Popular Post

Blogger Themes

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Από Δευτέρα η καταγραφή των ζημιών από τις φωτιές



Από Δευτέρα η καταγραφή των ζημιών από τις φωτιές
Από αύριο Δευτέρα (13/8), ξεκινά η καταγραφή των ζημιών από τις φωτιές στην Αρκαδία με συνεργεία της Π. Πελοποννήσου, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις στις καταστροφές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.
Αυτό έχει γίνει γνωστό από τα γραφεία της περιφέρειας στην αρκαδική πρωτεύουσα, μετά τη σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, βουλευτή Αρκαδίας Ανδρέα Λυκουρέντζου και τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, των δημάρχων Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης και Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, των αντιπεριφερειαρχών Ντίνας Νικολάκου, Ανδρέα Πουλά, Ευάγγελος Γιαννακούρας, του περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Θανάση Ρούμπου, του γενικού αστυνομικού διευθυντή Πελοποννήσου Ηλία Γεωργόπουλο και υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη, έγινε αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά, που βρίσκεται σε ύφεση και προσδιορίστηκαν οι ενέργειες για παροχή βοήθειας στους πληγέντες κι ανάταξης της περιοχής.

Γρήγορες και συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών

«Σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών με γρήγορες και συντονισμένες παρεμβάσεις», χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τη σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, κατά την οποία υπήρξε απόλυτη συμφωνία για τον χάρτη πορείας και το χρόνο των ενεργειών για την αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την απόδοση των υποδομών στους πολίτες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αρκαδία, αλλά και σε άλλα σημεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικής, δημοτικών Αρχών και εθελοντών με περιφέρεια

Ο περιφερειάρχης, αφού παρουσίασε στον υπουργό την εικόνα των πυρκαγιών στην Αρκαδία και την Κορινθία, όπου εντοπίζονταν τα μεγαλύτερα προβλήματα, εξήρε το επίπεδο συνεργασίας με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, τις δημοτικές αρχές, τις εθελοντικές ομάδες, αλλά και όλες τις δομές που συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η καταστροφή είναι εδαφική και επιτάσσει εκτεταμένες αναδασώσεις εκ μέρους της Πολιτείας

Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η ειδοποιός διαφορά αυτής της πυρκαγιάς σε σχέση με αυτή του 2007 είναι ότι η καταστροφή είναι εδαφική, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει τη φυσική αναδάσωση και επιτάσσει εκτεταμένες αναδασώσεις εκ μέρους της πολιτείας. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε για άλλη μια φορά στην ευθύνη των εισαγγελικών αρχών για τιμωρία των υπαιτίων, την οποία χαρακτήρισε τεράστια ιδίως σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά περίοδο, όπου είναι δυσβάσταχτο το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, και ζήτησε την ιδιαίτερη μέριμνα της κυβέρνησης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 δημοτικά διαμερίσματα στο Δ. Μεγαλόπολης και 4 στην Κορινθία

Μετά την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης από τους δημάρχους και τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε τον υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κήρυξε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεγαλόπολης και τέσσερα από την Κορινθία, ότι είναι ήδη έτοιμες οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημίων και ότι άμεσα οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μεγαλόπολης και του Δήμου Τρίπολης θα κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των υποδομών.

Συνεννόηση με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για καταβολή αποζημιώσεων-παροχή άμεσης βοήθειας σε κτηνοτρόφους

Σύμφωνα επίσης με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, υπάρχει ήδη συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταβολή αποζημιώσεων και παροχή άμεσης βοήθειας προς τους κτηνοτρόφους, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εξετάζουν ήδη την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

Λυκουρέντζος: Θα στηρίξουμε τον περιφερειάρχη να υλοποιήσει το σχέδιό του όπως το έχει προετοιμάσει

Ο Α. Λυκουρέντζος εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τις προσπάθειες όλων για τον έλεγχο των πυρκαγιών και προσυπέγραψε την ενεργό βοήθεια της κυβέρνησης σε κάθε ανάγκη των περιοχών αυτών. Δήλωσε επίσης τη στήριξη της κυβέρνησης για τη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών και την τιμωρία των ενόχων και προέτρεψε τον περιφερειάρχη να υλοποιήσει το σχέδιό του όπως το έχει προετοιμάσει.

«Οι ευχαριστίες του Πρωθυπουργού δεν είναι τυπικές, αλλά θερμές και ειλικρινείς, σε αναγνώριση του έργου που επιτελέσατε και της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλατε από την Πολιτεία», σημείωσε ο υπουργός Υγείας υποστηρίζοντας το αίτημα του περιφερειάρχη για πλήρη διαλεύκανση και τιμωρία των εμπρηστών σημειώνοντας ότι «η αντίληψη περί ατιμωρησίας διευκολύνει εκείνους που λειτουργούν με δόλο».

Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη, γιατί υπάρχει κίνδυνος και πρόσθεσε πως όλα τα μέσα που διαθέτει ο δήμος είναι στη διάθεση της πυροσβεστικής για να ενισχύσουν όπου χρειαστεί.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας ευχαρίστησε τον υπουργό και την κυβέρνηση για την ανταπόκριση και τη στήριξη με επιπλέον μέσα, την ώρα της μεγάλης μάχης, σημείωσε, όμως, ότι πρέπει να γίνουν πολλά στο θέμα της πρόληψης και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι ακινητοποιημένα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μεγαλόπολης, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών κι έκανε λόγο για παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων με διάθεση ζωοτροφών, να ενισχυθούν οι υποδομές που υπέστησαν ζημιά, να υπάρξει αποκατάσταση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, άμεσα να γίνουν ενέργειες για προστασία από πλημμύρες της πληγείσας περιοχής και βέβαια να ξεκινήσει η περιβαλλοντική αποκατάστασή της.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας, ζήτησε να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha