Popular Post

Blogger Themes

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Έρχεται η ώρα του Καραμανλή - Τι γράφει ο Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ



Θέμα επιστροφής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

προκειμένου να επανενώσει την παράταξη φέρονται ότι είναι έτοιμα να θέσουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ μετά τον καταποντισμό του κόμματος στις εκλογές.

Η επισήμανση γίνεται από την ιστοσελίδα tovima.gr του ΔΟΛ προκειμένου η Κεντροδεξιά να αποκτήσει ξανά ενιαία έκφραση και να διεκδικήσει με αξιόπιστο τρόπο την εξουσία.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima έχει τίτλο «Η ώρα του λογαριασμού στην ΝΔ. Η επόμενη μέρα και η λύση Κ. Καραμανλή για την επανένωση της Κεντροδεξιάς» . Παρα το γεγονός ότι λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του αποσύρθηκε η επίμαχη αναφορα στον Καραμανλή, αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την Συγγρού. Το πλήρες δημοσιευμα με την επίμαχη παράγραφο έχει ως εξης :

«Η ώρα του λογαριασμού έφθασε στη Ν.Δ. που κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό του 18,85% και στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει ζυμώσεις και συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα».

Υπό την ηγεσία του κ. Αντ. Σαμαρά η Ν.Δ. αν και κατέκτησε την πρώτη θέση, κατάφερε να βρεθεί στην πιο δεινή θέση της ιστορίας της, παρά τις ενέσεις ανύψωσης του ηθικού που επιχειρούν στελέχη της ηγετικής ομάδας από το βράδυ της 6ης Μαΐου.

«Τώρα κάνουμε ταμείο» λένε κορυφαία στελέχη, τα οποία με έκδηλη την αμηχανία και τον προβληματισμό, μιλάνε για τα ... αυτογκόλ της ηγεσίας που βύθισαν το κόμμα 15 μονάδες κάτω από την ταπεινωτική ήττα του κ. Κ. Καραμανλή το 2009 από τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι εκρηκτική, αλλά το γεγονός ότι είμαστε στην έναρξη των διερευνητικών εντολών και υπάρχει ανοικτό ακόμα το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, σώζει μέχρι στιγμής την ηγεσία από τη σφοδρή δημόσια κριτική και αμφισβήτηση.

«Όλα θα ειπωθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν σε δεύτερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι» λένε κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. που μιλάνε για ολέθρια λάθη, τόσο του κ. Σαμαρά, αλλά και στενών συνεργατών του, οι οποίοι τον οδήγησαν σε στρατηγικό αδιέξοδο και οδήγησαν την παράταξη για πρώτη φορά στην ιστορία της πολυκερματισμένη σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Εύθραυστες ισορροπίες

Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Η γκρίνια και η κριτική και η αμφισβήτηση περισσεύει στο παρασκήνιο. Και αυτό, διότι ο κ. Σαμαράς δεν κατάφερε, όχι την αυτοδυναμία που ήθελε εξ αρχής να πετύχει, αλλά ούτε καν να πετύχει μια καθαρή νίκη για το κόμμα του.

Η πάλαι ποτέ κραταιά Ν.Δ. είναι σε απόσταση...αναπνοής περίπου δυο μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ και χάριν του «νόμου Παυλόπουλου διατηρεί το σημαντικό προβάδισμα σε έδρες.

Σε αυτό το ρευστό εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Σαμαράς είναι «τυχερός», διότι η συζήτηση περί ευθυνών συγκαλύπτεται από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για το σχηματισμό ή όχι κυβέρνησης.

Όπως είναι κατανοητό, θέμα ηγεσίας δεν τίθεται αυτή τη στιγμή από κανέναν, αλλά υπάρχουν κορυφαία στελέχη που βάζουν το ζήτημα της... «επόμενης ημέρας» στη Ν.Δ. και μιλάνε για την ανάγκη άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επανένωσης της κεντροδεξιάς.

Πολλά μέλη της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. παραμένουν σε καθεστώς πλάνης, αδυνατούν να κατανοήσουν τι ακριβώς έγινε στις εκλογές, ποιο ήταν το μήνυμα των ψηφοφόρων και περί άλλων τυρβάζουν.

Ο ρόλος Καραμανλή και η επανένωση της κεντροδεξιάς

Κορυφαία «γαλάζια» στελέχη ήδη συζητούν το ενδεχόμενο να κληθεί άμεσα, ο κ. Κ. Καραμανλής, τουλάχιστον ως μεταβατική λύση, για να επανενωθεί η κεντροδεξιά και πάει με άλλο σχήμα στις εκλογές.

Τα μηνύματα όμως από την πλευρά Καραμανλή δεν είναι, μέχρι στιγμής θετικά, αφού ο τέως Πρωθυπουργός, δεν φέρεται διατεθειμένος να εμπλακεί σε αυτή τη φάση σε εσωκομματικές συζητήσεις.

Μάλιστα, προ ημερών, οι συνεργάτες του έστειλαν σαφές μήνυμα ότι ο ίδιος επιθυμεί την ενότητα της Ν.Δ. και δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις, αν και έμπειρα στελέχη, λένε ότι στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα.

Το σίγουρο είναι όμως ότι πλέον τίθεται μετ' επιτάσεως η ανάγκη να προχωρήσει η ανασύνθεση της κεντροδεξιάς και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να επανενωθεί η παράταξη.

Αυτό το κεντρικό αίτημα που τίθεται από πολλά στελέχη δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον κ. Σαμαρά που οφείλει, όπως λένε πολλοί, να κινηθεί άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και να επουλωθούν πληγές του παρελθόντος.


Οι 10 λόγοι που βούλιαξαν τη ΝΔ


1. Ακύρωσε τη θεωρία του μεσαίου χώρου και έστριψε τη Ν.Δ. προς τα δεξιά, χάνοντας κεντρώους ψηφοφόρους που είχε κερδίσει ο κ. Καραμανλής.


2. Επί δυο χρόνια κινήθηκε με υψηλούς αντιμνημονιακούς τόνους και δεν κατάφερε να πείσει την κομματική του βάση για τη στροφή που έκανε, ψηφίζοντας το δεύτερο μνημόνιο.


3. Η επιλογή του να στηρίξει και να συμμετάσχει η ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έγινε αποδεκτή από μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων. Πολλοί πίστευαν ότι εάν είχε οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου, θα είχε καταφέρει να κερδίσει το αντιμνημονιακό κοινό, καθώς έως τότε ήταν ο βασικός αντιμνημονιακός πόλος.


4. Τα λάθη στρατηγικής και πολιτικής διαχείρισης, δημιούργησαν δυο νέα κόμματα, από τα σπλάχνα της Ν.Δ.: ένα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, τη Δημοκρατική Συμμαχία και ένα του κ. Π. Καμμένου, τους «Ανεξάτητους Έλληνες».


5. Αν και ζητούσε επίμονα εκλογές ο κ. Σαμαράς εδώ και μήνες, το κόμμα (που δεν άλλαξε σε τίποτα και παρέμεινε ένας παρηκμασμένος μηχανισμός) ήταν παντελώς ανέτοιμο για την εκλογική μάχη.


6. Η προεκλογική στρατηγική ήταν σε λάθος κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να συσπειρώσει μόλις το 50% των ψηφοφόρων της ΝΔ που επί πολλούς μήνες είδε πολλά εσωκομματικά επεισόδια και προβλήματα, όπως η συγκρότηση των ψηφοδελτίων.


7. Η επιλογή να τεθεί σκληρή δεξιά ατζέντα, οδήγησε σε αντίθετα αποτελέσματα και ευνόησε τη Χρυσή Αυγή, κάτι που έγινε και στη Γαλλία, όπου ο Σαρκοζί έκανε το ίδιος λάθος, δίνοντας πόντους στη Λεπέν.


8. Αγνόησε επί πολύ μεγάλο διάστημα τις πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις της κοινωνίας. Δεν κατανόησε το θυμό και την οργή του κόσμου, αλλά και την πλήρη απαξίωση των πολιτών για τα πολιτικά κόμματα του δικομματισμού.


9. Δεν έπεισε για την ορθότητα της πολιτικής του και το αφήγημα (όπως π.χ. το Ζάππειο ΙΙΙ και η οικονομική του πρόταση) του κ. Σαμαρά δεν έγινε κατανοητό. Απέφυγε το ντιμπέιτ και τη διακαναλική συνέντευξη, χάνοντας την ευκαιρία να δείξει τα προγραμματικά κενά των άλλων κομμάτων.


10. Η ηγετική ομάδα και όχι τόσο ο κ. Σαμαράς, κινήθηκε τα δυόμιση χρόνια με περισσή αλαζονεία δίνοντας λανθασμένη εικόνα πολλές φορές στον πρόεδρο της ΝΔ για το γίνεται στην Κ.Ο. και στο κόμμα, στοιχείο που οδηγούσε σε λάθη, αφού αγνοούνταν βασικές παράμετροι κρίσιμων γεγονότων».




Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha