχή τα τελευταία 150.000 χρόνια
 
Η επιστημονική μελέτη έχει σκοπό να ανασυστήσει το κλίμα και το περιβάλλον των τελευταίων 150 χιλιάδων ετών στην Ανατολική Μεσόγειο , δηλώνουν οι επιστήμονες που μελετούν τα δείγματα που συνέλεξε το γεωτρύπανο στο Οροπέδιο Λασιθίου

Το πώς ήταν η Κρήτη την Εποχή των Παγετώνων, αλλά και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του κλίματος, του περιβάλλοντος και γενικότερα της ζωής στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 150.000 χρόνια ερευνούν οι επιστήμονες.

Το επίκεντρο της έρευνας, όπως αναφέρει το Έθνος, βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου, κοντά στη σπηλιά του Δία, στο Δικταίο Αντρο. Μάλιστα, με γεωτρύπανο τις προηγούμενες ημέρες έγινε δειγματοληψία ιζημάτων από το υπέδαφος τα οποία θα μελετηθούν. 



Για την ίδια έρευνα γίνεται συλλογή ιστορικών, αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών στοιχείων από την Κρήτη, το σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, αλλά και... δεινοθηρίων, ελεφάντων και άλλων ζώων, τα ίχνη των οποίων έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ιζήματα μιας φυσικής λεκάνης, όπως είναι αυτή του Οροπεδίου Λασιθίου, αποτελούν ένα πολύτιμο αρχείο πληροφοριών για το περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.

Η έρευνα πραγματοποιείται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου University College London, Χρόνη Τζεδάκη, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νένα Γαλανίδου, τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Κοσμά Παυλόπουλο, τον επίκουρο καθηγητή του ΕΜΠ, Γιώργο Αποστολόπουλο, η δε έρευνα πραγματοποιείται με την αρωγή του Δήμου Οροπεδίου.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha