Popular Post

Blogger Themes

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου 312: Ο Μέγας Κωνσταντίνος υψώνει ως έμβλημά του τον σταυρό ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ



1700 χρόνια από τη μάχη στη Μουλβία. Επέτειος Άλωσης της Πόλης

1700 χρόνια πριν …
συμπληρώνονται φέτος 1700 χρόνια από το 312 μ.Χ., από τότε που ο Μέγας Κωνσταντίνος είδε το όραμα του Σταυρού στον ουρανό και το θεϊκό πρόσταγμα «εν τούτω νίκα», για να νικήσει στη συνέχεια τον Μαξέντιο στη μάχη στην Μουλβία γέφυρα, έξω από την Ρώμη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επέτειο για τον χριστιανικό κόσμο, γιατί το 312 μ.Χ. σηματοδοτεί την μεταστροφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου από την ειδωλολατρία στον Χριστιανισμό και την ιστορική επικράτηση του Χριστιανισμού στην τότε Ρωμαϊκή Οικουμένη και στη συνέχεια σε όλη την ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας.
Χάρη στην μεταστροφή αυτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου έπαψαν οι διωγμοί των Χριστιανών και ο χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία του Ρωμαϊκού κράτους, μια παρακαταθήκη την οποία παρέλαβε ο νέος ελληνισμός και συνεχίζει την παράδοση της αδιάρρηκτης ένωσης εκκλησίας και πολιτείας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.  
Η ομάδα εκπαιδευτικών «Ο Παιδαγωγός» τιμά αυτή την επέτειο, γιατί θεωρεί ότι είναι ιστορική ευθύνη των νεοελλήνων να μην απεμπολήσουν την βαριά κληρονομιά του Μεγάλου Κωνσταντίνου και οφείλουν να αντισταθούν στην όποια προσπάθεια χωρισμού Εκκλησίας –κράτους, με ολέθριες συνέπειες σε όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής και ιδιαίτερα στον χώρο της παιδείας. 

559 χρόνια πριν ... 

Μαζί με την επέτειο αυτή τιμούμε και την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως , της πόλης όπου συντελέστηκε η μεγάλη συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού και οικοδομήθηκε η πνευματική μας παράδοση. Η άλωση της Πόλης συνιστά ένα ιστορικό, αλλά και ένα πνευματικό γεγονός, καθώς η πνευματική Κωνσταντινούπολη, ως εικόνα και τύπος της Άνω Ιερουσαλήμ, της Πόλης του Θεού, είναι για πάντα ζωντανή στην καρδιά και στα πνευματικά βιώματα των ελληνορθοδόξων  χριστιανών. 

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha