Popular Post

Blogger Themes

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

470 άποροι μέσα σε μόλις 25 μέρες !





ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ
Στις γειτονιές της φτώχειας στη Θεσσαλονίκη ο πόνος και η απόγνωση περισσεύουν. Ανθρωποι ψυχολογικά ερείπια, που προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με 300 ευρώ το μήνα κι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν... Η έρευνα του δήμου Θεσσαλονίκης εντόπισε συνολικά 470 άτομα και τους κατέγραψε στη λίστα απόρων μέσα σε μόλις 25 μέρες από την έναρξη της διαδικασίας. Ο πραγματικός αριθμός όμως όλων αυτών που ζουν στο οικονομικό περιθώριο της πόλης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος...
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της καταγραφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη και παρουσιάζει σήμερα ο «ΑτΚ», οι περισσότεροι από τους μισούς αναγκάζονται να ζουν, στην καλύτερη περίπτωση, με 300 ευρώ το μήνα, ενώ το 80% αυτών εκπροσωπούν οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά!

«Προς το παρόν, ο αριθμός αυτός -που καταγράφηκε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου- δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που έχουμε από την καθημερινή μας επαφή με τους δημότες που χρειάζονται οποιασδήποτε μορφής βοήθεια. Ως προς αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εν λόγω καταγραφή δεν αφορά τους άστεγους. Εξάλλου, τα στοιχεία αφορούν ανθρώπους που είτε ήρθαν στα γραφεία των δημοτικών κοινοτήτων, είτε υπήρχαν εγγεγραμμένοι στις λίστες μας και τα στοιχεία τους επικαιροποιήθηκαν», εξηγεί η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Ανά περιοχή
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα που διαμορφώνεται, βάσει των στοιχείων αυτών, για κάθε περιοχή του δήμου. Ετσι, στην α' δημοτική κοινότητα, δηλαδή στο κέντρο της πόλης, εγγράφηκαν 15 άτομα, στη β' δημοτική κοινότητα, στα δυτικά, καταγράφηκαν μέχρι στιγμής 55 άποροι, στη γ' δημοτική κοινότητα, δηλαδή στην Ανω Πόλη, οι άποροι φτάνουν μέχρι τώρα τους 19, στη δ' δημοτική κοινότητα (περιοχή της Τούμπας) τους 121, στην ε' δημοτική κοινότητα τους 200 (όρια με Καλαμαριά, Κηφισιά, Χαριλάου) και στη δημοτική κοινότητα Τριανδρίας οι άποροι αγγίζουν τους 60.
«Για την α' δημοτική κοινότητα, ο αριθμός φαίνεται μικρός και ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άποροι κινούνται μεν στην περιοχή αλλά μένουν αλλού. Στην ε' δημοτική κοινότητα, ο μεγάλος αριθμός δικαιολογείται από το εύρος της, αφού είναι η μεγαλύτερη στο δήμο, ενώ πρέπει να προστεθεί ως στοιχείο ότι για πρώτη φορά γίνεται ανάλογη καταγραφή στην Τριανδρία. Σε ό,τι αφορά τη β' δημοτική κοινότητα, ο αριθμός αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή, που παρατείνεται έως τα τέλη Δεκεμβρίου», εξηγεί η κ. Γούλα.

Το προφίλ
Πολύτιμα στοιχεία προκύπτουν και από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι. Ετσι, σύμφωνα με αυτά, το 83% των απόρων που καταγράφηκαν γεννήθηκε στην Ελλάδα και το 77% δεν παίρνει κάποιο επίδομα. Το 65% ζει με μηνιαίο εισόδημα από 0 έως 300 ευρώ, το 28% από 300 έως 600 ευρώ και το 7% με άνω των 600 ευρώ.
Οι μισοί (50%) είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ποσοστό 18% στον ΟΓΑ, το 13% δέχεται βοήθεια από την Πρόνοια, το 12% είναι ανασφάλιστοι και το 4% έχει ασφάλιση ΤΕΒΕ.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha